21.9 C
Σάμος
25/04/2024
Σαμιακά

Ζήτησαν να δοθεί άσυλο στον Σισσέ Βάφινγκ (Cisse Vafing) – Video

Cisse Vafing «Αισθάνομαι τη Σάμο, τόπο μου»

Να δοθεί άσυλο στον Σισσέ Βάφινγκ (Cisse Vafing) από τη Γουινέα ζήτησαν φορείς και μαθητές στη πλατεία Πυθαγόρα, μετά την απόρριψη του αιτήματός του για χορήγηση ασύλου, του μαθητή που ήρθε στην Σάμο το 2019.

Στο πλευρό του Σισσέ στέκονται από την πρώτη στιγμή οι συμμαθητές και συμμαθήτριες του 19χρονου που έδωσαν το «παρών» στην κινητοποίηση το απόγευμα της Πέμπτης, ώστε να αποτρέψουν την απέλασή του. Κατάγγειλαν την απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ζητώντας από τους αρμοδίους να ανακαλέσουν την ανάλγητη αυτή απόφαση. Παράλληλα υπενθυμίζουν ότι η προσφυγιά έχει τις ρίζες της στις συγκρούσεις των ισχυρών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ουκρανία.

Ο Σισσέ μιλώντας στους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε όλους όσους είναι δίπλα του σε αυτό τον δύσκολο αγώνα για να παραμείνει ο ίδιος στην Ελλάδα για να συνεχίσει τα μαθήματα του και για να σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία. «Πέρασα λόφους και βουνά. Πέρασα τη θάλασσα χωρίς να ξέρω κολύμπι, για να φτάσω στη χώρα ως ασυνόδευτος ανήλικος, να έχω ξεκινήσει την διαδικασία ασύλου και αυτή να απορρίπτεται» αναρωτήθηκε εμφανώς συγκινημένος .

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία, διασχίζοντας στη παραλιακή Λεωφόρο της Σάμου, φωνάζοντας συνθήματα όπως “Σισσέ είσαι ένας από εμάς, κάθε Σισσέ έχει δικαίωμα για σπίτι και σχολείο, όλοι μαζί μια γροθιά, ώστε ο Σισσέ και ο κάθε Σισσέ να έχει ζωή με δικαιώματα” κ.α.

Ο Σισσέ τον Ιανουάριο του 2020 και για όσο διάστημα διέμενε στη Safe Area του ΚΥΤ Σάμου ξεκίνησε μαθήματα ελληνικών, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων-δομές άτυπης εκπαίδευσης- που απευθύνονται σε ασυνόδευτους ανηλίκους.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 ξεκίνησε να φοιτά στην Α΄ τάξη του «Πυθαγόρειου» Γενικού Λυκείου Σάμου και φέτος στη Β΄ τάξη σημειώνοντας τεράστια πρόοδο. Ασχολείται με τον αθλητισμό συμμετέχοντας στην τοπική ομάδα ποδοσφαίρου του Αθλητικού Ομίλου Σάμου, δραστηριότητα για την οποία έχει βραβευτεί από κοινού με τους συναθλητές του.

Στις 04/03/2021 εκδόθηκε η απόφαση του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Σάμου, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του για άσυλο-διεθνή προστασία.

Άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης, η οποία απορρίφθηκε.

Με ανακοινώσεις τους, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Σάμου (ΕΛΜΕ), το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ καθώς και οι: Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου (Μέλος ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών Σάμου (Μέλος ΟΓΕ) και Ομάδα Γυναικών ΟΓΕ Μαραθοκάμπου, η νεολαία του Σύριζα Σάμου, αναφέρονται στον πρόσφυγα μαθητή, που βρίσκεται στη Σάμο, Βαφίνγκ Σισσέ, ζητώντας να μην απελαθεί.

Related posts

Τούρκοι τουρίστες «αποθεώνουν» τη Σάμο: «Αξίζει να την επισκεφθείτε»

admin

Οδηγός Ιερών Ακολουθιών για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα στη Σάμο

admin

Αεροδρόμιο Σάμου: Προβλήματα στις πτήσεις λόγω της αφρικανικής σκόνης

admin

Μεγάλες καταστροφές αμπελιών από ισχυρούς ανέμους στη Σάμο

admin

Ο Μητροπολίτης Σάμου στο Ειδικό Σχολείο του νησιού

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

admin

Ελαφρύ πέπλο αφρικανικής σκόνης καλύπτει το Βαθύ της Σάμου

admin

Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου: Καταβολή Δωροσήμου Πάσχα στις 26.4

admin

Το νέο Σαξόφωνο της Φιλαρμονικής «Βαθύλλος – Αντώνης Γεροχριστοδούλου»: Μια ευγενική χορηγία

admin