21.9 C
Σάμος
25/04/2024
Αστυνομικά - Λιμενικά

Ηλεκτρονικές απάτες και στη Σάμο – Πώς να προστατευτείτε

Οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ καχύποπτοι σε μηνύματα ή τηλεφωνικές κλήσεις που αφορούν θέματα που σχετίζονται με μέσα συναλλαγών.Σε κάθε περίπτωση εξαπάτησης, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συστήνουν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και εφόσον έχουν δεχθεί τηλεφωνικές παρενοχλήσεις από τηλεφωνικούς αριθμούς η sms να ενημερώνουν την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας αλλά και τις Αρχές.

Ανυποψίαστοι πολίτες και στο νησί μας πέφτουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης. Oι επιτήδειοι τους καλούν στο κινητό τους και με διάφορα προσχήματα τους ζητούν να δώσουν τους κωδικούς της τραπεζικής της κάρτας τους, ενώ στη συνέχεια επικοινωνούν ξανά μαζί τους για να ζητήσουν και τον προσωρινό κωδικό που εστάλη με sms.

Μετά την περίπτωση του ξενοδόχου από τη Σάμο από τον οποίον αφαίρεσαν 80.000 ευρώ από τον λογαριασμό του, υπήρξαν και άλλα δύο περιστατικά στη Δυτική Σάμο, αποσπώντας με την ίδια μέθοδο από επιχειρηματίες συνολικά 32.200 ευρώ.

Πώς να προστατευτείτε

• Οι τράπεζες ποτέ δεν θα στείλουν μηνύματα (email, SMS) ότι έχει κλειδωθεί ο λογαριασμός ή η κάρτα ή ότι υπάρχει μία ύποπτη συναλλαγή και στην συνέχεια να τους παραπέμπουν μέσω συνδέσμου (link) σε κάποια ιστοσελίδα για να καταχωρήσουν προσωπικά τους στοιχεία ώστε να επιλυθεί το δήθεν πρόβλημα.

• Τα απατηλά αυτά μηνύματα αποστέλλονται μαζικά και στην τύχη. Δεν είναι δηλαδή προσωποποιημένα, δεν αναφέρουν ούτε το όνομα του πελάτη ούτε ποιος λογαριασμός έχει το πρόβλημα.

• Τα μηνύματα αυτά συνήθως έχουν ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη. Σε περίπτωση αμφιβολίας για την γνησιότητα των μηνυμάτων οι χρήστες πρέπει – να επικοινωνούν με την Τράπεζά τους για διευκρινίσεις.

• Να ελέγχουν με προσοχή την περιγραφή των μηνυμάτων (SMS, Viber, Push Notifications) που λαμβάνουν με τον κωδικό μίας χρήσης (OTP) για την έγκριση των συναλλαγών τους.

• Nα εγγράφονται στις υπηρεσίες των τραπεζών τους που παρέχουν ειδοποιήσεις μέσω SMS, Viber και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν χρεώνονται οι λογαριασμοί τους.

• Να ενημερώνουν άμεσα την τράπεζά τους σε περίπτωση που έχουν διαπιστώσει συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή τους ή δεν έχουν πραγματοποιηθεί από αυτούς.

 

Related posts

Η Ολυμπιακή Φλόγα στο Καστελλόριζο

admin

Σάμος: Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή ναρκωτικών

admin

Μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας Σάμου : Συλλήψεις για ναρκωτικά στο Πυθαγόρειο και στη Χώρα Σάμου

admin

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Σάμου ενισχύει το Παντοπωλείο Αγάπης

admin

Θλίψη στο Λιμενικό Σώμα για την ξαφνική απώλεια ενός ακόμη στελέχους του

admin

Δυο τροχαία ατυχήματα στη Σάμο την Τρίτη – Τραυματίες στο Κοκκάρι και στους Μυτιληνιούς

admin

Συλλήψεις για φθορές στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin

Εννέα άτομα συνελήφθησαν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

admin

Θεσσαλονίκη- Κινητοποίηση του Λιμενικού για την ανάσυρση 52χρονης από τη θάλασσα

admin