Connect with us

Σαμιακά

Ημερίδα για την διάσωση της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής

Published

on

Τα Καΐκια που Πληγώναμε», η έκθεση που φιλοξένησε το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο της Ύδρας από το Νοέμβριο 2019 έως τον Ιούνιο 2020,υπήρξε μια εικαστική προσπάθεια ευαισθητοποίησης, για τη διάσωση της γηγενούς «θαλασσινής αρχιτεκτονικής» όπου η τέχνη συμβιώνει με την εργασία και τη ζωή στη θάλασσα. Η έκθεση, μέσα από την παρουσία της σε 10 πόλεις και λιμάνια της Ελλάδας, και με τη συμμετοχή 150 καλλιτεχνών, επιδίωξε να κάνει ορατό το ζήτημα της «επιβεβλημένης λήθης», που προτάσσει η παράλογη καταστροφή των παραδοσιακών ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα εδώ και τρεις δεκαετίες με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό της υπεραλίευσης.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, οι διοργανωτές φορείς της έκθεσης στην Ύδρα, το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας και ο Ορίζοντας Γεγονότων, μαζί με τον Δήμο Ανατολικής Σάμου και το νεότευκτο Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου, όπου την ερχόμενη άνοιξη θα φιλοξενηθεί η τελευταία μεγάλη παρουσίαση της έκθεσης, προκειμένου να αναδείξουν ακόμη περισσότερο τις συνέπειες της Ευρωπαϊκής οδηγίας, προπάντων όμως να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό, διοργανώνουν την Ημερίδα:

«Προσπάθειες και Ιδέες για τη Διάσωση της Παραδοσιακής Ξυλοναυπηγικής»

 

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και ώρα 18.15, στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας με ζωντανή προβολή webinar μέσω ZOOM και απαντήσεις στις γραπτές ερωτήσεις που θα δεχθούν οι ομιλητές.

Σύνδεσμος εισαγωγής :

https://us02web.zoom.us/j/81370136647

 

Στο πρόγραμμα της Ημερίδας περιλαμβάνονται εισηγήσεις από επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο, από το Υπουργείο Πολιτισμού, από Φορείς που προσπαθούν, όχι πλέον να αποτρέψουν το φαινόμενο, αλλά να περιορίσουν τις πολύ άσχημες συνέπειές του, και από τους επιμελητές της Έκθεσης.

 

Το πλήρες πρόγραμμα είναι το παρακάτω:

18.15-18.45 Χαιρετισμός και τοποθέτηση της Διευθύντριας του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου ΎδραςΝτίνας Αδαμοπούλου, Ιστορικού/Αρχειονόμου

Θέμα:  «Το Χρονικό των Εναγώνιων Προσπαθειών του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου της Ύδρας (ΙΑΜΥ) για τη Διάσωση της Ναυπηγικής Παράδοσης

18.45-19.00 Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια ΥΠΠΟΑ/ΔΙΝΕΠΟΚ

Θέμα: «Η Πολιτισμική Αξία των Ξυλοναυπηγείων και των Ξύλινων Παραδοσιακών Καϊκιών»

19.00-19.15   Χαιρετισμός Δημάρχου Ανατολικής Σάμου Γεωργίου Στάντζου.

Θέμα: «Σάμος: Από την Παράδοση στη Σύγχρονη Πραγματικότητα. Η Διαχρονική Διάσταση του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου

19.15-19.30   Δημήτρης Τσίποτας, PhDBrunelUniversity, Λονδίνο, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης

Θέμα:   «Η Διατήρηση των Κηρυγμένων Ξύλινων Σκαφών στην Ελλάδα. Η Περίπτωση του Ελένη Π

19.30-19.45 Κωνσταντίνος Δαμιανίδης, Δρ. Ιστορίας της Ναυπηγικής, Αρχιτέκτονας, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου

Θέμα:  «Προσπάθειες υποστήριξης της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής μέσα από τις δράσεις του νέου Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου στη Σάμου»

19.45-20.00 Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής ΜΕΡΑ 25

Θέμα: «Χάνοντας τον Πολιτισμό μας Σκαρί Σκαρί»

20.00-20.15 Τζίμης Ευθυμίου, Εικαστικός καλλιτέχνης, Συντονιστής του Δικτύου Καλλιτεχνών Ορίζοντας Γεγονότων, Επιμελητής της Έκθεσης «ΤΑ ΚΑΪΚΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ»

Θέμα: «Στα Πόσα Βήματα Αρχίζει ένα Ταξίδι: Απολογισμός και Προοπτικές για τη Διάσωση των Ξύλινων Σκαφών»

20.15-20.30 Φαίη Τζανετουλάκου, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Μέλος του Προεδρείου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς  Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA), Επιμελήτρια της Έκθεσης «ΤΑ ΚΑΪΚΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ»

Θέμα:  «Η επανάχρηση της παράδοσης από τη σύγχρονη τέχνη»

20.30-20.45   Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης, Ποιητής/ Συγγραφέας

Θέμα:  «Η Νότια Ζώνη/ Ένα Καΐκι στον Ωκεανό της Κουλτούρας

20.45-21.00   Ερωτήσεις

 

 

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Β. Πανουράκης: Κύριε Κακλαμάνη είστε αδιάβαστος και με τις δηλώσεις σας εκτίθεστε

Published

on

By

Ο Γραμματέας της Ν.Ε.  Σάμου Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία με συνέντευξη που έδωσε  στην πρωινή εκπομπή  της Τρίτης 23-2-2021 στον  ραδιοφωνικό  σταθμό 2000 FM, η οποία αναμεταδόθηκε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της Σαμιακής Τηλεόρασης, αναφέρθηκε εκτός των άλλων στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της Π.Ε. Σάμου σε σχέση με την αντιμετώπιση του Covid 19. Συγκεκριμένα ανέφερε κατά λέξη:

«Η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Σάμου και η Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Σάμου δεν έχουν καμία εμπλοκή στην εξέλιξη της πανδημίας είναι άφαντοι» και σε άλλο μέρος της συνέντευξης «ψάχνουν 3 μέρες για να δουν ποιανού είναι η αρμοδιότητα για να κλείσουν τα σχολεία και τελικά τα περισσότερα μένουν ανοικτά». Στις παραπάνω αναληθείς και αυθαίρετες δηλώσεις του Ν. Κακλαμάνη έχουμε να απαντήσουμε τα εξής.

Είναι λυπηρό κ. Κακλαμάνη πάρα το γεγονός ότι εκτός από Γραμματέας της Νομαρχιακής του Σύριζα είστε και Ιατρός του Νοσοκομείου Σάμου, να μην γνωρίζεται ότι από τις 03/01/2021 μετά  την τοποθέτηση  στο Τμήμα Πολιτικής της Π.Ε. Σάμου  δύο (2) υπαλλήλων της  Γ.Γ.Π.Π Σάμου, η ιχνηλάτηση για τον Covid 19, πραγματοποιείται από  την Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Σάμου και μάλιστα σε επταήμερη βάση. Όχι μόνο δεν είναι άφαντη η συγκεκριμένη υπηρεσία αλλά πρωτοστατεί και κατευθύνει τις διαδικασίες διαχείρισης του εμπλεκόμενου πληθυσμού σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Επίσης κύριε Κακλαμάνη σας γνωρίζουμε ότι η Δ/νση Υγείας της Π.Ε. Σάμου  στις 19/02/2021 στις 18:00 με το που πληροφορήθηκε την εμφάνιση κρουσμάτων σε σχολική μονάδα απέστειλε άμεσα την ίδια μέρα στην Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου εισήγηση της σε εφαρμογή του από 11-11-2020 Μνημονίου Ενεργειών του ΕΟΔΥ που αφορά τις σχολικές μονάδες (Αρχές διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες και πρωτόκολλο αναστολής λειτουργίας σχολικών τμημάτων ή σχολείων), προκειμένου να ληφθούν όλα τα μέτρα περιορισμού της νόσου.

Καμία σύγχυση αρμοδιοτήτων και καμία αργοπορία δεν υπήρχε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τα όσα αναφέρετε στις δηλώσεις είναι αναληθής και αυθαίρετα και αποτελούν διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Δυστυχώς για άλλη μια φορά κύριε Κακλαμάνη είστε αδιάβαστος και με τις δηλώσεις σας εκτίθεστε και διαδίδετε ψευδείς ειδήσεις.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΑΜΟΥ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΟΥΡΑΚΗΣ

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

WWF Ελλάς: Να αποσυρθεί διάταξη νομοσχεδίου που καταστρατηγεί τους νόμους για τις περιοχές Natura

Published

on

By

Με διατάξεις που είναι αντίθετες σε όσα προβλέπουν η ενωσιακή και η εθνική νομοθεσία, νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης επιχειρεί -για ακόμα μία φορά- την υποβάθμιση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας προς όφελος μιας απροσδιόριστης «ανάπτυξης». Το WWF Ελλάς, με επιστολή που απέστειλε στους βουλευτές, ζητά την απόσυρση των διατάξεων αυτών.

 

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 219 του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων…» που κατατέθηκε στη Βουλή στις 22 Φεβρουαρίου, διαμορφώνεται ένα ιδιότυπο πλαίσιο για την προώθηση «ήπιων αναπτυξιακών έργων δημοσίου ενδιαφέροντος» εντός προστατευόμενων περιοχών. Όπως επισημαίνεται σε επείγουσα επιστολή του WWF Ελλάς προς τους βουλευτές, ο καθορισμός υπο-περιοχών με σκοπό την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων είναι αντίθετος με τις προβλέψεις της οδηγίας της ΕΕ για τους οικοτόπους. Μέτρα προστασίας πρέπει να καθορίζονται αποκλειστικά με γνώμονα την προστασία των ευαίσθητων οικοτόπων και ειδών, με συστηματικό και όχι με επιλεκτικό και αποσπασματικό τρόπο.

Ουσιαστικά, με τη διάταξη δηλώνεται ότι αγνοούνται οι προστατευόμενες από τη νομοθεσία της ΕΕ περιοχές Natura 2000. Προτάσσεται η έγκριση αναπτυξιακών σχεδίων μέσα στους ευαίσθητους αυτούς τόπους, ακόμα και αν τα έργα αυτά αντιστρατεύονται τους στόχους προστασίας τους. Επιχειρείται δε η συγκάλυψη αυτής της εμφανώς παράνομης και περιβαλλοντικά καταστροφικής πολιτικής μέσα από τον καθορισμό μικρότερων «υπο-περιοχών προστασίας», ώστε να αποσιωπηθεί η επί της ουσίας κατάργηση της πραγματικής προστατευόμενης περιοχής.

Με την πανδημία να έχει φέρει δραματικά στο προσκήνιο την άρρηκτη σχέση ανθρώπινης υγείας και ευημερίας με το υγιές φυσικό περιβάλλον, τέτοιες μεθοδεύσεις δεν υποβαθμίζουν απλώς τις προοπτικές της χώρας για βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά τελικά υποσκάπτουν τα θεμέλια του πιο αποτελεσματικού αμυντικού μηχανισμού ενάντια σε επόμενες κρίσεις. Το WWF Ελλάς ζητά την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης αυτής διάταξης.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή