Connect with us

Περιφερειακά

Ημερίδα για τον αλιευτικό τουρισμό στη Σάμο

Published

on

Η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου στο πλαίσιο των ενεργειών της για την προώθηση του τουρισμού και την στήριξη νέων ειδικών μορφών τουρισμού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο θαλάσσιων ερευνών « Αρχιπέλαγος» διοργάνωσε ημερίδα με θέμα « Αλιευτικός Τουρισμός: μια νέα προοπτική για τα νησιά μας» σήμερα Δευτέρα 21 Μαΐου, στην Αίθουσα Συσκέψεων της ΠΕ Σάμου, παρουσία επαγγελματιών ψαράδων και  με εισηγητή τον κ. Γιώργο Λουρδή.Σκοπός της ημερίδας, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νικο Κατρακάζο,ήταν να γνωρίσουν οι επαγγελματίες ψαράδες, την δύναμη και τις δυνατότητες του αλιευτικού τουρισμού που υπαρχει αρκετά χρόνια στη χώρα μας και να το αναπτύξουν σωστά και στο νησί μας .

Ο κ.Γιώργος Λούρδης είναι συνιδρυτής της πλατοφόρμας ταξιδίων ψαρέματος και ανέλυσε τον Αλιευτικό Τουρισμό (fishing tourism)

Ο Αλιευτικός Τουρισμός (fishing tourism) είναι πολύ διαδεδομένος σε όλο τον κόσμο, εδώ και πολλά χρόνια. Ο κ.  Λούρδης δήλωσε ότι “Κάποιοι μπαίνουν στα επαγγελματικά σκάφη ψαρέματος, κάποιοι μαγειρεύουν πάνω στο σκάφος, κάποιοι διδάσκουν παραδοσιακούς τρόπους ψαρέματος, κάποιοι ψαρεύουν, γίνεται μια γιορτή. Συνεπώς, δικαιολογημένα, πάρα πολλοί ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να ζήσουν τέτοιες εμπειρίες. Γιατί όχι και στη Σάμο “.

Σύμφωνα με τον κ . Λούρδη στην Ελλάδα, το νομικό πλαίσιο ολοκληρώθηκε το 2015 όποτε δόθηκαν οι πρώτες άδειες Αλιευτικού Τουρισμού. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 50 αλιευτικά σκάφη με άδεια ιδιαίτερα στους δημοφιλής τουριστικά προορισμούς, πχ Κρήτη, Σαντορίνη, Μύκονο, Σκόπελο, Νάξο, Κεφαλονιά, Σκιάθο κ.α.

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων, σύμφωνα με το εισηγητή θα οδηγούσε:

⦁    Προσέλκυση πολλών επιπλέον τουριστών στην χώρα μας.

⦁    Προώθηση και άλλων πολύ γνωστών αγροτικών προϊόντων της χώρα μας, μαζί με τον Αλιευτικό Τουρισμό (ήδη σε πολλές περιοχές, τελειώνοντας το ψάρεμα, οι Τουρίστες παίρνουν μαζί τους παραδοσιακά προϊόντα ή τα δοκιμάζουν στο σκάφος.

⦁    Εξοικείωση  των ψαράδων και των οικογενειών τους με το διαδίκτυο (υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη συμμετοχής και ενημέρωσης των ψαράδων π.χ. προγράμματα ΕΣΠΑ 2014 – 2020, για τις αποφάσεις για την αλιεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κ.α.).

Στο τέλος υπήρξε διάλογος μεταξύ του εισηγητή και των ψαράδων .

Comments

comments

Περιφερειακά

Στη Σάμο η Χριστιάνα Καλογήρου

Published

on

By

Με τρέχοντα θέματα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου ασχολείται η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, κατά τη διάρκεια διήμερης παραμονής της στη Σάμο.

Η κ. Καλογήρου ανακοίνωσε στο Ράδιο Αρμονία και στη Σταματία Ράπτη την Κουζίνα του Αιγαίου που θα υλοποιήσουν τα τρία Επιμελητήρια του Βορείου Αιγαίου με τη δημιουργία μητρώου προϊόντων από παραγωγούς και  εστιατόρια με σκοπό να αναδείξουν την τοπική γαστρονομία και τα ξεχωριστά τοπικά παραγόμενα προϊόντα αλλά και τις συνταγές του κάθε νησιού με ονομασία προέλευσης.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, αναφέρθηκε και στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα για την ποιότητα ελαιολάδου στα νησιά μας, με τη Σάμο να λαμβάνει ειδική πιστοποίηση ποιότητας για το ελαιόλαδο που παράγει.

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Ο Νίκος Κατρακάζος στον ΤΟΕΒ Χώρας και στους ταμιευτήρες του Ιμβράσου και της Νεροτριβιάς

Published

on

By

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη και υποψηφίου δημάρχου Σάμου, Νίκου Κατρακάζου στον ΤΟΕΒ Χώρας και στους ταμιευτήρες του Ιμβράσου και της Νεροτριβιάς.

Ο ίδιος δήλωσε : Ήδη έχουμε ξεκινήσει έργα για την αποκατάσταση ζημιών στο δίκτυο αλλά και προετοιμάζουμε την ένταξη στο ΠΔΕ ενός σημαντικού έργου με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ που αφορά τη μάστευση των νερών του Ιμβράσου. Ανάλογα πολύ σημαντικά έργα έχουμε σε εξέλιξη και με τον ΤΟΕΒ Καρλοβάσου.

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Ο Κώστας Μουτζούρης για τις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών

Published

on

By

2.000 υποψήφιοι οδηγοί στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με “ομηρία”, καθώς οι εξεταστές  – υπάλληλοι των κατά τόπους Διευθύνσεων Μεταφορών, που συμμετέχουν στις πρακτικές εξετάσεις για τη χορήγηση των αδειών οδήγησης, απέχουν από την εργασία τους λόγω μη καταβολής του μηνιαίου εξεταστικού επιδόματος.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης για το θέμα προέβη στην ακόλουθη δήλωση.

“Πρακτικές εξετάσεις για το δίπλωμα οδηγήσεως δεν διενεργούνται στο Βόρειο Αιγαίο εδώ και  5 μήνες, με αποτέλεσμα περίπου 2.000 υποψήφιοι να ταλαιπωρούνται και να υφίστανται οικονομική ζημιά. Η Περιφέρεια οφείλει να παρέμβει άμεσα  στην εκκρεμότητα αυτή, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των εξεταστών, όπως έγινε σε άλλες περιφέρειες της χώρας”.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017