19/04/2024
Περιφερειακά

Ημερίδα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου

Μία σημαντική Ημερίδα για  την μετάβαση  στην νέα ψηφιακή εποχή των νήσων της και των δημόσιων υπηρεσιών προς τον πολίτη,  διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Γραφείο Καινοτομίας σήμερα Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 στις 10:00 το πρωί στο Επιμελητήριο Λέσβου με φυσική παρουσία και τηλεδιάσκεψη. Τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη λόγω πολλαπλών ανειλημμένων υποχρεώσεων εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας  Καινοτομίας και Συγκοινωνιών Λεωνίδας Αθηνάδης.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και στρατηγικοί εταίροι της Περιφέρειας , Δήμοι, Κεντρικό Κράτος και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής  και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την ομάδα του.  Στο  πλαίσιο της Ημερίδας ανακοινώθηκε η Συνεργασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τον Κόμβο Καινοτομίας και  Ψηφιακής Διακυβέρνησης GR digiGOV-innoHUB,  με προτεραιότητες, την Ενίσχυση της καινοτομίας στη Δημόσια Διοίκηση ,  το Μετασχηματισμό και Δικτύωση του οικοσυστήματος, τις Υπηρεσίες Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Τηλεεργασία και Τηλεκπαίδευση στα νησιά, τη Διαχείριση δεδομένων της Περιφέρειας και την Υποστήριξη Επενδύσεων και πιλοτικών Δράσεων για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό.

Στόχοι: η Δημιουργία νέας γενιάς υπηρεσιών με αξιοποίηση των προηγμένων Ψηφιακών Τεχνολογιών, η Δικτύωση και Συνεργασία, η Ανάπτυξη δεξιοτήτων και απαιτούμενης τεχνογνωσίας στους φορείς του οικοσυστήματος και η προσέλκυση χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η Π.Β.Α. μέσω της συνεργασίας της με τον Κόμβο  πρόκειται να έχει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για την δικτύωσης της Καινοτομίας και των δράσεων  διασύνδεσης  μεταξύ Ευρωπαϊκών Περιφερειών στον τομέα των  Συνεργασιών. Επίσης συμμετέχει στην ανάπτυξη για τη διαμόρφωση των 17 δεικτών του ΟΗΕ.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε εκ ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθηνάδης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί προτεραιότητα της Στρατηγικής εξειδίκευσης. Η Περιφέρειά μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, συμμετέχει ενεργά και θέτει στρατηγικούς στόχους που βοηθούν τα νησιά με ίσες ευκαιρίες όπως:

Η Ολοκλήρωση υποδομών ευρυζωνικών δικτύων υψηλών ταχυτήτων σε όλα τα νησιά. Η εγκατάσταση εξοπλισμού ΤΠΕ στις δημόσιες υπηρεσίες των νησιών, με κέντρο βάρους στα μικρά νησιά και τις υπηρεσίες των Δήμων. Η εξοικείωση του πληθυσμού των επιχειρήσεων ,καθώς και των στελεχών προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής. Η αξιοποίηση της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής από τις τοπικές ΜΜΕ και άμβλυνση του προβλήματος φυσικής πρόσβασης στις αντίστοιχες υπηρεσίες. Η προσπάθεια της  Περιφέρειας Βορείου να ενσωματώσει την τεχνολογία και την καινοτομία στις υπηρεσίες της και στους Δήμους και των μικρών νησιών στο πλαίσιο των ίσων ευκαιριών είναι πάρα πολύ σημαντική. Η στρατηγική συνεργασία μας που ξεκινά σήμερα θα βοηθήσει στην εξειδίκευση και υλοποίηση στόχων της Βίβλου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού για το Δημόσιο Τομέα. Παράλληλα η Περιφέρεια μας μπορεί να αποτελέσει λόγω του μεγέθους και της γεωγραφίας της, σημαντικό πιλοτικό και μη εταίρο για την εφαρμογή εξειδικευμένων τεχνολογικά λύσεων που οδηγούν σε περισσότερη δημοκρατία , ίσες ευκαιρίες , γνώση και πρόοδο.» υπογράμμισε.

Στην Ημερίδα έλαβαν μέρος Δήμαρχοι  και μικρών νησιών,  με σκοπό να γίνει σκιαγράφηση των προβλημάτων και να τεθούν οι επιθυμητοί στόχοι στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης και της Ψηφιακής Μετάβασης , για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των πολιτών σε υπηρεσίες και προϊόντα που αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη της ΠΒΑ και την ευημερία των πολιτών της.

Related posts

Visa για Τούρκους: Η Κυβέρνηση ικανοποίησε το αίτημα της Περιφέρειας, δηλώνει ο Μητσοτάκης

admin

Απαγορευτικό το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – Επιστολή Καλτάκη στον Υπουργό

admin

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενισχύει τον τομέα υγείας: Ο Μιχαήλ Καραβασίλης, ο νέος άμισθος σύμβουλος

admin

Διαμαρτυρία Περιφέρειας για επείγουσες αποζημιώσεις – Τι ζητά η Αντιπεριφερειάρχης Αντωνέλη

admin

Συνάντηση με Αυτοκινητιστές Ταξί! Συζήτηση εργασίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Σάμου

admin

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

admin

Τηλεδιάσκεψη Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

admin

Σχόλιο για την απουσία της Σάμου από δράση της Περιφέρειας στο Λονδίνο

admin

Μια νέα δράση εξωστρέφειας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

admin