Connect with us

Σαμιακά

Η “Ανατροπή” για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα

Published

on

Τα τελευταία χρόνια, το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα έχει μετεξελιχτεί σε ένα μείζων πρόβλημα για το νησί μας. Δυστυχώς όμως, οι έως τώρα τοπικοί άρχοντες δεν έδρασαν ουσιαστικά και έτσι το πρόβλημα διαιωνίστηκε με πολλές αρνητικές συνέπειες για τον τόπο μας.

Είναι εν πολλοίς γνωστό ότι το πρόβλημα ξεφεύγει από την τοπική αυτοδιοίκηση και ότι η ευθύνη της διαχείρισής του ανήκει στην κυβερνητική πολιτική και στη σχετική νομοθεσία και την τήρησή της. Όποια υποψήφια δημοτική αρχή πρεσβεύει ότι θα λύσει το πρόβλημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού σίγουρα καλλιεργεί αβάσιμες ελπίδες και θέλει να κινηθεί μόνη της, χωρίς τη δύναμη των πολλών, της ένωσης και της συνεργασίας.

Εν τούτοις η “Ανατροπή”, με υποψήφιο Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, με τη στήριξη του Σαμιακού λαού, δεσμεύεται να δράσει αποφασιστικά και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος στον τόπο.

Πάνω απ’ όλα η “Ανατροπή” υποστηρίζει ότι από την πρώτη μέρα όλοι οι τοπικοί άρχοντες και φορείς πρέπει να είναι ενωμένοι, ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουν λύσεις και, αν χρειαστεί, να είναι οργανωτές και πρωτοστάτες δραστικών κινητοποιήσεων, και όχι κινητοποιήσεων της μιας μέρας που χάνονται στον καιρό, ώστε η φωνή των Σαμιωτών να ακουστεί δυναμικά στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Τα θέματα που πρέπει να διεκδικηθούν είναι:

  • αποσυμφόρηση του νησιού
  • βελτίωση όλων των υποδομών που σχετίζονται με την διαχείριση αυτού του ζητήματος, με έμφαση στην καθαριότητα και την υγειονομική διαχείριση.

Το νησί μας τυχαίνει να αποτελεί αρχικό προορισμό αυτών των ανθρώπων. Δεν πρέπει, λοιπόν, καμία πολιτική πράξη ή παράλειψη να τους εγκλωβίζει εδώ. Στο νησί μας πρέπει να διαμένουν ελάχιστες μέρες, να διεκπεραιώνουν τις αρχικές διαδικασίες και να προωθούνται προς το εσωτερικό της χώρας. Επιπρόσθετα, οι χώροι υποδοχής και ταυτοποίησης  πρέπει να είναι οργανωμένοι, να βρίσκονται εκτός οικιστικού ιστού, να τηρούνται κατάλληλοι και αυστηροί κανόνες ως προς την είσοδο και την έξοδο σε αυτόν τον χώρο, αλλά και να παρέχουν τους κατάλληλος χώρους υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να αποσυμφορηθεί και το νοσοκομείο Σάμου.

Επιπλέον, θεωρούμε ότι οι αρχές του τόπου πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή και άμεση επαφή και συνεργασία με τους φορείς που διαχειρίζονται της δομές Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ώστε να προλαμβάνουμε τα προβλήματα πριν καταστούν δυσεπίλυτα. Στο πλαίσιο αυτό δεσμευόμαστε για συνδιοργάνωση με τις αρχές διαχείρισης του ΚΥΤ και τις εμπλεκόμενες ΜΚΟ για μια σειρά σεμιναρίων και δράσεων κατάρτισης των προσφύγων. Κυρίως οι δράσεις αυτές θα επικεντρώνονται σε θέματα δημόσιας καθαριότητας, υγιεινής, σεβασμού της δημόσιας περιουσίας και ενημέρωσης για τις τοπικές υπηρεσίες. Στόχος μας είναι οι άνθρωποι αυτοί, οι προερχόμενοι από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, να μη διαταράσσουν την καθημερινότητα του νησιού, αλλά να τη σέβονται κατά τη διάρκεια της (ελπίζουμε σύντομης) παραμονής τους εδώ.

Τέλος, η “Ανατροπή” δεσμεύεται ότι μία από τις πρώτες συνεδριάσεις του νέου δημοτικού συμβουλίου κατά τον μήνα Σεπτέμβριο θα είναι εξολοκλήρου αφιερωμένη σε αυτό το ζήτημα. Προσκεκλημένοι θα είναι όλοι οι νεοεκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες, αλλά και οι εμπλεκόμενοι φορείς, ώστε να αναλυθεί η τότε ισχύουσα κατάσταση, να ληφθούν αποφάσεις και να καθοριστεί ο τρόπος διεκδίκησης των αιτημάτων της Σαμιακής κοινωνίας. Δέσμευσή μας επίσης είναι ότι όλη η ήδη πεπραγμένη και η μελλοντική σχετική αλληλογραφία του Δημάρχου με τους εμπλεκόμενους φορείς διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού θα δημοσιοποιηθεί, ώστε να εκτίθενται σε δημόσια κρίση οι πράξεις και επιλογές των πολιτικών προσώπων και θεσμών. Η “Ανατροπή” σε όλα τα καίρια και σημαντικά ζητήματα, όπως και αυτό, θα ζητά με πολλούς τρόπους την γνώμη του λαού και αυτήν θα υπηρετεί.

 

Ανατροπή …

Η επιλογή μου … Η ψήφος μου … Η Σάμος μου …

Comments

comments

Σαμιακά

Τραυματισμός επιβάτιδος στο “BLUE STAR PAROS”

Published

on

By

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Σάμου, πρωινές ώρες σήμερα, από Αξιωματικό του Ε/Γ-Ο/Γ ”BLUE STAR PAROS’, για περιστατικό τραυματισμού μίας επιβάτιδος, κατά τη διαδικασία αποβίβασής της στο λιμένα Καρλοβάσου.

Συγκεκριμένα, η ανωτέρω ενώ βρισκόταν στην κυλιόμενη κλίμακα, τραυμάτισε τον αγκώνα του αριστερού της χεριού. Λόγω της μη διαθεσιμότητας ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στον λιμένα Καρλοβασίου, η τραυματισμένη επιβάτιδα αποβιβάστηκε στον λιμένα Βαθέος όπου διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής ο Μάνος Λογοθέτης 

Published

on

By

Tο Μαξίμου ανακοίνωσε 28 γενικούς και ειδικούς γραμματείς πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τοποθετήθηκε ο συμπατριώτης μας βιοπαθολόγος Μάνος Λογοθέτης.

Ο Μάνος Λογοθέτης γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε με την ανώτερη τιμητική διάκριση του «Βραβείου Αντώνης Μωραΐτης» από τη Σχολή Μωραΐτη, συνέχισε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Semmelweis της Βουδαπέστης.  Αποφοίτησε από την Ιατρική με βαθμό «Άριστα» και επέστρεψε στην Ελλάδα.

Συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην «Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» με βαθμό 9,5 «Άριστα» καθώς και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα».

Είναι μόνιμος ιατρός του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) ενώ έχει διατελέσει Σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομίας σε θέματα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου(2007-2009), καθώς και Σύμβουλος στο Γραφείο Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ. Από το 2015 έχει διατεθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ στη Σάμο ως Συντονιστής Πεδίου Ιατρικού και Ψυχοκοινωνικού Κλιμακίου ΚΥΤ Σάμου για τη μεταναστευτική κρίση, ενώ από το 2019 καταλαμβάνει τη θέση του Γενικού Συντονιστή Πεδίου Ιατρικού και Ψυχοκοινωνικού Κλιμακίου 2ης ΥΠΕ Νήσων (ΚΥΤ Σάμου, Μυτιλήνης , Χίου, Κω, Λέρου).

Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε πλήθος Σεμιναρίων και Εκδηλώσεων σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά και ειδικότερα σχετικά με την Προστασία Ανηλίκων και Ασυνόδευτων Ανηλίκων, την Προστασία και Αντιμετώπιση Θυμάτων  Έμφυλης Σεξουαλικής Βίας και του σχετικού Νομικού Πλαισίου και την Ιατρική και Νομική Διερεύνηση Βασανιστηρίων.

Συμμετέχει ως «LEADING EXPERT» σε Ομάδες Εργασίας της FRONTEX για την Μεταναστευτική Κρίση καθώς και σε διυπουργικές συσκέψεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικά με τις διαδικασίες ευαλωτότητας.

 

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Άρθρο του Κ. Τζίχα για την προεκλογική συζήτηση περί αφισσοκόλησης

Published

on

By

Ετεροχρονισμένο άρθρο του Κ.ΤΖΙΧΑ, Μέλους της Τ.Ε. Σάμου του ΚΚΕ και  δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης

 

Την προεκλογική περίοδο  κάποιοι «ευαίσθητοι» και «αισθητικά» αψεγάδιαστοι ξεσήκωσαν ένα «κίνημα διαμαρτυρίας» για τις αφίσες του ΚΚΕ στη παραλιακή, οι οποίες…. «πληγώνουν» την αισθητική της πόλης. Με το μόνο τρόπο «διαλόγου» που τους έχει απομείνει. Αυτόν της αποσπασματικότητας, του αφορισμού, του φαρισαϊσμού, εντέλει της χυδαιότητας έωλων  επιχειρημάτων. Σ’ αυτό το «κίνημα» ενέδωσε και η δημοτική αρχή που έσπευσε να αποκαταστήσει την «ευπρεπή» εμφάνιση της πόλης, με φοβέρες και αυτοδικία.

Που να ταλαιπωρούν τώρα το μυαλουδάκι τους, να σκεφτεί περίπλοκα πράγματα;

Όπως π.χ το δικαίωμα της ισοτιμίας στη διακίνηση ιδεών, που δεν εξασφαλίζεται. Και το οποίο απαιτεί την οικονομική  δυνατότητα αγοράς πανάκριβου τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου, διαφορετικά αποκλείεσαι.

Αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Τους έχει κυριεύσει η «αισθητική» του ισχυρού ο οποίος μπορεί να κάνει τερατουργήματα πάνω στη φύση και στο δομημένο περιβάλλον, που ενίοτε στοιχίζουν εκατόμβες νεκρών, μπορεί να γεμίζει τους δρόμους με πανό και αφίσες για να πουλήσει τη πραμάτεια του, αλλά στο ΚΚΕ δεν επιτρέπει ούτε κουβέντα που να ξεφεύγει από την κατεστημένη αντίληψη.

  • Είναι η «αισθητική» της ανοχής  στη  βρώμα και στη δυσωδία της αποχέτευσης στη πόλη της Σάμου, από την ανικανότητα όλων των διοικήσεων του δήμου εδώ και δεκαετίες.
  • Η «αισθητική» που δεν έχει πρόβλημα αν πίνουμε νερό μολυσμένο ή τουλάχιστον αμφίβολης ποιότητας και αν ξοδεύουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο για να αγοράζουμε εμφιαλωμένο.
  • Η «αισθητική» που επιτρέπει το χάλι των δρόμων της πόλης, των ανύπαρκτων πεζοδρομίων, των βρώμικων κάδων απορριμμάτων, των ελάχιστων παιδικών χαρών, ως είδος εν ανεπαρκεία.
  • Η «αισθητική»  που δεν πληγώνεται από την ……εξορία των παιδιών με ειδικές ανάγκες έξω από τη πόλη, γιατί δεν στέργει η «αγαθή» διοίκηση να τους εξασφαλίσει σχολικό κτίριο.
  • Η «αισθητική» που στρουθοκαμηλίζει μπροστά στο γεγονός της έλλειψης πιστοποιητικών πυρασφάλειας και αντισεισμικού ελέγχου στα σχολεία.
  • Η «αισθητική», των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, η αισθητική των κοντέϊνερς για να στοιβάζουν νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας.
  • Η «αισθητική» της αχρησίας μιας ολόκληρης πτέρυγας του δημοτικού γηροκομείου επειδή δεν έχει προσωπικό και πόρους……και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Απέναντι σ’ αυτή την… αναίσθητη «αισθητική», υπάρχει η Αισθητική των ανθρώπων που δεν συμβιβάζονται, που αγωνίζονται με τη δύναμη των ιδεών τους, που απλώνουν το χέρι στη γονατισμένη κοινωνία να σηκωθεί, να στυλωθεί στα πόδια της, να σηκώσει το κεφάλι ψηλά και να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν και της τα κλέβουν. Να διεκδικήσει τον ιδρώτα του εργατοϋπάλληλου, των αγωνία του αυτοαπασχολούμενου επαγγελματία, του φτωχού αγρότη που τον στέλνουν στα αζήτητα.

Υπάρχει η Αισθητική της επαναστατικής οργάνωσης της εργατικής τάξης, του Κομμουνιστικού Κόμματος, που δείχνει το δρόμο για μιαν άλλη κοινωνική και οικονομική οργάνωση όπου δεν θα επιτρέπεται η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο , όπου τα μέσα παραγωγής και ο κοινωνικός πλούτος που παράγεται θα είναι κτήμα όλων των εργαζομένων, όπου δεν θα έχουν θέση οι λίγοι κηφήνες που ζουν σε βάρος των πολλών.

Αυτά βροντοφωνάζουν οι αφίσες του ΚΚΕ, γι’ αυτό ενοχλούν την καθεστηκυία  τάξη και τα διάφορα – σε διατεταγμένη υπηρεσία – ανόητα παπαγαλάκια της στο διαδίκτυο.

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017