Connect with us

Σαμιακά

Η “Ανατροπή” για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα

Published

on

Τα τελευταία χρόνια, το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα έχει μετεξελιχτεί σε ένα μείζων πρόβλημα για το νησί μας. Δυστυχώς όμως, οι έως τώρα τοπικοί άρχοντες δεν έδρασαν ουσιαστικά και έτσι το πρόβλημα διαιωνίστηκε με πολλές αρνητικές συνέπειες για τον τόπο μας.

Είναι εν πολλοίς γνωστό ότι το πρόβλημα ξεφεύγει από την τοπική αυτοδιοίκηση και ότι η ευθύνη της διαχείρισής του ανήκει στην κυβερνητική πολιτική και στη σχετική νομοθεσία και την τήρησή της. Όποια υποψήφια δημοτική αρχή πρεσβεύει ότι θα λύσει το πρόβλημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού σίγουρα καλλιεργεί αβάσιμες ελπίδες και θέλει να κινηθεί μόνη της, χωρίς τη δύναμη των πολλών, της ένωσης και της συνεργασίας.

Εν τούτοις η “Ανατροπή”, με υποψήφιο Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, με τη στήριξη του Σαμιακού λαού, δεσμεύεται να δράσει αποφασιστικά και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος στον τόπο.

Πάνω απ’ όλα η “Ανατροπή” υποστηρίζει ότι από την πρώτη μέρα όλοι οι τοπικοί άρχοντες και φορείς πρέπει να είναι ενωμένοι, ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουν λύσεις και, αν χρειαστεί, να είναι οργανωτές και πρωτοστάτες δραστικών κινητοποιήσεων, και όχι κινητοποιήσεων της μιας μέρας που χάνονται στον καιρό, ώστε η φωνή των Σαμιωτών να ακουστεί δυναμικά στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Τα θέματα που πρέπει να διεκδικηθούν είναι:

  • αποσυμφόρηση του νησιού
  • βελτίωση όλων των υποδομών που σχετίζονται με την διαχείριση αυτού του ζητήματος, με έμφαση στην καθαριότητα και την υγειονομική διαχείριση.

Το νησί μας τυχαίνει να αποτελεί αρχικό προορισμό αυτών των ανθρώπων. Δεν πρέπει, λοιπόν, καμία πολιτική πράξη ή παράλειψη να τους εγκλωβίζει εδώ. Στο νησί μας πρέπει να διαμένουν ελάχιστες μέρες, να διεκπεραιώνουν τις αρχικές διαδικασίες και να προωθούνται προς το εσωτερικό της χώρας. Επιπρόσθετα, οι χώροι υποδοχής και ταυτοποίησης  πρέπει να είναι οργανωμένοι, να βρίσκονται εκτός οικιστικού ιστού, να τηρούνται κατάλληλοι και αυστηροί κανόνες ως προς την είσοδο και την έξοδο σε αυτόν τον χώρο, αλλά και να παρέχουν τους κατάλληλος χώρους υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να αποσυμφορηθεί και το νοσοκομείο Σάμου.

Επιπλέον, θεωρούμε ότι οι αρχές του τόπου πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή και άμεση επαφή και συνεργασία με τους φορείς που διαχειρίζονται της δομές Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ώστε να προλαμβάνουμε τα προβλήματα πριν καταστούν δυσεπίλυτα. Στο πλαίσιο αυτό δεσμευόμαστε για συνδιοργάνωση με τις αρχές διαχείρισης του ΚΥΤ και τις εμπλεκόμενες ΜΚΟ για μια σειρά σεμιναρίων και δράσεων κατάρτισης των προσφύγων. Κυρίως οι δράσεις αυτές θα επικεντρώνονται σε θέματα δημόσιας καθαριότητας, υγιεινής, σεβασμού της δημόσιας περιουσίας και ενημέρωσης για τις τοπικές υπηρεσίες. Στόχος μας είναι οι άνθρωποι αυτοί, οι προερχόμενοι από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, να μη διαταράσσουν την καθημερινότητα του νησιού, αλλά να τη σέβονται κατά τη διάρκεια της (ελπίζουμε σύντομης) παραμονής τους εδώ.

Τέλος, η “Ανατροπή” δεσμεύεται ότι μία από τις πρώτες συνεδριάσεις του νέου δημοτικού συμβουλίου κατά τον μήνα Σεπτέμβριο θα είναι εξολοκλήρου αφιερωμένη σε αυτό το ζήτημα. Προσκεκλημένοι θα είναι όλοι οι νεοεκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες, αλλά και οι εμπλεκόμενοι φορείς, ώστε να αναλυθεί η τότε ισχύουσα κατάσταση, να ληφθούν αποφάσεις και να καθοριστεί ο τρόπος διεκδίκησης των αιτημάτων της Σαμιακής κοινωνίας. Δέσμευσή μας επίσης είναι ότι όλη η ήδη πεπραγμένη και η μελλοντική σχετική αλληλογραφία του Δημάρχου με τους εμπλεκόμενους φορείς διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού θα δημοσιοποιηθεί, ώστε να εκτίθενται σε δημόσια κρίση οι πράξεις και επιλογές των πολιτικών προσώπων και θεσμών. Η “Ανατροπή” σε όλα τα καίρια και σημαντικά ζητήματα, όπως και αυτό, θα ζητά με πολλούς τρόπους την γνώμη του λαού και αυτήν θα υπηρετεί.

 

Ανατροπή …

Η επιλογή μου … Η ψήφος μου … Η Σάμος μου …

Comments

comments

Σαμιακά

Μικρής έντασης επεισόδιο στο ΚΥΤ Σάμου

Published

on

By

 

Μικρής έντασης επεισόδιο σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου,στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών, στο Βαθύ της Σάμου.

Για άγνωστο λόγο ομάδα μεταναστών συνεπλάκησαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα σύμφωνα με πληροφορίες , τον τραυματισμό δύο αλλοδαπών, ο ένας εκ των οποίων στο μάτι.

Λίγο αργότερα οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με το ΕΚΑΒ για την παροχή των πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο Σάμου.

Η κατάσταση αυτή την ωρα στο ΚΥΤ παραμένει ήρεμη.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

«Μείωση του κόστους φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων έως και 50 % δίχως έκπτωση στις υπηρεσίες»

Published

on

By

 

Με πρόσκληση του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου καλούνται φορείς για υποβολή προτάσεων με στόχο την επιχορήγηση φορέων για την λειτουργία εποπτευόμενων διαμερισμάτων για ασυνόδευτους ανήλικους ηλικίας 16 ετών και άνω.

Η χρηματοδότηση παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (Τ.Α.Μ.Ε.). Το κόστος που περιγράφεται στην πρόσκληση αφορά αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι 31/12/2020 και θα χρηματοδοτηθούν μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου ποσού.

Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του κόστους φιλοξενίας των ασυνόδευτων, σε δομές κατάλληλες καθώς η προστασία τους αποτελεί επιβεβλημένη εθνική υποχρέωση. Τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος στέγασης των ασυνόδευτων ανηλίκων άνω των 16 ετών και παράλληλα έχουν αισθητά χαμηλότερο κόστος λειτουργίας σε σχέση με τους ξενώνες φιλοξενίας.

Η στέγαση παρέχεται από το φορέα στους ανήλικους ως υπηρεσία και όχι ως επιδότηση ενοικίου ή επίδομα.

Το ημερήσιο κόστος ανά ανήλικο κυμαίνεται από 44,6  έως 53 ευρώ την ημέρα ανάλογα με το γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας.

Αντίθετα, το κόστος για δομές (ξενώνες) φιλοξενίας, που χρησιμοποιούνται έως σήμερα,  κυμαίνεται από 63,5 έως 68 ευρώ την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία των ανηλίκων που φιλοξενούνται σε αυτές.

Τέλος το ημερήσιο κόστος των ξενοδοχείων που επίσης φιλοξενούν ανήλικους είναι περίπου 100 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή υπερδιπλάσιο από το κόστος του νέου προγράμματος.

Τονίζεται ότι στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το Υπουργείο Μετανάστευσης προβλέπονται σαφείς κανόνες διαπίστωσης της ανηλικότητας, ώστε να απολαμβάνουν της ειδικής μεταχείρισης και προστασίας μόνο αυτοί που κατ’ ουσία το δικαιούνται και όχι όσοι πονηρά το επικαλούνται».

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Skyserv θέσεις εργασίας

Published

on

By

Η Skyserv, ηγέτιδα εταιρεία στο χώρο της επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών, ανακοινώνει κενές θέσεις εργασίας για τον σταθμό στον αερολιμένα της Σάμου σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι παρακαλούνται να στείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα στο
email smism@skyserv.aero, υπόψη κ. Καρλοβασίτη.

Η αξιολόγηση των βιογραφικών θα ξεκινήσει άμεσα και θα συνεχιστεί μέχρι την κάλυψη των θέσεων εργασίας.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των βιογραφικών είναι η 10/03/2020 .

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Καρλοβασίτης Γεώργιος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2273440082/83

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017