Connect with us

Σαμιακά

Η “Ανατροπή” κοντά στη νέα γενιά που αγωνιά για το μέλλον

Published

on

Τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την ύφεση της οικονομίας και την κοινωνική αστάθεια, η νέα γενιά αγωνιά έντονα για το μέλλον. Συνέπεια αυτού, πολλοί νέοι, όταν τελειώνουν το σχολείο δεν θέλουν ή δεν  μπορούν να σπουδάσουν ή έστω να καταρτιστούν επαγγελματικά, αφού μάλιστα δεν πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να αλλάξει την ποιότητα ζωής τους ή την αγορά του τόπου τους. Για πολλά από τα παιδιά μας είναι όνειρο ζωής να φύγουν από τη Σάμο, διότι πιστεύουν ότι η ζωή στη Σάμο δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε ευχάριστη.

Τα παραπάνω κρύβουν ολέθριες επιπτώσεις για την ανάπτυξη του νησιού. Ο πληθυσμός μειώνεται και μάλιστα διαρρέει το νέο, το φρέσκο, το πιο ζωντανό και εν δυνάμει παραγωγικό μέρος του πληθυσμού. Δεν αναπτύσσονται νέες οικογένειες. Δεν επαρκεί το καταρτισμένο, έμψυχο εργατικό δυναμικό, που θα εργαστεί για να αναπτυχθεί το νησί. Οι νέοι απαξιώνουν την ενασχόληση με τα κοινά και κρατούν αδιάφορη στάση.

Η “Ανατροπή”, με υποψήφιο Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, έχει ως στόχο την έμπρακτη στήριξη των νέων, ώστε να ανατραπεί η παραπάνω κατάσταση. Από τη μία να βοηθηθούν οι νέοι ώστε να μπορούν να σπουδάσουν, να καταρτιστούν και να εξειδικευτούν εργασιακά και να επανδρώσουν την παραγωγική διαδικασία του τόπου μας. Και από την άλλη να τους βοηθήσει στα πρώτα τους βήματα στο νησί. Η συνεργασία με όλους τους φορείς κρίνεται επιτακτική και η σύμπραξη όλων θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Οι δεσμεύσεις μας για το ζήτημα αυτό είναι οι ακόλουθες:

 1. Οικονομική στήριξη στους φοιτητές με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα που σπουδάζουν σε άλλα μέρη της Ελλάδος. Δημοτικά κονδύλια προς σπουδαστές που θα πληρούν τα κριτήρια, αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας εκτός Σάμου και συνεργασία με τους ανά την Ελλάδα συλλόγους Σαμίων είναι τα πρώτα βήματά μας, είτε για να χρηματοδοτήσουμε τους νέους που σπουδάζουν είτε για να τους εξασφαλίσουμε δωρεάν στέγαση.

 

 1. Σύσταση Δημοτικού Γραφείου Επαγγελματικής Διασύνδεσης. Πρόκειται για μια υπηρεσία που θα λειτουργήσει στα πρότυπα διεθνών φορέων και Πανεπιστημίων και έχει τριπλή αρμοδιότητα. Αρχικά συνδέει τους φορείς εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, αναζητώντας ευκαιρίες καριέρας για όσους νέους ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους. Επιπρόσθετα, κατευθύνει τους νέους σε επιπλέον μόρφωση ή κατάρτιση, κυρίως σε σχέση με τις ανάγκες της τοπικής αγοράς. Τέλος εξασφαλίζει πληροφόρηση και κατάρτιση πάνω σε ζητήματα νέων τεχνολογιών και μεθόδων ανά επαγγελματική κατηγορία.

 

 1. Πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης προσαρμοσμένης στην παραγωγή προϊόντων του τόπου μας. Σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, νέοι που επιθυμούν να ασχοληθούν με τις ιδιαίτερες παραγωγές του τόπου θα λαμβάνουν τεχνογνωσία για τις παραγωγές αυτές. Στόχος είναι η εξασφάλιση ποιοτικών πιστοποιήσεων σε προϊόντα ΠΟΠ, ώστε να γίνει ο τομέας αυτός ελκυστικός για νέους παραγωγούς.

 

 1. Ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Άλλοτε με χρηματικές επιχορηγήσεις και άλλοτε με απαλλαγή από δημοτικά τέλη ή άλλες εισφορές θα ενισχύσουμε την ίδρυση επιχειρήσεων από τους νέους.

 

 1. Ίδρυση Κέντρων Νεότητας, σε συνεργασία με κατά τόπους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, που να λειτουργούν ως εφαλτήριο μιας νέας πορείας και αντίληψης για τη ζωή και το μέλλον.

 

 1. Θέσπιση ειδικής τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αφιερωμένης στην παιδεία και στους νέους. Εκεί θα λαμβάνονται αποφάσεις για τη στήριξη των νέων και θα δρομολογούνται ή θα εγκρίνονται οι προτάσεις που παραθέτουμε εδώ. Στη συνεδρίαση αυτή θα γίνονται τοποθετήσεις από τους σχετικούς φορείς της Σάμου, όπως εκπροσώπους σχολείων, εκπαιδευτικών και γονέων, αλλά και από επιστημονικούς φορείς.

 

 1. Προσομοίωση δημοτικού συμβουλίου νέων. Στο πρότυπο της Βουλής των Εφήβων και των αντίστοιχων προσομοιώσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι να ενεργοποιήσει τους νέους ανθρώπους να εκφράσουν τις απόψεις τους, να εξοικειωθούν με την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, να γίνουν ενεργοί πολίτες και να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

 

Ανατροπή… το πρόγραμμά μας… όραμα ανάπτυξης, δέσμευση δημιουργίας

 

Comments

comments

Σαμιακά

Καθάρισαν το λιμάνι Πυθαγορείου

Published

on

By

Ο σύλλογος αυτοδυτών Σάμου στα πλαίσια της πανελλήνιας εθελοντικής δράσης Let’s do it Greece 2019 πραγματοποίησε την Κυριακή 21 Απριλίου τον καθαρισμό του λιμένος Πυθαγορείου.

Ήταν πραγματικά μια γιορτή του εθελοντισμού που ανέδειξε τη δύναμη της συλλογικότητας.

Ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά:

1.Το Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Πυθαγορείου εθελοντών πυροσβεστών Πυθαγορείου για την καλή οργάνωση και την πολύτιμη βοήθεια των μελών του

 1. Το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου

3.Τον Παιδικό Σταθμό ”Το Χαμόγελο” και τη Μαρία Καρρά που έδωσε στους μικρούς μας φίλους μαθήματα οικολογίας και σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος

4.Τα Ελληνικά θερμοκήπια Σαμου και τον κ.Γερασίμου Γρηγόρη που για μια ακόμη χρονιά διέθεσε μηχανολογικό εξοπλισμό

5.Το χειριστή του γερανού Γιωργος Γεραλεξης

6.Το Λιμενικό Σώμα για την άριστη συνεργασία

7.Το Stelios Demertzis για τις όμορφες φωτογραφίες που μας χάρισε.

8.Τον Pavlos Ioannidis και την ομάδα του REELDRONE που μας υποστηρίζει σε όλες τις δράσεις μας με τα υπέροχα video.

9.Τους δύτες που παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω περιορισμένης ορατότητας κατάφεραν να ανασύρουν μεγάλο όγκο σκουπιδιών από το βυθό.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το σεμινάριο μελισσοκομίας

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, την προηγούμενη εβδομάδα (15-19/4ου), η επιμόρφωση των μελών του μελισσοκομικού συνεταιρισμού Σάμου, σε θέματα μελισσοκομικών χειρισμών και βασιλοτροφίας. Το σεμινάριο παρακολουθήσαν περίπου 80 μελισσοκόμοι της Σάμου και περιλάμβανε θεωρητική και πρακτική κατάρτιση.

Η δράση αυτή έγινε στα πλαίσια της σύμβασης «Παροχή Συμβουλευτικής και Εκπαιδευτικής βοήθειας στους Μελισσοκόμους της Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων, για την βελτίωση της μελισσοκομικής τους επιχειρηματικότητας», μεταξύ της ΠΕ Σάμου και του Τμήματος Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Εντός του έτους, θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις, όπως σεμινάριο για την αντιμετώπιση των ασθενειών των μελισσοσμηνών, γενετική ταυτοποίηση και βελτίωση των μελισσών, ανάλυση δειγμάτων μελιού για τη σύσταση φακέλου πιστοποίησης του μελιού Σάμου, ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ – PGI) και συμμετοχή παραγωγών σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Επίσης, σε συνεργασία με το Τμ. Επιστήμης τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκαν στις 6/4/2019 στον Εύδηλο Ικαρίας και στις 20/4/2019 στο Μαλαγάρι Σάμου, ενημερωτικές συναντήσεις για το πρόγραμμα «Ταυτοποίηση αυθεντικότητας και ενίσχυση ανταγωνιστικότητας τοπικών παραδοσιακών προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα της ΠΒ  Αιγαίου».

Στις συναντήσεις συμμετείχαν αρκετές επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα καθώς και μεταποιητικές μονάδες των νησιών μας, δίνοντας ταυτόχρονα δείγματα των προϊόντων τους, για ταυτοποίηση της αυθεντικότητας τους. Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η έκδοση ηλεκτρονικού πιστοποιητικού αυθεντικότητας, που θα συνοδεύει τα προϊόντα «από το χωράφι στο ράφι» και θα μπορεί εύκολα να ενημερώσει τον καταναλωτή για την αυθεντικότητα και την προέλευση τους.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Συμμετοχή της Σάμου στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων

Published

on

By

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη 19-22 Απριλίου στη πόλη των Σερρών το Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων με κύριο θέμα την Δικηγορία και τη Δικαιοσύνη στη Νέα εποχή. Τον Δικηγορικό σύλλογο Σάμου εκπροσώπησε ως σύνεδρος ο Πρόεδρος του Δ.Σ Κολλάρος Γιώργος.

Η πλειοψηφία των συνέδρων τάχθηκε υπέρ των κάτωθι θέσεων, τις οποίες θα εξειδικεύσει περαιτέρω, όπου απαιτείται, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων:

 1. Η ανεξαρτησία και η αυτοτέλεια των δικηγορικών συλλόγωναποτελεί θεσμική εγγύηση της ανεξαρτησίας των δικηγόρων και κατ’ επέκταση της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης. Η ανεξαρτησία του δικηγόρου, τόσο του άμισθου όσο και του έμμισθου, ως δημόσιου λειτουργού, πρέπει να περιφρουρείται σε κάθε περίπτωση και με κάθε νόμιμο μέσο.
 2. Το δικηγορικό σώμα τάσσεται υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών, η υπαγωγή στις οποίες πρέπει να είναι εκούσια. Κατά συνέπεια, η υποχρεωτικότητα δεν συνάδει ούτε με την διαμεσολάβηση ούτε με την δικαστική μεσολάβηση.
 3. Ο θεσμός της άσκησηςείναι αναγκαίος για την απόκτηση των απαραίτητων επαγγελματικών εφοδίων προς άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος. Εξίσου αναγκαία είναι και η αναβάθμιση του θεσμού που αποτελεί υποχρέωση και των δικηγορικών συλλόγων. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται: α)η διοργάνωση υποχρεωτικών επαγγελματικών σεμιναρίων για τους ασκούμενους δικηγόρους, β) η νομοθετική κατοχύρωση της ελάχιστης αποζημίωσης των ασκουμένων δικηγόρων και γ) η άμεση ένταξή τους στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Απασχόλησης Νέων (ΠΑΝ). Συγκροτήθηκε Επιτροπή με συντονιστή τον Γενικό Γραμματέα του ΔΣΑ, Μιχάλη Καλαντζόπουλο, προκειμένου να υποβάλει προς την Ολομέλεια σχετικές προτάσεις για την αναμόρφωση του θεσμού της άσκησης, την διάρκεια και το περιεχόμενό της.
 4. Η ηλεκτρονική δικαιοσύνη (e-justice)αποτελεί θεμελιώδες πρόταγμα για την αναβάθμιση της δικηγορίας, την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης και την εξυπηρέτηση των συναδέλφων. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε Επιτροπή με συντονιστή τον Σύμβουλο του ΔΣΑ, Παναγιώτη Περάκη, προκειμένου να υποβάλει προς την Ολομέλεια σχετικές προτάσεις για την επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει.
 5. Η νομική βοήθεια (legal aid)εξασφαλίζει το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης όλων και ιδίως των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνών στην Δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η επέκταση του θεσμού της νομικής βοήθειας και σε άλλους τομείς, σε σχέση με όσους προβλέπονται ήδη, όπως η παροχή νομικών συμβουλών, το στάδιο της ποινικής προδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της προκαταρκτικής εξέτασης, ειδικά υπό το πρίσμα των επερχόμενων αλλαγών στον ΚΠΔ, καθώς  και οι υποθέσεις αλλοδαπών.
 6. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και λοχείας των γυναικών δικηγόρων προτείνεται:α)Στο πλαίσιο του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών ΕΦΚΑ να προβλεφθεί επιδότηση για απώλεια εισοδήματος λόγω τοκετού όλων των γυναικών δικηγόρων, αμίσθων και εμμίσθων, για χρονικό διάστημα έξι μηνών μετά τον τοκετό με ποσό αντίστοιχο της επιδότησης μισθωτής εργαζόμενης (τουλάχιστον 650 € μηναίως), πλέον του ήδη προβλεπόμενου επιδόματος τοκετού. β) Η θεσμοθέτηση της εγκυμοσύνης και της λοχείας ως σπουδαίου λόγου αναβολής της δίκης. γ) Η επέκταση της ήδη προβλεπόμενης μείωσης κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών, κατ’ άρθρο 141 ν. 3655/2008, για ένα χρόνο μετά τον τοκετό, σε όλους τους κλάδους ασφάλισης.
 7. Προκειμένου να αναβαθμιστούν στην πράξη οι σχέσεις των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης προτείνεται: α)να αναληφθεί πρωτοβουλία για τη θέσπιση Κοινού Κώδικα Δεοντολογίας Συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, δικαστών και δικηγόρωνβ) Να προβλεφθεί η συμμετοχή των δικηγορικών συλλόγων, με δικαίωμα λόγου (διατύπωσης γνώμης), στην επιθεώρηση και τις υπηρεσιακές μεταβολές των δικαστικών λειτουργών,  στην επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, καθώς και  στην Ολομέλεια των Δικαστηρίων για θέματα που αφορούν ιδίως τον Κανονισμό και την οργάνωση του Δικαστηρίουκαι θέματα ευρύτερου νομικού ενδιαφέροντος και δικηγορικού λειτουργήματος.
 8. Το συνέδριο εκφράζει την αντίθεσή του στην αποδυνάμωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας με την τροποποίηση του ν. 3869/2010 (νόμος «Κατσέλη») με τον ν. 4605/2019. Για το πλήρες κείμενο του Ψηφίσματος βλέπε συνημμένο αρχείο.
 9. Διεκδικεί: α)την άμεση υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για την επέκταση του ορίου δυνητικής απαλλαγής από την υποχρεωτική επιβολή ΦΠΑ από το εισόδημα των 10.000€ στα 25.000€ και β)την κατάργηση, άλλως την μείωση του ΦΠΑ στην δικηγορική αμοιβή για τις δικαστηριακές υποθέσεις

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017