Connect with us

Δήμος

Η Α.Κ.Ι.Σ στην τοπική κοινότητα Μύλων

Published

on

Σε συνέχεια της από 11 Οκτωβρίου 2017 επισκέψεώς μας στην τοπική κοινότητα Μύλων και της σχετικής ενημέρωσης που είχαμε από τον πρόεδρο κ. Παπαπαναγιώτου Θεμιστοκλή και κατοίκους αυτής, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Το δίκτυο ύδρευσης του χωριού τροφοδοτείται από δύο κλειστές δεξαμενές, συνολικής χωρητικότητας 200 κυβικών μέτρων περίπου, οι οποίες δέχονται το νερό γεώτρησης που βρίσκεται στην περιοχή Νεροτριβιά. Το νερό ύδρευσης, κατά τον πρόεδρο, είναι καλής ποιότητας. Οι δεξαμενές καθαρίστηκαν προ μερικών μηνών και η χλωρίωση του νερού γίνεται με αυτόματο σύστημα  χλωρίωσης. Γίνονται εξετάσεις καταλληλότητας του νερού κατά τακτά χρονικά διαστήματα, πλην όμως οι κάτοικοι δεν ενημερώνονται για τα αποτελέσματα αυτών. Για την άρδευση χρησιμοποιείται το νερό της λιμνοδεξαμενής του Ιμβράσου και το νερό δύο γεωτρήσεων. Το δίκτυο άρδευσης διαθέτει υδρομετρητές. Το νερό άρδευσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο, χρεώνεται προς 6 λεπτά το κυβικό συν το πάγιο, που ανέρχεται σε 12 ευρώ ανά στρέμμα.

Στο χωριό δεν υπάρχει μονάδα βιολογικού καθαρισμού υγρών αποβλήτων. Τα λύματα αρχικά πέφτουν σε έναν παλαιό βόθρο, 50 κυβικών μέτρων περίπου και στη συνέχεια, λόγω της μόνιμης υπερχείλισης του βόθρου αυτού, πέφτουν μέσα στον χείμαρρο Ίμβρασο.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα. Οι κάδοι απορριμμάτων δεν πλύθηκαν ποτέ, πλην μίας φοράς που πλύθηκαν κατά την αρχή της θητείας της παρούσης δημοτικής αρχής. Το χωριό διατηρείται σε καλή κατάσταση από απόψεως καθαριότητας και ευταξίας με προσωπική φροντίδα του προέδρου της κοινότητας. Εργάτης καθαριότητας διατίθεται στο χωριό μόνο κατά τις παραμονές πανηγύρεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στο δημοτικό φωτισμό, πλην μίας σχετικά μικρής καθυστέρησης παραλαβής λαμπτήρων. Η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού  γίνεται από τον ίδιο τον πρόεδρο.

ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπήρξαν παράπονα για τη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας. Αρκετοί δρόμοι δεν έχουν συντηρηθεί ή έχουν συντηρηθεί πλημμελώς. Ζητήθηκε από τον πρόεδρο η επέμβαση του Δήμου για την επίστρωση δύσβατων τμημάτων του δρόμου που οδηγεί στη Νεροτριβιά, με σκυρόδεμα συνολικής ποσότητας 30 κυβικών μέτρων περίπου.

Προτάθηκε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου ο πολυσύχναστος αγροτικός δρόμος που συνδέει τη χώρα με τους Μύλους να χαρακτηρισθεί ως δημοτικός και να στρωθεί με άσφαλτο.

Επίσης, ζητήθηκε από τους κατοίκους να χαρακτηρισθεί ο κύριος δρόμος που οδηγεί από τη διασταύρωση του Αγίου Γεωργίου προς το χωριό και από εκεί προς το μοναστήρι της Μεγάλης Παναγίας ως δημοτικός, διότι μέχρι σήμερα δεν έχει χαρακτηρισθεί και οι κάτοικοι στερούνται των ευνοϊκών ρυθμίσεων των νόμων.

Το χωριό διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ μόνο κατά τη διάρκεια του χρόνου που είναι ανοικτά τα σχολεία, για την εξυπηρέτηση των μαθητών. Τον υπόλοιπο χρόνο οι κάτοικοι έχουν συγκοινωνία μία φορά την εβδομάδα. Το πρόβλημα της συγκοινωνίας απασχολεί σοβαρά τους κατοίκους των περισσότερων χωριών.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Απαιτείται να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να στρωθεί με άσφαλτο ο πολυσύχναστος αγροτικός δρόμος Χώρα – Μύλοι.

Απαιτείται να γίνουν εργασίες συντήρησης της μικρής παιδικής χαράς που διαθέτει το χωριό. Κατά μία πρόχειρη προσέγγιση, με χίλια περίπου ευρώ και τη συνδρομή του Δήμου σε εργατικό προσωπικό η παιδική χαρά μπορεί να ξαναλειτουργήσει μέσα σε δύο ημέρες, χωρίς όμως να λάβει και την προβλεπόμενη πιστοποίηση η οποία απαιτεί την τοποθέτηση ελαστικού δαπέδου.

Προτάθηκε να αξιοποιηθεί κατάλληλα η μεγάλη αίθουσα που βρίσκεται κάτω από τα γραφεία της κοινότητας, προκειμένου να χρησιμοποιείται από τη νεολαία του χωριού.

Απαιτείται μία σοβαρότερη προσέγγιση στην ανάδειξη του υπάρχοντος Μυκηναϊκού τάφου των Μύλων, ο οποίος έχει παραμεληθεί τελείως.

Προτάθηκε να μπουν σε πρόγραμμα, να αναστηλωθούν και να αναδειχθούν οι νερόμυλοι και τα παραδοσιακά μονοπάτια της κοίτης του Ιμβράσου.

Προτάθηκε να αναδειχθούν για προσέγγιση επισκεπτών και τουριστών το σπήλαιο της Νεροτριβιάς, η ελιά της Εύας και ο δωδεκάπορτος βυζαντινός ναός, τρία σοβαρά αξιοθέατα των Μύλων που παραμένουν αναξιοποίητα. Σοβαρές προσπάθειες για την ανάδειξή τους καταβάλει από καιρό ο πρόεδρος του Σπηλαιολογικού Συλλόγου Σάμου, κ. Σπυρόπουλος Γεώργιος.

Απαιτείται η φωταγώγηση της παραδοσιακής πετρόκτιστης θολωτής γέφυρας που βρίσκεται στη διασταύρωση προς Παγώνδα.

Αίτημα των κατοίκων των Μύλων είναι ο καθαρισμός της κοίτης του χειμάρρου Ίμβρασου, από τη διασταύρωση της πετρόκτιστης θολωτής γέφυρας προς Παγώνδα μέχρι το χωριό, διότι έχει να καθαριστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το χωριό διαθέτει ιατρείο που βρίσκεται σε καλή κατάσταση και το επισκέπτεται γιατρός μία φορά την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος ζήτησε να γίνεται χρήση της πάγιας προκαταβολής που προβλέπεται να δίνεται από το Δήμο για μικροανάγκες των κοινοτήτων.

 

  1. Παρακαλούμε για την κατά την κρίση σας εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ανωτέρω προβλημάτων, καθώς επίσης και για τη δική μας ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της αποκατάστασης.

Σίμος Αντώνιος

Δημοτικός Σύμβουλος

Share this post:

Comments

comments

Δήμος

Ανακοίνωση ΛΑ.Σ για συνάντηση δήμαρχων με Πρωθυπουργό

Published

on

By

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ   –  ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΚΑΙ «ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ» ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Άκρως απαράδεκτη, προσβλητική  για τους αγώνες των νησιωτών αλλά και αποκαλυπτική, η τοποθέτηση του δημάρχου ενώπιον του πρωθυπουργού στη σύσκεψη για το προσφυγικό, με την οποία επιχειρεί  να   «ξεπλύνει» την αντιλαϊκή  πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ σε όλα τα επίπεδα.

Ομολογεί ότι  «άδειασε» το λαό του δήμου και όλους τους Σαμιώτες που ξενυχτούσαν στου Ζερβού να μην γίνει το νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση ανέλαβε «να σπάσει το μπλόκο». Εκθειάζει το έργο του πρωθυπουργού και δηλώνει «συνειδητή»  συμπαράταξη με την κυβέρνηση.

  • Συμπαράταξη με μια κυβέρνηση που συνεχίζει τον εγκλωβισμό σε άθλιες συνθήκες προσφύγων και μεταναστών και τους αφήνει εκτιθεμένους στην πανδημία χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης, τερματίζοντας τις αντοχές των ίδιων και των τοπικών κοινωνιών.
  • Συμπαράταξη με μια κυβέρνηση που το μόνο μέτρο που ξέρει ένα χρόνο πανδημίας με 6500 νεκρούς, είναι το «άνοιξε – κλείσε» των σχολείων και τα μέτρα εγκλεισμού, χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και πρόληψης.
  • Συμπαράταξη με μια κυβέρνηση που έχει αφήσει τους δήμους χωρίς ουσιαστική ενίσχυση για τις επιπτώσεις του σεισμού , που 5 μήνες τώρα  ακόμη περιμένουμε τις «προκάτ» αίθουσες για τους μαθητές που έμειναν άστεγοι επειδή καταστράφηκαν τα σχολεία τους και τα χαλάσματα στις γειτονιές και τα χωριά να κρέμονται και να απειλούν τους διερχόμενους.

Το συμπέρασμά μας ως Λαϊκή Συσπείρωση μετά και από την ενημέρωση που μας έγινε από τον δήμαρχο, είναι ότι όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από  την συνάντηση στου Μαξίμου αποσκοπούσε στο να ασκηθεί πίεση στους κατοίκους της Λέσβου και της Χίου, που κινητοποιούνται αυτές τις μέρες, να αποδεχθούν  την κατασκευή νέων Στρατοπέδων συγκέντρωσης και στα νησιά τους.

Σ’ αυτή  τη κατεύθυνση αξιοποίησε τους τρεις «πρόθυμους» δημάρχους  Μυτιλήνης, Χίου και Ανατολικής Σάμου, με προεξάρχοντα το δήμαρχο Ανατολικής Σάμου που με τη στάση του όλο το προηγούμενο διάστημα έχει δώσει δείγματα «νομιμοφροσύνης». Διότι, η συμπαράταξη της δημοτικής αρχής και του δημάρχου, με την στρατηγική της Ε.Ε για το προσφυγικό και με την κυβέρνηση, είναι ουσιαστική και υπάρχει  από την αρχή της θητείας τους  .

Απλώς τώρα εγκαταλείφθηκαν και τα προσχήματα.

Ο «ανεξάρτητος»  κ. Στάντζος με την «ομολογία πίστης» ενώπιον του πρωθυπουργού, εξαρτήθηκε τελικά και επίσημα.  Διάλεξε στρατόπεδο,  ταυτίστηκε με την κυβέρνηση της ΝΔ και τις επιλογές της. Ας απολογηθεί στους ψηφοφόρους του για την «ανεξαρτησία» που διακήρυττε προεκλογικά.

Ο λαός του νησιού μας πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του, να μην έχει καμιά αυταπάτη και καμιά εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή, η οποία δεν μπορεί και δεν θέλει να παλέψει για τα προβλήματά του.

Πρέπει ο ίδιος να οργανώσει,  τώρα χωρίς αναβολή, τον αγώνα του μέσα από τα σωματεία του, τις επιτροπές αγώνα, τους Συλλόγους και τους άλλους λαϊκούς φορείς για όλα τα σοβαρά προβλήματα που τον απασχολούν. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα βρίσκεται όπως πάντα στη πρώτη γραμμή.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος – Οι μαθητές αναλαμβάνουν δράση

Published

on

By

Προσαρμοζόμενοι στις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συνεχίζει διαδικτυακά την, εδώ και 24 χρόνια δράση του, κατά την οποία προσφέρει πάντα αφιλοκερδώς μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία. Στόχος ήταν και είναι να ενημερώνει και να προετοιμάζει τους νέους κατοίκους των νησιών για τα προβλήματα που οι δικές μας γενιές δημιουργούν και εκείνοι θα κληρονομήσουν και θα κληθούν να λύσουν για να επιβιώσουν. Εκτός όμως από τις πληροφορίες για τη φύση και τη θάλασσα του δικού τους τόπου και τον σχετικό προβληματισμό, στόχος αυτών των δράσεων είναι να προσφέρουν έμπνευση στα παιδιά έτσι ώστε να αναπτύξουν τις δικές τους πρωτοβουλίες για την προστασία της φύσης του νησιού τους.

Στο πλαίσιο αυτής της ανανεωμένης δράσης, την προηγούμενη εβδομάδα το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συνάντησε διαδικτυακά τους μαθητές του Μονοθέσιου Δημοτικού Σχολείο Σικίνου. Πριν την ενημέρωση, οι δάσκαλοι σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Σικινιτών διαμόρφωσαν ειδικό χώρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης στο σχολείο, αναρτώντας το υλικό που τους είχε αποσταλεί από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για την προετοιμασίας της διαδικτυακής δράσης.

Εκπέμποντας από το σκάφος Aegean Explorer που βρίσκεται στο λιμάνι των Λειψών, οι ερευνητές του Ινστιτούτου συνομίλησαν με τα παιδιά και απάντησαν στις πολλές και εύστοχες ερωτήσεις τους.

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι ότι μετά την διαδικτυακή αυτή συνάντηση, οι μαθητές της Σικίνου αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, αναγνωρίζοντας ότι είναι οι μελλοντικοί κάτοικοι και διαχειριστές αυτού του ξεχωριστού τόπου!

Παραθέτουμε παρακάτω ένα απόσπασμα από την ομαδική εργασία των μαθητών:

“….Τότε διαπιστώσαμε πως οι κίνδυνοι για τους θαλάσσιους οργανισμούς είναι αρκετοί. Οι πετρελαιοκηλίδες από τα θαλάσσια ατυχήματα, τα σκουπίδια που καταλήγουν στο βυθό, η υπεραλίευση, τα δίχτυα των ψαράδων και οι άγκυρες των σκαφών. Όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είμαστε εμείς οι άνθρωποι.

Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία ομάδα που θα οργανώνει συναντήσεις για να μαζεύει τα σκουπίδια από τις παραλίες, θα ενημερώνει, θα κάνει συστάσεις και θα δίνει συμβουλές σε όσους δεν τηρούν τους κανόνες προστασίας του Περιβάλλοντος. Επιπλέον, θα ξεκινήσουμε να καταγράφουμε σε ένα ημερολόγιο τα ξενικά είδη που συναντάμε στα νερά μας, αξιοσημείωτες πληροφορίες που αφορούν στη θαλάσσια ζωή, κανόνες που ακολουθούμε για τον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος και γενικότερα όλες τις δράσεις της ομάδας μας. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας δώσατε και σας υποσχόμαστε ότι θα αλλάξουμε τις συνήθειες και τη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον. Ανυπομονούμε για την ξενάγηση στο σκάφος σας!!!

 

Με αγάπη,

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου

και του Δημοτικού Σχολείου Σικίνου!”

Φυσικά ο στόχος είναι, μόλις οι συνθήκες λόγω της πανδημίας το επιτρέψουν, ο Aegean Explorer με τους ερευνητές του Αρχιπελάγους, να βρεθεί ξανά κοντά στα νησιά και τους κατοίκους, προσφέροντας τις δράσεις του και πάλι δια ζώσης.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

COVID-191 εβδομάδα ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος4 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-192 εβδομάδες ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

Πολιτικά4 εβδομάδες ago

Μηταράκης: Κλείνει οριστικά στο επόμενο τρίμηνο το ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου

Δημοφιλή