Connect with us

Πολιτικά

Η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα για τον σεισμό στη Σάμο στο alt.gr

Published

on

Η ιστοσελίδα ALT.GR μίλησε με τη βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαντάροι και τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω του κορονοϊού καθώς και για τα προβλήματα που δημιούργησε ο πρόσφατος σεισμός στη Σάμο.

– Κυρία Κομνηνάκα, στην περιοχή σας υπάρχει πληθώρα στρατοπέδων, με σημαντικότατο αριθμό στρατευμένων και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) να υπηρετούν σ’ αυτά. Τόσο η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, με προσβολή και στρατιωτικού προσωπικού, αλλά και οι συνέπειες του πρόσφατου σεισμού, δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία σ’ όλους αυτούς. Τι μέτρα κατά την άποψή σας, πρέπει να πάρει η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης;

– Κατ’ αρχάς, να απαντήσω σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναμφισβήτητα σ’ αυτούς τους χώρους, υπάρχουν σημαντικές ιδιαιτερότητες, που σίγουρα απαιτούν και εξειδικευμένα μέτρα. Πρώτα απ’ όλα, ο αναγκαστικός συγχρωτισμός του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (έφεδρου και μόνιμου), σε θαλάμους, γραφεία, εστιατόρια, οχήματα, κοινόχρηστους χώρους υγιεινής, με καθημερινή και πολυπληθή συμμετοχή σε ασκήσεις και άλλες δράσεις.

Στο κομμάτι αυτό, η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες, διότι από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας, πληθώρα δημοσιευμάτων από στρατευμένους, Ενώσεις Στρατιωτικών, καθώς και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), έθεταν το θέμα επιτακτικής ανάγκης χορήγησης, ικανών ποσοτήτων σε υλικά και μέσα προστασίας. Άρα στο τομέα αυτό, υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει έλλειμμα. Τα θέματα αυτά τα ανέδειξε, κατ’ επανάληψη, με παρεμβάσεις της και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση, έστω και τώρα, οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα ικανοποίησης όλων αυτών των αιτημάτων. Επιπλέον είναι αναγκαία η πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ, στο σύνολο των στρατευμένων και μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανού κρούσματος. Να πραγματοποιείται άμεση απομόνωση κάθε ύποπτου περιστατικού σε ειδικό κατάλληλο και ασφαλή χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, με γνώμονα την έγκαιρη διάγνωση, τη σωστή περίθαλψη του περιστατικού, αλλά και τη μη διασπορά του ιού. Στις συνθήκες αυτές, είναι ακόμα πιο επιτακτικό να θεσμοθετηθεί η ύπαρξη γιατρού σε κάθε στρατόπεδο, να χορηγηθούν σε όλους δωρεάν επαρκής ποσότητα μασκών, γαντιών μιας χρήσης και αντισηπτικού, να υλοποιηθεί τέλος, ουσιαστική αποσυμφόρηση σε θαλάμους και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους.

Όσον αφορά τώρα στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, είναι αυτονόητο ότι και στις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων αλλά και στρατευμένων, η λήψη μέτρων αντισεισμικής προστασίας είναι εξίσου επιβεβλημένη και αυτά, δεν θα έπρεπε να διαφέρουν στο ελάχιστο, απ’ τα μέτρα που επιτάσσουν οι προτάσεις της αρμόδιας επιστημονικής κοινότητας.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση στην πράξη, όπως και διαχρονικά συνέβαινε, όλα αυτά δεν τα υλοποιεί ούτε σε επίπεδο πρόληψης ζημιών μέσω επιθεωρήσεων και αναγκαίων ενισχύσεων ούτε σε επίπεδο αποκατάστασής τους. Άρα είναι αναγκαία η διαρκής εγρήγορση όλων, για την ανάδειξη και την διεκδίκηση άμεσων λύσεων στα σχετικά προβλήματα.

– Κυρία Κομνηνάκα ο πρόσφατος σεισμός της Σάμου, προκάλεσε το θάνατο δύο νέων παιδιών, σοβαρές ζημιές σε κτήρια και στο οδικό δίκτυο του νησιού. Αρκετές εκατοντάδες κόσμου μένει ακόμα σε σκηνές. Σήμερα, ένα μήνα μετά το σεισμό, τι μέτρα έχουν παρθεί από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης;

– Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των πολύ σοβαρών «πληγών» που άφησε στο νησί, ο καταστροφικός και δυστυχώς θανατηφόρος σεισμός της Σάμου, όχι μόνο είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών για εργαζόμενους και επαγγελματίες, αλλά ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το αν και πότε θα υλοποιηθούν, καθώς ακόμα παραμένουν στην πλειοψηφία τους προφορικές εξαγγελίες…

Ακόμα κι αυτό το πενιχρό έκτακτο βοήθημα των 600 ευρώ για την κάλυψη των άμεσων πρώτων αναγκών, άρχισε να καταβάλλεται πριν λίγες μέρες. Καταλαβαίνετε ότι όταν ήδη έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας, ούτε σαν «παυσίπονο» δεν μπορεί να λειτουργήσει! Ο μεγάλος αριθμός κατοίκων που έχουν μείνει άστεγοι, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να μένουν επ’ αόριστον σε ξενοδοχεία πολύ περισσότερο σε κοντέινερ ή και φιλοξενούμενοι. Πρέπει άμεσα να βρεθεί μόνιμη στέγη και να επιδοτηθεί στο 100% το ενοίκιο, για όσο χρόνο διαρκέσει η αποκατάσταση των σπιτιών τους. Ακόμα με πολύ αργούς ρυθμούς προχωρά ο δευτερογενής έλεγχος των σπιτιών και άλλων κτιρίων, με κίνδυνο νέων καταστροφών σε περίπτωση εκδήλωσης βροχών, σε κτίρια που δεν μπορούν να αρχίσουν εργασίες επισκευών πριν την ολοκλήρωση των ελέγχων. Σε τεράστια ανασφάλεια βρίσκονται και οι διάφοροι επαγγελματίες, που δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να ανακάμψουν από τις καταστροφές, με δεδομένα τα βάρη που ήδη σηκώνουν, αλλά και πολλοί εργαζόμενοι, επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές μετά το σεισμό, για τους οποίους η κυβέρνηση δεν έχει περιλάβει στους δικαιούμενους επιδόματος αναστολής, με αποτέλεσμα να μένουν άνεργοι και χωρίς το παραμικρό εισόδημα. Επίσης οι πολύ σοβαρές ζημιές στα περισσότερα σχολικά κτίρια, αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται ακόμα και για την πρόχειρη λύση της προμήθειας κοντέινερ, δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια για την απρόσκοπτη συνέχιση της σχολικής χρονιάς, πολύ περισσότερο για το πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι μαθητές σε ασφαλή και κατάλληλα σχολικά κτίρια.

– Μπροστά σε αυτή την κατάσταση τι πρέπει να διεκδικήσει ο λαός της Σάμου;

– Η πικρή δυστυχώς πείρα που υπάρχει από το εύρος και το ρυθμό αποκατάστασης των ζημιών, σε ανάλογες πρόσφατες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών σε άλλες περιοχές, αναδεικνύει τη μοναδική λύση που έχει ο σαμιώτικος λαός: Να «ενεργοποιήσει» την τεράστια δύναμη του οργανωμένου και συλλογικού αγώνα. Να υπάρξει μαζική λαϊκή κινητοποίηση για να διεκδικήσουν άμεση αποζημίωση για το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν τόσο στις κατοικίες όσο και οι επαγγελματίες που ήδη πάσχιζαν για την επιβίωση τους από τις πολλαπλές συνέπειες της κρίσης.

Άμεση πρέπει να είναι η αποκατάσταση στα λιμάνια και άλλες υποδομές, στα ιστορικά μνημεία και βέβαια στα σχολεία, για να μη μονιμοποιηθούν οι προσωρινές λύσεις που προκρίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις, τύπου κοντέινερ, όπως για παράδειγμα συμβαίνει ακόμα στη Βρίσα της Λέσβου 3,5 χρόνια μετά το σεισμό. Και βέβαια πρέπει να διεκδικηθούν μέτρα για την εξασφάλιση εισοδήματος στο ύψος των αναγκών για όλους, στήριξη εργαζομένων και ανέργων, αλλά και όσων επαγγελματιών δε θα μπορέσουν να ξανανοίξουν την επιχείρησή τους.

Κυρίως όμως αυτό που οι κάτοικοι της Σάμου, συνολικά ο λαός πρέπει να θέσει στο επίκεντρο των διεκδικήσεών του, είναι η ανάγκη για μέτρα ολοκληρωμένης αντισεισμικής θωράκισης, όπως και άλλα επιβεβλημένα έργα για την προστασία της ζωής και της υγείας, όπως αντιπλημμυρικά κλπ, τα οποία διαχρονικά κρίνονται από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ ως «μη επιλέξιμα», γιατί ως μη επικερδή για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, «κόβονται» στο ζύγι «κόστους-οφέλους».

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

Ανοίγει το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου

Published

on

By

Τις διαδικασίες επανεκκίνησης του λιανικού εμπορίου και κλάδων υπηρεσιών από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, τις προϋποθέσεις που τίθενται για την προστασία της δημόσιας υγείας και αυξημένες ποινές για τους παραβάτες, επιχειρήσεις και καταναλωτές ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Πρόκειται για κλάδους στους οποίους απασχολούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, περί τους 140.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού η μετάβαση στα καταστήματα που ανοίγουν (αναλυτική λίστα με τους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών ακολουθεί) θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 και ο καταναλωτής θα έχει χρονικό περιθώριο δύο ωρών για να ολοκληρώσει την αγορά του, ενώ θα υπάρχει «πλαφόν» καταναλωτών ανάλογα με το εμβαδόν του καταστήματος που θα είναι πιο αυστηρό σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Με «πλαφόν» και αποστάσεις θα λειτουργήσουν και τα εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά κλπ.

 

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις:

Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.

Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.

Έναρξη λειτουργίας, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίο (προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου) με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

Η μετακίνηση θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του. Θα έχει περιθώριο δύο ωρών για να πραγματοποιήσει κάθε εμπορική του συναλλαγή, με αφετηρία την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.

Ως προς την συγκέντρωση ατόμων στα καταστήματα : ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

Εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών είναι ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Αποφασίστηκε επίσης προσαύξηση των προστίμων κατά 50% για τους παραβάτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away).

 

Για τους κλάδους των υπηρεσιών που ανοίγουν οι προϋποθέσεις είναι:

-Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, διαιτολογικές υπηρεσίες:

Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.

Ισχύουν επίσης οι περιορισμοί τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. συν ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον. Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.

Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

-ΚΤΕΟ: Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους , να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας είναι υποχρεωτική , όπως και η χρήση αντισηπτικού και γαντιών μιας χρήσης.

Οι κλάδοι του λιανεμπορίου και υπηρεσιών που επανεκκινούν από τη Δευτέρα είναι οι εξής:

 • Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα
 • Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα
 • Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο χαρτικών ειδών.
 • Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Άλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από λιανικό εμπόριο υλικών καθαρισμού.
 • Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
 • Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές.
 • Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών.
 • Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών.
 • Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών.
 • Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης.
 • Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.
 • Υπηρεσίες Διαιτολογίας.
 • Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων με εξαίρεση την άσκηση.
 • Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.
 • Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Στεφανάδης: Στήριξη των τελειόφοιτων μαθητών με επιπλέον μοριοδότηση στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Published

on

By

Στις απαραίτητες ενέργειες προς το Υπουργείο Παιδείας για την επιπλέον μοριοδότηση στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των τελειόφοιτων μαθητών της Σάμου, προέβη ο βουλευτής Νομού Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, εξαιτίας του σφοδρού σεισμού του περασμένου Οκτωβρίου στη Σάμο.

Στην προσωπική του σελίδα  ο βουλευτής έγραψε τα εξής.

«Έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη στήριξη των τελειόφοιτων μαθητών με επιπλέον μοριοδότηση στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Οι τελειόφοιτοι μαθητές χρειάζονται, τώρα περισσότερο από ποτέ, την έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας, ειδικά στην στρεσογόνα περίοδο των εξετάσεων.

Αναμένουμε την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο είναι από την πρώτη στιγμή του σεισμού στο πλευρό των Σαμίων μαθητών».

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Έφτασαν στη Σάμο οι Λετονοί συνοριοφύλακες

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είπαν γιατροί και νοσηλευτές του Γ.Ν Σάμου

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Πυροσβεστική Σάμου: Η πρώτη επιχείρηση απεγκλωβισμού για το 2021

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Έλεγχοι που αφορούν στην εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Μετακομίζουν σε νέο κτίριο οι υπηρεσίες του κεντρικού καταστήματος των ΕΛΤΑ Σάμου

COVID-191 εβδομάδα ago

Ν. Στεφανής: Ξεκινούν την Τρίτη 12 Ιανουαρίου οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στο Νοσοκομείο Σαμου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Μαγείρεψαν για τους σεισμοπαθείς του Καρλοβάσου

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου: 11 νέα επιβατικά οχήματα

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Υπέροχες εικόνες από το στολισμένο Πυθαγόρειο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Εμβολιάστηκε κάνοντας το σήμα της νίκης ο Μάνος Λογοθέτης

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή