25.5 C
Σάμος
25/06/2024
Αστυνομικά - Λιμενικά

Η ΓΕ.Π.Α.Δ. Βορείου Αιγαίου για την ανακοίνωση των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα“

Με αφορμή δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, που αφορούν σε ανακοίνωση της οργάνωσης «Γιατροί χωρίς Σύνορα», ανακοινώνεται ότι:

 

Τα Τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης των Διευθύνσεων Αστυνομίας δικαιοδοσίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την αρχή του τρέχοντος έτους (2022) και μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο ερευνών που διεξάγουν καθημερινά σε χερσαίες περιοχές των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, κατά τις αφίξεις μεταναστευτικών ροών, έχουν προβεί στη σύλληψη -5.497- νεοεισερχομένων ατόμων, εκ των οποίων -482- κατά τον μήνα Δεκέμβριο (2022).

 

Τα εν λόγω νεοεισερχόμενα άτομα οδηγήθηκαν άμεσα στα κατά περίπτωση αρμόδια Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο και στη Χίο και στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη Σάμο και ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες πρώτης υποδοχής και υποβολής αιτημάτων για παροχή διεθνούς προστασίας.

Επισημαίνεται ότι, σε πολλές των περιπτώσεων τα ανευρεθέντα άτομα εντοπίστηκαν μετά από πολυήμερες έρευνες σε δυσπρόσιτες – δύσβατες περιοχές, σε αρκετές δε περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από στελέχη των παραπάνω αναφερομένων αστυνομικών υπηρεσιών με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αναφορικά με την ανεύρεση νεκρού βρέφους προχθές (16-12-2022) και λόγω του ότι ο θάνατος έλαβε χώρα στο θαλάσσιο πεδίο, πραγματοποιήθηκε από το Λιμενικό Σώμα, σχετική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αρμοδιότητάς του.

 

Η ανακοίνωση των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα”:

“Χθες, Παρασκευή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι ελληνικές αρχές έλαβαν ειδοποίηση για ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη μετά από ναυάγιο που σημειώθηκε στα ανοικτά των ακτών της Λέσβου. Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχε ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη σε 34 επιζώντες. Δυστυχώς ένα μωρό 2 μηνών βρέθηκε νεκρό. Δύο ακόμη άτομα παραπέμφθηκαν για επείγουσα περίθαλψη.

«Όταν καταφέραμε να φτάσουμε κοντά τους, βρήκαμε ανθρώπους σε κατάσταση σοκ εξαιτίας του θανάτου του μωρού και της τρομακτικής εμπειρίας που έζησαν», λέει ο Teo Di Piazza, συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Καθώς κατευθυνόμασταν προς το σημείο, η ελληνική αστυνομία μάς σταμάτησε για σχεδόν 2 ώρες, καθυστερώντας τη δυνατότητα έγκαιρης ιατρικής φροντίδας. Το Λιμενικό σταμάτησε επίσης άλλη μία ομάδα μας. Δεν θα μάθουμε ποτέ αν αυτές οι δύο ώρες θα μας επέτρεπαν να σώσουμε τη ζωή του μωρού».

Σύμφωνα με τους επιζώντες, στη βάρκα επέβαιναν ακόμη 16 άτομα που κατάφεραν να φτάσουν στο νησί. Ανάμεσά τους, φαίνεται να βρίσκεται και η μητέρα του νεκρού μωρού που δεν μπορέσαμε να βρούμε. Μέχρι στιγμής, τα 16 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται“.

 

Related posts

Αστυνομικό Δελτίο

admin

Συνελήφθη 67χρονος στη Σάμο για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

admin

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

admin

Συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στον Αγ. Κωνσταντίνο στη Σάμο

admin

Προσάραξη ιστιοφόρου στους Φούρνους

admin

Εντοπίστηκαν 44 αλλοδαποί στην περιοχή του οικισμού Μονοκάμπι Ικαρίας- Συνελήφθη ο διακινητή τους

admin

“Safe house” στη Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου για θύματα ενδοοικογενειακής βίας

admin

Συνελήφθησαν δύο άτομα στη Σάμο, για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά

admin

Σύλληψη δύο ημεδαπών στη Σάμο, για παραβάσεις σχετικές με τη λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος

admin