33.3 C
Σάμος
14/06/2024
Σαμιακά

Η Δήμητρα Καρλοβασίτη για τη συμμετοχή της στην Ομάδα HERMES και τον Διαγωνισμό CYBATHLON

Η Δήμητρα Καρλοβασίτη, με καταγωγή από τη Σάμο, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα νέας επιστήμονας που συνδυάζει το πάθος της για την τεχνολογία με την κοινωνική ευαισθησία. Ως προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Δήμητρα διανύει το δεύτερο έτος φοίτησης και ήδη αφήνει το αποτύπωμά της στον τομέα της ρομποτικής.

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο samos24, η 20χρονη Δήμητρα μίλησε για τη συμμετοχή της στην ομάδα HERMES, μια ομάδα που δεν περιορίζεται μόνο σε τεχνολογικές προόδους στον τομέα της ρομποτικής για ιατρικές εφαρμογές, αλλά και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

>”Την συμμετοχή μου στην ομάδα HERMES ενθάρρυνε το γεγονός ότι η ομάδα δεν στοχεύει μόνο στην τεχνολογική πρόοδο στον τομέα της ρομποτικής σε ιατρικές εφαρμογές, αλλά και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα”.

Η Δήμητρα είναι ενεργό μέλος δύο βασικών υποομάδων της HERMES: Electrics & Electronics Engineering και Marketing & Communications. Η τεχνολογική πρόοδος που έχει επιτευχθεί από την ομάδα είναι αξιοσημείωτη, καθώς βρίσκονται στην τελική φάση συναρμολόγησης ενός ρομποτικού εξωσκελετού. Το επόμενο βήμα είναι η συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό CYBATHLON, όπου η ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα για πρώτη φορά.

Η συμμετοχή της Δήμητρας στον CYBATHLON, διαγωνισμός που συγκεντρώνει ομάδες από όλο τον κόσμο για να διαγωνιστούν σε καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που βελτιώνουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρίες, είναι όχι μόνο τιμητική αλλά και καθοριστική για την προβολή της ελληνικής τεχνολογικής καινοτομίας σε διεθνές επίπεδο.hermes team vertical

Αυτή η προσπάθεια δεν είναι μόνο επιστημονική. Η ομάδα HERMES και η Δήμητρα Καρλοβασίτη εργάζονται ώστε να επιτύχουν έναν διπλό στόχο: την τεχνολογική πρόοδο και την κοινωνική ευαισθητοποίηση. Το έργο τους αποτελεί μια υπενθύμιση του πώς η τεχνολογία μπορεί να υπηρετήσει την κοινωνία, προσφέροντας πρακτικές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε νέους επιστήμονες σαν την Δήμητρα να αναδεικνύουν το ταλέντο τους και να συμβάλλουν σε σημαντικές κοινωνικές αλλαγές μέσω της τεχνολογίας. Η συμμετοχή τους σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως ο CYBATHLON όχι μόνο προβάλλει την Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και εμπνέει άλλους νέους να ακολουθήσουν τα βήματά τους.

Ιστορική Αναδρομή

Η HERMES Team ιδρύθηκε το 2018 από φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, σε συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης (Ελληνική εταιρεία προστασίας και αποκαταστάσεως αναπήρων προσώπων) και αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από 30 φοιτητές.Είναι η πρώτη φοιτητική ομάδα στην Ελλάδα που αναλαμβάνει την κατασκευή ρομποτικού εξωσκελετού για τον διαγωνισμό CYBATHLON.. Η ομάδα περιλαμβάνει, επίσης, τον πιλότο του ρομποτικού εξωσκελετού με τη βοήθεια ορθοπεδικών και νευρολόγων, καθώς και τον υπεύθυνο καθηγητή Νικόλαο Μπέλλα, προσφέροντας διαφορετικές επιστημονικές και επαγγελματικές προσεγγίσεις.

Ο ρομποτικός εξωσκελετός (HERMES EXO) πέραν της προφανούς αυξημένης δυνατότητας κίνηση, παρέχει επίσης βελτίωση της λειτουργίας του αναπνευστικού, ουροποιητικού αλλά και κυκλοφοριακού συστήματος ενώ δε θα πρέπει να παραβλεφθεί και ο θετικός αντίκτυπος στην ψυχολογία του ατόμου.

Διαβάστε περισσότερα :

Related posts

Τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Σάμου κ.κ. Ευσεβίου

admin

Ύπατη Αρμοστεία : Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2024 στη Σάμο

admin

Δήμος Δυτικής Σάμου: Οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν κανονικά την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

admin

ΕΠΑΛ Καρλοβασίου…εν δράσει!

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

admin

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου: Έλλειψη υποδομών και συχνά κλεισίματα σχολείων

admin

Αγριογούρουνο συγκρούστηκε με μηχανή

admin

Και μετά τις ευρωεκλογές τι;

admin

Ενημερωτική Εσπερίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Σάμο: «Σακχαρώδης Διαβήτης, μια Ύπουλη Νόσος»

admin