Connect with us

Πολιτιστικά

Η «δίκαιη κούπα» του Πυθαγόρα

Published

on

Η «κούπα του Πυθαγόρα» ή αλλιώς «δίκαιη κούπα» που κατασκεύασε ο Σάμιος φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής είχε ως στόχο την υπόδειξη και την τήρηση του μέτρου, «μέτρον άριστον».

Η «δίκαιη κούπα», η οποία χρονολογείται περίπου από τον 6ο αιώνα π.Χ., είναι ένα αριστούργημα της υδραυλικής τεχνολογίας των αρχαίων Ελλήνων, αλλά και ένα μέσο διδαχής. Πέρα από τον περιορισμό της κατανάλωσης κρασιού μέσα από ένα «έξυπνο ποτήρι», ο Πυθαγόρας ήθελε να διδάξει στους μαθητές του την εγκράτεια και την τήρηση του μέτρου. Όταν ξεπερνιέται το μέτρο πρόκειται για «ύβρις», η οποία έχει ως αποτέλεσμα την τιμωρία, «τίσις». Ολοι οι άνθρωποι οφείλουν να απολαμβάνουν με μέτρο όσα τους παρέχονται δίχως να επιζητούν εναγωνίως περισσότερα.

Tι είναι η έξυπνη κούπα του φιλοσόφου Πυθαγόρα και πώς πρέπει να πίνουμε το κρασί [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Πώς λειτουργεί: Στο εσωτερικό της υπάρχει χαραγμένη μία γραμμή, η οποία οριοθετεί την ποσότητα του κρασιού. Αν ο χρήστης δεν υπερβεί τη γραμμή, τότε μπορεί να απολαύσει το «ποτό» του. Ωστόσο, αρκεί μία παραπάνω σταγόνα για να ξεπεράσει τα όρια της γραμμής και τότε η κούπα να αδειάσει, χύνοντας όλο το κρασί από τη βάση της.

Ο μηχανισμός της: Στο κέντρο της κούπας υπάρχει μία στήλη που είναι τοποθετημένη πάνω από έναν σωλήνα που οδηγεί στο κάτω μέρος της. Οσο γεμίζει η κούπα, παράλληλα η στάθμη του κρασιού ανεβαίνει και στο εσωτερικό της κεντρικής στήλης. Από τη στιγμή που το υγρό δεν ξεπερνά την οριοθετημένη γραμμή δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα. Μόλις, όμως το υγρό υπερβεί τη γραμμή, τότε τα μόριά του παρασύρουν το ένα το άλλο, έχοντας ως αποτέλεσμα το άδειασμα της κούπας. Η κατασκευή του Πυθαγόρα ακολουθεί το νόμο που ανέπτυξε ο Pascal αιώνες αργότερα για τα συγκοινωνούντα δοχεία.

Tι είναι η έξυπνη κούπα του φιλοσόφου Πυθαγόρα και πώς πρέπει να πίνουμε το κρασί [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Tι είναι η έξυπνη κούπα του φιλοσόφου Πυθαγόρα και πώς πρέπει να πίνουμε το κρασί [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Comments

comments

Πολιτιστικά

Το Φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια» συνεχίζει για 14η χρονιά

Published

on

By

Το Φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια» συνεχίζει για 14η χρονιά τη δημιουργική πορεία του, δημιουργώντας σημαντικό έργο στο νησί της Σάμου, προωθώντας τις αξίες του πολιτισμού της αρχαίας Ιωνίας, αλλά και την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού τουλάχιστον για 5.000 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Με θεματικές ενότητες που ξεκινούν από τη Φιλοσοφία, την Αστροφυσική και γενικότερα την επιστημονική εξέλιξη, αναδεικνύουμε τον τόπο και τα άξια τέκνα που γεννήθηκαν σε αυτόν (Πυθαγόρας, Αρίσταρχος, Επίκουρος κ.α). Τιμούμε τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε η επιστήμη, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας καλλιεργήθηκε η έννοια της αιτιοκρατίας, στην προσπάθεια του ανθρώπου να εξηγήσει τα φυσικά φαινόμενα. Παράλληλα με τις εκδηλώσεις αυτές, θα πραγματοποιηθούν  εκδηλώσεις λόγου και τέχνης, μουσικές βραδιές αλλά και θεατρικές παραστάσεις.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ « ΗΡΑΙΑ- ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ 2020»

 • ΟΜΙΛΙΕΣ
 • 28  έως  30 Ιουλίου   «Το εθνικό Αστεροσκοπείο στη Σάμο»
 1. Τρίτη 28 Ιουλίου 2020 και ώρα 20:30 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου

“Παρατηρώντας το Σύμπαν με το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble”

Μια παρουσίαση – συζήτηση των σπουδαιότερων παρατηρήσεων που το       Διαστημικό Τηλεσκόπιο μας έχει προσφέρει από την στιγμή που μπήκε σε τροχιά μέχρι σήμερα. Θα παρουσιαστούν εικόνες και video μακρινών ουρανίων αντικειμένων, αλλά και των σωμάτων του ηλιακού μας συστήματος. Η δράση απευθύνεται σε παιδιά.

 1.  Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020 και ώρα 20:30 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου

“Μηχανισμός των Αντικυθήρων”

Προβολή ενός μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων με αφηγητή τον αείμνηστο καθηγητή Αστροφυσικής Ιωάννη Σειραδάκη. Η δράση απευθύνεται σε παιδιά.

 1. Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020 και ώρα 21:30 στον προαύλιο χώρο εξωτερικά του Ευπαλινείου Ορύγματος

“Ουρανογραφία στον καλοκαιρινό ουρανό της Σάμου”

Παρατήρηση του ουρανού και αναγνώριση των καλοκαιρινών αστερισμών δια γυμνού οφθαλμού. Μια περιήγηση στους αστερισμούς και τα ουράνια αντικείμενα που είναι ορατά αυτό το καλοκαίρι στον ουρανό. Η σύνδεσή τους με την ελληνική μυθολογία.

Ομιλήτρια: Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, αστροφυσικός. Κέντρο Επισκεπτών Θησείου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 • Σάββατο 8 Αυγούστου 2020 και ώρα 20:30 στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου. Ομιλία του Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  κ. Γεώργιου Καραγιαννίδη  με θέμα: «Από τις Φρυκτωρίες στα  5G»
 • ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
 • Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 και ώρα 20:30 στον προαύλιο χώρο 1ου-2ου Γυμνασίων Πόλεως Σάμου. Αφιέρωμα στο Μικρασιατικό και Νησιώτικο τραγούδι με τίτλο « Η Μικρά Ασία και το Αιγαίο της Καρδιάς μας» με την Καίτη Κουλιά και τον Δημήτρη Τσιαμούλη. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Σάμου.
 • ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

-Παρασκευή 17  Ιουλίου 2020 και ώρα 20:30 στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου.  Θεατρική Παιδική Παράσταση «Ο Παπουτσωμένος Γάτος».

 • Τρίτη 21 Ιουλίου 2020 και ώρα 20:30 στο  Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου. Θεατρική παράσταση ” Ο Κήπος” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά με τον Στέλιο Μαϊνα και την Κάτια Σπερελάκη
 • Παρασκευή 31 Ιουλίου και ώρα 20:30 στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου. Θίασος Μαγικές Σβούρες παρουσιάζει τις  ” Όρνιθες ” του Αριστοφάνη.

–  Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020 και ώρα 20:30 στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου. Θεατρική παράσταση ” Το Παγκάκι ” σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, με τον Γιώργο Κιμούλη και τη Φωτεινή Μπαξεβάνη

-Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020 και ώρα 20:30  στον προαύλιο χώρο 1ου-2ου Γυμνασίων  Πόλεων Σάμου. Θεατρική παράσταση ‘’ Άγρια Δύση ‘’ του Θοδωρή Αθερίδη με τους, Αντώνη Κρόμπα, Φιόνα Γεωργιάδη, Γιάννης Φραγκίσκος και Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου.

 • ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΗΡΑΙΩΝ
 • Από 16 έως 23 Αυγούστου 2020 στο Πυθαγόρειο , έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Γιορτή των Ηραίων.
 • Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020 και ώρα  21:00, προβολή ντοκιμαντέρ  «Φεστιβάλ  Ηραία- Πυθαγόρεια Το αποτύπωμα μιας ουτοπίας» σε σκηνοθεσία  Πάνου Ζενέλη. Θα ακολουθήσει μικρό event αφιερωμένο στην Πομπή των Ηραίων

Για τις φετινές εκδηλώσεις λόγω της τήρησης  των μέτρων που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Πολιτισμού  για την εξάπλωση του Covid-19 για την κάθε εκδήλωση θα ανακοινώνεται ο τρόπος κρατήσεων θέσεων. Σε κάθε περίπτωση  θα ισχύει:

 • Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (ως πληρότητα 75%). Για το λόγο αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ώρα προσέλευσης και τις κρατήσεις εισιτηρίων που έχουν προηγηθεί.
 • Επιτρέπονται μόνο καθήμενοι σε όλες τις εκδηλώσεις.
 • Κατά την είσοδο και την έξοδο από / προς τα καθίσματα θα πρέπει το κοινό να χρησιμοποιεί προστατευτική μη ιατρική μάσκα.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτιστικά

9ο Φεστιβάλ SIMF (Summer Island Movie Festival)

Published

on

By

Το 9ο κατά σειρά Φεστιβάλ SIMF (Summer Island Movie Festival) έρχεται για να δροσίσει τις θερινές μας βραδιές  μεταξύ 20 και 25 Ιουλίου στην πόλη της Σάμου. Ο θεσμός, ο οποίος φέτος περιλαμβάνει εκτός από ταινίες του κλασικού κινηματογράφου, μία συναυλία μουσικής, μία παρουσίαση βιβλίου και την καθιερωμένη βραδιά Ουρανογραφίας γίνεται σε συνδιοργάνωση της Κινηματογραφικής Λέσχης Σάμου με τον Δήμο Ανατολικής Σάμου.

Όλες οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στον προαύλιο της πρώην Μαυρογενείου Σχολής στο Μαλαγάρι (εκτός από την Ουρανογραφία), στις 9.00μμ (προσέλευση μετά τις 8.30μμ) και με ελεύθερη είσοδο. Προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τα θεάματα από το Υπουργείο Πολιτισμού:

– Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (ως πληρότητα 75%). Για το λόγο αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ώρα προσέλευσης.

– Επιτρέπονται μόνο καθήμενοι σε όλες τις εκδηλώσεις.

– Κατά την είσοδο και την έξοδο από / προς  τα καθίσματα θα πρέπει το κοινό να χρησιμοποιεί προστατευτική μη ιατρική μάσκα.

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

 

20/07 ΟΥΡΑΝΟΓΡΑΦΙΑ στο μνημείο των Ιερολοχιτών στη Ζωοδόχο Πηγή

«Παρατηρησιακή αστρονομία και Μυθολογία ουρανού», με τους Δημήτρη Τσιαγκλή και Αντώνη Παναγιώτου (Αναχώρηση 8.30μμ από το χώρο εκδηλώσεων στο Μαλαγάρι)

 

21/07 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

“THE MAN WITH THE GOLDEN ARM”, με τους:  Φρανκ Σινάτρα, Κιμ Νόβακ  (Δράμα,νουάρ)

 

22/07  ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 

Παρουσίαση του βιβλίου «Κάτω στο γιαλό» με διηγήματα των Νίτσας Κιάσσου και Έλσας Χίου, από το Σύλλογο Μουσικής & Πολιτιστικής Δημιουργίας «ΗΔΥΛΗ» με συμμετοχή της χορωδίας του συλλόγου. Ομιλήτριες: Άννα Ασημίνα, Τριβέλα Δήμητρα και οι συγγραφείς.

 

23/07 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

“ΤΗΕ APPARTMENT”, με τους: Jack Lemmon, Sirley Maclein (ρομαντική κωμωδία)

 

24/07 ΣΥΝΑΥΛΙΑ: Μουσική Παρέα Σάμου και Σβούρες

 • «Κέφια ρωμαίικα» με τη Μουσική Παρέα Σάμου (σάμπα-ρούμπα-μποσανόβα- σουίνγκ- ρεμπέτικα –λαϊκά – τσα τσα – αρχοντορεμπέτικα)
 • Το σχήμα «Ζβούρες» από το Καρλόβασι σε δικές του συνθέσεις

 

25/07 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

«PΑΤΗ OF GLORY» , με τον Kirk Douglas σε σκηνοθεσία  Stanley Kubrick  (αντιπολεμικό)

 

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτιστικά

Νέο βιβλίο από τον Γιώργο Κ. Αγγελινάρα

Published

on

By

Ο φιλόλογος και τ. προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου Σάμου, κ. Χρίστος Λάνδρος γράφει για το νέο βιβλίο του  Γιώργου Κ. Αγγελινάρα.

Ιωάννου Κουκούλη, Στοιχειώδης θεωρία της Εκκλησιαστικής Μουσικής –Γεωργίου Κ. Αγγελινάρα, εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ταχύρρυθμη Διδασκαλία του Γραφικού Συστήματος της Βυζαντινής παρασημαντικής, Σάμος 2020. 
Ο εκ Μαυρατζαίων Ιωάννης Κουκούλης, διδάκτωρ της Θεολογίας, μουσικοδιδάσκαλος και πρωτοψάλτης (1868-1942) θαυμάστηκε στη Σάμο και αλλού όσο κανείς άλλος ψάλτης από τους συγχρόνους του για την καλλιφωνία και τη μουσική του κατάρτιση. Στους μεταγενέστερους κετέλιπε τη φήμη του «καλλιφωνότατου» και απαράμιλλου ερμηνευτή της βυζαντινής εκκλησιαστικής Μουσικής.Την αγάπη του προς την βυζαντινή μουσική, το εύρος και τη σημασία της εξέθεσε σε σύντομο άρθρο του στο περιοδικό Μηνιαία Επιθεώρησις Νέων στο τεύχος 7, το 1924, με τίτλο «Η ελληνική εθνική μουσική». Στο εν λόγω άρθρο, αφού σημειώσει ότι η μουσική είναι μία από τις καλές τέχνες που έχουν ως στόχο την πραγμάτωση «της ιδέας του καλού», εξηγεί ότι η εθνική μας μουσική είναι η εκκλησιαστική και η δημώδης και για να την κρίνει κανείς οφείλει να την γνωρίσει σε βάθος και να μην είναι προκατειλημμένος. Αλλά και για να ερμηνεύσει κάποιος είτε εκκλησιαστικό άσμα είτε τραγούδι, εκτός από τις μουσικές γνώσεις, πρέπει να έχει και παιδεία. Γράφει χαρακτηριστικά: «Ίνα επιτύχη ένα μουσικόν τεμάχιον εις την εκτέλεσιν, πρέπει 1ον. Να φυλαχθή με όλην την δυνατήν αυστηρότητα και ακρίβειαν το μέλος και ο ρυθμός του, 2ον. Να απαγγελθώσιν αι λέξεις σαφώς και ευκρινώς και 3οννα αποδοθή το προσήκον ήθος εις το οποίον υποβάλλονται το μέλος και ο ρυθμός κατά την μουσικήν απαγγελίαν της λέξεως ή της φράσεως. Μία λέξις ή μία φράσις εξεικονίζει ένα κόσμον ηθικόν, μίαν της ψυχής κατάστασιν».

Οι γνώσεις μας για τον Κουκούλη πέρα από την προφορική παράδοση και τις εκφράσεις θαυμασμού όσων είχαν την τύχη να τον ακούσουν, περιορίζονταν σε ένα δημοσίευμα του αείμνηστου δασκάλου Νικολάου Δημητρίου στο περιοδικό Απόπλους[1], στο εμβατήριο που συνέθεσε κατά την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα το 1912, στίχους και μέλος, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Αιγαίον και στο βιβλίο του Η νήσος Σάμος[2]. Ο Δημητρίου στο άρθρο του ανέφερε ότι «έψαλλε πάντα βυζαντινά και μόνο», παρόλο που ήταν γνώστης και της ευρωπαϊκής μουσικής και ότι συνέγραψε και μια «θεωρία της Βυζαντινής Μουσικής». Αυτή η «στοιχειώδης» θεωρία εκδίδεται τώρα από τον μουσικοδιδάσκαλο Γεώργιο Κ. Αγγελινάρα, που είχε στη διάθεσή του δακτυλόγραφο αντίγραφο χειρογράφου του Κουκούλη. Το πρωτότυπο είχε δωρηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας, στα αρχεία της οποίας και φυλάσσεται. Η όλη επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τον πρωτοψάλτη και μουσικοδιδάσκαλο Νικόλαο Πρώιο.

Το νέο βιβλίο συνδυάζει θεωρία και πράξη. Θεωρία από έναν πολύ σπουδαίο μουσικοδιδάσκαλο και έξοχο ερμηνευτή των βυζαντινών ύμνων και πράξη με μια σύντομη διδασκαλία βυζαντινής παρασημαντικής και μουσική σύνθεση του μεγάλου εσπερινού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπως επί σειρά ετών ψάλλεται στον ομώνυμο ναό Νέου Καρλοβάσου. Η ταχύρρυθμη διδασκαλία και ο εσπερινός είναι έργα του εξίσου μεγάλου μουσικοδιδασκάλου Γεωργίου Κ. Αγγελινάρα. Θεωρία και πράξη από δυο μεγάλους μουσικοδιδασκάλους της Σάμου.

 Γιώργος Κ. Αγγελινάρας

Το χαρακτηριστικό όλων των κειμένων είναι η λιτότητα. Πολύ σύντομη, αλλά απαραίτητη, η βιογραφία του Ιωάννη Κουκούλη από τον Γ. Αγγελινάρα δικαιωματικά προηγείται του όλου βιβλίου, ενώ εικόνες από χειρόγραφο του θεωρητικού του Γρ. Κωνσταντά συνδέει τους τρεις μουσικοδιδασκάλους και μαζί με αυτούς την εκκλησιαστική παράδοση της Σάμου από τον 19οαιώνα μέχρι σήμερα. Στο κεφάλαιο «Περί μουσικής» ο Κωνσταντάς απαντά σε σχετικό ερώτημα: «Η μουσική είναι μία ωραία τέχνη ή μάλλον επιστήμη διά της οποίας δύναται ο άνθρωπος να θεραπεύη τας διαφόρους του θλίψεις, να αποκτά ευγενή αισθήματα, να δοξολογή τον Θεόν και συγχρόνως να αισθάνηται το μεγαλείον αυτού». Ο Κουκούλης στον δικό του ορισμό εντάσσει την εκκλησιαστική στην ελληνική μουσική, η οποία εξελίχθηκε από τη μουσική του αρχαίου θεάτρου στα χρόνια του Βυζαντίου με την επίδραση του χριστιανισμού. Η ανάπτυξη του θεωρητικού στηρίζεται στον ορισμό και τη διαίρεση, δυο μεθόδους της Λογικής οι οποίες προσλαμβάνονται εύκολα από τους σπουδαστές της μουσικής, εξαιτίας της ακρίβειας και της σαφήνειας που προβάλλουν. Αρμονία, ρυθμός, λόγος και ήθοςσυγκροτούν τα στοιχεία της εκκλησιαστικής μουσικής, ενώ εν συνόλω η μουσική αυτή διαιρείται σε δύο μέρη: την μελωδίακαι την μελοποιία. Όλα αυτά τα στοιχεία εξειδικεύονται στη συνέχεια και αναλύονται με πιο συγκεκριμένες έννοιες και κατηγορίες. Έτσι το θεωρητικό προχωρεί παραγωγικά με σύνολα και υποσύνολα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στους χαρακτήρες, στα διαστήματα, στα σημεία ποσότητας και ποιότητας, στις συνθέσεις και τη δυναμική των χαρακτήρων, στη σύγκριση με την αρχαία μουσική, στα γένη, στους ήχους και στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα εκάστου ήχου, στο χρόνο, στο ρυθμό, στο ύφος και σε άλλα πολλά. Όλα τα παραπάνω με σύντομα και απλά παραδείγματα.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, ως εφαρμογή της θεωρίας εκδίδεται η ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, «μετ’ επιταφίου» όπως ψάλλεται στο Καρλόβασι κατά την ιεροσολυμιτική παράδοση, την οποία μετέφεραν Σαμιώτες αγιοταφίτες κληρικοί. Ο άρχων μαΐστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Γ. Κ. Αγγελινάρας, που εδώ και μερικές δεκαετίες είχε συνθέσει την ακολουθία του πανηγυρικού αυτού εσπερινού την δημοσιεύει για πρώτη φορά εντύπως αφιερώνοντάς την στη μνήμη του «λαμπρού φιλολόγου και μουσικωτάτου πρωτοψάλτου» Κωνσταντίνου Ε. Γιαννούτσου, αγαπητού φίλου, λάτρη της βυζαντινής μουσικής και έξοχου ερμηνευτή της. Η ακολουθία δοκιμασμένη επί του αναλογίου ακολουθεί τους αυστηρούς κανόνες της βυζαντινής μουσικής όπως έχουν διατυπωθεί και στο θεωρητικό του Ιωάννη Κουκούλη.

Όσο χρήσιμο είναι το θεωρητικό το ίδιο χρήσιμη είναι και η «ταχύρρυθμη διδασκαλία του γραφικού συστήματος της βυζαντινής μουσικής» του Γ. Αγγελινάρα, με την οποία ο κάθε σπουδαστής πολύ γρήγορα εισάγεται στον μαγικό κόσμο της αρμονίας και του ήθους της εκκλησιαστική μουσικής, η οποία έχει στόχο να μυήσει τους ψάλτες και μέσω αυτών τους εκκλησιαζόμενους και να τους οδηγήσει στην κατανόηση της υψηλής τέχνης και στην κατάνυξη που είναι αναγκαία στους χώρους προσευχής και παρηγορητική στους δύσκολους καιρούς που βιώνουν οι άνθρωποι. Το θεωρητικό του Κουκούλη, η ταχύρρυθμη διδασκαλία και ο εσπερινός του Γ. Αγγελινάρα συγκροτούν ένα αρμονικό σύνολο το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη εκμάθηση και μελέτη της εκκλησιαστικής μουσικής. Θεματικό ευρετήριο στο τέλος διευκολύνει την αναζήτηση και επανάληψη ειδικότερων όρων της μουσικής. Θερμά συγχαρητήρια στον ακαταπόνητο μουσικοδιδάσκαλο και στον επιμελητή της έκδοσης Ν. Πρώιο.

2-7-2020

Χ. Λάνδρος

[1] Νικόλαος Δημητρίου, «Ιωάννης Κουκούλης, Πανσαμιακή φυσιογνωμία αδικημένη», Απόπλους, τχ. 5 1991, σ. 27-31.

[2] Ιωάννης Κουκούλης, Η νήσος Σάμος ήτοι πραγματεία περί της φυσικής και της πνευματικής αυτής καταστάσεως ως έχει νυν. Τύποις Ιερού Κοινού του Παναγίου Τάφου, Ιεροσόλυμα 1910.

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Η γερμανική εταιρεία eurowings ακυρώνει όλες τις πτήσεις της για Σάμο τον μήνα Ιούλιο

Αστυνομικά - Λιμενικά1 εβδομάδα ago

Συνοριοφύλακες Σάμου: Αποτελέσματα Ανακοίνωση ΕΛΑΣ

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Τροχαίο ατύχημα στο Πυθαγόρειο

Σαμιακά3 ημέρες ago

Φυσητήρας πάνω από τη θαλάσσια τάφρο ανάμεσα στην Ικαρία, τη Χίο και τη Σάμο

Αστυνομικά - Λιμενικά7 ημέρες ago

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε γυναίκα από την παραλία Ποτοκάκι

Αστυνομικά - Λιμενικά2 εβδομάδες ago

Τροχαίο ατύχημα

Δήμος2 εβδομάδες ago

Ενημέρωση απο την Δημοτική αρχή για το ΚΥΤ στη Ζερβού ζητά “Η Σάμος αλλάΖΕΙ”

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Φούρνοι: Αποδράστε στο νησί των Κουρσάρων

Δήμος6 ημέρες ago

Πεζοδρομείται ο δρόμος περιμετρικά της πλατείας Βαλασκατζή

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝ Σάμου: Απαράδεκτη η κατάσταση του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή