27.2 C
Σάμος
02/07/2022
Δήμος

Η δημοτική παράταξη “Ανατροπή”για τη διαχείριση του νερού

Η δημοτική παράταξη “Ανατροπή”, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, αναφέρεται στο μείζον θέμα διαχείρισης του νερού. “Η Σάμος ανήκει στην κατηγορία των νησιών που έχουν ποσοτική και ποιοτική επάρκεια νερού, εν αντιθέσει με άλλα, που λόγω κλίματος και μορφολογίας εδάφους στερούνται το πολύτιμο αυτό αγαθό. Παρόλα αυτά τα προβλήματα υδροδότησης του νησιού μας είναι πολλά και μεγάλα, με κύριες αιτίες τα καιρικά φαινόμενα, την έλλειψη επαρκών και κατάλληλων δεξαμενών νερού, την υστέρηση στα μέσα μεταφοράς του νερού, τις ξεπερασμένες και ανεπαρκείς δομές χρήσης ή άντλησης νερού, το παρωχημένο και φθαρμένο δίκτυο ύδρευσης.

Τα τελευταία χρόνια, οι διοικούντες της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έθεσαν το πόσιμο νερό ως πρωταρχική ανάγκη όλων των κατοίκων και ως βασική προτεραιότητα στη διοίκησή τους. Κατά συνέπεια στέρησαν από μεγάλη μερίδα των Σαμιωτών το βασικότερο αγαθό ποιοτικής διαβίωσης, αγαθό που εν έτει 2019 προστατεύεται από όλες τις διακηρύξεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πλανήτη. Το νερό του δικτύου είναι, για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, είτε κακής ποιότητας και ακατάλληλο προς πόση, είτε ανεπαρκές ποσοτικά, συνήθως μάλιστα ισχύουν και τα δυο παραπάνω. 
Η “Ανατροπή”, με υποψήφιο Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, γνωρίζοντας πλήρως την νομοθεσία, αλλά και θέτοντας ως βασική αρχή ότι το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης πρέπει να είναι ποιοτικά ελεγμένο και πρέπει να παρέχεται σε όλους, θέτει ως δεσμεύσεις της τα εξής:

 1. Αξιοποίηση του νερού των πηγών κατ’ αποκλειστικότητα στο δίκτυο ύδρευσης.Μόνο στην περίπτωση που αυτό δεν επαρκεί θα συμπληρώνεται από το απόθεμα των κατά τόπους γεωτρήσεων.
 2. Καθαρισμός των μαστεύσεων των διάφορων πηγών και του δικτύου τους σε τακτά χρονικά διαστήματακαι δημιουργία και άλλων, όπως και νέων γεωτρήσεων, εκεί που είναι απαραίτητο.

 3. Ετήσιος καθαρισμός των δεξαμενών αποθήκευσης νερού, αλλά και σωστή χλωρίωση αυτώναπό υπαλλήλους του Δήμου ή με αυτοματοποιημένες μεθόδους και δημιουργία νέων δεξαμενών και τεχνικών φραγμάτων όπου χρειάζεται.

 4. Αντικατάσταση παλαιωμένων και προβληματικών δικτύων ύδρευσης. Είναι κατεπείγουσα η ανάγκη αντικατάστασης των δικτύων από αμίαντο που έχουν στοιχειώσει τη Σάμο.

 5. Δημιουργία αμφίδρομου δικτύου μεταφοράς νερού από περιοχή σε περιοχή, όταν στην πρώτη παρουσιάζεται επάρκεια και στην δεύτερη έλλειψη.

 6. Παροχή νερού σε όλους τους κατοίκους βάσει κριτηρίων προτεραιότητας: α)Κατοικίες εντός οικισμού κοινότητας, β)Κατοικίες αναγνωρισμένων οικισμών, γ) Οριοθετημένες περιοχές με πολλές κατοικίες.

 7. Ενιαία αυξανόμενη κλιμακωτή τιμολόγηση σε όλο τον Δήμο και θέσπιση κριτηρίων έκπτωσης, όπως σε πολύτεκνες οικογένειες, σε τρίτεκνες οικογένειες, σε μονογονεϊκές οικογένειες, σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά, σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, σε ανέργους, σε μικρές πληθυσμιακά κοινότητες ή απομακρυσμένες και ορεινές.

 8. Περιοδική ανάλυση του νερού ως προς τα στοιχεία ελέγχου, αλλά και ως προς τις χρονικές περιόδους, όπως ορίζει η νομοθεσία, και ανάρτηση των αναλύσεωνστην ιστοσελίδα του δήμου και σε κάθε κοινότητα. Ειδικές μελέτες θα γίνονται για το νερό στα σχολεία και στο νοσοκομείο.

 9. Τυχόν διακοπή ύδρευσης θα γίνεται μόνο από υπαλλήλους του Δήμου, με ευθύνη του Δήμου και υποχρεωτικά κατόπιν ενημέρωσης.

 10. Συντήρηση και επανακαθορισμός των αρδευτικών δικτύων και δημιουργία νέων, όπου κρίνεται απαραίτητο. Η τιμολόγηση αυτού του νερού θα γίνεται με χαμηλότερη χρέωση, ενώ για τους επαγγελματίες αγρότες-κτηνοτρόφους θα επιβάλλεται ειδική, ακόμη χαμηλότερη χρέωση.

 11. Δημιουργία αυτοματοποιημένων χώρων πώλησης φιλτραρισμένου νερού προς κατανάλωση.

Ανατροπή… το πρόγραμμά μας… όραμα ανάπτυξης, δέσμευση δημιουργίας”

Related posts

Κοινότητα Σαμίων: Στήριξη των επιχειρηματιών της Σάμου

admin

Δύο διοικητικά πρόστιμα επιβλήθηκαν για παραβάσεις των κανόνων καθαριότητας

admin

“Πόσα χρήματα διεκδίκησε και πήρε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου;”

admin

Σε λειτουργία το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ανατολικής Σάμου

admin

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στην Σάμο ο Δήμαρχος του Σεφερίχισαρ

admin

«Samia 2022» στην πόλη της Σάμου στις 17-19 Ιουλίου

admin

Γιορτές Κρασιού 2022

admin

Επίσκεψη του ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκου στο δήμο Δυτικής Σάμου

admin

Δόθηκε προς χρήση η παιδική χαρά του δημοτικού κήπου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα