15.9 C
Σάμος
28/03/2024
Πολιτικά

Η Δημ.Τ.Ο Ανατολικής Σάμου για το δυστύχημα στα Τέμπη

Η Δημ.Τ.Ο Ανατολικής Σάμου με βαθιά θλίψη και οδύνη υποκλίνεται στους γονείς και στους οικείους των δεκάδων νεανικών ψυχών που τόσο άδικα χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Δεν υπάρχουν λέξεις, δεν υπάρχει καμία έκφραση συμπόνιας που να απαλύνει την απερίγραπτη τραγωδία που βιώνουν και θα βιώνουν για πάντα οι γονείς των θυμάτων. Πρόκειται για εθνικό πένθος, για συλλογικό πένθος που οφείλουμε όλοι μας να το ζήσουμε στο μέγιστο βαθμό, να το διαμοιράσουμε μεταξύ μας, για να μπορέσουμε εν τέλει να το διαχειριστούμε ως χώρα και ως κοινωνία.

Δυστυχώς όμως, ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω. Η κυβέρνηση δια στόματος του Πρωθυπουργού, σε κατάσταση βαθιάς συναισθηματικής φόρτισης, με ειλικρίνεια και θάρρος ανέλαβε αμέσως την πολιτική ευθύνη, στο μέτρο που της αναλογεί και ζητώντας ειλικρινή συγγνώμη, υποσχέθηκε, με τον πιο άμεσο και διαφανή τρόπο, να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η χώρα μας όμως δεν είναι κακιά, γιατί απλά δεν κατοικούν σε αυτή κακοί άνθρωποι. Το σύνθημα αυτό, που εμφανίστηκε να «κοσμεί» τα πανό μαθητών ακόμα και Γυμνασίων ,στο πλαίσιο των απόλυτα δικαιολογημένων διαδηλώσεων –διαμαρτυριών, είναι μια βαθιά μαχαιριά στη δημοκρατική κοινωνία μας. Ποια είναι αυτή η «κακή χώρα»; Είναι τα σχολεία μας και οι καθηγητές μας; Είναι οι γιατροί μας και το νοσηλευτικό προσωπικό που στη διάρκεια της πανδημίας έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους; Είναι οι χιλιάδες εθελοντές που πάντα, με ανιδιοτελή αλτρουιστικό τρόπο, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου χρειαστεί; Είναι οι περήφανοι ναυτικοί μας που με την ασυναγώνιστη ναυτοσύνη τους έχουν καταφέρει η ναυτιλία μας να είναι πρώτη στον κόσμο; Είναι οι χιλιάδες ένστολοι συμπολίτες μας που μέρα νύχτα διαφυλάττουν τα σύνορά μας και φροντίζουν για την ασφάλειά μας; Είμαστε τελικά όλοι εμείς που με διαφορετικούς τρόπους αλληλεπίδρασης καταφέραμε να είμαστε εδώ που είμαστε διατηρώντας, με αξιόλογο τρόπο, την πολιτισμική μας ταυτότητα και κληρονομιά; Φυσικά υπάρχουν στρεβλώσεις, παθογένειες δεκαετιών στη συμπεριφορά πολιτών, αλλά και θεσμών, που με τη συμβολή όλων μας θα πρέπει να ξεριζωθούν μια για πάντα.

Αν θέλουμε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες ανείπωτες τραγωδίες, θα πρέπει να γίνει κοινός τόπος ότι στην πυραμίδα των ευθυνών όλοι έχουν τη θέση τους και το μερίδιο ευθύνης τους. Αλήθεια πόσοι άνθρωποι χρειάζονται για να εκκινήσει ένα τρένο με ασφάλεια σε ένας δίκτυο με δυο μόνο γραμμές και όταν πάνω σε αυτό κινούνται μόνο 2 τρένα;

Η δαιμονοποίηση της αξιολόγησης και η απουσία της σε όλα τα επίπεδα (ατομικό και συλλογικό) πρέπει να αναθεωρηθεί και να αποτελέσει πλέον αυτονόητο συστατικό της κουλτούρας μας. Η ευσυνειδησία και η υπευθυνότητα επίσης δεν πρέπει να είναι μόνο στοιχεία επαγγελματισμού, αλλά κυρίαρχα χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Χαρακτηριστικά που με απόλυτη προσήλωση θα πρέπει να καλλιεργούνται στην οικογένεια, να διδάσκονται στο σχολείο, να προβάλλονται τέλος ως προαπαιτούμενα σε κάθε έκφανση της κοινωνικής μας υπόστασης.

Η ΔΗΜ.ΤΟ Ανατολικής Σάμου μέσα σε αυτό το περιβάλλον της ανείπωτης θλίψης και θυμού δε θα παρασυρθεί, και αυτό σε καμιά περίπτωση να μην εκληφθεί ως αδυναμία, στη συνήθη ατέρμονα και ανούσια εν τέλει διαμάχη αλληλοκατηγοριών και επίρριψης ευθυνών. Γνωρίζοντας το εξαιρετικό κυβερνητικό έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα, σε εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις, είναι πεπεισμένη ότι οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού θα είναι τέτοιες που ο δικαιολογημένος θυμός και η οργή του κόσμου θα μετατραπούν σε «εργαλεία» παραγωγικότητας και ισχυροποίησης των κλονισμένων ήδη θεσμών.

 

Μας αξίζει μια καλύτερη Ελλάδα και στο χέρι όλων μας επαφίεται να το πετύχουμε. Δυστυχώς όμως ο «μνησιπήμων» πόνος για κάποιους δε θα σβήσει ποτέ.

 

Related posts

Πολιτική Εκδήλωση :”Το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό για τις ευρωεκλογές”

admin

Μιχάλης Αγγελόπουλος: Η πρώτη δήλωση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις Ευρωεκλογές

admin

O Μιχάλης Αγγελόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής -Τα 28 πρώτα ονόματα της ΝΔ

admin

Εκδήλωση του ΚΚΕ Σάμου ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας

admin

Συζητήσαν τα τρέχοντα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου – Ικαρίας

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο

admin

Γ. Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες – Θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου σε πέντε νησιά

admin

Παράταση ενός έτους διατήρησης υπαίθριων σκιάστρων & προστεγασμάτων στην χερσαία ζώνη λιμένων της Σάμου

admin

Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σάμου ο Ιωάννης Αξιώτης

admin