21.1 C
Σάμος
09/12/2022
Δήμος

Η «Δράση Ενότητα Προοπτική» για μισθοδοσία και δημοτικά τέλη

Κατά τη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη «Δράση Ενότητα Προοπτική» πρωτίστως, συνεπικουρούμενη και των άλλων δημοτικών Παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ανέδειξε και στηλίτευσε τη στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στους μόνιμους εργαζόμενους.

Λανθασμένες πολιτικές της δημοτικής αρχής, που κατά παράβαση του άρθρου 15 της ΚΥΑ 2/37345/0004 με ημερομηνία έκδοσης 4/6/10, η οποία μιλά για υποχρεωτική καταβολή μισθοδοσίας δεδουλευμένων στις 13 ή 27 του επόμενου μήνα, επιχείρησε να παρακρατήσει την προκαταβολή της μισθοδοσίας του Α’ δεκαπενθημέρου του 2019 παράτυπα και παράνομα.

Η δημοτική αρχή δήλωσε αδυναμία εξεύρεσης πιστώσεων για την μισθοδοσία και προσπάθησε να μετακυλήσει την πληρωμή και το οικονομικό βάρος για το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2019.

Ευτυχώς μετά από πίεση που ασκήθηκε από όλες τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις και από κινητοποιήσεις των ίδιων των εργαζομένων εξευρέθηκε λύση για την έγκαιρη πληρωμή των όπως τους υποσχέθηκε η Δημοτική αρχή.  Οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν και παράλληλα θα αποφύγει ο Δήμος Σάμου μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών..!

Μια κατάσταση πρωτοφανής  στον πολιτικό βίο του τόπου. Αλλοπρόσαλλες πολιτικές οι οποίες υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία του δήμου και δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στους εργαζόμενους. Ο Δήμαρχος Σάμου φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη, την οποία και δεν μπορεί να εκχωρήσει.

Η παράταξη μας επίσης, αντέδρασε στο θέμα αναπροσαρμογής των τελών φωτισμού και καθαριότητας όπως το εισηγήθηκε η Δημοτική αρχή, καθώς και στη πρόταση που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση.

Δεν μας βρήκε σύμφωνους καθότι πιστεύουμε ότι η όποια πρόταση αναπροσαρμογής πρέπει να συνοδεύεται και με αντίστοιχη αναλογιστική μελέτη (μελέτη σκοπιμότητας και ανταποδοτικότητας) λαμβάνοντας υπόψη την κατά μέσον όρο οικονομική δυνατότητα της κάθε οικογένειας και κάθε επιχείρησης δεδομένου ότι από το 2010 έως σήμερα το ΑΕΠ της Ελληνικής οικογένεια στη Περιφέρεια έχει μειωθεί περισσότερο από 30%.

Άρα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε συνολικά για μείωση και μόνο μείωση των τελών με τεκμηρίωση.

Εξάλλου ήταν μέσα στις προτεραιότητες μας η μείωση των τελών, στα πλαίσια της δίκαιης οικονομικής κατανομής βαρών, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η υλοποίηση αυτού του στόχου μέσα στο μικρό διάστημα λειτουργίας των 3,5 χρόνων της προηγούμενης δημοτικής αρχής και επωμιζόμενη το δύσκολο έργο της συνένωσης των τεσσάρων δήμων.

Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να προβεί ο Δήμος σε ενέργειες εξοικονόμησης πόρων βελτιώνοντας τα οικονομικά του. Όπως για παράδειγμα στον έλεγχο και τη μείωση των δαπανών στο τομέα φωτισμού, αντικαθιστώντας σταδιακά τους λαμπτήρες με λαμπτήρες τύπου led  ή να μειώσει το κόστος φωτισμού της επαρχιακής οδού Σάμου – Καρλόβασι έργο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μεταφέροντας τη δαπάνη στο φορέα υλοποίησης του έργου. Μια δαπάνη φωτισμού που υπερβαίνει τις  350.000 ευρώ ετησίως.

Προφανώς λοιπόν, υπάρχουν πρακτικές που και τον οικογενειακό προϋπολογισμό ελαφρύνουν και  επιπλέον πόρους βρίσκουν  για να καλύψουν τις δαπάνες για μια ποιοτική και αναβαθμισμένη υπηρεσία καθαριότητας.

Αντί αυτού δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η ηγεσία της Δημοτική  αρχής  προσπαθεί  να μετακυλίσει στους δημότες την ανεύθυνη και ψηφοθηρική πολιτική της ηγεσίας του Δήμου.

Η  «Δράση Ενότητα Προοπτική» μιλά δηλαδή για άλλο μείγμα πολιτικής, περισσότερο κοινωνικής υπέρ των πολλών και όχι των λίγων, με ξεκάθαρες θέσεις χωρίς πολιτικά ψευτοδιλήμματα και χωρίς να  υποκρινόμαστε.

Related posts

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Δώρισαν τα μαλλιά τους και Χάρισαν Ελπίδα!

admin

Διανομή ζωοτροφών στους κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους

admin

Με τη βούλα της Ολομέλειας του ΣτΕ αντισυνταγματικός ο «νόμος Θεοδωρικάκου»

admin

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου ζητά χρηματοδότηση απο το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

admin

Επαφές του Δήμου Δυτικής Σάμου στην Πολωνία 

admin

Επίσκεψη του υποψήφιου Δημάρχου Πάρη Παπαγεωργίου στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου

admin

Συνάντηση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

admin

Απόψε η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη πλατεία Πυθαγόρα

admin

Ο Γ. Στάντζος υποδέχθηκε τον Δήμαρχο Ιάσμου Ροδόπης Οντέρ Μουμίν

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα