Connect with us

Δήμος

Η «Δράση Ενότητα Προοπτική» για μισθοδοσία και δημοτικά τέλη

Published

on

Κατά τη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη «Δράση Ενότητα Προοπτική» πρωτίστως, συνεπικουρούμενη και των άλλων δημοτικών Παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ανέδειξε και στηλίτευσε τη στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στους μόνιμους εργαζόμενους.

Λανθασμένες πολιτικές της δημοτικής αρχής, που κατά παράβαση του άρθρου 15 της ΚΥΑ 2/37345/0004 με ημερομηνία έκδοσης 4/6/10, η οποία μιλά για υποχρεωτική καταβολή μισθοδοσίας δεδουλευμένων στις 13 ή 27 του επόμενου μήνα, επιχείρησε να παρακρατήσει την προκαταβολή της μισθοδοσίας του Α’ δεκαπενθημέρου του 2019 παράτυπα και παράνομα.

Η δημοτική αρχή δήλωσε αδυναμία εξεύρεσης πιστώσεων για την μισθοδοσία και προσπάθησε να μετακυλήσει την πληρωμή και το οικονομικό βάρος για το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2019.

Ευτυχώς μετά από πίεση που ασκήθηκε από όλες τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις και από κινητοποιήσεις των ίδιων των εργαζομένων εξευρέθηκε λύση για την έγκαιρη πληρωμή των όπως τους υποσχέθηκε η Δημοτική αρχή.  Οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν και παράλληλα θα αποφύγει ο Δήμος Σάμου μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών..!

Μια κατάσταση πρωτοφανής  στον πολιτικό βίο του τόπου. Αλλοπρόσαλλες πολιτικές οι οποίες υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία του δήμου και δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στους εργαζόμενους. Ο Δήμαρχος Σάμου φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη, την οποία και δεν μπορεί να εκχωρήσει.

Η παράταξη μας επίσης, αντέδρασε στο θέμα αναπροσαρμογής των τελών φωτισμού και καθαριότητας όπως το εισηγήθηκε η Δημοτική αρχή, καθώς και στη πρόταση που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση.

Δεν μας βρήκε σύμφωνους καθότι πιστεύουμε ότι η όποια πρόταση αναπροσαρμογής πρέπει να συνοδεύεται και με αντίστοιχη αναλογιστική μελέτη (μελέτη σκοπιμότητας και ανταποδοτικότητας) λαμβάνοντας υπόψη την κατά μέσον όρο οικονομική δυνατότητα της κάθε οικογένειας και κάθε επιχείρησης δεδομένου ότι από το 2010 έως σήμερα το ΑΕΠ της Ελληνικής οικογένεια στη Περιφέρεια έχει μειωθεί περισσότερο από 30%.

Άρα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε συνολικά για μείωση και μόνο μείωση των τελών με τεκμηρίωση.

Εξάλλου ήταν μέσα στις προτεραιότητες μας η μείωση των τελών, στα πλαίσια της δίκαιης οικονομικής κατανομής βαρών, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η υλοποίηση αυτού του στόχου μέσα στο μικρό διάστημα λειτουργίας των 3,5 χρόνων της προηγούμενης δημοτικής αρχής και επωμιζόμενη το δύσκολο έργο της συνένωσης των τεσσάρων δήμων.

Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να προβεί ο Δήμος σε ενέργειες εξοικονόμησης πόρων βελτιώνοντας τα οικονομικά του. Όπως για παράδειγμα στον έλεγχο και τη μείωση των δαπανών στο τομέα φωτισμού, αντικαθιστώντας σταδιακά τους λαμπτήρες με λαμπτήρες τύπου led  ή να μειώσει το κόστος φωτισμού της επαρχιακής οδού Σάμου – Καρλόβασι έργο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μεταφέροντας τη δαπάνη στο φορέα υλοποίησης του έργου. Μια δαπάνη φωτισμού που υπερβαίνει τις  350.000 ευρώ ετησίως.

Προφανώς λοιπόν, υπάρχουν πρακτικές που και τον οικογενειακό προϋπολογισμό ελαφρύνουν και  επιπλέον πόρους βρίσκουν  για να καλύψουν τις δαπάνες για μια ποιοτική και αναβαθμισμένη υπηρεσία καθαριότητας.

Αντί αυτού δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η ηγεσία της Δημοτική  αρχής  προσπαθεί  να μετακυλίσει στους δημότες την ανεύθυνη και ψηφοθηρική πολιτική της ηγεσίας του Δήμου.

Η  «Δράση Ενότητα Προοπτική» μιλά δηλαδή για άλλο μείγμα πολιτικής, περισσότερο κοινωνικής υπέρ των πολλών και όχι των λίγων, με ξεκάθαρες θέσεις χωρίς πολιτικά ψευτοδιλήμματα και χωρίς να  υποκρινόμαστε.

Comments

comments

Δήμος

Σε Σκουραίικα, Μαυρατζαίοι και Κοσμαδαίοι η “Ανατροπή”

Published

on

By

Η “Ανατροπή” συνεχίζει τις επισκέψεις της σε όλη την Σάμο. Το τρίπτυχο που εγκαινίασε από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της είναι γεγονός: επισκέψεις – ενημέρωση – συζήτηση.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος Σάμου, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, και οι συνεργάτες του εξακολουθούν να είναι δίπλα στον σαμιακό λαό.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των επισκέψεων της παράταξης έχει ως εξής:

Τρίτη 15 Ιανουαρίου, 17.00 Νεοχώρι και 18.00 Σκουραίικα

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, 17.30 Μαυρατζαίοι

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, 17.30 Κοσμαδαίοι

Με πρόγραμμα, συνέπεια, όραμα και συμμετοχή… δημιουργούμε το μέλλον!

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Απολογισμός δράσης της δημοτικής παράταξης «ΑΚΙΣ»

Published

on

By

Στον απολογισμό της δράσης της προχώρησε η δημοτική παράταξη «ΑΚΙΣ». Ο επικεφαλής της παράταξης Αντώνης Σίμος αναφέρει τις κυριότερες δραστηριότητες του συνδυασμού κατά τη διάρκεια του έτους που μας πέρασε.

22-1-2018 

Καταθέσαμε ερώτηση στο ΔΣ, εάν η Δημοτική Αρχή προτίθεται να καταγγείλει στη δικαιοσύνη τις εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν στην αστοχία και καταστροφή των σημαντικότερων έργων υποδομής της Σάμου.

Καταθέσαμε πρόταση στο ΔΣ να ξεκινήσει να δίδεται η πάγια προκαταβολή στους προέδρους των κοινοτήτων, η οποία προβλέπεται να δίνεται διά νόμου για την αντιμετώπιση εκτάκτων και επειγουσών εργασιών.

15-2-2018
Καταθέσαμε ερώτηση στο ΔΣ, κατά τη συζήτηση του Ισολογισμού – Απολογισμού έτους 2016, γιατί αναβάλει συνεχώς η Δημοτική Αρχή να τακτοποιήσει σοβαρές εκκρεμότητες του παρελθόντος, όπως είναι ο έλεγχος των αποθηκών και η οικονομική εκκαθάριση των πρώην καποδιστριακών δήμων της Σάμου.

21-2-2018 

Συνεχίσαμε το πρόγραμμα των επισκέψεών μας στις κοινότητες του Δήμου Σάμου, που είχαμε ξεκινήσει από το 2017 με την καταγραφή των προβλημάτων και των προτεινόμενων λύσεων για τη θεραπεία αυτών από τους ίδιους τους κατοίκους.

15-3-2018 

Φέραμε στο ΔΣ το σοβαρό θέμα της ύδρευσης και τονίσαμε ιδιαιτέρως τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία μας εξαιτίας της περιεκτικότητας των νερών σε αρσενικό και αντιμόνιο, όπως είναι το νερό των Αγίων Θεοδώρων και του Προφήτη Ηλία – Μεγάλης Λάκκας Καρλοβάσου. Προτείναμε την άμεση σφράγιση των επικίνδυνων γεωτρήσεων.

7-5-2018
Φέραμε στο ΔΣ το θέμα της αδράνειας της Δημοτικής Αρχής σε ότι αφορά την καθυστέρηση έναρξης των εξαγγελθέντων έργων (Ξενία – Ηγεμονικού Κήπου – πλατείας Πυθαγόρα) και γενικά την εικόνα εγκατάλειψης της πρωτεύουσας του νησιού ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, τονίζοντας ότι κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα να δυσφημεί το νησί.

13-6-2018
Καταθέσαμε ερώτηση στο ΔΣ και ζητήσαμε επιμόνως να μάθουμε τι οδήγησε τη Δημοτική Αρχή να αρνηθεί την πρόταση του νέου Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για το κλείσιμο του κέντρου μεταναστών από την πόλη της Σάμου και την μεταφορά του σε άλλο σημείο, εκτός οικιστικού και τουριστικού ιστού. Προτείναμε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για την επιλογή του χώρου.

30-7-2018
Καταθέσαμε πρόταση εκπόνησης μνημονίων εκκένωσης κατοικημένων τόπων που να περιλαμβάνουν μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια και να αντιμετωπίζουν τις ποιο αντίξοες συνθήκες σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Προτείναμε, ειδικά για φέτος, μετά τις πρόσφατες καταστροφές και τους θανάτους της φονικής πυρκαγιάς της 23 Ιουλίου στην Ανατολική Αττική, να μειωθούν οι δαπάνες του εορτασμού της 6ης Αυγούστου 1824 και τα πλεονάζοντα χρήματα να σταλούν στους πληγέντες της πυρκαγιάς.

13-8-2018
Ζητήσαμε να πληροφορηθούμε γραπτώς, για το εάν υπάρχει ενημέρωση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Κοκκαρίου για τους εκπεμπόμενους ατμοσφαιρικούς ρύπους του εργοστασίου της ΔΕΗ και εάν καταβάλλονται στο Δήμο τα τέλη εγκατάστασης και λειτουργίας των πηγών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στο νησί μας.

26-9-2018
Καταθέσαμε ερώτηση για την εγκατάλειψη των βαρέων οχημάτων και οχημάτων του Δήμου, εδώ και 5 χρόνια περίπου (από την προηγούμενη δημοτική αρχή) σε ιδιωτικό συνεργείο και προτείναμε να δημιουργήσει άμεσα ο Δήμος μία πλήρως οργανωμένη ομάδας συντήρησης και επισκευών τεχνικού υλικού.

30-10-2018
Ζητήσαμε να ενημερωθούμε για την πορεία των αιτημάτων των ΑμεΑ και παράλληλα να υπενθυμίσουμε στην δημοτική αρχή ότι πρέπει να επισπεύσει τις ενέργειες ικανοποίησης των αιτημάτων που έχουν να κάνουν με τον καθορισμό θέσεων πάρκινγκ και την εγκατάσταση μηχανισμών πρόσβασης σε παραλίες.

21-11-2018
Καταθέσαμε πρόταση να κλείσει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών στη Σάμο (Hot Spot) και αντί αυτού να δημιουργηθεί σε άλλο σημείο μικρός κλειστός χώρος διαμονής των μεταναστών έως 3 ημέρες παραμονής, με ελεγχόμενη έξοδο για τη διασφάλιση της προστασίας των δημοτών από παραβατικές ενέργειες. Απαραίτητη προϋπόθεση η φύλαξη των συνόρων. Μοχλός πίεσης υλοποίησης της πρότασης προς την Κυβέρνηση η κοινή παραίτηση όλων των αιρετών.

18 -12- 2018 

Καταθέσαμε ερώτηση για τη ξεχασμένη υπόσχεση της δημοτικής αρχής, ως προς την ψήφιση ενιαίου τιμοκαταλόγου τελών σύνδεσης και παροχής ύδρευσης – αποχέτευσης, με ταυτόχρονη πρόταση για μειώσεις επί τις % στα τιμολόγια των κατοίκων των ορεινών κοινοτήτων, των υδροδοτήσεων με φυσική ροή και των αδύναμων οικονομικά οικογένειων.

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Η Σάμος στη Σερβία

Published

on

By

Σειρά δράσεων με στόχο την προώθηση και προβολή του νησιού μας στην τουριστική αγορά της Σερβίας διοργανώνει ο δήμος Σάμου.

Σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελλάδος στην Σερβία και το Γραφείο Ε.Ο.Τ. διοργανώνουν, στις 6 Φεβρουαρίου, ειδική εκδήλωση παρουσίασης του νησιού μας ως τουριστικού προορισμού και παράλληλα προετοιμάζεται εξειδικευμένη γευστική δοκιμή των τοπικών προϊόντων της Σάμου που απευθύνεται προς διακεκριμένους εκπροσώπους των Σερβικών και διεθνών αρχών, Μέσα Ενημέρωσης, επιχειρηματίες, επιστήμονες, καθώς και εκπροσώπους της διεθνούς τουριστικής αγοράς.

Οι επιχειρηματίες που θα ήθελαν να πλαισιώσουν αυτήν την προσπάθεια, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν έως και 20 Ιανουαρίου με το γραφείο Δημάρχου, στα τηλέφωνα 2273350140, 2273350166 ώστε, είτε να δηλώσουν την προσωπική συμμετοχή τους στην αποστολή (με ιδία δαπάνη), είτε για να διαθέσουν δείγματα των προϊόντων παραγωγής τους, με στόχο την ποιοτική τους ανάδειξη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017