Connect with us

Δήμος

Η «Δράση Ενότητα Προοπτική» για μισθοδοσία και δημοτικά τέλη

Published

on

Κατά τη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη «Δράση Ενότητα Προοπτική» πρωτίστως, συνεπικουρούμενη και των άλλων δημοτικών Παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ανέδειξε και στηλίτευσε τη στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στους μόνιμους εργαζόμενους.

Λανθασμένες πολιτικές της δημοτικής αρχής, που κατά παράβαση του άρθρου 15 της ΚΥΑ 2/37345/0004 με ημερομηνία έκδοσης 4/6/10, η οποία μιλά για υποχρεωτική καταβολή μισθοδοσίας δεδουλευμένων στις 13 ή 27 του επόμενου μήνα, επιχείρησε να παρακρατήσει την προκαταβολή της μισθοδοσίας του Α’ δεκαπενθημέρου του 2019 παράτυπα και παράνομα.

Η δημοτική αρχή δήλωσε αδυναμία εξεύρεσης πιστώσεων για την μισθοδοσία και προσπάθησε να μετακυλήσει την πληρωμή και το οικονομικό βάρος για το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2019.

Ευτυχώς μετά από πίεση που ασκήθηκε από όλες τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις και από κινητοποιήσεις των ίδιων των εργαζομένων εξευρέθηκε λύση για την έγκαιρη πληρωμή των όπως τους υποσχέθηκε η Δημοτική αρχή.  Οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν και παράλληλα θα αποφύγει ο Δήμος Σάμου μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών..!

Μια κατάσταση πρωτοφανής  στον πολιτικό βίο του τόπου. Αλλοπρόσαλλες πολιτικές οι οποίες υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία του δήμου και δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στους εργαζόμενους. Ο Δήμαρχος Σάμου φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη, την οποία και δεν μπορεί να εκχωρήσει.

Η παράταξη μας επίσης, αντέδρασε στο θέμα αναπροσαρμογής των τελών φωτισμού και καθαριότητας όπως το εισηγήθηκε η Δημοτική αρχή, καθώς και στη πρόταση που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση.

Δεν μας βρήκε σύμφωνους καθότι πιστεύουμε ότι η όποια πρόταση αναπροσαρμογής πρέπει να συνοδεύεται και με αντίστοιχη αναλογιστική μελέτη (μελέτη σκοπιμότητας και ανταποδοτικότητας) λαμβάνοντας υπόψη την κατά μέσον όρο οικονομική δυνατότητα της κάθε οικογένειας και κάθε επιχείρησης δεδομένου ότι από το 2010 έως σήμερα το ΑΕΠ της Ελληνικής οικογένεια στη Περιφέρεια έχει μειωθεί περισσότερο από 30%.

Άρα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε συνολικά για μείωση και μόνο μείωση των τελών με τεκμηρίωση.

Εξάλλου ήταν μέσα στις προτεραιότητες μας η μείωση των τελών, στα πλαίσια της δίκαιης οικονομικής κατανομής βαρών, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η υλοποίηση αυτού του στόχου μέσα στο μικρό διάστημα λειτουργίας των 3,5 χρόνων της προηγούμενης δημοτικής αρχής και επωμιζόμενη το δύσκολο έργο της συνένωσης των τεσσάρων δήμων.

Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να προβεί ο Δήμος σε ενέργειες εξοικονόμησης πόρων βελτιώνοντας τα οικονομικά του. Όπως για παράδειγμα στον έλεγχο και τη μείωση των δαπανών στο τομέα φωτισμού, αντικαθιστώντας σταδιακά τους λαμπτήρες με λαμπτήρες τύπου led  ή να μειώσει το κόστος φωτισμού της επαρχιακής οδού Σάμου – Καρλόβασι έργο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μεταφέροντας τη δαπάνη στο φορέα υλοποίησης του έργου. Μια δαπάνη φωτισμού που υπερβαίνει τις  350.000 ευρώ ετησίως.

Προφανώς λοιπόν, υπάρχουν πρακτικές που και τον οικογενειακό προϋπολογισμό ελαφρύνουν και  επιπλέον πόρους βρίσκουν  για να καλύψουν τις δαπάνες για μια ποιοτική και αναβαθμισμένη υπηρεσία καθαριότητας.

Αντί αυτού δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η ηγεσία της Δημοτική  αρχής  προσπαθεί  να μετακυλίσει στους δημότες την ανεύθυνη και ψηφοθηρική πολιτική της ηγεσίας του Δήμου.

Η  «Δράση Ενότητα Προοπτική» μιλά δηλαδή για άλλο μείγμα πολιτικής, περισσότερο κοινωνικής υπέρ των πολλών και όχι των λίγων, με ξεκάθαρες θέσεις χωρίς πολιτικά ψευτοδιλήμματα και χωρίς να  υποκρινόμαστε.

Comments

comments

Δήμος

Η «Δράση Ενότητα Προοπτική» για το δημοτικό συμβούλιο

Published

on

By

«Στην τοπική αυτοδιοίκηση οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να συνεργάζονται, να αναδεικνύουν το δίκαιο και την αλήθεια, να αποκαλύπτουν τους υποκριτές και τις υποκριτικές πολιτικές» αναφέρει η “Δράση Ενότητα Προοπτική” σχετικά  με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Σάμου.

Η παράταξη μας είναι και νιώθει δικαιωμένη από τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των συμβασιούχων στο δημοτικό συμβούλιο. Και τούτο γιατί από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε στο πλάι τους. Χωρίς “ναι μεν αλλά”.

Χωρίς να περιμένουμε εκλογές για να δείξουμε γενναία και υπεύθυνη στάση. Οι δημοτικοί μας σύμβουλοι, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων και των δικαίων αιτημάτων τους.

Μαζί με τους συμβούλους της λαϊκής συσπείρωσης, αντισταθήκαμε στην απόλυση τους ήδη από το 2017, πήγαμε σε όλα τα δικαστήρια, καταθέσαμε ως μάρτυρες υπέρ τους. Και την ημέρα της ψηφοφορίας δε φωνάξαμε να ακουστούμε, δε ζητήσαμε το χειροκρότημα, τηρήσαμε την ίδια, πάγια και δημοκρατική μας στάση.

Ακριβώς την ίδια δημοκρατική στάση που κρατήσαμε στο θέμα των ΔΥΕΠ στηρίζοντας την πρόταση της Λαϊκής συσπείρωσης και αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να συνεργάζονται, να αναδεικνύουν το δίκαιο και την αλήθεια, να αποκαλύπτουν τους υποκριτές και τις υποκριτικές πολιτικές.

Να μην παρασύρονται σε μη δημοκρατικές θέσεις για λίγες ψήφους ούτε και να στηρίζουν εργαζόμενους ενόψει εκλογών όταν οι ίδιοι είχαν ψηφίσει την απόλυση τους τον Ιούλιο του 2017.

Σταθήκαμε και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε συμπαραστάτες στους δίκαιους αγώνες των δημοτών και συμπολιτών μας.

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Ο Βασίλης Κοσμάς υποψήφιος δήμαρχος για το δήμο Δυτικής Σάμου

Published

on

By

Η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ ανακοινώνει οτι επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Σάμου και υποψήφιος Δήμαρχος για το Δήμο Δυτικής Σάμου θα είναι ο Βασίλης Κοσμάς.

Ο Βασίλης Κοσμάς είναι 48 ετών. Κατοικεί στην περιοχή των Κοντακεΐκων. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων του ΤΕΙ Πειραιά. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός. Από το 2014 εργάζεται στον αγροτικό τομέα ως μελισσοκόμος. Είναι πατέρας 2 παιδιών.

Έχει διατελέσει  δημοτικός σύμβουλος του πρώην Δήμου Καρλοβάσου από το 2008 – 2010. Είναι μέλος της διοίκησης του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σάμου και του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρλοβάσου (Πορφυριάδα).

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Η ΛΑ.Σ για τα προσφυγόπουλα

Published

on

By

Το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών να εγγράφονται στα δημόσια σχολεία υπερασπίστηκαν 9 δημοτικοί σύμβουλοι που τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που υιοθετήθηκε και από την παράταξη της «Δράσης –Ενότητας- Προοπτικής», στη χθεσινή συνεδρίαση (20-3-2019) του δημοτικού συμβουλίου.

Ολόκληρη η πρόταση ψηφίσματος που τέθηκε σε ψηφοφορία έχει ως εξής: (Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο για να καταγγείλουμε και να διαψεύσουμε όσους ανεύθυνους συκοφάντες έσπευσαν να αναρτήσουν στα «μέσα κοινωνικής δικτύωσης» πληροφορίες,  ότι οι 9 σύμβουλοι ψήφισαν εναντίον των γονιών).

            «Το δικαίωμα όλων των παιδιών (ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκεία, συνθήκες που ζουν ) στην εγγραφή τους στα δημόσια σχολεία, με προϋπόθεση τα πιστοποιητικά υγείας και εμβολιασμού, είναι αναφαίρετο και δεδομένο.

Για τα σοβαρά και συσσωρευμένα προβλήματα στα σχολεία, τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο ΚΥΤ Σάμου με ευθύνη της κυβέρνησης, δεσμευόμαστε ότι θα διεκδικήσουμε τη λύση τους μαζί με τους γονείς. Για τα προβλήματα αρμοδιότητας του δήμου πρέπει να προωθηθεί άμεσα  η επίλυσή τους.

 Γενικότερα διεκδικούμε: Να κλείσουν τώρα όλα τα χοτ σποτ στα νησιά. Να μη γίνει νέο κολαστήριο – φυλακή στη Σάμο. Να μεταφερθούν οι υπηρεσίες ασύλου στην ηπειρωτική χώρα και να δίνονται γρήγορα ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες τελικού προορισμού τους.»

Αντίθετα, η πρόταση που πλειοψήφησε και υπαγορεύτηκε από εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων, ζητά την δημιουργία σχολικής μονάδας για τα παιδιά των προσφύγων μέσα στο ΚΥΤ (γκέτο μέσα στο γκέτο), το οποίο κατά τα άλλα, καταγγέλλουν για τη βρωμιά και ισχυρίζονται ότι αγωνιούν για τα 1500 προσφυγόπουλα που ζουν εκεί σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Εναλλακτικά μάλιστα διατύπωσαν και την άποψη να στεγαστούν τα 1500 παιδιά σε σπίτια!!!! ως προϋπόθεση για να γίνουν δεκτά στα σχολεία.

Μιλώντας στην συνεδρίαση, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και υποψήφιος δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Κώστας Τζίχας, κατήγγειλε τους ψηφοθηρικούς λόγους για τους οποίους σπεύδουν άλλοι υποψήφιοι και παρατάξεις να κολακεύσουν τα Δ .Σ των Συλλόγων και υπογράμμισε ότι το θέμα της ένταξης των προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία είναι κρίσιμο ζήτημα. Προϋπόθεση – είπε- δεν μπορεί να είναι οι συνθήκες ζωής κάθε παιδιού, τις οποίες πρέπει να αγωνιστούμε να βελτιωθούν, αλλά τα πιστοποιητικά υγείας και εμβολιασμών που χορηγούνται από τις δημόσιες δομές υγείας. «Διαφορετικά ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου – υπογράμμισε – για ανάλογους αποκλεισμούς παιδιών στο μέλλον, με διάφορες προφάσεις και προσχήματα,  εκτός των βασικών επιστημονικών προϋποθέσεων που πρέπει να ισχύουν».

Υπογράμμισε ακόμη,  ότι ζητούμενο είναι η βοήθεια σ’ αυτά τα παιδιά να ξεπεράσουν όσο γίνεται τη τραγική εμπειρία τους και να ζήσουν σαν παιδιά σε ένα κανονικό σχολικό περιβάλλον και όχι να καταδικαστούν σε κοινωνικό αποκλεισμό, σε σχολείο – γκέτο. Δεν γίνεται να λέμε από τη μια ότι θέλουμε καλύτερες συνθήκες ζωής και εκπαίδευση για τα 1500 παιδιά και από την άλλη να αρνούμαστε την ένταξη στα σχολεία στα  25 όλα κι’ όλα,  τα οποία εκδήλωσαν αυτή την επιθυμία.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017