23.3 C
Σάμος
20/05/2024
Σαμιακά

Η Δ.Ε.Ε.Π. ΝΔ Σάμου για την επίσκεψη των τριών Γενικών Γραμματέων Υπουργείων

Η Δ.Ε.Ε.Π. ΝΔ Σάμου ευχαριστεί την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό μας Κυριακό Μητσοτάκη για την εξέλιξη της πορείας των χρηματοδοτήσεων και των αποκαταστάσεων των ζημιών που προκάλεσε ο φονικός σεισμός της 30ης Οκτωβρίου στο νησί μας.

Ο Βουλευτής του Νομού μας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης φροντίζει για την υλοποίησή των αιτημάτων των Δήμων του νησιού μας και προωθεί με τους εμπλεκόμενους Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλες οι δυσκολίες.

Ήδη από την πρώτη στιγμή που ο σεισμός έπληξε το νησί μας  Κυβερνητικό Κλιμάκιο με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρωθυπουργό βρέθηκε στη Σάμο για την αξιολόγηση των ζημιών. Χθες, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 στο νησί μας βρέθηκε κλιμάκιο Γενικών Γραμματέων των αρμόδιων Υπουργείων αποτελούμενο από τον Συντονιστή αποκατάστασης του νησιού και Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και από τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ευθ. Μπακογιάννη και Ευ. Κυριαζόπουλο.

Πραγματοποίησαν επιτόπιους ελέγχους σε κρίσιμα σημεία που επέστησαν μεγάλες ζημιές πχ Λιμάνι Πυθαγορείου και Καρλοβάσου, σημείο της Εθνικού Οδού στον οικισμό Αυλάκια κτλ ώστε να αποτιμηθεί η κατάσταση τους και να προωθηθεί η χρηματοδότηση με ταχείς ρυθμούς.

Ήδη έχει εξασφαλιστεί:

  • η χρηματοδότηση περίπου 10.000.000 ευρώ προς την Περιφέρεια για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές και οδικά δίκτυα, καθώς και στους λιμένες του νησιού. Πρόκειται για χρηματοδότηση μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και, δη, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

• Αποφασίστηκε η εγκατάσταση μόνιμου κλιμακίου του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών στο νησί και, δη, της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου για την αρωγή προς τις υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και τους πολίτες του νησιού για τις ζημιές στα κτίρια.

• Αυξήθηκε η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση κατά περίπου 100.000 ευρώ προς τους Δήμους, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, για την προετοιμασία και τις εργασίες υποστυλώσεων των κωδωνοστασίων των ιερών ναών της περιοχής, ώστε να καλυφθούν ανελαστικές δαπάνες για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας. Έτσι, η συνολική χρηματοδότηση για αυτόν τον σκοπό διαμορφώνεται κοντά στις 600.000 ευρώ, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και, δη, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Τα χρήματα αυτά έρχονται σε συνέχεια των αρχικών 3.290.000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες, των 81.123.840 ευρώ για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής, των 17.520.000 ευρώ για τη χορήγηση επιδότησης ενοικίου και συγκατοίκησης, των 4.000.000 ευρώ που εξασφαλίστηκαν προ ημερών.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζεται η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την προώθηση των διαδικασιών αποκατάστασης και στήριξης της περιοχής, ώστε η Σάμος να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν στην κανονικότητα και η στήριξη της πολιτείας να φτάσει με ταχείς ρυθμούς σε όλους τους δικαιούχους. Με αυτή τη στόχευση, ακολουθώντας πιστά την κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεχίζεται η στενή συνεργασία όλων, προχωρούν εντατικά οι διαδικασίες και ενισχύεται, όπου απαιτείται, η χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση.

Τέλος να προσθέσουμε ότι η Κυβέρνηση, μέσω του Βουλευτή του Νομού, λαμβάνει αποφάσεις και στηρίζει σε ότι της ζητηθεί αρκεί να υπάρχει σχετικό έγκαιρό αίτημα των αυτοδιοικητικών παραγόντων ώστε να προβεί σε λύσεις.

Σχετικά με το θέμα των μεταστεγάσεων των Σχολείων που προέκυψε, κυρίως στην Ανατολική Σάμο, και την λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων οι κινήσεις του Βουλευτή ήταν άμεσες.

 

Related posts

Το Tour De Samos 2024 επιστρέφει στην 5η εκδοχή του

admin

Από τη Σμύρνη στη Σάμο: Τούρκοι ποδηλάτες ανακαλύπτουν το νησί

admin

Περιοδεία του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Αυτιά στη Σάμο

admin

Πανηγυρίζει το εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

admin

Συγκλόνισε ο Σταύρος Μιχαλόπουλος: “Ποιος σας είπε ότι θέλω να είμαι ήρωας; Απαρατήρητος θέλω να είμαι, μπορώ;”

admin

Μεγάλη συμμετοχή στην ενημερωτική δράση του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου

admin

Ημερίδα για την αναπηρία και την προσβασιμότητα στο Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο

admin

Θέσεις εργασίας στο Fito Aqua Bleu Resort: Front Office Agent & Καμαριέρα

admin

Πρόγραμμα του 1ου ψεκασμού καταπολέμησης κουνουπιών Π.Ε Σάμου 2024

admin