Connect with us

Δήμος

Η εισήγηση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου για το μεταναστευτικό

Published

on

Την άμεση σύγκληση συμβουλίου στο Δημαρχείο Σάμου με την παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του Μητροπολίτη Σάμου Ικαρίας & Κορσεών, του βουλευτή και του αντιπεριφερειάρχη Σάμου, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα του προσφυγικού-μεταναστευτικού και να συναποφασιστούν λύσεις που θα ελαχιστοποιήσουν τα προβλήματα προς όφελος των πολιτών του δήμου, ζητά στην εισήγησή του στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, κ. Γιώργος Στάντζος.

Η εισήγηση του κ. Στάντζου αναλυτικά:

“Η κατάσταση στο νησί της Σάμου και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα του – την πόλη της Σάμου και στον Δήμο Ανατολικής Σάμου – καθημερινά χειροτερεύει με τις επιπτώσεις του προσφυγικού-μεταναστατευτικού να γίνονται εντονότερες. Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων εβδομάδων και ο εγκλωβισμός του πληθυσμού κάνουν την κατάσταση εκρηκτική θέτοντας σε υπέρμετρη δοκιμασία τις κρατικές δομές και τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας.

Αν και οι αφίξεις λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σημεία του νησιού τις συνέπειες και το βάρος καλείται να αντιμετωπίσει αποκλειστικά ο Δήμος Ανατολικής Σάμου και ειδικότερα η πρωτεύουσα του Νομού, η πόλη της Σάμου και η Κοινότητα Βαθέος, στην οποία έχει δημιουργηθεί μια παραγκούπολη πάνω από την πόλη.

Ζούμε σε πλήρη εξέλιξη μια ανθρωπιστική κρίση – η οποία και θα ενταθεί λόγω καιρικών συνθηκών – στα όρια της Ευρώπης του πολιτισμού και της αλληλεγγύης που ντροπιάζει κάθε άνθρωπο και οργανωμένη κρατική ή μη συλλογική οντότητα.

Για την ανακούφιση αλλά και την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ζητήματος – το οποίο τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο- πρέπει ταυτόχρονα να ενταθούν οι κυβερνητικές προσπάθειες στις κάτωθι περιγραφόμενες δράσεις:

Έναρξη και συνέχεια στον μαζικό απεγκλωβισμό των προσφύγων μεταναστών από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου και μεταφορά του πληθυσμού στην ενδοχώρα με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες. Επιτακτική αναγκαιότητα είναι να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη της Ευρώπης στην Ελλάδα και των Αυτοδιοικήσεων της ελληνικής επικράτειας στα νησιά της παραμεθορίου του Β.Α. Αιγαίου με την διασπορά του πληθυσμού ώστε η σημερινή αναλογία του 1:7 (μετανάστες προς μονίμους κατοίκους ) των νήσων να μειωθεί στο 1:170 της ηπειρωτικής χώρας.
Αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις με ταυτόχρονη διασφάλιση των ανθρώπινων ζωών. Την άρση του γεωγραφικού περιορισμού με την αλλαγή του νομικού πλαισίου όσον αφορά τις διαδικασίες και τη χορήγηση ασύλου.

Συνέχιση των διαδικασιών μετεγκατάστασης του ΚΥΤ της πόλεως Σάμου και ταυτόχρονα άμεσο κλείσιμο της υπάρχουσας δομής.

Διεκδικούμε και ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση – πέρα από τις προφορικές – και γραπτές διαβεβαιώσεις :

Ότι δεν θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα δύο ΚΥΤ στην γεωγραφική περιφέρεια μας και ότι πριν την ημερομηνία λειτουργίας του νέου ΚΥΤ θα υπογραφεί συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας του οικοπέδου κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στον Δήμο Ανατολικής Σάμου.

Ότι με την μετεγκατάσταση εκτός πολεοδομικού ιστού θα διακοπεί άμεσα και οριστικά η λειτουργία του ΚΥΤ της πόλεως Σάμου και ότι η έκταση αφού απορρυπανθεί και αποκατασταθεί φυσικά, ΩΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΥΧΟΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ.

Ότι το νέο ΚΥΤ που χωροθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζεται κατασκευαστικά από την νέα – στην περιοχή ΖΕΡΒΟΥ της κτηματικής περιφέρειας της Κοινότητας Βαθέος – θα είναι κλειστού τύπου, μικρής χωρητικότητας με ελεγχόμενες ροές εισόδου και εξόδου, δεν θα υπερβαίνει αριθμητικά τη δυναμικότητα του σε σχέση με τις υποδομές του και τον προβλεπόμενο αριθμό προσφύγων-μεταναστών (1.200) όπως προβλέπει η Υπουργική απόφαση.

Έλεγχο και παύση της δράσης των ΜΚΟ οι οποίες δεν έχουν πιστοποιηθεί στο προβλεπόμενο μητρώο και δεν ασκούν νόμιμα τις δραστηριότητες τους. Έλεγχο από τα αρμόδια κρατικά όργανα στις δομές εστίασης και ψυχαγωγίας που ανεξέλεγκτα εξαπλώνονται και λειτουργούν στην πόλη της Σάμου.

Ένταση των μέτρων τάξης στην πόλη της Σάμου και στην ευρύτερη περιοχή με ανάλογες δράσεις και ενίσχυση των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος ώστε να εμπεδωθεί κλίμα ασφάλειας στους μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας.

Άμεση και πλήρη αποζημίωση των κατοίκων, που έχουν υποστεί καταπάτηση των ιδιοκτησιών τους και ζημίες στο φυτικό, ζωικό κεφάλαιο και απόδοση αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις της πόλεως Σάμου και όλου του Δήμου μας.

Στήριξη των εμπλεκομένων δημόσιων υπηρεσιών ασφάλειας και υγείας – με άμεση ενίσχυσή τους σε προσωπικό και μέσα – και πρωτίστως του Νοσοκομείου Σάμου, του ΕΚΑΒ του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας με μόνιμες δυνάμεις, για την καθοριστική συμβολή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κατεπείγουσα ενίσχυση των δομών του Δήμου Ανατολικής Σάμου σε υλικούς και ανθρώπινους πόρους.

Εκπόνηση και άμεση υλοποίηση σχεδίου με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς πόρους της οικονομικής και κοινωνικής ανάταξης του Δήμου μας σε βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βάση με ενίσχυση της απασχόλησης, των επενδύσεων του τουριστικού και πρωτογενούς τομέα της τοπικής οικονομίας.

Ζητάμε την άμεση σύγκληση συμβουλίου στο Δημαρχείο Σάμου με απαραίτητη την παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σάμου Ικαρίας & Κορσεών, του Βουλευτή Ν. Σάμου και του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου προκειμένου να θέσουμε τα προβλήματα του προσφυγικού-μεταναστευτικού και να συναποφασίσουμε για λύσεις που θα ελαχιστοποιήσουν τα προβλήματα προς όφελος των πολιτών του Δήμου Ανατολικής Σάμου”.

Comments

comments

Δήμος

Γιώργος Στάντζος για μεταναστευτικό : Έχει φτάσει η ώρα να θέσουμε απευθείας το πρόβλημα και στις Βρυξέλλες

Published

on

By

Επιστολή στους φορείς των νησιών για το συντονισμό δράσεων Δήμων και Περιφερειών στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, απέστειλε ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, κ. Γιώργος Στάντζος.

Η επιστολή αναλυτικά

Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι,

Είναι πλέον πασιφανές σε όλους μας και στις κοινωνίες των νησιών μας ότι οι εξαγγελίες περί αποσυμφόρησης των νησιών μας, αποτελεσματικής διαχείρισης των αρνητικών συνεπειών του προσφυγικού- μεταναστευτικού, ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων και της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας, έχουν, de facto ακυρωθεί αφού σε καθημερινή βάση «αποβιβάζονται» και στοιβάζονται στα νησιά μας πολυάριθμες και ουσιαστικά ανεξέλεγκτες ομάδες μεταναστών κάνοντας αδύνατη τη διατήρηση της «κανονικότητας» και της προετοιμασίας των νησιών μας ως τουριστικών προορισμών.

Ο μη διαχειρίσιμος πληθυσμός των 40.000 + μεταναστών / προσφύγων στα νησιά μας αποτελεί, λόγω του χειμώνα και της εντεινόμενης εθνικής κρίσης, μία παράμετρο που δεν είναι ούτε στις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης, ούτε είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί τοπικά, χωρίς την πολύπλευρη, συστηματική, στοχευμένη και καλά σχεδιασμένη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων φορέων της κρατικής μηχανής. Πρέπει επιτέλους να ληφθεί υπόψη ότι τα νησιά μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου και η πολιτική να σχεδιαστεί ανάλογα.

Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων τόσο των δήμων όσο και των περιφερειών και στη βάση της κοινής δήλωσης των 5 Δημάρχων της 28/11/2019 και των συλλογικών μας οργάνων, θεωρώ ότι πρέπει να συνδιοργανώσουμε άμεσα και συντονισμένα κινητοποίηση των Δήμων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων καθώς και των ετεροδημοτών με παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, τόσο στα εμπλεκόμενα Υπουργεία, όσο στον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ίσως δε, έχει φτάσει η ώρα να θέσουμε απευθείας το πρόβλημα και στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες.

Στα πλαίσια αυτά θεωρώ ότι είναι σκόπιμο οι ΠΕΔ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου να αναλάβουν το συντονισμό των Δήμων ενημερώνοντας παράλληλα τους Περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου κοινοποιώντας και στην ΚΕΔΕ τα της παραστάσεώς μας στην Αθήνα.

 

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Δήμος Δυτικής Σάμου: Δωρεές απο εφοπλιστή, επιχειρηματίες και δικηγορική εταιρεία

Published

on

By

Από ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέχρι και αλυσοπρίονα, δώρισαν στον Δήμο Δυτικής Σάμου, με στόχο να συμβάλουν στοχευμένα στη μερική κάλυψη των αναγκών του δήμου, ένας εφοπλιστής, δυο επιχειρηματίες και μια δικηγορική εταιρεία.

Συγκεκριμένα:

Ο εφοπλιστής κ. Ιωάννης Ιγγλέσης δώρισε, 5 σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές µε τις οθόνες τους, 1 laptop και 1 εκτυπωτή.

Ο κ.Σταύρος Πανέρης δώρισε 1 σταθερό ηλεκτρονικό υπολογιστή με οθόνη.

Η δικηγορική Εταιρεία, ΣΙΟΥΦΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, δώρισε  5 ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς και 1 πολυµηχάνηµα.

Ο κ. Κυριάκος Βοντζαλίδης δώρισε, 1 laptop και 1 εκτυπωτή.

Ο κ. Αλέξης Κονδύλης δώρισε, 1 αλυσοπρίονο βενζινοκίνητο , 1 αλυσοπρίονο βενζινοκίνητο και 1 χορτοκοπτικό βενζινοκίνητο.

Και τέλος, ο Κωνσταντίνος Βογιατζόγλου, δώρισε στον Δήμο Δυτικής Σάμου ,1 αλυσοπρίονο βενζινοκίνητο.

.

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου για την αυριανή κινητοποίηση

Published

on

By

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν οργανωθεί στο Βόρειο Αιγαίο, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, για το πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, εμμένει στις πρόσφατες αποφάσεις του Δημοτικού του Συμβουλίου:

  • Αντιτίθεται, δεν αποδέχεται και απορρίπτει το σχεδιασμό της κυβέρνησης, όπως αυτός ανακοινώθηκε, από τον Υφυπουργό ΥΕΘΑ, κ. Στεφανή, στις 20/10/2019.
  • Απαιτεί την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες και την μετακίνηση τους στην ενδοχώρα.
  • Να δημιουργηθεί μόνο μικρή δομή καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προσφύγων – μεταναστών.
  • Να κλείσει το υφιστάμενο hot spot της πόλης της Σάμου και να παραδοθεί ο χώρος κατά κυριότητα στο Δήμο Ανατολικής Σάμου.
  • Να ενισχυθεί το προσωπικό του Νοσοκομείου Σάμου, των Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών.
  • Να συνδιοργανώσει άμεσα και συντονισμένα κινητοποίηση των Δήμων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων καθώς και των ετεροδημοτών σε παράσταση διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό, στο μέγαρο Μαξίμου.

Πληροφορεί τους κατοίκους του Δήμου Ανατολικής Σάμου, ότι την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, οι Διοικητικές –Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου θα παραμείνουν κλειστές και  θα λειτουργήσουν μόνο οι Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου και η Υπηρεσία Αποκομιδής Απορριμμάτων.

Επίσης αύριο οι Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου θα παραμείνουν κλειστές, σε συνέχεια κοινής απόφασης που από κοινού έλαβαν ο κ. Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με τους κ.κ. Δημάρχους της Λέσβου, Χίου και Σάμου με αφορμή το Προσφυγικό πρόβλημα που ταλανίζει τα νησιά μας

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017