22.2 C
Σάμος
04/10/2022
Δήμος

Η εισήγηση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου για το μεταναστευτικό

Την άμεση σύγκληση συμβουλίου στο Δημαρχείο Σάμου με την παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του Μητροπολίτη Σάμου Ικαρίας & Κορσεών, του βουλευτή και του αντιπεριφερειάρχη Σάμου, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα του προσφυγικού-μεταναστευτικού και να συναποφασιστούν λύσεις που θα ελαχιστοποιήσουν τα προβλήματα προς όφελος των πολιτών του δήμου, ζητά στην εισήγησή του στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, κ. Γιώργος Στάντζος.

Η εισήγηση του κ. Στάντζου αναλυτικά:

“Η κατάσταση στο νησί της Σάμου και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα του – την πόλη της Σάμου και στον Δήμο Ανατολικής Σάμου – καθημερινά χειροτερεύει με τις επιπτώσεις του προσφυγικού-μεταναστατευτικού να γίνονται εντονότερες. Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων εβδομάδων και ο εγκλωβισμός του πληθυσμού κάνουν την κατάσταση εκρηκτική θέτοντας σε υπέρμετρη δοκιμασία τις κρατικές δομές και τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας.

Αν και οι αφίξεις λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σημεία του νησιού τις συνέπειες και το βάρος καλείται να αντιμετωπίσει αποκλειστικά ο Δήμος Ανατολικής Σάμου και ειδικότερα η πρωτεύουσα του Νομού, η πόλη της Σάμου και η Κοινότητα Βαθέος, στην οποία έχει δημιουργηθεί μια παραγκούπολη πάνω από την πόλη.

Ζούμε σε πλήρη εξέλιξη μια ανθρωπιστική κρίση – η οποία και θα ενταθεί λόγω καιρικών συνθηκών – στα όρια της Ευρώπης του πολιτισμού και της αλληλεγγύης που ντροπιάζει κάθε άνθρωπο και οργανωμένη κρατική ή μη συλλογική οντότητα.

Για την ανακούφιση αλλά και την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ζητήματος – το οποίο τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο- πρέπει ταυτόχρονα να ενταθούν οι κυβερνητικές προσπάθειες στις κάτωθι περιγραφόμενες δράσεις:

Έναρξη και συνέχεια στον μαζικό απεγκλωβισμό των προσφύγων μεταναστών από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου και μεταφορά του πληθυσμού στην ενδοχώρα με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες. Επιτακτική αναγκαιότητα είναι να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη της Ευρώπης στην Ελλάδα και των Αυτοδιοικήσεων της ελληνικής επικράτειας στα νησιά της παραμεθορίου του Β.Α. Αιγαίου με την διασπορά του πληθυσμού ώστε η σημερινή αναλογία του 1:7 (μετανάστες προς μονίμους κατοίκους ) των νήσων να μειωθεί στο 1:170 της ηπειρωτικής χώρας.
Αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις με ταυτόχρονη διασφάλιση των ανθρώπινων ζωών. Την άρση του γεωγραφικού περιορισμού με την αλλαγή του νομικού πλαισίου όσον αφορά τις διαδικασίες και τη χορήγηση ασύλου.

Συνέχιση των διαδικασιών μετεγκατάστασης του ΚΥΤ της πόλεως Σάμου και ταυτόχρονα άμεσο κλείσιμο της υπάρχουσας δομής.

Διεκδικούμε και ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση – πέρα από τις προφορικές – και γραπτές διαβεβαιώσεις :

Ότι δεν θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα δύο ΚΥΤ στην γεωγραφική περιφέρεια μας και ότι πριν την ημερομηνία λειτουργίας του νέου ΚΥΤ θα υπογραφεί συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας του οικοπέδου κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στον Δήμο Ανατολικής Σάμου.

Ότι με την μετεγκατάσταση εκτός πολεοδομικού ιστού θα διακοπεί άμεσα και οριστικά η λειτουργία του ΚΥΤ της πόλεως Σάμου και ότι η έκταση αφού απορρυπανθεί και αποκατασταθεί φυσικά, ΩΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΥΧΟΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ.

Ότι το νέο ΚΥΤ που χωροθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζεται κατασκευαστικά από την νέα – στην περιοχή ΖΕΡΒΟΥ της κτηματικής περιφέρειας της Κοινότητας Βαθέος – θα είναι κλειστού τύπου, μικρής χωρητικότητας με ελεγχόμενες ροές εισόδου και εξόδου, δεν θα υπερβαίνει αριθμητικά τη δυναμικότητα του σε σχέση με τις υποδομές του και τον προβλεπόμενο αριθμό προσφύγων-μεταναστών (1.200) όπως προβλέπει η Υπουργική απόφαση.

Έλεγχο και παύση της δράσης των ΜΚΟ οι οποίες δεν έχουν πιστοποιηθεί στο προβλεπόμενο μητρώο και δεν ασκούν νόμιμα τις δραστηριότητες τους. Έλεγχο από τα αρμόδια κρατικά όργανα στις δομές εστίασης και ψυχαγωγίας που ανεξέλεγκτα εξαπλώνονται και λειτουργούν στην πόλη της Σάμου.

Ένταση των μέτρων τάξης στην πόλη της Σάμου και στην ευρύτερη περιοχή με ανάλογες δράσεις και ενίσχυση των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος ώστε να εμπεδωθεί κλίμα ασφάλειας στους μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας.

Άμεση και πλήρη αποζημίωση των κατοίκων, που έχουν υποστεί καταπάτηση των ιδιοκτησιών τους και ζημίες στο φυτικό, ζωικό κεφάλαιο και απόδοση αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις της πόλεως Σάμου και όλου του Δήμου μας.

Στήριξη των εμπλεκομένων δημόσιων υπηρεσιών ασφάλειας και υγείας – με άμεση ενίσχυσή τους σε προσωπικό και μέσα – και πρωτίστως του Νοσοκομείου Σάμου, του ΕΚΑΒ του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας με μόνιμες δυνάμεις, για την καθοριστική συμβολή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κατεπείγουσα ενίσχυση των δομών του Δήμου Ανατολικής Σάμου σε υλικούς και ανθρώπινους πόρους.

Εκπόνηση και άμεση υλοποίηση σχεδίου με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς πόρους της οικονομικής και κοινωνικής ανάταξης του Δήμου μας σε βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βάση με ενίσχυση της απασχόλησης, των επενδύσεων του τουριστικού και πρωτογενούς τομέα της τοπικής οικονομίας.

Ζητάμε την άμεση σύγκληση συμβουλίου στο Δημαρχείο Σάμου με απαραίτητη την παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σάμου Ικαρίας & Κορσεών, του Βουλευτή Ν. Σάμου και του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου προκειμένου να θέσουμε τα προβλήματα του προσφυγικού-μεταναστευτικού και να συναποφασίσουμε για λύσεις που θα ελαχιστοποιήσουν τα προβλήματα προς όφελος των πολιτών του Δήμου Ανατολικής Σάμου”.

Related posts

Δήμαρχος Δυτικής Σάμου: Παρουσίασε τον απολογισμό της τριετίας

admin

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Σε απολογισμό πεπραγμένων προχωρά ο Δήμος Δυτικής Σάμου

admin

Παραδόθηκε η μελέτη για τη μείωση σεισμικής διακινδύνευσης και την ασφαλή ανάπτυξη του Δήμου Ανατολικής Σάμου

admin

Ξεκινούν οι εργασίες για την τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο Δημοτικό Γήπεδο Καρλοβασίου

admin

ΛΑΣ:«Kολοβό» το διεκδικητικό πλαίσιο της δημοτικής αρχής που δεν απηχεί τις πραγματικές ανάγκες του Νοσοκομείου

admin

“Η Σάμος αλλάΖΕΙ” για το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σάμου

admin

O δημοτικός συνδυασμός “Μ.ΠΡΟ.ΣΤΑ” για το “ΞΕΝΙΑ”

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Δυτικής Σάμου για το θάνατο του Αρχιμουσικού Χαράλαμπου Κοτζαμάνη

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα