20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Σαμιακά

Η Εορτή του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου εκ Σάμου

Με λαμπρότητα τιμήθηκε στον ομώνυμο Ιερό Ναό του, η μνήμη του Αγίου Νεομ. Γεωργίου του εκ Χώρας Σάμου και εν Εφέσω αθλήσαντος. Στις Ιερές Ακολουθίες προέστη ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συμπαραστατούμενος από Ιερείς και Διακόνους. Μετά τον Εσπερινό λιτανεύτηκε η Τιμία Κάρα και η Ιερά Εικόνα του Αγίου Νεομάρτυρος πέριξ του Ιερού Ναού όπου και ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θ. Λόγο.

Στην Θ. Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στον Εορτασμό της μνήμης του Αγίου στο Νησί μας και υπενθύμησε:

«Η Σάμος δικαίως καυχάται. Ο πρώτος εορτασμός της μνήμης του Αγίου Nεομάρτυρος Γεωργίου στη Σάμο, μετά την εύρεση της αγίας κάρας του κατά θαυματουργικό τρόπο όπισθεν του ξυλόγλυπτου τέμπλου του Καθολικού της Ιεράς Μονής Αγίας Ζώνης, έλαβε χώρα την Κυριακή 7 Μαΐου 1967 προεξάρχοντος του αοιδίμου προκατόχου μας Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας Παντελεήμονος Χρυσοφάκη (του και μετέπειτα Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης).

Στις 17 Μαΐου 1970 ετέθη ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του ομωνύμου Ιερού Ναού του Αγίου στη Χώρα της Σάμου και σε οικόπεδο, το οποίο δωρήθηκε από τον Εμμανουήλ και την σύζηγό του Σοφία Χατζηνικολάου στην Ιερά Μητρόπολη μας. Τα θυρανοίξια τελέσθηκαν με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη από τον αείμνηστο προκάτοχό μας Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας Παντελεήμονα Μπαρδάκο την Κυριακή του Παραλύτου 25 Μαΐου 1975. Από το 1996 και με απόφασή μας ορίστηκε να εορτάζεται κατ’ έτος πανηγυρικά η μνήμη του Αγίου μας την Κυριακή της Σαμαρείτιδος  (Έ Κυριακή από του Πάσχα). Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος 13 Μαΐου 2001, τελέσθηκαν με κάθε επισημότητα τα εγκαίνια του ομώνυμου Ιερού Ναού επ’ ευκαιρία της επετειακής συμπληρώσεως των 200 ετών από το ένδοξο Μαρτύριο του Αγίου (1801-2001)».

Και κατέληξε: «Η Ιερά μορφή του συμπατριώτου μας   αγίου νεομάρτυρος  Γεωργίου και η μαρτυρική  τελευτή του και ιδιαιτέρως η συντριπτική μετάνοιά του και το θάρρος της Χριστιανικής ομολογίας του σήμερα προβάλλονται προς πνευματική οικοδομή και ωφέλεια όλων μας. Είναι δικός μας συγγενής». «Συγγενούς οικειότητος μη επιλάθου Γεώργιε Νεομάρτυς».

Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα εκατοντάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου. Στις Ιερές Ακολουθίες παρέστησαν οι Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές του Νησιού μας.

Related posts

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin

Μανώλης Κάρλας: Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Σάμου και οι ελλείψεις τους

admin

Συνάντηση με τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου “Celestyal Journey”

admin

Συνελήφθησαν 14 άτομα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

admin