20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Πολιτιστικά

Η επιτυχία της παράστασης του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ με τον τίτλο ‘Όλα ξεκίνησαν απ’ το φανάρι’

Ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ πραγματοποίησε με πολύ μεγάλη επιτυχία την παράσταση με τίτλο «Όλα ξεκίνησαν απ΄ το φανάρι», τη Δευτέρα 09, την Τετάρτη11 και την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 στις 9 το βράδυ στο Αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου Σάμου.

Η παράσταση αυτή σμιλεύτηκε στην πρωτότυπη ιδέα του εκπαιδευτικού και χοροδιδασκάλου Μάκη Ευαγγέλου,  ο οποίος είχε και τη γενική επιμέλεια της, βασισμένη στις επιρροές της Μικράς Ασίας στον Ελληνισμό, από το 1930 έως το 1950.

Με εργαλεία της τον ελληνικό παραδοσιακό χορό, το τραγούδι και τη θεατρική πράξη, η παράσταση αποτύπωσε την ανθρώπινη πλευρά της ιστορικής μνήμης, της πολιτιστικής συνέχειας και της πίστης στη μητέρα όλων μας Παναγιά!

Παρουσιάστηκαν μεγάλοι και ανεκπλήρωτους έρωτες, χωρισμοί και αποχωρισμοί, πατρίδα και ξενιτιά, πόνος και χαρά, με κορύφωση στο πανηγυρικό πνεύμα του γλεντιού μιας μακρινής αλλά όχι απόμακρης εποχής.

Όλα τα παραπάνω υλοποιήθηκαν σε μια πρωτότυπη, σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, στην οποία η τεχνολογία υπηρέτησε την παράδοση, αναδεικνύοντας σε πρωταγωνιστικό ρόλο το φως, αντιπαραβάλλοντάς το προς το σκοτάδι, κάτι το οποίο εντυπωσίασε το κοινό.

Στην παραγωγή συμμετείχαν ενεργά πλήθος ετερόκλητων συντελεστών, καθιστώντας την παράσταση τόσο πολυσυλλεκτική και πολυτροπική, γράφοντας ιστορία στα πολιτιστικά δρώμενα της Σάμου.

Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στην Κλαίρη και τον Άρη, μέσα από δύο σκηνές οι οποίες καθήλωσαν και συγκίνησαν το κοινό.

Στην παράσταση πρωταγωνίστησαν οι χορευτές του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ: Βακρά Βασιλεία, Βλάχου Χριστίνα, Βούρου Χριστιάνα, Δουλδούρα Βασιλική, Εσαμπαλιόγλου Μιχαήλ, Ζαφειροπούλου Αγλαϊα, Ηλιάδου Ελένη, Κακνή Βούλα, Καριώτογλου Κων/νος, Καψοπούλου Αγγελική, Κηλάδη Μαριλένα, Κορτέσης Νικόλαος, Λιτσάκη Δέσποινα, Μανέτα Αύρα, Μαρκουλή Ευαγγελία, Μοσχοπούλου Θωμάη, Μπαρέκος Βασίλειος, ο μικρός Νικόλας, Παπαδημητρίου Νικολέτα, Παρουσίνα Μαρία, Πελέκης Ρενάτος, Σκάρου Γεωργία, Σταυριανού Ανδριάνα, Σωτηράκη-Ρίζου Ευαγγελία, Τσέλα Φατμίρα, Χριστοδουλάκη Σταματία, καθώς και ο κύριος Σκάρος Αθανάσιος γνήσιος Σαμιώτης χορευτής.

 

 

 

 

Την παράσταση παρακολούθησαν και 60 μαθητές και μαθήτριες από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Πορτογαλία στο πλαίσιο της επίσκεψης τους στη Σάμο μέσω προγράμματος ρομποτικής Erasmus+ που υλοποιεί το 2ο Γυμνάσιο Σάμου.

 

Ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ ευχαριστεί θερμά το Γενικό Λύκειο Σάμου για την παραχώρηση του αμφιθεάτρου, την επιχείρηση ΙΝΚ House για τη δημιουργία της αφίσας και του προγράμματος, τα Τμήματα Αισθητικής & Κομμωτικής Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Σάμου για το Μακιγιάζ και τα μαλλιά. Τις οικογένειες της Ευαγγελίας Κατέρη και του Γιώργου Βουργάνα για την παραχώρηση των φαναριών, τον Μπάμπη Βουρλίδα για την επιμέλεια και την αφήγηση των κειμένων, τη Ρένα Βιδάλη και τον Γιάννη Ρηγόπουλο για τη συμμετοχή τους στο βαλς, τον μικρό Νικόλα και τη Βασιλεία Βακρά για το σκετς της έναρξης και τους Θέμη Καρανικολάου και Γιώργο Χυτίδης για την πολύτιμη βοήθεια τους.

 

Ευχαριστεί επίσης θερμά τον Γιώργο Βουργάνα για την κατασκευή του σκηνικού και την τεχνική βοήθεια, καθώς και τον Βαγγέλη Βουργάνα ο οποίος ήταν η ψυχή στην τεχνική υποστήριξη, τον ήχο και τον φωτισμό.

 

Φυσικά, ευχαριστεί τον εκπαιδευτικό και χοροδιδάσκαλο Μάκη Ευαγγέλου για την όλη προσπάθεια και προετοιμασία της παράστασης, η οποία να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στο νησί της Σάμου, η ίδια παράσταση Ελληνικών παραδοσιακών χορών παρουσιάζεται στο κοινό για περισσότερες από μία φορά.

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους που παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν την παράσταση.

 

Ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ ελπίζει η παράσταση «Όλα ξεκίνησαν απ’ το φανάρι» να παρουσιαστεί και πάλι στο κοινό, για όσους δεν κατάφεραν να την παρακολουθήσουν, ενώ είναι βέβαιο ότι η παράσταση θα ταξιδέψει το ερχόμενο καλοκαίρι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

 

Related posts

“1453-1821, από το σκοτάδι στο φως”

admin

Αφιέρωμα στην μουσική κομπανία των Καλτάκηδων.

admin

Ψηφιακά Μέσα και Πολιτισμός: Από το αρχείο στην Ψηφιακή Αφήγηση

admin

«Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία!» – Εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου από τη Μητρόπολη Σάμου

admin

Φιλοτεχνικός Όμιλος Σάμου: 1453 – 1821 Από το Σκοτάδι στο Φώς, Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

admin

Αποκριάτικη Περατζάδα στη πόλη της Σάμου

admin

Το έθιμο του Καδή στους Σπαθαραίους στις 17/3

admin

Σε αποκριάτικους ρυθμούς το Άνω Βαθύ

admin

Εντυπωσίασε ο “Καδής” από τον «Καπετάν Λαχανά»

admin