18.9 C
Σάμος
28/03/2024
Σαμιακά

Η κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου στο Καρλόβασι ενάντια στον πόλεμο και την ακρίβεια

Με ιδιαίτερο παλμό έγινε η κινητοποίηση που καλούσε το Εργατικό Κέντρο Σάμου στην πλατεία Καρλοβάσου στις 17 Μάρτη και ανταποκρίθηκαν φορείς και σωματεία πραγματοποιώντας πορεία στο κέντρο της πόλης. «Δεν θα επιλέξουμε  στρατόπεδο ληστών, η μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών» βροντοφώναξαν οι συμμετέχοντες καταδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον πόλεμο που μαίνεται στη γειτονική Ουκρανία με το λαό της να είναι θύμα των ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας. Καταδίκασαν επίσης, την στάση των ελληνικών κυβερνήσεών που διαχρονικά στηρίζουν τους πολεμικούς σχεδιασμούς είτε έχοντας κάνει τη χώρα μας ορμητήριο στρατιωτικού μηχανισμού είτε στέλνοντας απευθείας πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στη χώρα μας ζουν με 500 ευρώ μισθό (1 στους 3), βιώνουν την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και ευέλικτες σχέσεις εργασίας. «Συμβάσεις κλαδικές – αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών», «Πανάκριβο το ρεύμα, πανάκριβη η ζωή, οργάνωση κι αγώνας, η μόνη επιλογή»  συνέχισαν τα συνθήματα θέτοντας τα κύρια αιτήματα της κινητοποίησης.

Τη συγκέντρωση άνοιξε η Έρη Ρίτσου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη και της Γραμματείας της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης. Στην ομιλία της έδωσε στοιχεία για τα δεινά που βιώνει τα τελευταία χρόνια ο λαός της Ουκρανίας που δέχεται τις βολές των δύο αντιμαχόμενων μεγάλων στρατοπέδων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη μία και Ρωσίας από την άλλη, αλλά και των αντιπαραθέσεων της Ουκρανικής αστικής τάξης για το ποια μεριά θα επιλέξουν. Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί ο αναβαθμισμένος ρόλος παραστρατιωτικών μηχανισμών και φασιστικών ομάδων που αξιοποιούνται από τις κυβερνήσεις για επιθέσεις στους ρωσόφωνους και στα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο γραμματέας του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου, Δημήτρης Καλογερής, ο οποίος μετέφερε την εικόνα από την πανελλαδική απεργία του κλάδου στις 16 Μάρτη με αιχμή τη Συλλογική Σύμβαση εργασίας, η οποία έφερε ένα πρώτο αποτέλεσμα αφού η εργοδοσία υπό την πίεση των σωματείων πρότεινε αυξήσεις 18-38% στα μεροκάματα, συν προσαυξήσεις λόγω τριετιών και επιδομάτων. Αυτό έδειξε ότι η μαζική συσπείρωση στο σωματείο μας φέρνει νίκες, ενώ συνέδεσε τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, προτάσσοντας την ανάγκη απεμπλοκής του λαού μας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σάμου, η οποία τόνισε ότι ο πόλεμος φέρνει στην επιφάνεια και οξύνει όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Φέρνει, είπε, σε πρώτο πλάνο νέους μεγάλους κινδύνους αλλά και τους μεγάλους αγώνες που πρέπει να οργανώσουμε και να δώσουμε.  Συνέχισε λέγοντας ότι η ειρήνη είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας και όχι η ενεργή συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ από τη μία ή της καπιταλιστικής Ρωσίας από την άλλη. Εμείς, είπε, ριχνόμαστε στον αγώνα με επίκεντρο τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαών, που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Αγώνας που πρέπει να συνδυαστεί, σημείωσε, με την πάλη για καλύτερο μεροκάματο και υπογραφή ΣΣΕ, τη στήριξη του εισοδήματός μας, την Κοινωνική Ασφάλιση, να μπορούμε να έχουμε θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, υγεία, πρόνοια, περίθαλψη, καλύτερη σύνταξη κλπ.

Τέλος, κάλεσε τα σωματεία να βγουν μπροστά στους χώρους δουλειάς για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας στις 6 Απρίλη!

Related posts

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin

Μανώλης Κάρλας: Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Σάμου και οι ελλείψεις τους

admin