Connect with us

Πολιτικά

«Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την προστασία και την αποζημίωση των σεισμόπληκτων»

Published

on

 

Η απάντηση της κυβέρνησης στην ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη βουλή (μετά από ένα μήνα) για την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών κατεδάφισης των ετοιμόρροπων κι επικίνδυνων κτιρίων είναι απαράδεκτη και εξοργιστική.

Καταρχήν η ουσία της ερώτησης μένει αναπάντητη και μας οδηγεί να υποθέσουμε ότι απλά θα υλοποιηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για τις κατεδαφίσεις που σημαίνει ότι  οι κάτοικοι των πόλεων και των χωριών της Σάμου θα ζουν δίπλα σε ερείπια και μπάζα και θα τρέμουν όποτε κυκλοφορούν για τους επόμενους πολλούς μήνες.

Η κυβέρνηση στα αιτήματα για ενίσχυση των δήμων με επιπλέον χρηματοδότηση και για προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού απαντά με την τήρηση των δημοσιονομικών (έτσι από τις 4 θέσεις που ζήτησε ο δήμος Δυτικής Σάμου ενέκρινε μόλις μια!), με την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και με την πρόσληψη εργαζομένων με οχτάμηνες συμβάσεις.

Μας λέει ξεδιάντροπα ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες σε επιστημονικό, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό, οι δήμοι είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν το αίσχος της ομηρίας και της ανασφάλειας των συμβασιούχων, ή της λεγόμενης κινητικότητας, δηλαδή το να κάνει μπαλάκι τους εργαζόμενους από δήμο σε δήμο κι από υπηρεσία σε υπηρεσία (που πιθανά να είναι και σε άλλο νησί) επικαλούμενοι «υπηρεσιακούς λόγους».

Στις τεράστιες ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό η κυβέρνηση απαντά με γραφειοκρατία, εγκληματικές καθυστερήσεις και φορτώνει με περίσσια απελπισία κατοίκους και επαγγελματίες που, μετά  τη νέα κρίση και της συνέπειες της πανδημίας, βλέπουν τη ζωή τους να καταστρέφεται, καταλαβαίνουν ότι, με τα μέτρα της «θλιμμένης» – κατά τα άλλα – κυβέρνησης από τα δεινά του νησιού, θα ξαναφτιάξει το σπίτι του όποιος έχει να βάλει λεφτά από την τσέπη του.

Καλούμε το λαό να μην υποκύψει στο ρεαλισμό των «δημοσιονομικών δυνατοτήτων». Άλλωστε, ακόμα και η διαχείριση έχει πολιτικό πρόσημο. Είναι πολιτική επιλογή τα εκατομμύρια στις αεροπορικές, στην αγορά πολεμικού εξοπλισμού για το ΝΑΤΟ κι όχι για να αποζημιωθούν οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές, να προστατευθεί ο λαός από την πανδημία.

Ο Σαμιώτικος λαός να μη δεχτεί να τον κοροϊδεύει η κυβέρνηση που μέσω του βουλευτή της μας λέει ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι που τα ΦΕΚ βγαίνουν καθυστερημένα «στην ώρα τους» που η υλοποίηση ακόμα και αυτονόητων μέτρων προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Δεν  πρέπει επίσης να ανεχτεί την περιφερειακή αρχή και τις δημοτικές αρχές που στο όνομα των έκτακτων καταστάσεων όχι μόνο δε διεκδικούν αλλά λένε κι ευχαριστώ στα ψίχουλα της κυβέρνησης ρίχνοντας έτσι στάχτη στα μάτια των κατοίκων προκειμένου η κυβερνητική πολιτική να παραμείνει αλώβητη στη συνείδηση του λαού του νησιού.

Κανείς να μη ξεγελαστεί από την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι εκείνος στη Λέσβο τα έκανε καλύτερα. Ας μας πει πόσοι άνθρωποι ξανάχτισαν τα σπίτια τους; Πόσοι πήραν τα χρήματα που υπόσχονταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Σαμιώτικος λαός χόρτασε από ψέματα και υποσχέσεις. Πρέπει να μιλήσει ο ίδιος και μπορεί να το κάνει.

Τώρα είναι η ώρα να προτάξει στις διεκδικήσεις του:

  • Πλήρη αποζημίωση στο 100% των κατοικιών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι από το κράτος. Στην αποζημίωση να περιληφθούν οι τυχόν κατεδαφίσεις και τα έξοδα μελέτης και αδειών κατασκευής ή επισκευής.
  • Άμεση κατεδάφιση των επικίνδυνων κι ετοιμόρροπων κτιρίων
  • Άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε σχολικά και δημόσια κτίρια όπως και σε όλες τις άλλες υποδομές (δρόμοι, λιμάνια κλπ). Έργα ολοκληρωμένης αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα για τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, όπως και για τα διατηρητέα χωρίς η ανάγκη για ιδιαίτερη προστασία τους να λειτουργεί ανασταλτικά στην έναρξη των εργασιών.

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

ΚΚΕ – Κανένας εφησυχασμός – Καμιά απογοήτευση

Published

on

By

Κανένας εφησυχασμός – καμιά απογοήτευση

Αγώνας τώρα για να μη γίνουν τα νησιά μας φυλακές προσφύγων και μεταναστών

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους δημάρχους του Β. Αιγαίου ήταν άκρως αποκαλυπτική και χρειάζεται ο λαός του νησιού μας να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα.

Καμιά εμπιστοσύνη δε μπορεί να έχει ο λαός στις υποσχέσεις της κυβέρνησης τη στιγμή που το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι άμεση και φυσική συνέπεια της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων στους οποίους και η χώρα μας διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο, τη στιγμή που αποτελεί «εργαλείο διαπραγμάτευσης» στα παζάρια της Τουρκίας με την ΕΕ.

Καμιά εγγύηση δε μπορεί να δώσει ο Πρωθυπουργός για τη μείωση των ροών (εκτός κι εννοεί τις παράνομες επαναπροωθήσεις), όταν το προσφυγικό είναι σημαντικό κομμάτι της ευρωενωσιακής πολιτικής. Μια σειρά συμφωνίες της ΕΕ και ιδιαίτερα η συμφωνία με την Τουρκία είναι αυτές που εγκλωβίζουν στα νησιά χιλιάδες ανθρώπους και που τα μετατρέπουν σε νησιά φυλακές απ’ όπου κατά βούληση θα αντλούν εργατικό δυναμικό οι μονοπωλιακοί όμιλοι των ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών.

Όσο για το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ που υπόσχεται ο Πρωθυπουργός, είναι σίγουρο ότι θα είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση και θα επιδεινώσει τη ζωή προσφύγων, μεταναστών και κατοίκων. Είναι σύμφωνο που θα πατήσει στις προηγούμενες απάνθρωπες συμφωνίες και θα συνταχθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και για μια σειρά άλλα σοβαρά θέματα της περιοχής μας.

Επιβεβαιώνεται ο ρόλος της τοπικής διοίκησης ως βραχίονας της κεντρικής κρατικής πολιτικής προκειμένου να περνά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η κυνική ομολογία «αδειάσματος» των αγώνων και των διεκδικήσεων των Σαμιωτών από το Δήμαρχο Αν. Σάμου τι άλλο δείχνει; Τα περί ΚΥΤ στο «χώρο που υποδείξατε» τι σημαίνουν;

Ο Σαμιώτικος λαός δε χρειάζεται τέτοιους «προστάτες» κι εκπροσώπους. Χρειάζεται να πιστέψει στη δύναμή του και με συλλογικό, οργανωμένο αγώνα να βάλει φρένο στα απάνθρωπα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ και συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική. Να συνεχίσει την πάλη του για:

  • Κανένα κέντρο φυλακή πουθενά στο νησί
  • Άμεσο μαζικό απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί προς την ηπειρωτική χώρα. Εκεί να υποβάλουν τα αιτήματα ασύλου και να προωθούνται με γρήγορες διαδικασίες και με ευθύνη του κράτους προς τις χώρες προορισμού τους. εξασφάλιση ανοιχτών αξιοπρεπών δομών φιλοξενίας.
  • Υπηρεσίες ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα
  • Κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και όποιας άλλης εγκλωβίζει τους ανθρώπους αυτούς στη χώρα μας.
  • Μέτρα για την προστασία προσφύγων – μεταναστών και εργαζομένων στα ΚΥΤ από τον κορονοϊό (μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, εξασφάλιση ατομικών μέσων προστασίας και μέτρα υγιεινής).

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Παρέμβαση Βουλευτή Σάμου για τους δασικούς χάρτες

Published

on

By

Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών προκύπτει μεγάλο αντικειμενικά πρόβλημα στο Νομό Σάμου, έγινε παρέμβαση από τον Βουλευτή Ν. Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να προβεί σε ενέργειες άμεσου επαναπροσδιορισμού.

Ο βουλευτής αναφέρει στην παρέμβαση του:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το παρόν αίτημα αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Σάμου.

Συγκεκριμένα στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις ακόμη και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως μη δασικές με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, θα ήταν ορθό να γίνουν οι ανάλογες αναμορφώσεις στους δασικούς χάρτες, λαμβάνοντας υπόψη τις δικαστικές αποφάσεις και τις πράξεις χαρακτηρισμού, καθώς κινδυνεύουν πολίτες με την απώλεια των περιουσιών τους.

Θα παρακαλούσαμε θερμά να εξετάσετε το παρόν αίτημα, το οποίο όπως γνωρίζετε δεν αφορά μόνο τη Σάμο αλλά και πολλές περιοχές ολόκληρης της Ελλάδας».

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Πολιτικά4 εβδομάδες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Φούρνους και Ικαρία

Σαμιακά6 ημέρες ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος3 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

COVID-195 ημέρες ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-191 εβδομάδα ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Δημοφιλή