Connect with us

Σαμιακά

Η Κ.Ο.Β Σάμου για την κατάσταση των Δομών Υγείας

Published

on

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι ασθενείς, αλλά και κάθε λαϊκή οικογένεια στο νησί, βιώνουν καθημερινά την ολοένα και πιο άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας. Έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα στελέχη της στο χώρο της υγείας προσπαθούν να κρύψουν από το λαό πως, πέρα από το σφαγιασμό της υγείας λόγω των μνημονιακών νόμων, ο ψηφισμένος κρατικός προϋπολογισμός προχωράει σε περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας κατά 326 εκ. € και στον ΕΟΠΥΥ κατά 214 εκ. €. Γεγονός που θα προσθέσει επιπλέον βάρη στις λαϊκές οικογένειες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις δημόσιες μονάδες και παροχές υγείας.

Η υποβάθμιση του νοσοκομείου, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,όσο και του Ε.Κ.Α.Β. έχει φέρει τα πράγματα σε οριακή κατάσταση. Οι γιατροί, που εξαντλούνται σε ατελείωτες κι απανωτές εφημερίες, καθώς και όλο το υπόλοιπο προσωπικό έχουν ξεπεράσει τα όρια τους έχοντας καθημερινά στην ευθύνη τους την υγεία εκατοντάδων ασθενών. Αποτέλεσμα αυτής της καταστασης είναι να εκτίθενται σε κίνδυνο εργαζόμενοι και ασθενείς, όπως με τα πρόσφατα κρούσματα φυματίωσης, αφού αυτές οι συνθήκες δεν εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνεχίζει στην υγεία την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αποτελεί πρόκληση για το λαό όταν πριν λίγο καιρό στο Περιφερειακό Συνέδριο της Κυβέρνησης στη Λέσβο μαζί με τις διακηρύξεις για την «ανάπτυξη που έρχεται» και την «έξοδο από τα μνημόνια», έγινε αναφορά από τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας ότι «λεφτά υπάρχουν» για το νοσοκομείο της Σάμου  ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «διαφήμιζαν» οτι το νοσοκομείο μπορεί να λειτουργήσει με δωρεές και προσφορές. Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης για την υγεία!

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και ο λαός της Σάμου βιώνουν τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό, τις απλήρωτες επιπρόσθετες εφημερίες των ιατρών την εξουθένωση όλων των εργαζομένων τις ιατρικές ειδικότητες που δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο και τα ραντεβού με πολύμηνη αναμονή έως και έναν χρόνο.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι έκφραση της πολιτικής που θεωρεί την Υγεία του λαού κόστος και που την οδηγεί στα χέρια των επιχειρηματιών, με στόχο την πλήρη εμπορευματοποίησή της. Κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η ανανέωση του παλαιωμένου εξοπλισμού και η συντήρηση κτηριακών εγκαταστάσεων και γενικότερα η αναβάθμιση του νοσοκομείου και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την αποκατάσταση.

Καπιταλιστική ανάπτυξη, σημαίνει να θεωρείται κόστος η Υγεία του λαού και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την ίδια ώρα που θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι του χώρου της Υγείας, για τους οποίους η κυβέρνηση προορίζει τεράστια πακέτα χρηματοδότησης και φοροελάφρυνσης.

Με την πολυδιαφημιζόμενη “τομή” στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί ξανά να δημιουργήσει μαγική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Δημόσιας Υγείας και ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ). Δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που διαφημίζονται από την κυβέρνηση σαν «Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας», είναι ένα από “τα διαρθρωτικά μέτρα με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας ως μέσου συγκράτησης των δαπανών” όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους “θεσμούς” για την Τρίτη αξιολόγηση. Δηλαδή οι ελάχιστοι γιατροί των Τοπικών Μονάδων Υγείας προβλέπεται να λειτουργήσουν ως “κόφτες” των ασθενών και των αναγκών τους, με υποτυπώδεις παροχές στο όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών του κράτους και του ΕΟΠΥΥ, χωρίς εργαστήρια και ειδικούς γιατρούς και με τους εργαζόμενους να δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με «πετσοκομμένα» δικαιώματα και μισθούς πείνας. Οι “υψηλού επιπέδου” υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αντιστοιχούν το πολύ σε μια γρήγορη εξέταση και μια συνταγογράφηση για ένα μικρό μέρος του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δίνει τα “ρέστα” της στην εξαπάτηση των λαϊκών οικογενειών.

Η προάσπιση της Υγείας του λαού δεν μπορεί να περιμένει. Εδώ και τώρα να δοθεί λύση με ευθύνη του κράτους, με πλήρη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και πλήρη κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας. Με μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού, παραϊατρικού, τεχνικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού και κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό.

Στελέχωση του Κ.Υ Καρλοβάσου και όλων των περιφεριακών αγροτικών ιατρείων με μόνιμους γιατρούς γενικής ιατρικής και όλου του υπόλοιπου προσωπικού που προβλέπεται καθώς και την στελέχωση του Ε.Κ.Α.Β.

Μεγάλες ευθύνες έχει η κυβέρνηση στην διαχείριση του προσφυγικούζητήματος που τους εγκλωβίζει στα νησιά κάτω από απαράδεκτεςσυνθήκες χωρίς την στοιχειώδη ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη. Ζητάμε τον άμεσο απεγκλωβισμό από τα νησιά μας όλων των μεταναστών και προσφύγων. Να λειτουργήσει τώρα μέσα στο hotspot ιατρείο όλο 24ωρο με γιατρούς νοσηλευτές, ψυχολόγους, και άλλες απαραίτητες ειδικότητες.

Τώρα απαιτείται η οργάνωση της λαϊκής πάλης:

  • Για τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος στελεχωμένο με υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων, με απολύτως δωρεάν εξετάσεις, νοσηλεία και φάρμακα, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Για την πανελλαδική ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιου και απολύτως δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, συνδεδεμένα με τους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, με παροχή υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής και για τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, των ΑμεΑ, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των μεταναστών. Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Αραιή συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας-Πρόσκαιρες βροχές από Τετάρτη βράδυ

Published

on

By

Με αίθριο καιρό και κανονικές θερμοκρασίες, θα περάσουν την  εβδομάδα που μας έρχεται οι κάτοικοι στο νησί της Σάμου και στην Ικαρία.Από αργά το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού με τοπικές βροχές. Αναλυτικά θα επικρατήσουν οι εξής καιρικές συνθήκες.

Για το Βαθύ προβλέπεται.

Δευτέρα 8-3-2021

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς η ελάχιστη έως 14 βαθμούς η μέγιστη.

Τρίτη  9-3-2021 

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 βαθμούς η ελάχιστη έως 17 βαθμούς η μέγιστη.

Τετάρτη  10-3-2021

Αρχικά ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και αργά το βράδυ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 βαθμούς η ελάχιστη έως 18 βαθμούς η μέγιστη.

Πέμπτη  11-3-2021 

Αρχικά συννεφιά με τοπικές βροχές και σταδιακή βελτίωση του καιρού.Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς η ελάχιστη έως 14 βαθμούς η μέγιστη.

Για το Καρλόβασι προβλέπεται.

Δευτέρα 8-3-2021

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς η ελάχιστη έως 14 βαθμούς η μέγιστη.

Τρίτη  9-3-2021 

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 βαθμούς η ελάχιστη έως 17 βαθμούς η μέγιστη.

Τετάρτη  10-3-2021

Αρχικά ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και αργά το βράδυ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 βαθμούς η ελάχιστη έως 18 βαθμούς η μέγιστη.

Πέμπτη  11-3-2021 

Αρχικά συννεφιά με τοπικές βροχές και σταδιακή βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς η ελάχιστη έως 14 βαθμούς η μέγιστη.

Για την Ικαρία προβλέπεται.

Δευτέρα 8-3-2021

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς η ελάχιστη έως 14 βαθμούς η μέγιστη.

Τρίτη  9-3-2021 

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 βαθμούς η ελάχιστη έως 17 βαθμούς η μέγιστη.

Τετάρτη  10-3-2021

Αρχικά ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις,οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και αργά το βράδυ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 βαθμούς η ελάχιστη έως 18 βαθμούς η μέγιστη.

Πέμπτη  11-3-2021 

Αρχικά συννεφιά με τοπικές βροχές και σταδιακή βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς η ελάχιστη έως 14 βαθμούς η μέγιστη.

Για τους Φούρνους προβλέπεται.

Δευτέρα 8-3-2021

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς η ελάχιστη έως 14 βαθμούς η μέγιστη.

Τρίτη  9-3-2021 

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες .Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 βαθμούς η ελάχιστη έως 17 βαθμούς η μέγιστη.

Τετάρτη  10-3-2021

Αρχικά ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και αργά το βράδυ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 βαθμούς η ελάχιστη έως 18 βαθμούς η μέγιστη.

Πέμπτη  11-3-2021 

Αρχικά συννεφιά με τοπικές βροχές και σταδιακή βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς η ελάχιστη έως 14 βαθμούς η μέγιστη.

Μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά την πορεία των βροχών και των καταιγίδων εδώ http://www.meteoclub.gr/ergaleia/doppler-radar

Μπορείτε να βλέπετε χάρτες επικινδυνότητας εδώ http://www.meteoclub.gr/ergaleia/meteoex.Ανανεώνει με Ctrl +F5

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων του Νοσοκομείου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Published

on

By

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου. Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει:Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, βρίσκει τις γυναίκες, αντιμέτωπες με την ανασφάλεια, την ψυχική κόπωση και τα αδιέξοδα που επιδείνωσε η πανδημία.

Οι γυναίκες υγειονομικοί δίνουν τη δική τους ξεχωριστή μάχη ενάντια στην πανδημία στις σοβαρά υποστελεχωμένες δομές υγείας. Η ημέρα της γυναίκας βρίσκει σήμερα τις γυναίκες εργαζόμενες στην υγεία εξαντλημένες από τις αλλεπάλληλες νυχτερινές βάρδιες, κατάκοπες και αβέβαιες τις καθαρίστριες για το μέλλον τους, όπως και όλες όσες εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας, τις τραυματιοφορείς εξουθενωμένες από την αδιάκοπη μετακίνηση δεκάδων ασθενών, τις γιατρούς κουρασμένες από την υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών με ελάχιστα ρεπό και την σχεδόν εδώ και ένα χρόνο αναστολή αδειών όλων των υγειονομικών. Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Πέρα από τον αυξημένο φόρτο της δουλειάς, οι εργαζόμενες μητέρες έχουν και την ευθύνη για τη φροντίδα των μικρών παιδιών, με κλειστά σχολεία για μήνες και αρκετές άδειες ειδικού σκοπού που δεν δόθηκαν στις υγειονομικούς λόγω της υποστελέχωσης. Ακόμα οι γυναίκες επιφορτίζονται με την φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών τους και άλλων εξαρτώμενων μελών της οικογένειας με αναπηρίες ή σοβαρά προβλήματα, λόγω της ανεπάρκειας δημόσιων δομών για τη φιλοξενία και την περίθαλψή τους.

Στα παραπάνω προστίθενται και τα περιστατικά βίας απέναντι στις γυναίκες, ως αποτέλεσμα των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, που διαμορφώνουν τους δράστες και εκβιάζουν τη σιωπή των θυμάτων.

Το Σωματείο μας ενθαρρύνει και στηρίζει όσες βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν περιστατικά βίας σε βάρος τους μέσα και έξω από το χώρο δουλειάς.

«Ασπίδα προστασίας» απέναντι σε φαινόμενα βίας και καταστολής μπορεί να αναπτυχτεί μόνο στα πλαίσια του συλλογικού αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και τη διεκδίκηση της καθολικής ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας.

Κανένας συμβιβασμός με την κίβδηλη «ελευθερία» και «ισότητα», στο όνομα της οποίας πάρθηκαν πίσω κατακτήσεις που υπερασπίζονταν τη θέση της γυναίκας.

Διεκδικούμε:

  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανάπτυξη και λειτουργία πλήρως στελεχωμένων (με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό) δημόσιων υπηρεσιών για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές, νομική στήριξη κ.ά.). Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.
  • Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και από βαριές, ανθυγιεινές εργασίες, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ).
  • Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ με πλήρη συνταξιοδότηση των γυναικών στα 57 .
  • Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς με παιδιά ΑμΕΑ, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους. Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑμΕΑ

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

COVID-191 εβδομάδα ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος4 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-192 εβδομάδες ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

Πολιτικά4 εβδομάδες ago

Μηταράκης: Κλείνει οριστικά στο επόμενο τρίμηνο το ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου

Δημοφιλή