Connect with us

Δήμος

Η Λαϊκή Συσπείρωση ανατολικής Σάμου για το δημοτικό συμβούλιο της 1ης Νοεμβρίου

Published

on

Στο θέμα του Μεταναστευτικού και στην εκχώρηση σε ιδιώτες τομέων ευθύνης των δήμων αναφέρεται η Λαϊκή Συσπείρωση ανατολικής Σάμου σε ανακοίνωσή της.

Το δελτίο τύπου αναλυτικά:

Αποκαλυπτική των προθέσεων της δημοτικής αρχής των κ.κ Στάντζου-Σίμου, να παραδώσει με τη πρώτη ευκαιρία , υπηρεσίες του δήμου σε ιδιώτες επιχειρηματίες, «όταν ο δήμος αδυνατεί να ανταποκριθεί» όπως είπε ο δήμαρχος, ήταν η συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή 1-11-2019.

Αφορμή για τη συζήτηση ήταν το άρθρο του πολυνόμου με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ , όπου προβλέπεται μεταξύ άλλων η εκχώρηση σε ιδιώτες σημαντικών τομέων ευθύνης των δήμων όπως η αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων, η ύδρευση και αποχέτευση κ.ά

Χαρακτηριστική αυτών των προθέσεων ήταν και η απάντηση – που δόθηκε για το πώς σκέφτεται η δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει το σοβαρότατο πρόβλημα της ποιότητας του νερού – ότι η δημοτική αρχή θα δώσει τον τομέα της καθαριότητας των δεξαμενών της χλωρίωσης τους κλπ σε ιδιωτική εταιρεία με το πρόσχημα ότι ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα και το προσωπικό να ανταποκριθεί.

Συνήγοροι της δημοτικής αρχής και θιασώτες της ιδιωτικοποίησης βρέθηκαν με τις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, κ κ. Κατρακάζος και. Χατζηχριστοδούλου, ενώ ο κ. Ζάχαρης του ΣΥΡΙΖΑ που είχε φέρει το θέμα υποστήριξε το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο η εκχώρηση μπορεί να γίνεται κατά περίπτωση με αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πλαίσιο που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με συνέπεια δεκάδες δήμοι να έχουν ιδιωτικοποιήσει σημαντικές υπηρεσίες τους και να έχουν εκτινάξει στα ύψη τα ανταποδοτικά τέλη.

Ως επικίνδυνη και επιζήμια για τα λαϊκά συμφέροντα, κατάγγειλε την πρόθεση των άλλων παρατάξεων για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Τζίχας. «Καταγγέλλουμε το συγκεκριμένο άρθρο – υπογράμμισε- που επιπλέον βάζει σε κίνδυνο το μέλλον των εργαζομένων στους δήμους , αλλά δεν συμφωνούμε και με το μέχρι τώρα θεσμικό πλαίσιο το οποίο επικαλείται η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ γιατί οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα. Στην ασύδοτη κερδοφορία των επιχειρηματιών που θα ακριβοπληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά».

Υπενθύμισε την ξεκάθαρη και σταθερή θέση της παράταξης για τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα όλων των υπηρεσιών και λειτουργιών των δήμων και υπογράμμισε ότι πρέπει να χρηματοδοτούνται 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να είναι αποκλειστικά δική τους υπόθεση με την πρόσληψη του ανάλογου μόνιμου και με πλήρη δικαιώματα προσωπικού μισθοδοτούμενου αποκλειστικά από το κράτος και όχι από τα ανταποδοτικά τέλη τα οποία πρέπει να μειωθούν δραστικά με στόχο την κατάργησή τους.

Κάλεσε δε τους εργαζόμενους και όλους τους δημότες να επαγρυπνούν και να μην επιτρέψουν την αφαίμαξη ακόμη μια φορά του εισοδήματος των λαϊκών οικογενειών.

ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ «ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ» ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΧΟΤ ΣΠΟΤ

Οξεία κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή στο θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, άσκησε η Λαϊκή Συσπείρωση σε παρέμβασή της πριν την ημερήσια διάταξη. Μιλώντας εκ μέρους της παράταξης ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τζίχας είπε:

«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ακόμη μια φορά το αδιέξοδο της πολιτικής που υποστηρίζει η δημοτική αρχή και οι περισσότερες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου για το προσφυγικό πρόβλημα.

Αποδεικνύεται με κραυγαλέο τρόπο ότι η λεγόμενη αποσυμφόρηση, αποτελεί μια «τρύπα στο νερό» και δεν έχει καμιά σχέση με το συμφέρον των προσφύγων και των κατοίκων του νησιού μας και όλων των νησιών που αποτελούν πέρασμα προς την Ευρώπη.

Αντίθετα, αποτελεί το άλλοθι για τη μονιμοποίηση του εγκλωβισμού με τη κατασκευή νέου χοτ σποτ στο οποίο θα εγκλωβιστούν ακόμα περισσότεροι πρόσφυγες.

Απόδειξη ότι οι 700 πρόσφυγες που πήρε η κυβέρνηση, για να αμβλύνει τις εντυπώσεις, αναπληρώθηκαν τις πρώτες 3-4 μέρες και ξεπεράστηκαν, φτάνοντας σήμερα σε σύνολο τους 6000 εγκλωβισμένους στην αθλιότητα του χοτ σποτ.

Αλήθεια – με την ευκαιρία – που είναι οι 3000 που υποσχέθηκε ότι θα πάρει ο υπουργός σε μια βδομάδα; Και τι κάνει η δημοτική αρχή για την αθέτηση αυτής της υπόσχεσης; Δεν ακούσαμε κιχ! Τσιμουδιά!! Τώρα διαβάσαμε ότι θέλετε μαζί με τον περιφερειάρχη να δείτε τον πρωθυπουργό. Να του πείτε τι ; Ότι είστε σύμφωνοι με το νέο χοτ σποτ;

Σας έχει του χεριού της η κυβέρνηση κ. δήμαρχε και κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της με το νέο νόμο της καταστολής και της απανθρωπιάς που έφερε στη βουλή.

Τι έμεινε από τη συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο; Το μόνο που έμεινε είναι η επιβεβαίωση της υποχώρησης από τις μόνες διεκδικήσεις που απαντούν πραγματικά στο πρόβλημα. Γι’ αυτό αρνηθήκατε το λόγο στις εργατικές οργανώσεις του νομού, το Εργατικό Κέντρο και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ που πρωτοστάτησαν στις προηγούμενες κινητοποιήσεις με κορυφή την 7η Φλεβάρη.

Γι’ αυτό επιδοθήκατε σε μια ρητορική που όχι μόνο δεν λύνει κανένα ζήτημα αλλά δικαιώνει και ενθαρρύνει ξενοφοβικές θέσεις περί «λαθροεισβολέων», που είχε απομονώσει το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, από τους οποίους «θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας» όπως είπατε.

Υπάρχουν όντως κ. δήμαρχε και κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας και των άλλων παρατάξεων, πραγματικοί λαθροεισβολείς στη Σάμο και στην Ελλάδα. Αυτοί είναι το ΝΑΤΟ , η ΦΡΟΝΤΕΞ , η ανθρωποφάγος φιλανθρωπία των ΜΚΟ, η ίδια η Ε.Ε και η πολιτική τους που προκαλεί τη προσφυγιά και στη συνέχεια εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά μας. Είναι και οι ντόπιοι κεφαλαιοκράτες που εκμεταλλεύονται ασύστολα τους εργαζόμενους αυτής της χώρας.

Αυτούς τους λαθροεισβολείς πρέπει να διώξουμε και απ’ αυτούς πρέπει να πάρουμε πίσω τη ζωή μας που μας τη μαυρίζουν όχι μόνο με τους πολέμους και τη προσφυγιά αλλά και με τον οικονομικό στραγγαλισμό που μας επιβάλλουν.

Και αποτελεί πρόκληση απέναντι στο λαό που του πίνουν το αίμα όλα αυτά τα χρόνια, να λέει ο δήμαρχος ότι θα υψώσει στο δημαρχείο τη σημαία της Ε.Ε, της οποίας τα ιδανικά και οι αξίες τον εμπνέουν.

Οι μόνες αξίες που έχει αυτή η ανίερη συμμαχία των μονοπωλιακών ομίλων είναι η εκμετάλλευση των εργαζομένων, η αποστράγγιση του πλούτου που παράγουν οι λαοί και τα αιματοβαμμένα κέρδη τους.

Αυτές τις αξίες μαζί με τις οδηγίες της Ε.Ε για κατάρριψη και των τελευταίων υπολειμμάτων διεθνούς δικαίου που είχαν απομείνει μετά το Β’ Π.Π, συμπυκνώνει ο νέος νόμος της ΝΔ για το άσυλο, που πατάει πάνω στη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που αποδέχθηκε και αξιοποίησε αυτές τις οδηγίες και τώρα υποκριτικά ασκεί αντιπολίτευση στη κυβέρνηση της ΝΔ που νομοθετεί πάνω στα δικά του χνάρια.

Πιο σωστά ο νέος νόμος θα έπρεπε να επιγράφεται, νόμος για τη κατάργηση της διεθνούς προστασίας των προσφύγων. Και δεν αποβλέπει φυσικά στην αποτροπή των προσφυγικών ροών, γιατί τίποτα δεν μπορεί να αποτρέψει απελπισμένους και κυνηγημένους ανθρώπους να αποζητούν τη παραμικρή ελπίδα για να γλυτώσουν.

Αντίθετα, θα ενισχύσει τα δουλεμπορικά κυκλώματα διακίνησης, θα επιτείνει τους πνιγμούς στη θάλασσα. Θα ενισχύσει τον εγκλωβισμό και την περιθωριοποίηση ακόμη περισσότερων ανθρώπων. Με όλες τις παρενέργειες που έχει αυτό για όλους μας. Εκείνο που στη πραγματικότητα επιχειρούν είναι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο από όσα κατάκτησαν οι λαοί με ποταμούς αίματος τον προηγούμενο αιώνα. Είναι επένδυση για το ακόμη ζοφερότερο μέλλον που ετοιμάζουν για τους λαούς.

Ανεξάρτητα από τις πολιτικές εκτιμήσεις του καθένα μας και τις διαφορές που μπορούμε να έχουμε, η Λαϊκή Συσπείρωση απευθύνει έκκληση ακόμη μια φορά στο δημοτικό συμβούλιο. Να επαναφέρουμε στο προσκήνιο το πλαίσιο διεκδίκησης που αποτελεί τη μόνη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

Να διεκδικήσουμε:

 • Να κλείσουν όλα τα χοτ σποτ στα νησιά.
 • Κανένα νέο χοτ σποτ οπουδήποτε στη Σάμο.
 • Μεταφορά των υπηρεσιών ασύλου και προσφύγων – μεταναστών σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στην ηπειρωτική Ελλάδα.
 • Γρήγορη και εμπεριστατωμένη διαδικασία για να παίρνουν οι πρόσφυγες και μετανάστες ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που επιθυμούν.
 • 100% αποζημίωση όλων των κατοίκων που έχουν υποστεί ζημιές γύρω από το χοτ σποτ της Σάμου και στα άλλα νησιά.

Share this post:

Comments

comments

Advertisement

Δήμος

«Η Σάμος Μπροστά» – 45 εκ. ευρώ σε έργα και μελέτες

Published

on

By

Η Δημοτική παράταξη «Η Σάμος Μπροστά» ως η τελευταία δημοτική αρχή του ενιαίου Δήμου Σάμου, μετά από έναν χρόνο που έχει πλέον ολοκληρωθεί η διάσπαση της Σάμου σε δύο Δήμους και έχει φέρει και τους δύο Δήμους σε πλήρη λειτουργία -παρόλα τα προβλήματα που αυτονοήτως έχουν δημιουργηθεί- θα ήθελε να δημοσιεύσει τον κατάλογο των εντάξεων των έργων και των μελετών που έγιναν (επιτεύχθηκαν) και εκπονήθηκαν από το 2014 έως το 2019 και τα οποία ξεπερνούν τα 45 εκ. ευρώ, προς πλήρη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και πολιτών, και με την πίστη ότι οι δημοτικές αρχές θα ολοκληρώσουν τα έργα με αρτιότητα και επάρκεια, θα καλύψουν ελλείψεις, θα διορθώσουν κακώς κείμενα και θα σχεδιάσουν με αναπτυξιακό πρόσημο τα επόμενα βήματα.

Η δημοτική αρχή εξελέγη από τους πολίτες της Σάμου τον Μάιο του 2014, εν μέσω οξυμμένης οικονομικής κρίσης και, όπως αποδείχθηκε με τον πιο δραματικό τρόπο, λίγους μήνες πριν το νησί μας βρεθεί, άθελά του, στην πρώτη γραμμή της πιο μεγάλης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που έχει γνωρίσει ο πλανήτης εδώ και πολλές δεκαετίες. Με την προηγούμενη Κυβέρνηση και με κλειστές τις τράπεζες που επέφεραν αναστολή χρηματοδοτήσεων οι προσπάθειές μας για ουσιαστικές λύσεις του προβλήματος δυστυχώς εξατμίστηκαν γρήγορα διαπιστώνοντας ότι η μόνη λύση για την ανάπτυξη του νησιού μας είναι έργα με αντίκρισμα, πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα, επιδιώξεις με ουσία. Η δημοτική αρχή χωρίς να τρέχει πίσω από κονδύλια με αποσπασματικό αποτέλεσμα, με αδρές γραμμές, διαφάνεια, λογοδοσία αλλά και αναπτυξιακή προοπτική σχεδίασε το άμεσο μέλλον και υιοθέτησε στρατηγικές μέλλοντος που θα δώσουν αξία στον τόπο τα επόμενα χρόνια.

Με εξαιρετικά περιορισμένη χρηματοδότηση, με το προσφυγικό / μεταναστευτικό πρόβλημα -που έχει βεβαίως και μείζονα ανθρωπιστική διάσταση – να επηρεάζει το τουριστικό προϊόν και να επιβαρύνει δραματικά τις υποδομές και τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, αλλά, συγχρόνως, και με το Δήμο να έχει να ανταποκριθεί σε κληρονομημένες από σειρά ετών εκκρεμότητες, τα όσα επιτεύχθηκαν την τελευταία τετραετία υπήρξαν το αποτέλεσμα επίπονης και επίμονης δουλειάς υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και η δημοτική αρχή αισθάνεται ότι ανταποκρίθηκε σ’ αυτήν την πρόκληση με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και γνήσιο ενδιαφέρον για τον τόπο. Την ίδια υπευθυνότητα και το ανάλογο ενδιαφέρον επέδειξαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις που συγκροτούσαν το δημοτικό συμβούλιο της περιόδου αυτής.

Μελέτες και έργα που εκπονήθηκαν με μεγάλη προσοχή, με στόχο πάντα το κοινό καλό, και εντάξεις έργων εκμεταλλευόμενοι κάθε πρόσκληση προγράμματος όπως του ΕΣΠΑ, leader, Interreg, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, Ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα εντάξαμε έργα που δεν είχαν δοθεί σε προτεραιότητα για πάρα πολλά χρόνια όπως η ανέγερση και ανακαίνιση νέων σχολικών μονάδων αξιοποιώντας κάθε πρόσκληση προγράμματος, η ένταξη του επί 30 χρόνια «ακίνητου» ΞΕΝΙΑ στην αναβάθμιση των δημοσιών υποδομών τουρισμού του ΕΣΠΑ (δημιουργία Κέντρου Λόγου και Τέχνης), η ανακατασκευή όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού, η εγκατάσταση seatracs σε 5 σημεία του νησιού, ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, η δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Πυθαγόρα, η εκπόνηση master plan στον λιμένα Πυθαγορείου είναι μερικά από αυτά.

Υπό διαφορετικές προϋποθέσεις, πολλά ακόμη απ’ όσα θέλαμε θα μπορούσαν να έχουν γίνει. Όμως και όσα έγιναν μέσα σ’ ένα ασφυκτικό οικονομικά -και όχι μόνο- περιβάλλον δεν είναι λίγα. Είναι πολλά και σημαντικά. Κάποια απ’ αυτά αποτελούσαν ζητούμενο ετών για τη Σάμο, κάποια άλλα συνιστούν πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο όχι μόνο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, αλλά και την ανάδειξη του νησιού μας σε τουριστικό και πολιτιστικό κόμβο αντάξιο της τρισχιλιετούς ιστορίας του.

Να επισημάνουμε επίσης τον πρωταρχικό στόχο της δημοτικής αρχής και τις σχετικές προσπάθειές της ξεκίνησαν από την πρώτη ημέρα ήδη της ανάληψης των καθηκόντων της, να ανακτήσει η Σάμος των 3.000 ετών ιστορίας, η Σάμος του Πυθαγόρα, του Επίκουρου, του Αισώπου και του Ευπαλίνου, η Σάμος – σταυροδρόμι πολιτισμών και σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης, το ρόλο που της αρμόζει στο σύγχρονο σχήμα των πραγμάτων. Η πλούσια παράδοση και ιστορία της Σάμου, τα αμέτρητα σημεία ενδιαφέροντος και οι σπάνιες φυσικές ομορφιές που διαθέτει, τα περίφημα από την αρχαιότητα τοπικά της προϊόντα, το θρησκευτικό της απόθεμα (Μοναστήρια) οι τουριστικές ροές, αλλά, πάνω απ’ όλα, ο σημαντικός ρόλος που εκ των πραγμάτων αποκτά στις ταραγμένες μέρες μας λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης, όλα συναινούν στην προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2015 να γίνει το νησί μας ένας φάρος εξωστρέφειας, με όσο το δυνατόν εντονότερη παρουσία εντός και εκτός χώρας και σε όλα τα επίπεδα. Μια τέτοια παρουσία δεν εξασφαλίζεται μόνο μέσω συμμετοχών σε εκθέσεις ή με συμφωνίες με τουριστικά γραφεία. Το όνομα της Σάμου οφείλει να ακούγεται –με θετικού προσήμου σχόλια – σε όσο το δυνατόν περισσότερα κέντρα αποφάσεων εντός και εκτός χώρας. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε στα χρόνια που πέρασαν. Η Σάμος είχε λόγο και παρουσία σε ελληνικά και διεθνή θεσμικά όργανα μεγάλης εμβέλειας. Ακούγεται, φαίνεται και έχει κερδίσει σεβασμό και αναγνώριση όχι μόνον ως σημαντικός τουριστικός προορισμός, αλλά και ως κοινωνία ανοχής και αλληλεγγύης, με βαθιά ριζωμένες αξίες και αρχές, ως τόπος παραγωγής και προαγωγής πολιτισμού και γνώσης, ως Δήμος με σύγχρονες αντιλήψεις και επίκαιρες ανησυχίες, που επιδιώκει το διεθνή διάλογο και τις συνεργασίες και αναλαμβάνει σημαντικές και ωφέλιμες πρωτοβουλίες. Είναι ένα έργο δύσκολο και πολυεπίπεδο, που απαιτεί προσεκτικές και καλά σχεδιασμένες κινήσεις. Μπορεί να μην κερδίζει τις πρόσκαιρες εντυπώσεις, μπορεί να κατηγορηθήκαμε ως Δημοτική αρχή για αυτή την επιλογή μας όμως, αργά αλλά σταθερά, μεγαλώνει το νησί μας, το καθιστά σημαντικό συνομιλητή και προσθέτει υπεραξία στο όνομα και τη διεθνή του παρουσία.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, με κάθε δυνατότητά μας, προκειμένου η Σάμος μας να πάει πιο μπροστά, ακόμη πιο ψηλά! Εκεί όπου ανήκει και την ονειρευόμαστε.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ « Η ΣΑΜΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ»

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΡΓΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΥ

Η Σάμος του 2019, σε σχέση με τη Σάμο του 2014, έχει να επιδείξει έργα που έχει ολοκληρώσει και, έργα που ξεκίνησε να υλοποιεί, όπως:

1. Επιβατικός Σταθμός, Λιμήν Σάμου

2. Εμπορικός Σταθμός, Λιμήν Σάμου (Μαλαγάρι)

3. Ανάπλαση Παραλιακής Ζώνης Σάμου

4. Δημοτική Πινακοθήκη Σάμου

5. Δημοτικό Μέγαρο Πυθαγορείου

6. Μουσείο Ναυπηγικών & Ναυτικών Τεχνών (Ηραίον)

7. Κτίριο ΚΑΠΗ Καρλοβάσου

8. Νέα σχολικά κτίρια, επισκευές υφιστάμενων (1ο & 2ο Γυμνάσιο Σάμου, κλπ)

9. Αναβάθμιση – διαμόρφωση Δημοτικού Κήπου

10. Αναβάθμιση και αποκατάσταση Πλατείας Πυθαγόρα

11. Αναβάθμιση και Εκσυγχρονισμός του Ξένια Σάμου

12. Αποπεράτωση Κολυμβητηρίου Καρλοβάσου

13. Έργα ανάδειξης φυσικού τοπίου Σπηλιάς Πυθαγόρα

14. Κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης Μυτιληνιών

15. Προώθηση οικιακής κομποστοποίησης Δήμου Σάμου

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΗΔΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 – 2019:

-Εξοπλισμός Βρεφονηπιακών σταθμών Δήμου Σάμου

(142.704,00 ευρώ)

-Οικιακή Κομποστοποίηση

(142.000,00 ευρώ)

-Υλοποίηση Σχεδίου Ασφάλειας Νερού Δήμου Σάμου

(100.000,00 ευρώ)

-Προμήθεια-τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Σάμου:

Μαραθοκάμπου

Αγίας Ζώνης Βλαμαρή

Πύργου

Άνω Βαθέος

Μυτιληνιών- Άγιος Γεώργιος

Ηραίου

Χώρας

Παγώνδα

Πλατάνου

Νεοχωρίου

Μαυρατζαίων

-ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΥ:

Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Πύργου

Δημοτικό Σχολείο Μυτιληνιών

Δημοτικό Σχολείου Ηραίου

Νηπιαγωγείο Όρμου Καρλοβάσου

3ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου

1ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου

Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων Δ.Ε. Καρλοβάσου, Μαραθοκάμπου, Πυθγορείου Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων Δ.Ε. Βαθέος

-Προμήθεια μηχανημάτων έργων και οχημάτων Δήμου Σάμου

1 εκσκαφέας-φορτωτής

2 μικρά τσαπάκια

3 φορτηγά

1 Μικρό απορριματοφόρο

-Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Σάμου – Προϋπολογισμός 3.250.000 Ευρώ

Ανοικτό γήπεδο Σάμου

Κλειστό γυμναστήριο Σάμου

Κλειστό γυμναστήριο Πυθαγορείου

Ανοικτό γήπεδο Μυτιληνιών,

Ανοικτό γήπεδο Παλαιοκάστρου,

Ανοικτό γήπεδο Κοντακαιίκων,

Ανοικτό γήπεδο Καρλοβάσου,

Ανοικτό γήπεδο Μαραθοκάμπου.

-Ξεκίνησε η ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας (ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΠΛΕ ΚΑΔΩΝ: ΓΥΑΛΙ ΧΑΡΤΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ, ΠΛΑΣΤΙΚΟ), τοποθέτηση ΜΠΛΕ ΚΩΔΩΝΩΝ για την ανακύκλωση του γυαλιού των επιχειρήσεων, η ανακύκλωση των μικρών και μεγάλων ηλεκτρονικών συσκευών, των λαμπτήρων, των μπαταριών καθώς και η τοποθέτηση καφέ και οικιακών κάδων για τα οργανικά απόβλητα (ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ)

-Εκπονήθηκε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων “Σάμος. Νησί μηδενικών αποβλήτων»

-Εκκίνηση εκπόνησης Τοπικού Χωρικού Σχεδίου

-Εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (40.000 Ευρώ)

-Η Ενίσχυση υποδομών Κοινωνικής μέριμνας Δήμου Σάμου. Αφορά seatracks στις παραλίες για προσβασιμότητα ΑΜΕΑ

(336.000 ευρώ) (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΣΑΜΙΑΚΗ ΑΡΩΓΗ)

-Inter Regional Cultural HERitage Management e-System- IRC-HER.M.E.S.

(210.000,00 ευρώ)

-Ανάπτυξη Συστημάτων Συλλογής Βιοαποβλήτων Δήμου Σάμου

142.014,60 (ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)

-Διαχείριση και Προβολή των Λαογραφικών Μουσείων της Σάμου, με χρήση σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

(380.060,00 ευρώ) (ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)

-Εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Σάμου: Ανακαλύπτοντας εικόνες και γεύσεις του νησιού, προϋπολογισμός 330.000,00 €

(ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)

-‘ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΑΡΟΣ ΣΑΜΟΥ’ Προϋπολογισμός: 207.700,00 € (ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)

-Προμήθεια αντλιών πυρόσβεσης και ο λοιπός απαραίτητος εξοπλισμός για την κατασκευή 5 πυροσβεστικών συγκροτημάτων που τοποθετήθηκαν πάνω σε αντίστοιχα εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

-Προμήθεια 130 στολών πυρόσβεσης και 130 ζευγαριών αρβύλων για τους εθελοντές πυροσβέστες που διανεμήθηκαν στα εθελοντικά κλιμάκια του νησιού

-Συντήρηση σχολικών μονάδων Δήμου Σάμου (400.000€)

****

Ο Δήμος Σάμου προχώρησε σε όλα τα απαραίτητα κανονιστικά βήματα (που δεν υπήρχαν), συνέταξε, αφού πέρασαν από τη διαδικασία της διαβούλευσης, και ψήφισε τους εξής κανονισμούς λειτουργίας:

 • Καθαριότητας

 • Ύδρευσης και Αποχέτευσης

 • Περιπτέρων – Νεκροταφείων

 • Μουσικής

 • Κοινοχρήστων χώρων

χωρίς τους οποίους δεν θα ήταν δυνατή οποιαδήποτε παρέμβαση.

Αξίζει όμως τον κόπο να τα δούμε πιο αναλυτικά:

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΘΕΟΣ ΕΡΓΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ

-Ολοκληρώθηκε η Κατασκευή Επιβατικού Και Εμπορικού Σταθμού Του Λιμένα Σάμου μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σάμου

(5.795.892,55 ευρώ)

-Εντάχθηκε η προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ολοκληρωμένου και αυτόνομου συστήματος ασφάλειας-φύλαξης-επιτήρησης-παρακολούθησης και διαχείρισης επιβατών Λιμενικών εγκαταστάσεων Σάμου

(1.364.000 ευρώ)

-Ολοκληρώθηκε η Αντικατάσταση Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Πόλεως Σάμου

(3.507.298,06 ευρώ)

-Ολοκληρώθηκε το έργο που αφορά τα Δευτερεύοντα Αποχετευτικά Δίκτυα Ακάθαρτων Και Όμβριων Υδάτων Πόλεως Σάμου

(5.601.871,19 ευρώ)

-Ολοκληρώθηκε το Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών Δήμου Βαθέος

(375.452,10 ευρώ)

-Ολοκληρώθηκε η Επισκευή Του Παραδοσιακού Κτιρίου ¨Γερογιαννάκη¨ και η Διαμόρφωσή του σε Δημοτική Πινακοθήκη

(630.211,23 ευρώ)

-Ολοκληρώθηκε η Αντιπλημμυρική Προστασία Της Παραλιακής Ζώνης Εντός ΧΖ Λιμένα Βαθέος και Η Αποκατάσταση Της ΧΖ Λιμένα Βαθέος

(3.026.218,02 ευρώ)

-Εντάχθηκε και ολοκληρώθηκε η Ανάπτυξη Υποδομών Και Εφαρμογών για το Μουσείο Μητροπόλεως Σάμου Και Ικαρίας

(241.621,00 ευρώ)

-Εντάχθηκε και ολοκληρώθηκε η Τουριστική Προβολή της Σάμου με Συμμετοχή σε Δεκάδες Διεθνείς Εκθέσεις και με πολλές ακόμη πρωτοβουλίες

(182.400,00 ευρώ)

-Δημιουργήθηκε η Αστική Συγκοινωνία

-Κατασκευάστικε η δεξαμενή πυροπροστασίας Βουρλιωτών

-Κατασκευάστικε η τσιμεντόστρωση και ηλεκτροφωτισμός πάρκινγκ Αμπέλου

-Κατασκευάστηκαν μέσω πολιτικής προστασίας τσιμεντοστρώσεις σε διάφορα σημεία στην περιοχή Καρβούνη

-Αποκαταστάθηκε η λειτουργία της Μονάδας επεξεργασίας λυμάτων Αγίου Κωνσταντίνου

-Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (άρση ζημιών ΟΕΔΑ από πυρκαγια) (60000€)

-Επέκταση δημοτικού φωτισμού περιμετρικής οδού

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΘΕΟΣ ΣΕ ΦΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ:

-Ενεργειακή αναβάθμιση Σχολικών μονάδων:

1ο, 2ο Νηπιαγωγείο Σάμου

Δημοτικό Ανω Βαθέος

1ο Δημοτικό Σάμου

Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Κοκκαρίου

3ο Δημοτικό Σάμου

Λύκειο Σάμου

(1.372.000,00 ευρώ)

-Αποκατάσταση Ζημιών & Ενίσχυση Ανωδομής Λιμένος Μαλαγαρίου

(780.000,00 ευρώ)

-Η Αποκατάσταση των Κατολισθήσεων στην Περιμετρική Οδό Σάμου

(700.000,00 ευρώ)

-Η Βελτίωση και η Στατική Ενίσχυση του Σχολικού Συγκροτήματος 1ου Και 2ου Γυμνασίου Βαθέος Δήμου Σάμου

(1.558.264,84 ευρώ)

-Η Βελτίωση – Αναβάθμιση και ο Εκσυγχρονισμός του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Σάμου, με Επισκευή και Προσθήκη κατ΄ Επέκταση και Καθ΄ Ύψος

(1.830.000,00 ευρώ)

-Ο Ηλεκτροφωτισμός του Γηπέδου Σάμου (80.000,00 ευρώ)

-Η Ανάπλαση του Ηγεμονικού Κήπου

(400.000,00 ευρώ)

-Η Ανάδειξη- Ανάπλαση της Πλατείας Πυθαγόρα

(172.000,00 ευρώ)

-Η Δημιουργία Κέντρου Λόγου Επιστήμης και Τέχνης – Διαδραστικό Περιβαλλοντικό Κέντρο Αιγαίου (ΞΕΝΙΑ)

(2.000.000,00 ευρώ)

-Η Προμήθεια , Εγκατάσταση και Θέση σε Λειτουργία Συστήματος Τηλε-Ελέγχου, Τηλεχειρισμού και Ελέγχου Διαρροών Εγκαταστάσεων Ύδρευσης του Δήμου Σάμου

(1.358.253,00 ευρώ)

-Η Ενεργειακή Αναβάθμιση του Δημαρχείου

(600.000,00 ευρώ)

-Αντικατάσταση Δικτύου Στήνειας

 (521.520,00 ευρώ)

-Ενίσχυση Ύδρευσης Δημοτικών Διαμερισμάτων ΔΕ Βαθέος Σάμου – Βαθέος – Παλαιοκάστρου (3.918.204,12 ευρώ)

-Ενίσχυση Ύδρευσης Δημοτικών Διαμερισμάτων Δ.Ε. Βαθέος

2.996.700

-Ενεργειακή αναβάθμιση κλειστού γυμναστηρίου Βαθέος (1.200.000€)

-Πλήρης ανακαίνιση κοιτώνων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού Γ.Ν. Σάμου μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Νοσοκομείο Σάμου

(550.272,50 ευρώ)

-Εργασίες συντήρησης – μετατροπή γηπέδου Μπάσκετ σε Τένις στην χερσία ζώνη λιμένα Σάμου

-Αποκατάσταση ασφαλτικής στρώσης οδικού δικτύου Βλαμαρής (200.000)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΘΕΟΣ ΕΡΓΑ ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ

-Αποκατάστασή Τμημάτων Καταθλιπτικών Αγωγών Αντλιοστασίων Α0 Και Α1’

1.047.875,40

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ, ΕΡΓΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ

-Ολοκληρώθηκε η κατασκευή ανοικτού κολυμβητηρίου τύπου Κ1

-Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση του Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Καρλοβάσου

-Ολοκληρώθηκε ξ αντικατάσταση του Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Καρλοβάσου

-Ολοκληρώθηκε ο αγωγός τροφοδοσίας Καρλοβάσου από αντλιοστάσιο Ποταμίου

-Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση του Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Κονταιίκων

-Κατασκευάστηκαν οι γεωτρήσεις σε Αγίους Θεοδώρους και Υδρούσσα

-Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του Παλαιού Λιθόστρωτου Παλαιού Καρλοβάσου.

-Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του Κτιρίου ΚΑΠΗ Δήμου Καρλοβασίων (πρώην Οικία Πανέρη)

-Ολοκληρώθηκε η Αναβάθμιση και Επέκταση Υφιστάμενων Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων Δ.Ε. Καρλοβασίων

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ, ΕΡΓΑ ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

-Η Αγροτική Οδοποιία Τ.Κ. Υδρούσσας.

-Η Αγροτική οδοποιία Τ.Κ. Κοντακαιίκων – Τμήμα από Αγία Άννα μέχρι την Επαρχιακή Οδό Καρλοβάσου – Υδρούσσας

-Η Αγροτική Οδοποιία Τ.Κ. Κονταιίκων.

-Η Αναστύλωση Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Ποταμίου Καρλοβάσου (προγραμματική σύμβαση με εφορία αρχαιοτήτων) 1.000.000 ευρώ (εδικό αναπτυξιακό)

-Το Masterplan “Χερσαία Ζώνη Καρλοβάσου” (ΔΛΤΣ)

-Μέτρα προστασίας από κατολισθητικά φαινόμενα στην περιοχή Λυκείου Καρλοβάσου (90.000€)

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ, ΕΡΓΑ ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ / ΩΡΙΜΑ ΕΡΓΑ

-Ανακατασκευή και δημιουργική επανάχρηση παλαιών αποθηκών Τελωνείου σε χώρο πολιτισμού και τουρισμού

(767.000,00 ευρώ)

-Επισκευή κτιρίου πρώην δημοτικού σχολείου Μεσαίου Καρλοβάσου για τη στέγαση πολιτιστικών δραστηριοτήτων τοπικών συλλόγων .

(206.000 ευρώ)

-Επισκευή κτιρίου πρώην δημοτικού σχολείου Παλαιού Καρλοβάσου για τη στέγαση πολιτιστικών δραστηριοτήτων τοπικών συλλόγων.

(329.619 ευρώ)

-Η Ολοκλήρωση μελέτης για την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων οικισμού Κονταίικων και κατασκευή τμήματος δικτύου αποχέτευσης

(999.998,00 ευρώ)

-Ολοκληρώνονται, τέλος, οι διαδικασίες εφαρμογής και η υλοποίηση μελέτης για 2 μόλους εντός της παλαιάς λιμενολεκάνης του λιμένα Καρλοβάσου (με τη στήριξη της οικογένειας Ιγγλέση), αλλά και:

-Η Κατασκευή δύο προβλητών στο παλαιό λιμάνι Καρλοβάσου που θα λύσει το πρόβλημα ελλιμενισμού των μικρών σκαφών στο Καρλόβασι. (ΔΛΤΣ)

-Η Μελέτη Ανέγερσης επιβατικού σταθμού στο Καρλόβασι (ΔΛΤΣ)

-Η Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων χερσαίας ζώνης Καρλοβάσου και φωτισμού στον Νέο Λιμένα” προϋπολογισμού 95.000,00 € (ΔΛΤΣ)

-Η Ασφάλεια Λιμενικών Εγκαταστάσεων Καρλοβάσου (ΔΛΤΣ)

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ, ΕΡΓΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ή ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΠΩΣ:

-Η Ανάδειξη Του Φυσικού Τοπίου «σπηλιάς Πυθαγόρα»

(221.719 ευρώ)

-Οι Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου – Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού στον κόλπο Μαραθοκάμπου

(435.568,00 ευρώ)

-Κατασκευή ολοήμερου Νηπιαγωγείου Μαραθοκάμπου (658.341,38 Ευρώ)

-Ολοκληρώθηκε το Δίκτυο αποχέτευσης οικισμού κάμπου Μαραθοκάμπου

(2.000.000,00 ευρώ)

-Το Εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης Μαραθοκάμπου από Παλιόμυλο

(170.000,00 ευρώ)

-Η Αγροτική Οδοποιία Μαραθοκάμπου Τμήμα Μπράιλα Σπηλιά Πυθαγόρα

(400.000,00 ευρώ)

-Η Ηλεκτροδότηση του Τουριστικού Καταφυγίου Μαραθοκάμπου, Α και Β φάση

(40.000 ευρώ)

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ ΕΡΓΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΟΠΩΣ:

-ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΗΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΝΑΥΠΗΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Προϋπολογισμού: 8.088.000

-ΕΓΚΡΙΣΗ MASTER PLAN ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ

-Ανακατασκευή του πλακόστρωτου από τα Ταξί έως το Λιμεναρχείο (ΔΛΤΣ) 110.000,00

-Ολοκληρώθηκε η ανέγερση Νέου Δημοτικού Καταστήματος Πυθαγορείου 1.100.000,00

-Εργασίες του μονοπατιού από το Κάστρο προς το Δημοτικό Σχολείο

-Κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης Δημοτικλής κοινότητας Μυτιληνιών 700.000,00

-Κατασκευή πεζοδρομίων

-Δημιουργία νέο Πάρκινγκ στο Πυθαγόρειο χωρητικότητας 300 οχημάτων

-Συντήρηση Παιδικής χαράς Πυθαγορείου

(ΔΛΤΣ)

-Νέο αντλιοστάσιο Ρεματάκι- Ανακατασκευή και πλήρης λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων Πυθαγορείου

-Συντήρηση Νηπιαγωγείου Ηραίου (τοποθέτηση κεκλειδωμάτων)

-Κατασκευή κεντρικού αντλιοστάσιο Ηραίου

-Μελέτη πλακόστρωσης από περιοχή κεντρικού δρόμου Ηραίον

-Παιδική χαρά Σπαθαραίων

-Συντήρηση Ιατρείου Σπαθαραίων

-Συντήρηση Ιατρείου Πανδρόσου

-Αγροτική οδοποιία περιοχής Δ.Ε Πυθαγορείου

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΠΩΣ:

-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΟΔΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ (ΘΕΣΗ ΡΕΜΑΤΑΚΙ) ΝΗΣΟΥ ΣΑΜΟΥ 584.250,00

-Τοποθέτηση λυόμενης αίθουσας 100 τετραγωνικών στην περιοχή Ταρσανάς

-Ενεργειακή Αναβάθμιση Σχολικών μονάδων ΔΕ Πυθαγορείου,

-Ασφαλτόστρωση δρόμου Μύλοι-Χώρα 291.443,53

-Πλακοστρώσεις Πυθαγορείου 300.000,00

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ ΕΡΓΑ ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΠΩΣ:

-Άρση προβλημάτων διαχείρισης λυμάτων στους οικισμούς Γ προτεραιότητας του Δήμου Σάμου’

ΥΠΟΕΡΓΟ 2

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛ ΧΩΡΑΣ – 1.487.756

Υποέργο 3:

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) ΧΩΡΑΣ ΣΑΜΟΥ – 2.632.500,00

-Ασφαλτοστρώσεις ΔΚ Χώρας προϋπολογισμού 819.000,00€

-Μέσω προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Σάμου με τον ΔΟΠΠΟΝΑΣ εντάχθηκε και ολοκληρώνεται το έργο Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Σάμου που αφορά τα κάτωθι γήπεδα με χρηματοδότηση από το Αναπτυξιακό πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Βορείου Αιγαίου με προϋπολογισμό 3.250.000 Ευρώ:

Ανοικτό γήπεδο Σάμου

Κλειστό γυμναστήριο Σάμου

Κλειστό γυμναστήριο Πυθαγορείου

Ανοικτό γήπεδο Μυτιληνιών,

Ανοικτό γήπεδο Παλαιοκάστρου,

Ανοικτό γήπεδο Κοντακαιίκων,

Ανοικτό γήπεδο Καρλοβάσου,

Ανοικτό γήπεδο Μαραθοκάμπου.

Η Ίδρυση και Έναρξη Λειτουργίας “Κέντρου Κοινότητας Σάμου”

(233.280,00 ευρώ)

Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή του Δήμου.

Αρμοδιότητες του Κέντρου Κοινότητας, αποτελούν τα εξής:

 • Υποδοχή -Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών

 • Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές

 • Παροχή Υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.

 • Ψυχολογική υποστήριξη

 • Ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα

-Η Ενίσχυση υποδομών Κοινωνικής μέριμνας Δήμου Σάμου. Αφορά seatracks στις παραλίες για προσβασιμότητα ΑΜΕΑ

(336.000 ευρώ) (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΣΑΜΙΑΚΗ ΑΡΩΓΗ)

Αντικείμενο του παρόντος έργου είναι η ενίσχυση των υποδομών κοινωνικής μέριμνας των ηλικιωμένων, και των ΑμεΑ μέσα από την υλοποίηση των εξής στοχευμένων δράσεων:

α) την προμήθεια, κατασκευή και τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού για την εξασφάλιση της αυτόνομης προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες της Σάμου: Μαλαγάρι, Κοκκάρι, Καρλόβασι (beach front), Κάμπος Μαραθοκάμπου (Βοτσαλάκια), Πυθαγόρειο (σχολείο) .

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την υλοποίηση του έργου είναι:

 • Η ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας

 • Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ

 • Η ισότιμη κοινωνική ένταξη των ΑμεΑ σε δραστηριότητες αναψυχής

 • Η ανάπτυξη της τουριστικής προσβασιμότητας στο νησί για άτομα με αναπηρία

 • Η ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής στο νησί της Σάμου

*****

Από τα τεχνικά προγράμματα των ετών 2015-2016-2017-2018 ο Δήμος κάλυψε εκκρεμότητες τεχνικών έργων και παρεμβάσεων της τάξης των 600.000€

*****

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Προληπτικές δειγματοληψίες για τον COVID-19 σε εργαζόμενους του Δήμου Ανατολικής Σάμου

Published

on

By

Mε πρωτοβουλία του Ιατρού Μαιευτήρα – Γυναικολόγου, κ. Βασίλη Κελλάρη, ο οποίος είναι συνιδρυτής, μαζί με τον Ιατρό Μαιευτήρα – Γυναικολόγο κ. Χάρη Χηνιάδη, του μη κερδοσκοπικού σωματείου BE-LIVE, σε συνεργασία με το Δήμο Ανατολικής Σάμου, θα πραγματοποιηθεί στη Σάμο το Σάββατο 26-09-2020 και ώρες 16:00-21:00 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου, εθελοντική δράση, αναφορικά με προληπτικές δειγματοληψίες για τον COVID-19, σε εργαζόμενους του Δήμου μας, από γιατρούς και εξειδικευμένο προσωπικό που θα έρθει στη Σάμο για το σκοπό αυτό.

Τα δείγματα θα δοθούν προς ανάλυση σε διαπιστευμένο εργαστήριο του ΕΟΔΥ. Αντίστοιχη δράση θα πραγματοποιηθεί το πρωί της ίδιας μέρας στο Δήμο Φούρνων.

“Η πρωτοβουλία αυτή, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, από έμπειρους ιατρούς, είναι άξια επαίνου σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι, λόγω της πανδημίας, που μοναδικό στόχο έχει την προστασία της δημόσιας υγείας και συγκεκριμένα των εργαζομένων του Δήμου που δίνουν καθημερινά πραγματικό αγώνα στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας”, αναφέρει ο δήμος Ανατολικής Σάμου.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά24 λεπτά ago

59 ασυνόδευτοι ανήλικοι αναχώρησαν απο τη Σάμο

Δήμος1 ώρα ago

«Η Σάμος Μπροστά» – 45 εκ. ευρώ σε έργα και μελέτες

Περιφερειακά2 ώρες ago

Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Προγράμματα Ψυχικής Υγείας

Περιφερειακά3 ώρες ago

Δίκτυο Υδατοδρομίων Ν. Αιγαίου: «Πρόσω Ολοταχώς…για την αδειοδότησή τους!»

Σαμιακά3 ώρες ago

Παραλαβή σταφυλιών στο οινοποιείο Καρλοβάσου

Σαμιακά4 ώρες ago

Λειτουργία του μαιευτικού/γυναικολογικού ιατρείου στο περιφερειακό ιατρείο του Όρμου Μαραθοκάμπου

Σαμιακά4 ώρες ago

Ξεκινούν τα μαθήματα ιστιοπλοϊας στον Ναυτικό Όμιλο Σάμου

Αστυνομικά - Λιμενικά15 ώρες ago

Ίδρυση ξεχωριστών αστυνομικών υπηρεσιών στα ΚΥΤ του Ανατολικού Αιγαίου

Πολιτιστικά15 ώρες ago

Διαδικτυακή Συνάντηση των Ερασιτεχνικών Θιάσων του Αιγαίου

Περιφερειακά17 ώρες ago

Καθαρισμός χειμάρρων από την Περιφέρεια – Ευχαριστήριο Κοινοτάρχη Καρλοβάσου

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή