Connect with us

Δήμος

Η Λαϊκή Συσπείρωση για το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου

Published

on

Φωτογραφία αρχείου

Η αναμφισβήτητη ανάγκη για τη προστασία του Περιβάλλοντος για την οποία το λαϊκό κίνημα έχει συγκρουστεί αμέτρητες φορές με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, δεν μπορεί να υπηρετηθεί από αυτούς που βρωμίζουν και βιάζουν το περιβάλλον στο κυνήγι του κέρδους, τόνισε εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ο επικεφαλής της, Κώστας Τζίχας, μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τη «κυκλική οικονομία», την Τετάρτη 22 -12-2020.

Το Περιβάλλον και η προστασία του – συνέχισε – δεν είναι κάτι ουδέτερο και πάνω από τα συμφέροντα που κυριαρχούν. Στις σημερινές συνθήκες με τον άναρχο τρόπο της καπιταλιστικής παραγωγής με κριτήριο τα κέρδη των λίγων, όλες οι ρυθμίσεις που γίνονται και τα μέτρα που παίρνονται για την υποτιθέμενη προστασία του είναι προσχηματικές και τελικά καταλήγουν στα αντίθετα αποτελέσματα.

Η λεγόμενη «κυκλική οικονομία» που αποτελεί τη νέα στρατηγική της Ε.Ε και των μονοπωλιακών ομίλων που την πατρονάρουν, δεν εκφράζει τίποτα άλλο από την ανάγκη των μονοπωλίων να επενδύσουν στο νέο κερδοφόρο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) , των νέων ειδικών καλλιεργειών , στην εκμετάλλευση της βιομάζας κλπ., αφήνοντας πίσω τους κυριολεκτικά «καμένη γή».

Σ’ αυτή τη κατεύθυνση κινήθηκε όλο αυτό το διάστημα και με αφορμή τη πανδημία και τον εγκλεισμό, η κυβέρνηση της ΝΔ. Νομοθετώντας ασταμάτητα σε δυο κατευθύνσεις: Στη διασφάλιση ελκτικών όρων για νέες επενδύσεις , καταρρίπτοντας οποιεσδήποτε ασφαλιστικές δικλείδες υπήρχαν προκειμένου να διευκολυνθεί το κεφάλαιο και στη ψήφιση μιας σειράς νομοθετικών τερατουργημάτων που διαλύουν την όποια προστασία των εργαζομένων, υποβιβάζουν τους μισθούς στα όρια της εξαθλίωσης (τελευταίο επίτευγμα τα 200 ευρώ μισθό), καταργούν στην ουσία τα συνδικάτα και τη δράση τους , βάζει στο «γύψο» ακόμη και το δικαίωμα στις λαϊκές συγκεντρώσεις και τη διαμαρτυρία.

Στα πλαίσια αυτά έφερε και ψήφισε ένα νέο νόμο – κράχτη των μονοπωλίων, που θα κάνουν τη χώρα και το φυσικό της περιβάλλον «γης Μαδιάμ»

Αποψιλώνονται δάση και βουνοκορφές για να μπουν ανεμογεννήτριες, ερημώνονται χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων για να μπουν συλλέκτες ηλιακής ενέργειας, μέχρι και τον θαλάσσιο κυματισμό ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν με ανάλογες εγκαταστάσεις σε ακτές και βραχονησίδες.

Και όλα αυτά, για ποιό σκοπό; Την ίδια ώρα τα λαϊκά νοικοκυριά βιώνουν την ενεργειακή φτώχια, είναι όμηροι των εταιριών παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος, μένουν πολλά απ’ αυτά καθημερινά χωρίς ρεύμα , ενώ από την άλλη τα κέρδη εκτινάσσονται.

Το τι σημαίνουν όλα αυτά για τη Σάμο θα το δούμε μάλλον πολύ σύντομα, υπογράμμισε. Μια ιδέα μας δίνουν τόσο οι προεκλογικές όσο και μετεκλογικές διακηρύξεις της δημοτικής αρχής για υποστήριξη και διευκόλυνση νέων επενδύσεων, με φαραωνικές ξενοδοχειακές μονάδες κ.ά. Διακηρύξεις που πήραν συγκεκριμένο περιεχόμενο στο πρόσφατο πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι παρατάξεις εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπου ζητείται η κατάργηση του Ειδικού Χωροταξικού, δηλαδή η στοιχειώδης προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η εκπόνηση ενός «ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος» για τη Σάμο που θα εξασφαλίζει το επιχειρηματικό «πάρτι»

Εμείς – κατέληξε – δεν αρνούμαστε την αξιοποίηση της τεχνολογίας που δίνει τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από φυσικές πηγές, στα πλαίσια ενός ορθολογικού μίγματος με τα συμβατικά καύσιμα. Αυτό όμως προϋποθέτει άλλο – ριζικά διαφορετικό – τρόπο παραγωγής και διανομής με κεντρικό σχεδιασμό που θα επιτρέπει την ορθή αξιοποίησή τους και με αποκλειστικό κριτήριο , όχι τα κέρδη των λίγων αλλά, την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Προϋποθέτει ότι τα μέσα παραγωγής και συνολικά η οικονομία θα βρίσκεται στα χέρια του λαού και της δικής του εξουσίας.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΠΕΥΚΩΝ ΣΤΗ ΖΩΟΔΟΧΟ ΠΗΓΗ

Πιστεύουμε ότι θα σας είναι ήδη γνωστό το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στη περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής στη Βλαμαρή όπου μια ολόκληρη πλαγιά αποψιλώνεται από εκατοντάδες πεύκα και θάμνους αφήνοντας πίσω «κρανίου τόπο».

Έκπληκτοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής προσπαθούν να βρουν εξηγήσεις με τίνος την άδεια γίνεται όλη αυτή η επιχείρηση , όταν είναι γνωστό ότι για να δοθεί άδεια -όχι κοπής αλλά – κλαδέματος ενός πεύκου που μπορεί να είναι επικίνδυνο για καλλιέργειες , σπίτια ακόμη και για ανθρώπινες ζωές χρειάζεται να περάσει η αίτηση από «σαράντα κύματα» πριν τελικά (τις περισσότερες φορές) απορριφθεί.

Στη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα οι απαντήσεις από τους φερόμενους ως αιτούντες την κοπή των πεύκων , όπως το Ναυτικό Κλιμάκιο και ο Μητροπολίτης Σάμου μιλούν για μια δεκάδα πεύκων. Τα υπόλοιπα 200 και παραπάνω πως και από ποιόν και με τίνος τη άδεια κόπηκαν;

Κύριε πρόεδρε, με την παρέμβασή μας αυτή ζητάμε από τη δημοτική αρχή να δεσμευθεί στο Δ.Σ ότι θα επιληφθεί του θέματος και θα ζητήσει επίσημα απαντήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες , θα ασκήσει τα νόμιμα όπου απαιτηθεί και θα ενημερώσει για όλα το λαό του δήμου μας.

ΑΝΑΦΟΡΑ

ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΛΥΜΑΤΩΝ.

Με την αναφορά κατατέθηκε αίτημα κατοίκων Παλαιοκάστρου με 21 υπογραφές, σχετικά με το πρόβλημα του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού του χωριού, που αποτελεί πηγή μόλυνσης και κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

Για τις παρεμβάσεις αυτές ζητήθηκε να δοθούν άμεσα απαντήσεις.

Share this post:

Comments

comments

Δήμος

Ανακοίνωση ΛΑ.Σ για συνάντηση δήμαρχων με Πρωθυπουργό

Published

on

By

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ   –  ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΚΑΙ «ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ» ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Άκρως απαράδεκτη, προσβλητική  για τους αγώνες των νησιωτών αλλά και αποκαλυπτική, η τοποθέτηση του δημάρχου ενώπιον του πρωθυπουργού στη σύσκεψη για το προσφυγικό, με την οποία επιχειρεί  να   «ξεπλύνει» την αντιλαϊκή  πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ σε όλα τα επίπεδα.

Ομολογεί ότι  «άδειασε» το λαό του δήμου και όλους τους Σαμιώτες που ξενυχτούσαν στου Ζερβού να μην γίνει το νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση ανέλαβε «να σπάσει το μπλόκο». Εκθειάζει το έργο του πρωθυπουργού και δηλώνει «συνειδητή»  συμπαράταξη με την κυβέρνηση.

  • Συμπαράταξη με μια κυβέρνηση που συνεχίζει τον εγκλωβισμό σε άθλιες συνθήκες προσφύγων και μεταναστών και τους αφήνει εκτιθεμένους στην πανδημία χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης, τερματίζοντας τις αντοχές των ίδιων και των τοπικών κοινωνιών.
  • Συμπαράταξη με μια κυβέρνηση που το μόνο μέτρο που ξέρει ένα χρόνο πανδημίας με 6500 νεκρούς, είναι το «άνοιξε – κλείσε» των σχολείων και τα μέτρα εγκλεισμού, χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και πρόληψης.
  • Συμπαράταξη με μια κυβέρνηση που έχει αφήσει τους δήμους χωρίς ουσιαστική ενίσχυση για τις επιπτώσεις του σεισμού , που 5 μήνες τώρα  ακόμη περιμένουμε τις «προκάτ» αίθουσες για τους μαθητές που έμειναν άστεγοι επειδή καταστράφηκαν τα σχολεία τους και τα χαλάσματα στις γειτονιές και τα χωριά να κρέμονται και να απειλούν τους διερχόμενους.

Το συμπέρασμά μας ως Λαϊκή Συσπείρωση μετά και από την ενημέρωση που μας έγινε από τον δήμαρχο, είναι ότι όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από  την συνάντηση στου Μαξίμου αποσκοπούσε στο να ασκηθεί πίεση στους κατοίκους της Λέσβου και της Χίου, που κινητοποιούνται αυτές τις μέρες, να αποδεχθούν  την κατασκευή νέων Στρατοπέδων συγκέντρωσης και στα νησιά τους.

Σ’ αυτή  τη κατεύθυνση αξιοποίησε τους τρεις «πρόθυμους» δημάρχους  Μυτιλήνης, Χίου και Ανατολικής Σάμου, με προεξάρχοντα το δήμαρχο Ανατολικής Σάμου που με τη στάση του όλο το προηγούμενο διάστημα έχει δώσει δείγματα «νομιμοφροσύνης». Διότι, η συμπαράταξη της δημοτικής αρχής και του δημάρχου, με την στρατηγική της Ε.Ε για το προσφυγικό και με την κυβέρνηση, είναι ουσιαστική και υπάρχει  από την αρχή της θητείας τους  .

Απλώς τώρα εγκαταλείφθηκαν και τα προσχήματα.

Ο «ανεξάρτητος»  κ. Στάντζος με την «ομολογία πίστης» ενώπιον του πρωθυπουργού, εξαρτήθηκε τελικά και επίσημα.  Διάλεξε στρατόπεδο,  ταυτίστηκε με την κυβέρνηση της ΝΔ και τις επιλογές της. Ας απολογηθεί στους ψηφοφόρους του για την «ανεξαρτησία» που διακήρυττε προεκλογικά.

Ο λαός του νησιού μας πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του, να μην έχει καμιά αυταπάτη και καμιά εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή, η οποία δεν μπορεί και δεν θέλει να παλέψει για τα προβλήματά του.

Πρέπει ο ίδιος να οργανώσει,  τώρα χωρίς αναβολή, τον αγώνα του μέσα από τα σωματεία του, τις επιτροπές αγώνα, τους Συλλόγους και τους άλλους λαϊκούς φορείς για όλα τα σοβαρά προβλήματα που τον απασχολούν. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα βρίσκεται όπως πάντα στη πρώτη γραμμή.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος – Οι μαθητές αναλαμβάνουν δράση

Published

on

By

Προσαρμοζόμενοι στις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συνεχίζει διαδικτυακά την, εδώ και 24 χρόνια δράση του, κατά την οποία προσφέρει πάντα αφιλοκερδώς μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία. Στόχος ήταν και είναι να ενημερώνει και να προετοιμάζει τους νέους κατοίκους των νησιών για τα προβλήματα που οι δικές μας γενιές δημιουργούν και εκείνοι θα κληρονομήσουν και θα κληθούν να λύσουν για να επιβιώσουν. Εκτός όμως από τις πληροφορίες για τη φύση και τη θάλασσα του δικού τους τόπου και τον σχετικό προβληματισμό, στόχος αυτών των δράσεων είναι να προσφέρουν έμπνευση στα παιδιά έτσι ώστε να αναπτύξουν τις δικές τους πρωτοβουλίες για την προστασία της φύσης του νησιού τους.

Στο πλαίσιο αυτής της ανανεωμένης δράσης, την προηγούμενη εβδομάδα το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συνάντησε διαδικτυακά τους μαθητές του Μονοθέσιου Δημοτικού Σχολείο Σικίνου. Πριν την ενημέρωση, οι δάσκαλοι σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Σικινιτών διαμόρφωσαν ειδικό χώρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης στο σχολείο, αναρτώντας το υλικό που τους είχε αποσταλεί από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για την προετοιμασίας της διαδικτυακής δράσης.

Εκπέμποντας από το σκάφος Aegean Explorer που βρίσκεται στο λιμάνι των Λειψών, οι ερευνητές του Ινστιτούτου συνομίλησαν με τα παιδιά και απάντησαν στις πολλές και εύστοχες ερωτήσεις τους.

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι ότι μετά την διαδικτυακή αυτή συνάντηση, οι μαθητές της Σικίνου αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, αναγνωρίζοντας ότι είναι οι μελλοντικοί κάτοικοι και διαχειριστές αυτού του ξεχωριστού τόπου!

Παραθέτουμε παρακάτω ένα απόσπασμα από την ομαδική εργασία των μαθητών:

“….Τότε διαπιστώσαμε πως οι κίνδυνοι για τους θαλάσσιους οργανισμούς είναι αρκετοί. Οι πετρελαιοκηλίδες από τα θαλάσσια ατυχήματα, τα σκουπίδια που καταλήγουν στο βυθό, η υπεραλίευση, τα δίχτυα των ψαράδων και οι άγκυρες των σκαφών. Όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είμαστε εμείς οι άνθρωποι.

Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία ομάδα που θα οργανώνει συναντήσεις για να μαζεύει τα σκουπίδια από τις παραλίες, θα ενημερώνει, θα κάνει συστάσεις και θα δίνει συμβουλές σε όσους δεν τηρούν τους κανόνες προστασίας του Περιβάλλοντος. Επιπλέον, θα ξεκινήσουμε να καταγράφουμε σε ένα ημερολόγιο τα ξενικά είδη που συναντάμε στα νερά μας, αξιοσημείωτες πληροφορίες που αφορούν στη θαλάσσια ζωή, κανόνες που ακολουθούμε για τον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος και γενικότερα όλες τις δράσεις της ομάδας μας. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας δώσατε και σας υποσχόμαστε ότι θα αλλάξουμε τις συνήθειες και τη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον. Ανυπομονούμε για την ξενάγηση στο σκάφος σας!!!

 

Με αγάπη,

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου

και του Δημοτικού Σχολείου Σικίνου!”

Φυσικά ο στόχος είναι, μόλις οι συνθήκες λόγω της πανδημίας το επιτρέψουν, ο Aegean Explorer με τους ερευνητές του Αρχιπελάγους, να βρεθεί ξανά κοντά στα νησιά και τους κατοίκους, προσφέροντας τις δράσεις του και πάλι δια ζώσης.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Πολιτικά4 εβδομάδες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Φούρνους και Ικαρία

Σαμιακά6 ημέρες ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος3 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

COVID-195 ημέρες ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-191 εβδομάδα ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Δημοφιλή