25.5 C
Σάμος
25/06/2024
Δήμος

Λαϊκή Συσπείρωση: Τραγική η κατάσταση στο Δήμο μετά τον σεισμό του Οκτωβρίου 2020

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου, με Δελτίο Τύπου, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Σάμο μετά τον σεισμό του Οκτωβρίου 2020.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 31 Μαΐου 2024, η Λαϊκή Συσπείρωση έθιξε τα θέματα των επιπτώσεων του σεισμού και τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν. Τονίστηκε η τραγική κατάσταση στο Δήμο, παρά το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από το σεισμό.

Ειδικότερα, η Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς για την αμέλεια και τη μεθοδευμένη καθυστέρηση στην έγκριση των φακέλων που έχουν υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία ΔΑΕΦΚ, η οποία δεν είναι στελεχωμένη επαρκώς. Επιπλέον, επισημάνθηκε η διακοπή της επιδότησης ενοικίου για πάνω από ένα χρόνο και η αδιαφορία για τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια που παραμένουν μη προσβάσιμα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εξέφρασε την αγανάκτησή της για τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, τις οποίες χαρακτήρισε ως κοροϊδία προς τους σεισμόπληκτους της Σάμου. Η κατάσταση περιλαμβάνει εκατοντάδες αιτήσεις επισκευής που έχουν κατατεθεί, με μόλις 100 από αυτές να έχουν εγκριθεί, ενώ η προθεσμία κατάθεσης φακέλων λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.

Επιπλέον, τονίστηκε η επικινδυνότητα των κτιρίων που χρήζουν κατεδάφισης και η αδυναμία των οικογενειών να επισκευάσουν τα ακίνητά τους λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης και της έλλειψης χρηματοδότησης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση υπέβαλε ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και ζητώντας την υποστήριξη του Δήμου προς τους σεισμόπληκτους. Παρά την έλλειψη ουσιαστικών διαφωνιών, η δημοτική πλειοψηφία αρνήθηκε να στηρίξει το ψήφισμα, επικαλούμενη την αναμονή της επίσκεψης του Υπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέληξε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με πολιτική του κόστους-οφέλους, αδιαφορώντας για τις ανάγκες της κοινωνίας, και ότι οι Δήμοι έχουν γίνει προέκταση της κρατικής πολιτικής, απαξιώνοντας τον διεκδικητικό τους ρόλο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου της 31/5/2024 έθεσε προς συζήτηση το θέμα των επιπτώσεων του σεισμού του Οκτώβρη του 2020 και τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν.

Κατά τη συνεδρίαση επισημάναμε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο αν και έχουν περάσει 3.5  χρόνια  από τον σεισμό.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και των υπουργών που πηγαινοέρχονται στο νησί το τελευταίο χρονικό προεκλογικό διάστημα για τα ψηφαλακια και κάνουν ότι δεν βλέπουν και αδιαφορούν για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες συνδημότες μας που πλήγηκαν από τον σεισμό.

Ο Γολγοθάς αλλά και η μεθοδευμένη  καθυστέρηση των εγκρίσεων των φακέλων που έχουν υποβληθεί από την αρμόδια μη στελεχωμένη (κατ’ επιλογή της κυβέρνησης) υπηρεσία ( ΔΑΕΦΚ).

Το κόψιμο της επιδότησης ενοικίου εδώ και ένα χρόνο. Τα σχολεία στα οποία δεν έχει γίνει η παραμικρή επέμβαση με αποτέλεσμα τα παιδιά να κάνουν μάθημα στα κοντέινερ. Δεκάδες δημόσια κτήρια και εκκλησίες  μη προσβάσιμες, συνθέτουν μια εικόνα τραγική για την οποία έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ.

Περίσσεψαν οι υποσχέσεις του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων Υπουργών, όπως περίσσεψε η κοροϊδία και ο εμπαιγμός στους σεισμόπληκτους της Σάμου, οι οποίοι  αγανακτούν ακόμη περισσότερο από τα ψίχουλα που δόθηκαν ή δίνονται προεκλογικά με σκοπό να ρίξουν στάχτη στα μάτια μας και να ψαρέψουν ψήφους σε θολά νερά.

Παίζουν με τις ανάγκες, τις αντοχές, την οικονομία και την αξιοπρέπεια των συνδημοτών μας, παίζουν με τις τύχες οικογενειών που δεν μπορούν να επισκευάσουν το ακίνητο τους, που δεν παίρνουν την αποζημίωση ενοικίου, που αναγκάζονται σε οικονομική αιμορραγία προκειμένου να πάρουν έγκριση επισκευής και το μηδαμινό βοήθημα.

Να σημειώσουμε ενδεικτικά ότι μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 775 περίπου αιτήσεις και έχουν εγκριθεί μόλις 100.

Επίσης ο χρόνος κατάθεσης φακέλων λήγει στο τέλος Οκτωβρίου περίπου.

Τραγική είναι η κατάσταση σε κτίρια που χρήζουν κατεδάφισης και είναι επικίνδυνα για την σωματική ακεραιότητα των κατοίκων.

Για αυτή την άθλια κατάσταση που επικρατεί καταθέσαμε ψήφισμα στο Δημοτικό συμβούλιο με το οποίο καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και τους αρμοδίους. Προκειμένου ο Δήμος να εκφράσει και την αντίθεση του σε αυτή την πραγματικότητα αλλά και την στήριξή του στους σεισμοπαθείς συνδημότες μας. Ταυτόχρονα να το χρησιμοποιήσει σαν μέσο πίεσης στους υπουργούς που επισκέπτονται το νησί αλλά κυρίως στην πιθανή επίσκεψη του κου Τριαντόπουλου.

Με έκπληξη αντιμετωπίσαμε την άρνηση στήριξης του ψηφίσματος από την δημοτική πλειοψηφία, την ίδια ώρα που για το κείμενο του ψηφίσματος δεν υπήρξαν ουσιαστικές διαφωνίες.

Η αιτιολόγηση για την μη αποδοχή του ψηφίσματος όπως ειπώθηκε ήταν να  ακούσουμε πρώτα τον Υπουργό κο Τριαντόπουλο που θα επισκεφτεί τις επόμενες μέρες το νησί, τι θα μας πει και μετά βλέπουμε.

Προφανώς και είναι μια ανεδαφική δικαιολογία η οποία κατατάσσει την Δημοτική αρχή συνυπεύθυνη στην κατάσταση που βιώνει η κοινωνία μας, είναι παιδαριώδης δικαιολογία διότι ο εν λόγω υπεύθυνος υπουργός έχει επισκεφτεί το νησί δεκάδες φορές αλλά χωρίς να δίνει  λύσεις.

Προφανώς δεν θέλησαν ούτε κατ’ ελάχιστον να εναντιωθούν στην πολιτική της ΝΔ, δεν άντεξαν ούτε μια επιδερμική μομφή να αποδώσουν  στην κυβέρνηση και στους αρμοδίους και να αξιώσουν επίλυση των προβλημάτων  που ταλαιπωρούν χιλιάδες συνδημότες μας εδώ και 3.5 χρόνια.

Είναι φανερό πλέον αυτό που επισημαίναμε χρόνια τώρα ότι η μεν Κυβέρνηση λειτουργεί με την πολιτική του  κόστους-οφέλους αδιαφορώντας για τα τεράστια προβλήματα της κοινωνίας. Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες των αποζημιώσεων, διότι δεν παράγουν επιχειρηματικό κέρδος. Είναι η ίδια πολιτική στάση που αντιμετωπίζει  την πρόληψη αλλά και τις επιπτώσεις  από φυσικές καταστροφές με ευχές και υποσχέσεις, αλλά ταυτόχρονα και με την προσωπική ευθύνη που υποτίθεται βαρύνει κάθε  πολίτη. Είναι η πολιτική στην οποία ευθυγραμμίζεται  η κυβέρνηση  και εκτελείται κατά γράμμα από αυτήν  σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ.

Οι δε Δήμοι έχουν καταστεί η προέκταση του κράτους και της πολιτικής του, απεμπολώντας τον διεκδικητικό χαραχτήρα που είναι απαραίτητο να έχουν προς όφελος της πλειοψηφίας των συνδημοτών μας.

Ακλουθεί το ψήφισμα  που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου καταγγέλλει την αδράνεια της πολιτείας στο θέμα της αποκατάστασης των ζημιών από τον σεισμό του Οκτώβρη του 2020.

Περισσότερα από 3,5 χρόνια πέρασαν και ελάχιστες ενέργειες αποκατάστασης έχουν γίνει για την πλειοψηφία των σχολείων που τα περισσότερα στεγάζονται σε κοντέινερ, για μεγάλη πλειοψηφία των Εκκλησιών και των δημοσίων κτιρίων  που πλήγηκαν και χαρακτηρίστηκαν μη προσβάσιμα.

Επίσης μικρό ποσοστό ιδιωτών έχει λάβει οικονομική βοήθεια για την επισκευή των κατοικιών τους, ενώ η επιδότηση ενοικίου για τους σεισμοπλήκτους έχει σταματήσει να δίνεται.

Σήμερα έχουν κατατεθεί 775 φάκελοι στην αρμόδια υπηρεσία για την επισκευή κατοικιών και έχουν εγκριθεί μόνο 100 περίπου, η δε προθεσμία υποβολής των φακέλων λήγει τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν θα έχουν τον χρόνο να καταθέσουν φακέλους και σε όσους έχουν καταβληθεί χρήματα ίσως να ζητηθεί η επιστροφή τους

Η απαράδεκτη υπηρεσιακή κατάσταση που μεθοδευμένα έχει υπάρξει από την κυβέρνηση, προσβάλλει, ταλαιπωρεί και αδικεί  συνδημότες μας με στόχο να αποζημιωθούν στο ελάχιστο όσοι προλάβουν.

Οι συμπολίτες μας βιώνουν αυτόν τον εμπαιγμό αλλά και την αγανάχτηση που προκύπτει από την αδιαφορία της κυβέρνησης παρά τις αρχικές εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις Υπουργών και αρμόδιων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου εκφράζει την αγανάχτησή του για την πλήρη αθέτηση των υποσχέσεων από τους κυβερνητικούς αρμοδίους και απαιτούμε την αρωγή συνολικά και σε όλους τους τομείς στους συνδημότες μας όπως επίσης την πλήρη αποκατάσταση των κτηρίων και υποδομών

 

Related posts

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων στη θέση «Φανάρια»

admin

Δράση του Τμήματος Πλεκτικής του ΚΑΠΗ Ανατολικής Σάμου για τα Πρόωρα Νεογνά του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»

admin

Η πόλη της Σαμου αναγνωρίζεται ως TsunamiReady

admin

Κοκκάρι: Δόθηκε σε κυκλοφορία ο δρόμος

admin

Οδηγίες δήμου για μείωση αποβλήτων χάρτινων συσκευασιών

admin

Ειδική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου

admin

Αναστολή λειτουργίας Σχολείων στην Ανατολική και Δυτική Σάμο λόγω καύσωνα

admin

Κλιματιζόμενες αίθουσες στη διάθεση των πολιτών ενόψει καύσωνα στους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Σάμου: Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

admin