Connect with us

Δήμος

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την αντιπλημμυρική προστασία

Published

on

Την αντιπλημμυρική προστασία αφορούσε η ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης προς τη δημοτική αρχή, σχετική με τον καθαρισμό των ρεμάτων σε όλη τη Σάμο, ο οποίος καθυστερεί όπως κατήγγειλε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στην ερώτηση αναφέρεται ότι παρά τις διαβεβαιώσεις, το έργο του καθαρισμού πολλών και επικίνδυνων για οικισμούς ρεμάτων, δεν προχώρησε έγκαιρα, με συνέπεια να έχει μπει ο χειμώνας και να υπάρχει άμεση η απειλή πλημμυρών.
Υπάρχουν -όπως τονίστηκε στην ερώτηση- ρέματα που δεν έχουν καθόλου καθαριστεί, άλλα που έχουν γίνει παρεμβάσεις αλλά είναι ανεπαρκείς και άλλα που στο εγκιβωτισμένο τμήμα τους παρουσιάζουν φραγμούς από φερτά υλικά και εγκυμονούν άμεσους κινδύνους σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων μεγάλης διάρκειας.
«Το πρόσφατο «έγκλημα» κατά του λαού της Δυτικής Αττικής μας ευαισθητοποιεί ακόμη περισσότερο» υπογράμμισε η Λαϊκή Συσπείρωση και ζήτησε από τη δημοτική αρχή να απαντήσει πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα.
Στην απάντησή του ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών παραδέχθηκε την καθυστέρηση και ενημέρωσε το σώμα ότι ειδικά για το Βόρειο Αιγαίο χρηματοδοτήθηκε η Περιφέρεια για τον καθαρισμό, στην οποία ο δήμος έχει δώσει τον κατάλογο ρεμάτων που πρέπει να παρέμβει. Μόλις αυτές τις μέρες έχουν ξεκινήσει εργασίες στον Πύργο, στα Κοντακέϊκα , στο Καρλόβασι και αλλού, είπε, αλλά τα μηχανήματα δεν μπορούν σε όλες τις περιπτώσεις να έχουν πρόσβαση και απαιτείται χειρονακτική εργασία., ενώ όσον αφορά τα ρέματα που είναι στη δικαιοδοσία του δήμου αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που έχουν γίνει και υποστήριξε ότι είναι ασφαλή.
Δεσμεύτηκε τέλος να δώσει στις παρατάξεις και στη δημοσιότητα πίνακα με τα έργα καθαρισμού ρεμάτων από την Περιφέρεια και το Δήμο.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Ανεπαρκές, υποταγμένο στην υποστήριξη των επιλέξιμων από την Ε.Ε έργων του ΕΣΠΑ και παράλληλα αποκαλυπτικό της ένδειας στην οποία καταδικάζουν το λαό και τις ανάγκες του, η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, χαρακτήρισε η Λαϊκή Συσπείρωση το Τεχνικό Πρόγραμμα που έφερε για ψήφιση η δημοτική αρχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη και οι προτάσεις των Τοπικών Κοινοτήτων όπως παραδέχθηκαν οι συντάκτες του υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα περιέχει «οριζόντιες δράσεις» δηλαδή κονδύλια για κατηγορίες παρεμβάσεων που θα χρειαστούν να γίνουν και όχι συγκεκριμένα ονοματισμένα έργα. Σχολιάζοντας τις «οριζόντιες δράσεις» οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λ.Σ επισήμαναν και κατήγγειλαν ότι αυτού του είδους οι προβλέψεις είναι ανοιχτές σε ρουσφετολογικές και πελατειακές πρακτικές από την εκάστοτε δημοτική αρχή.
Απαντώντας μάλιστα σε εναλλακτικά Τεχνικά Προγράμματα που κατέθεσαν άλλες παρατάξεις, επισήμαναν ότι όλος ο καυγάς γίνεται για μόλις 800 χιλιάδες ευρώ και στην ουσία για το πώς θα μοιραστεί η φτώχεια, με αυστηρά πληθυσμιακά κριτήρια και με αποτέλεσμα να καταμερίζονται σε χωριά τα αστεία ποσά των 1000 ή 2000 ευρώ. Όλες οι προτάσεις Τεχνικού Προγράμματος κινούνται στην ίδια κατεύθυνση αποδοχής και διαχείρισης της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.
«Δεν θα ψηφίσουμε καμιά από τις προτάσεις -τόνισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης – και καλούμε ακόμη μια φορά το λαό του νησιού μας να συμπαραταχθεί με τη Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικώντας την πλήρη ικανοποίηση και κάλυψη των πραγματικών αναγκών του.

ΛΙΣΤΑ «ΤΣΟΥΧΤΕΡΩΝ» ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου που παρουσιάστηκε και συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη υποδομή , το αναλογούν προσωπικό καθαριότητας και η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων, ο κανονισμός θα λειτουργήσει ως αφορμή για δυσβάσταχτα πρόστιμα που προβλέπονται απ’ αυτόν και θα κληθούν να πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα (προβλέπονται πρόστιμα από 50-3000 ευρώ). Η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι δεν είναι κατά της ανάγκης ύπαρξης Κανονισμού αλλά αυτός πρέπει να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους δημότες, κάτι που στη προκειμένη περίπτωση δεν συμβαίνει. Ειδικότερα για την ανακύκλωση για την οποία γίνεται ιδιαίτερος λόγος στον κανονισμό, η Λαϊκή Συσπείρωση υπογράμμισε ότι ενώ αποφέρει τεράστια κέρδη στις ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, με υποαμειβόμενους εργαζόμενους σε συνθήκες ανθυγιεινής εργασίας, όλο το νομικό πλαίσιο λειτουργίας τους και ο κανονισμός της δημοτικής αρχής μεταβιβάζουν το κόστος και τις υποχρεώσεις μονόπλευρα στο λαό.

ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Την εκκίνηση της διαδικασίας εκπόνησης νέου χωροταξικού σχεδιασμού για το νησί, ψήφισε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση, παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις που κατέθεσε.
Συγκεκριμένα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης επισήμαναν ότι η εμπειρία από την εφαρμογή του προηγούμενου χωροταξικού είναι ότι εκείνο που εφαρμόστηκε απαρέγκλιτα ήταν οι απαγορεύσεις σε μικροϊδιοκτήτες λαϊκών οικογενειών που ήθελαν να χτίσουν ένα σπίτι. Σε καθεστώς – τόνισαν- όπου η γη, τα δάση ,οι παραλίες, ολόκληρο το οικοσύστημα είναι εμπόρευμα, όπου κυριαρχούν τα μεγάλα συμφέροντα, το όποιο νομοθετικό πλαίσιο τα χωροταξικά κλπ υπηρετούν κατά κανόνα αυτά τα συμφέροντα. Απ’ αυτή την άποψη- υπογράμμισαν – δεν έχουμε ιδιαίτερη εμπιστοσύνη σε τέτοιες διαδικασίες είτε γίνονται με διαβούλευση ή χωρίς.
Θα ψηφίσουμε – κατέληξαν – την εκκίνηση της διαδικασίας σύνταξης νέου χωροταξικού μόνο επειδή απαιτούνται πράγματι διορθώσεις στο προηγούμενο και θα παρακολουθήσουμε βήμα-βήμα την εξέλιξη της διαδικασίας τοποθετούμενοι με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκε

Share this post:

Comments

comments

Δήμος

Ανακοίνωση ΛΑ.Σ για συνάντηση δήμαρχων με Πρωθυπουργό

Published

on

By

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ   –  ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΚΑΙ «ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ» ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Άκρως απαράδεκτη, προσβλητική  για τους αγώνες των νησιωτών αλλά και αποκαλυπτική, η τοποθέτηση του δημάρχου ενώπιον του πρωθυπουργού στη σύσκεψη για το προσφυγικό, με την οποία επιχειρεί  να   «ξεπλύνει» την αντιλαϊκή  πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ σε όλα τα επίπεδα.

Ομολογεί ότι  «άδειασε» το λαό του δήμου και όλους τους Σαμιώτες που ξενυχτούσαν στου Ζερβού να μην γίνει το νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση ανέλαβε «να σπάσει το μπλόκο». Εκθειάζει το έργο του πρωθυπουργού και δηλώνει «συνειδητή»  συμπαράταξη με την κυβέρνηση.

  • Συμπαράταξη με μια κυβέρνηση που συνεχίζει τον εγκλωβισμό σε άθλιες συνθήκες προσφύγων και μεταναστών και τους αφήνει εκτιθεμένους στην πανδημία χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης, τερματίζοντας τις αντοχές των ίδιων και των τοπικών κοινωνιών.
  • Συμπαράταξη με μια κυβέρνηση που το μόνο μέτρο που ξέρει ένα χρόνο πανδημίας με 6500 νεκρούς, είναι το «άνοιξε – κλείσε» των σχολείων και τα μέτρα εγκλεισμού, χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και πρόληψης.
  • Συμπαράταξη με μια κυβέρνηση που έχει αφήσει τους δήμους χωρίς ουσιαστική ενίσχυση για τις επιπτώσεις του σεισμού , που 5 μήνες τώρα  ακόμη περιμένουμε τις «προκάτ» αίθουσες για τους μαθητές που έμειναν άστεγοι επειδή καταστράφηκαν τα σχολεία τους και τα χαλάσματα στις γειτονιές και τα χωριά να κρέμονται και να απειλούν τους διερχόμενους.

Το συμπέρασμά μας ως Λαϊκή Συσπείρωση μετά και από την ενημέρωση που μας έγινε από τον δήμαρχο, είναι ότι όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από  την συνάντηση στου Μαξίμου αποσκοπούσε στο να ασκηθεί πίεση στους κατοίκους της Λέσβου και της Χίου, που κινητοποιούνται αυτές τις μέρες, να αποδεχθούν  την κατασκευή νέων Στρατοπέδων συγκέντρωσης και στα νησιά τους.

Σ’ αυτή  τη κατεύθυνση αξιοποίησε τους τρεις «πρόθυμους» δημάρχους  Μυτιλήνης, Χίου και Ανατολικής Σάμου, με προεξάρχοντα το δήμαρχο Ανατολικής Σάμου που με τη στάση του όλο το προηγούμενο διάστημα έχει δώσει δείγματα «νομιμοφροσύνης». Διότι, η συμπαράταξη της δημοτικής αρχής και του δημάρχου, με την στρατηγική της Ε.Ε για το προσφυγικό και με την κυβέρνηση, είναι ουσιαστική και υπάρχει  από την αρχή της θητείας τους  .

Απλώς τώρα εγκαταλείφθηκαν και τα προσχήματα.

Ο «ανεξάρτητος»  κ. Στάντζος με την «ομολογία πίστης» ενώπιον του πρωθυπουργού, εξαρτήθηκε τελικά και επίσημα.  Διάλεξε στρατόπεδο,  ταυτίστηκε με την κυβέρνηση της ΝΔ και τις επιλογές της. Ας απολογηθεί στους ψηφοφόρους του για την «ανεξαρτησία» που διακήρυττε προεκλογικά.

Ο λαός του νησιού μας πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του, να μην έχει καμιά αυταπάτη και καμιά εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή, η οποία δεν μπορεί και δεν θέλει να παλέψει για τα προβλήματά του.

Πρέπει ο ίδιος να οργανώσει,  τώρα χωρίς αναβολή, τον αγώνα του μέσα από τα σωματεία του, τις επιτροπές αγώνα, τους Συλλόγους και τους άλλους λαϊκούς φορείς για όλα τα σοβαρά προβλήματα που τον απασχολούν. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα βρίσκεται όπως πάντα στη πρώτη γραμμή.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος – Οι μαθητές αναλαμβάνουν δράση

Published

on

By

Προσαρμοζόμενοι στις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συνεχίζει διαδικτυακά την, εδώ και 24 χρόνια δράση του, κατά την οποία προσφέρει πάντα αφιλοκερδώς μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία. Στόχος ήταν και είναι να ενημερώνει και να προετοιμάζει τους νέους κατοίκους των νησιών για τα προβλήματα που οι δικές μας γενιές δημιουργούν και εκείνοι θα κληρονομήσουν και θα κληθούν να λύσουν για να επιβιώσουν. Εκτός όμως από τις πληροφορίες για τη φύση και τη θάλασσα του δικού τους τόπου και τον σχετικό προβληματισμό, στόχος αυτών των δράσεων είναι να προσφέρουν έμπνευση στα παιδιά έτσι ώστε να αναπτύξουν τις δικές τους πρωτοβουλίες για την προστασία της φύσης του νησιού τους.

Στο πλαίσιο αυτής της ανανεωμένης δράσης, την προηγούμενη εβδομάδα το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συνάντησε διαδικτυακά τους μαθητές του Μονοθέσιου Δημοτικού Σχολείο Σικίνου. Πριν την ενημέρωση, οι δάσκαλοι σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Σικινιτών διαμόρφωσαν ειδικό χώρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης στο σχολείο, αναρτώντας το υλικό που τους είχε αποσταλεί από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για την προετοιμασίας της διαδικτυακής δράσης.

Εκπέμποντας από το σκάφος Aegean Explorer που βρίσκεται στο λιμάνι των Λειψών, οι ερευνητές του Ινστιτούτου συνομίλησαν με τα παιδιά και απάντησαν στις πολλές και εύστοχες ερωτήσεις τους.

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι ότι μετά την διαδικτυακή αυτή συνάντηση, οι μαθητές της Σικίνου αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, αναγνωρίζοντας ότι είναι οι μελλοντικοί κάτοικοι και διαχειριστές αυτού του ξεχωριστού τόπου!

Παραθέτουμε παρακάτω ένα απόσπασμα από την ομαδική εργασία των μαθητών:

“….Τότε διαπιστώσαμε πως οι κίνδυνοι για τους θαλάσσιους οργανισμούς είναι αρκετοί. Οι πετρελαιοκηλίδες από τα θαλάσσια ατυχήματα, τα σκουπίδια που καταλήγουν στο βυθό, η υπεραλίευση, τα δίχτυα των ψαράδων και οι άγκυρες των σκαφών. Όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είμαστε εμείς οι άνθρωποι.

Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία ομάδα που θα οργανώνει συναντήσεις για να μαζεύει τα σκουπίδια από τις παραλίες, θα ενημερώνει, θα κάνει συστάσεις και θα δίνει συμβουλές σε όσους δεν τηρούν τους κανόνες προστασίας του Περιβάλλοντος. Επιπλέον, θα ξεκινήσουμε να καταγράφουμε σε ένα ημερολόγιο τα ξενικά είδη που συναντάμε στα νερά μας, αξιοσημείωτες πληροφορίες που αφορούν στη θαλάσσια ζωή, κανόνες που ακολουθούμε για τον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος και γενικότερα όλες τις δράσεις της ομάδας μας. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας δώσατε και σας υποσχόμαστε ότι θα αλλάξουμε τις συνήθειες και τη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον. Ανυπομονούμε για την ξενάγηση στο σκάφος σας!!!

 

Με αγάπη,

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου

και του Δημοτικού Σχολείου Σικίνου!”

Φυσικά ο στόχος είναι, μόλις οι συνθήκες λόγω της πανδημίας το επιτρέψουν, ο Aegean Explorer με τους ερευνητές του Αρχιπελάγους, να βρεθεί ξανά κοντά στα νησιά και τους κατοίκους, προσφέροντας τις δράσεις του και πάλι δια ζώσης.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά6 ημέρες ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος3 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

COVID-195 ημέρες ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-191 εβδομάδα ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

Δημοφιλή