15 C
Σάμος
27/02/2024
Πολιτικά

Η περιοδεία του ευρωβουλευτή Κώστα Παπαδάκη στη Σάμο

Την Τρίτη 7 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε περιοδεία της Τομεακής Επιτροπής Σάμου με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Κώστα Παπαδάκη. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στο Βαθύ.

Σε δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:  «Η κατάσταση παραμένει εκρηκτική, παρά τη σχετική  μείωση του αριθμού αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στο νησί τον τελευταίο μήνα. Ο αριθμός τωνπροσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο εν λόγω hotspot παραμένει τριπλάσιος της χωρητικότητας του Κέντρου. Είναι ενδεικτικό ότι μπροστά στο χειμώνα και την επιδείνωση του καιρού οι  πρόσφυγες,  οικογένειες με μικρά παιδιά, ζουν σε άθλιες, απαράδεκτες  συνθήκες, είτε στιβαγμένοι σε κοντέινερ, είτε σε σκηνές τόσο μέσα στο κέντρο όσο και στα χωράφια γύρω από αυτό, εκτεθειμένοι  στα καιρικά φαινόμενα, στις κάθε είδους ασθένειες. Είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και της ΕΕ για την έλλειψη έγκαιρης προετοιμασίας μπροστά στο χειμώνα που είναι ήδη εδώ. Αποκαλύπτονται οι συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ –Τουρκίας που καταδίκασε χιλιάδες πρόσφυγες στο διπλό εγκλωβισμό, να περιμένουν βασανιστικά για μήνες άσυλο.

Πρόκειται για θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και της διαπάλης με τους ανταγωνιστές τους για τον έλεγχο των αγορών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αφίξεων προσφύγων – μεταναστών προέρχονται από Συρία και Ιράκ, καθώς επίσης καταγράφεται και αυξημένος αριθμός Κούρδων, απεικονίζοντας  το πεδίο των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Η λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση και οι επικίνδυνες συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τις ΗΠΑ στηρίζουν κι αποτελούν διευκόλυνση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που αποτελούν την αιτία της προσφυγιάς. Όλα τα αστικά κόμματα ανάμεσα τους και η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή συμπλέουν στρατηγικά, χαιρετίζουν τα παζάρια της ελληνικής αστικής τάξης με αυτήν των ΗΠΑ. Κι εδώ στη Σάμο χρειάζεται να απομονωθούν κραυγές όπως αυτές του εθνικιστικού, ρατσιστικού συνονθυλεύματος «Σάμος SOS» που επιχειρεί να δηλητηριάσει τους εργαζόμενους σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών ξεπλένοντας την ΕΕ, τις αποφάσεις της και το καπιταλιστικό σύστημα.

Οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης όσο και της ΕΕ που υλοποιούνται είναι στη λογική «μακριά από την ΕΕ οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες».  Οι κανονισμοί του Δουβλίνου, οι αποφάσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης, τα κονδύλια της ΕΕ έχουν κοινή συνισταμένη τον εγκλωβισμό  των προσφύγων στα«κράτη εισόδου» εμποδίζοντας τους να πάνε στις χώρες που έχουν επιλέξει».

Σε σχέση με τους εργαζόμενους στο hotspot, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε και τις ελλείψεις σε προσωπικό και τις συνθήκες εργασίας τους: «Το καλοκαίρι όταν και αυξήθηκαν οι αφίξεις δεν υπήρχε το απαιτούμενο προσωπικό γιατί είχαν λήξει οι συμβάσεις του, ενώ όσοι προσλήφθηκαν από την 1η Σεπτέμβρη παραμένουν απλήρωτοι. Οι ΜΚΟ  συνεχίζουν να λύνουν και να δένουν ενώ οι εργαζόμενοι  από το ΚΕΕΛΠΝΟ δουλεύουν με «μπλοκάκι», με τρίμηνες συμβάσεις».

Έγινε επίσης περιοδεία στο λιμεναρχείο και στην αστυνομική διεύθυνση Σάμου όπου έγινε συνάντηση και με εκπροσώπους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σάμου. Οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά προβλήματα όπως τα τσακισμένα εργασιακά, ασφαλιστικά τους δικαιώματα, οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές.

Το απόγευμα της Τρίτης ο ευρωβουλευτής μίλησε σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στους Μυτιληνιούς. Στη γεμάτη κόσμο αίθουσα δόθηκε η δυνατότητα να συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. ‘Εγινε ουσιαστική συζήτηση γύρω από μια σειρά βασικά ζητήματα όπως η επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ με την Γ’ αξιολόγηση ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα, οι περικοπέςεπιδομάτων,η κατάργηση της μειωμένης φορολογίας στα νησιά, το προσφυγικό, οι προϋποθέσεις ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην επέτειο των 100 χρόνων από την Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Το πρωί της Τετάρτης 8 Νοέμβρη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ μίλησε σε εργάτες του Δήμου Σάμου όπου τονίστηκε η αναγκαιότητα οργάνωσης της πάλης ώστε να διεκδικηθεί το καίριο αίτημα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Περιοδεία και συζήτηση έγινε, τέλος, και με εργαζόμενους της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Related posts

Σειρά αποκριάτικων εκδηλώσεων στο Καρλόβασι

admin

Χ. Σταϊκούρας: 140 εκατομμύρια ευρώ έχουν διοχετευτεί προς τη Σάμο

admin

Παρέμβαση Αλέξη Τσίπρα: Ο Στ. Κασσελάκης να προσφύγει στη βάση

admin

Παρατείνεται μέχρι τον Μάρτιο του 2025 η παραμονή των εκτοπισθέντων Ουκρανών στην Ελλάδα

admin

Υπουργείο Μετανάστευσης: Αναγκαστικός επαναπατρισμός 40 υπηκόων Πακιστάν και 10 υπηκόων Γεωργίας

admin

“Βάζουν ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας”

admin

Απογευματινά χειρουργεία: Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος για τους πολίτες

admin

Καρλόβασι: Εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση

admin

Απάντηση Τριαντόπουλου στην ερώτηση του Βουλευτή Παρασκευαϊδη για τους σεισμόπληκτους της Σάμου

admin