Connect with us

Πολιτικά

Η περιοδεία του ευρωβουλευτή Κώστα Παπαδάκη στη Σάμο

Published

on

Την Τρίτη 7 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε περιοδεία της Τομεακής Επιτροπής Σάμου με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Κώστα Παπαδάκη. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στο Βαθύ.

Σε δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:  «Η κατάσταση παραμένει εκρηκτική, παρά τη σχετική  μείωση του αριθμού αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στο νησί τον τελευταίο μήνα. Ο αριθμός τωνπροσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο εν λόγω hotspot παραμένει τριπλάσιος της χωρητικότητας του Κέντρου. Είναι ενδεικτικό ότι μπροστά στο χειμώνα και την επιδείνωση του καιρού οι  πρόσφυγες,  οικογένειες με μικρά παιδιά, ζουν σε άθλιες, απαράδεκτες  συνθήκες, είτε στιβαγμένοι σε κοντέινερ, είτε σε σκηνές τόσο μέσα στο κέντρο όσο και στα χωράφια γύρω από αυτό, εκτεθειμένοι  στα καιρικά φαινόμενα, στις κάθε είδους ασθένειες. Είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και της ΕΕ για την έλλειψη έγκαιρης προετοιμασίας μπροστά στο χειμώνα που είναι ήδη εδώ. Αποκαλύπτονται οι συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ –Τουρκίας που καταδίκασε χιλιάδες πρόσφυγες στο διπλό εγκλωβισμό, να περιμένουν βασανιστικά για μήνες άσυλο.

Πρόκειται για θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και της διαπάλης με τους ανταγωνιστές τους για τον έλεγχο των αγορών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αφίξεων προσφύγων – μεταναστών προέρχονται από Συρία και Ιράκ, καθώς επίσης καταγράφεται και αυξημένος αριθμός Κούρδων, απεικονίζοντας  το πεδίο των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Η λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση και οι επικίνδυνες συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τις ΗΠΑ στηρίζουν κι αποτελούν διευκόλυνση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που αποτελούν την αιτία της προσφυγιάς. Όλα τα αστικά κόμματα ανάμεσα τους και η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή συμπλέουν στρατηγικά, χαιρετίζουν τα παζάρια της ελληνικής αστικής τάξης με αυτήν των ΗΠΑ. Κι εδώ στη Σάμο χρειάζεται να απομονωθούν κραυγές όπως αυτές του εθνικιστικού, ρατσιστικού συνονθυλεύματος «Σάμος SOS» που επιχειρεί να δηλητηριάσει τους εργαζόμενους σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών ξεπλένοντας την ΕΕ, τις αποφάσεις της και το καπιταλιστικό σύστημα.

Οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης όσο και της ΕΕ που υλοποιούνται είναι στη λογική «μακριά από την ΕΕ οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες».  Οι κανονισμοί του Δουβλίνου, οι αποφάσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης, τα κονδύλια της ΕΕ έχουν κοινή συνισταμένη τον εγκλωβισμό  των προσφύγων στα«κράτη εισόδου» εμποδίζοντας τους να πάνε στις χώρες που έχουν επιλέξει».

Σε σχέση με τους εργαζόμενους στο hotspot, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε και τις ελλείψεις σε προσωπικό και τις συνθήκες εργασίας τους: «Το καλοκαίρι όταν και αυξήθηκαν οι αφίξεις δεν υπήρχε το απαιτούμενο προσωπικό γιατί είχαν λήξει οι συμβάσεις του, ενώ όσοι προσλήφθηκαν από την 1η Σεπτέμβρη παραμένουν απλήρωτοι. Οι ΜΚΟ  συνεχίζουν να λύνουν και να δένουν ενώ οι εργαζόμενοι  από το ΚΕΕΛΠΝΟ δουλεύουν με «μπλοκάκι», με τρίμηνες συμβάσεις».

Έγινε επίσης περιοδεία στο λιμεναρχείο και στην αστυνομική διεύθυνση Σάμου όπου έγινε συνάντηση και με εκπροσώπους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σάμου. Οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά προβλήματα όπως τα τσακισμένα εργασιακά, ασφαλιστικά τους δικαιώματα, οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές.

Το απόγευμα της Τρίτης ο ευρωβουλευτής μίλησε σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στους Μυτιληνιούς. Στη γεμάτη κόσμο αίθουσα δόθηκε η δυνατότητα να συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. ‘Εγινε ουσιαστική συζήτηση γύρω από μια σειρά βασικά ζητήματα όπως η επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ με την Γ’ αξιολόγηση ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα, οι περικοπέςεπιδομάτων,η κατάργηση της μειωμένης φορολογίας στα νησιά, το προσφυγικό, οι προϋποθέσεις ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην επέτειο των 100 χρόνων από την Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Το πρωί της Τετάρτης 8 Νοέμβρη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ μίλησε σε εργάτες του Δήμου Σάμου όπου τονίστηκε η αναγκαιότητα οργάνωσης της πάλης ώστε να διεκδικηθεί το καίριο αίτημα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Περιοδεία και συζήτηση έγινε, τέλος, και με εργαζόμενους της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

ΚΚΕ – Κανένας εφησυχασμός – Καμιά απογοήτευση

Published

on

By

Κανένας εφησυχασμός – καμιά απογοήτευση

Αγώνας τώρα για να μη γίνουν τα νησιά μας φυλακές προσφύγων και μεταναστών

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους δημάρχους του Β. Αιγαίου ήταν άκρως αποκαλυπτική και χρειάζεται ο λαός του νησιού μας να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα.

Καμιά εμπιστοσύνη δε μπορεί να έχει ο λαός στις υποσχέσεις της κυβέρνησης τη στιγμή που το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι άμεση και φυσική συνέπεια της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων στους οποίους και η χώρα μας διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο, τη στιγμή που αποτελεί «εργαλείο διαπραγμάτευσης» στα παζάρια της Τουρκίας με την ΕΕ.

Καμιά εγγύηση δε μπορεί να δώσει ο Πρωθυπουργός για τη μείωση των ροών (εκτός κι εννοεί τις παράνομες επαναπροωθήσεις), όταν το προσφυγικό είναι σημαντικό κομμάτι της ευρωενωσιακής πολιτικής. Μια σειρά συμφωνίες της ΕΕ και ιδιαίτερα η συμφωνία με την Τουρκία είναι αυτές που εγκλωβίζουν στα νησιά χιλιάδες ανθρώπους και που τα μετατρέπουν σε νησιά φυλακές απ’ όπου κατά βούληση θα αντλούν εργατικό δυναμικό οι μονοπωλιακοί όμιλοι των ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών.

Όσο για το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ που υπόσχεται ο Πρωθυπουργός, είναι σίγουρο ότι θα είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση και θα επιδεινώσει τη ζωή προσφύγων, μεταναστών και κατοίκων. Είναι σύμφωνο που θα πατήσει στις προηγούμενες απάνθρωπες συμφωνίες και θα συνταχθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και για μια σειρά άλλα σοβαρά θέματα της περιοχής μας.

Επιβεβαιώνεται ο ρόλος της τοπικής διοίκησης ως βραχίονας της κεντρικής κρατικής πολιτικής προκειμένου να περνά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η κυνική ομολογία «αδειάσματος» των αγώνων και των διεκδικήσεων των Σαμιωτών από το Δήμαρχο Αν. Σάμου τι άλλο δείχνει; Τα περί ΚΥΤ στο «χώρο που υποδείξατε» τι σημαίνουν;

Ο Σαμιώτικος λαός δε χρειάζεται τέτοιους «προστάτες» κι εκπροσώπους. Χρειάζεται να πιστέψει στη δύναμή του και με συλλογικό, οργανωμένο αγώνα να βάλει φρένο στα απάνθρωπα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ και συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική. Να συνεχίσει την πάλη του για:

  • Κανένα κέντρο φυλακή πουθενά στο νησί
  • Άμεσο μαζικό απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί προς την ηπειρωτική χώρα. Εκεί να υποβάλουν τα αιτήματα ασύλου και να προωθούνται με γρήγορες διαδικασίες και με ευθύνη του κράτους προς τις χώρες προορισμού τους. εξασφάλιση ανοιχτών αξιοπρεπών δομών φιλοξενίας.
  • Υπηρεσίες ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα
  • Κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και όποιας άλλης εγκλωβίζει τους ανθρώπους αυτούς στη χώρα μας.
  • Μέτρα για την προστασία προσφύγων – μεταναστών και εργαζομένων στα ΚΥΤ από τον κορονοϊό (μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, εξασφάλιση ατομικών μέσων προστασίας και μέτρα υγιεινής).

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Παρέμβαση Βουλευτή Σάμου για τους δασικούς χάρτες

Published

on

By

Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών προκύπτει μεγάλο αντικειμενικά πρόβλημα στο Νομό Σάμου, έγινε παρέμβαση από τον Βουλευτή Ν. Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να προβεί σε ενέργειες άμεσου επαναπροσδιορισμού.

Ο βουλευτής αναφέρει στην παρέμβαση του:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το παρόν αίτημα αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Σάμου.

Συγκεκριμένα στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις ακόμη και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως μη δασικές με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, θα ήταν ορθό να γίνουν οι ανάλογες αναμορφώσεις στους δασικούς χάρτες, λαμβάνοντας υπόψη τις δικαστικές αποφάσεις και τις πράξεις χαρακτηρισμού, καθώς κινδυνεύουν πολίτες με την απώλεια των περιουσιών τους.

Θα παρακαλούσαμε θερμά να εξετάσετε το παρόν αίτημα, το οποίο όπως γνωρίζετε δεν αφορά μόνο τη Σάμο αλλά και πολλές περιοχές ολόκληρης της Ελλάδας».

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά7 ημέρες ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

COVID-196 ημέρες ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Δήμος3 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-191 εβδομάδα ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

Δημοφιλή