Connect with us

Σαμιακά

Η πλατεία Πυθαγόρα μιας άλλης εποχής

Published

on

Βρισκόμαστε στις αρχές του 1900! Η πλατεία είχε ήδη πάρει το όνομα του Πυθαγόρα και είχε διαμορφωθεί. Από τις φωτογραφίες μπορείτε να τη φανταστείτε όπως ήταν τότε…

Στην πάνω φωτογραφία απεικονίζεται η πλατεία Πυθαγόρα και ο δημοτικός της κήπος (Λιμ. Βαθέος, 1904-8).

Είναι η κεντρική πλατεία της πόλης, περίπου στο μέσο της προκυμαίας. Η διαμόρφωσή της άρχισε το 1864 με σχεδιασμό και επίβλεψη του Γάλλου μηχανικού Μπουσσέ (Bousset)[1] και ήταν το πρώτο μεγάλο δημόσιο έργο που έγινε στην πρωτεύουσα. Ονομάστηκε πλατεία Πυθαγόρα το Μάιο του 1884. Το 1891, με την κατεδάφιση μερικών παραθαλάσσιων κατοικιών, η πλατεία απέκτησε άνοιγμα προς τη θάλασσα, παίρνοντας πλέον την οριστική της μορφή.
Την ίδια χρονιά στρώθηκαν και οι μεγάλες τετράγωνες πλάκες που φαίνονται στη φωτογραφία.[2] Περιστοιχίζεται από καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια (όπως το «Λυκούργος Λογοθέτης» των Μιχ.Μαυροειδή και Μιλτ.Καλομοίρη), ξενοδοχεία (όπως το «Ωραία Ελλάς» του Νικ.Βαρβούνη), εμπορικά καταστήματα, καταστήματα ψιλικών και τσιγάρων, κουρεία κ.ά.

Είναι το πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης και επίκεντρο όλων σχεδόν των πολιτικών και κοινωνικών εκδηλώσεών της. Εδώ σχηματίζουν τις πρώτες εντυπώσεις οι επισκέπτες της πόλης που αποβιβάζονται από τα ατμόπλοια της «Ανατολικής Ατμοπλοΐας Π. Πανταλέοντος», της «Ατμοπλοΐας Αρχιπελάγους» του Χατζηδαούτ Φαρκούχ, της «Σαμιακής Ατμοπλοΐας», της «Πανελλήνιου Ατμοπλοΐας», του Αυστριακού Lloyd κ.ά. Η λήψη της φωτογραφίας έγινε κάποιο ανοιξιάτικο μεσημέρι. Τα καφενεία έχουν παρατάξει τα τραπεζάκια τους στη σκιά των δέντρων του κήπου περιμένοντας τη μεσημεριανή πελατεία. Στο βάθος ο τρούλος και το καμπαναριό του μητροπολιτικού ναού του Αγ. Νικολάου.

Τα κεντρικά καφενεία της Πλατείας Πυθαγόρα (1902-1904)Στη δεύτερη φωτογραφία μπορείτε να δείτε τα κεντρικά καφενεία της πλατείας Πυθαγόρα (Λιμ. Βαθέος, 1902-4).

Εκατέρωθεν της πλατείας, παράλληλα προς τη γραμμή της προκυμαίας, ήταν παρατεταγμένοι οι μεγάλοι καφενέδες της πόλης. Τόποι συνάντησης των ανθρώπων του λιμανιού, της αγοράς, των εργατών, των εμπόρων, των μικροεπαγγελματιών, των ταξιδιωτών. Τόποι συναλλαγών, τυχερών και άλλων παιχνιδιών, πολιτικών ομιλιών, συγκεντρώσεων, γλεντιών, καβγάδων και έντονων αντιπαραθέσεων. Τόποι όπου οι θαμώνες διαμορφώνουν έναν κοινό τρόπο κοινωνικής συμπεριφοράς και ζωής, μέσα από ένα ατέλειωτο αλισβερίσι ιδεών, πράξεων, πρακτικών και εθιμικών κανόνων.

Στη φωτογραφία τα βαριά ξύλινα τραπέζια με τις αντίστοιχες καρέκλες έχουν αναπτυχθεί στο λιθόστρωτο. Η πελατεία είναι ακόμη λιγοστή. Χαρακτηριστική είναι η χρήση τεντών για προστασία από τον ήλιο, τακτική που είχε αρχίζει να εφαρμόζεται μόλις τα τελευταία χρόνια. Το ακριανό προς τη μεριά της πλατείας καφενείο, είναι «Η Ομόνοια» του Περικλή Ζωγράφου. Άλλα μεγάλα καφενεία στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν στην πλατεία Πυθαγόρα του Μανώλη Σκαρπέλη, του Μανιάτη,[3] του Μ. Σκαπέτη, της Διαμαντούλας Σαρδή, που από το 1899 πέρασε στη διαχείριση των Κλεάνθη Καραχριστοδούλου και Νικήτα Μελαχροινού, το καφενείο «Αθήναι» του Νίκου, επίσης του Καλομοίρη στην πλατεία του τελωνείου που τα καλοκαίρια έφερνε καραγκιόζη, η «Θαλάσσια Αύρα» των αφων Τσουκαλαδάκη κ.ά.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισαν τα καφενεία της εποχής εκείνης ήταν η δυσχέρεια στις συναλλαγές με την καθημερινή τους πελατεία λόγω έλλειψης ψιλών. Κατά τη διάρκεια της σαμιακής ηγεμονίας δεν εκδόθηκε τοπικό νόμισμα. Οι βασικές νομισματικές μονάδες ήταν ο παράς και το γρόσι. Ταυτόχρονα οι Σαμιώτες χρησιμοποιούσαν στις συναλλαγές τους και 80 περίπου διαφορετικά νομίσματα ξένων κρατών (τούρκικα, ελληνικά, εγγλέζικα, γαλλικά, ισπανικά, αυστριακά, γερμανικά κ.ά.).

Η συνεχής υποτίμηση του νομίσματος της οθωμανικής αυτοκρατορίας και η απόσυρση απ’την κυκλοφορία μεγάλου αριθμού χάλκινων παράδων το 1881,[4] δημιουργούν έντονη έλλειψη μικρών νομισμάτων και τα μεγάλα καφενεία και ζαχαροπλαστεία της πλατείας Πυθαγόρα αναγκάζονται να κόψουν μεταλλικές μάρκες αξίας 2,5 και αργότερα 5 και 10 παράδων, οι οποίες κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά και αντικαθιστούν τα νομίσματα στις καθημερινές μι- κροσυναλλαγές με τους πελάτες. Έτσι, ο πελάτης αγόραζε μια σειρά μάρκες του καφενείου που σύχναζε και κάθε φορά πλήρωνε μ’αυτές τον καφέ, το γλυκό, το ναργιλέ ή το τάβλι του στον καφετζή. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο κάτοχος των μαρκών μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει σε άλλες μικροαγορές και ο νέος κάτοχος να τις εξαργυρώσει στο καφενείο που τις έκοψε.

Μάρκες καφενείων

Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε μάρκες καφενείων της πλατείας Πυθαγόρα αξίας 10 παράδων. Είναι του Περικλή Ζωγράφου (ΠΖ), του Μανώλη Σκαπέτη (ΜΣ) και του ζαχαροπλαστείου του Αριστοτέλη Σοφούλη (ΑΑΣ).

Στην τελευταία φωτογραφία (κάτω) βλέπετε πακέτα χειροποίητων τσιγάτων των Καραθανάση και Στεφάνου που πωλούνταν στα καπνομάγαζα της πλατείας Πυθαγόρα στις αρχές του 20ου αιώνα.

_______________________________

[1]  Χρίστος Λάνδρος, «Λ. Βαθέος: Διοικητικό κέντρο 19ος-20ός αι.», Πρακτικά Συνεδρίου – Η Πόλη της Σάμου, φυσιογνωμία και εξέλιξη, Δήμος Σαμίων Γ.Α.Κ.- Αρχεία Σάμου, Αθήνα 1998, σ. 21.
[2]  Μανόλης Βουρλιώτης, «Σχηματισμός και πολεοδομικές παρεμβάσεις σε μια νησιώτικη πρωτεύουσα: Κάτω Βαθύ Σάμου (1780-1830)», Η Πόλη της Σάμου, φυσιογνωμία και εξέλιξη, ό.π., σ. 285.
[3]  Μιχαήλ Μιχαηλίδης, Παγκόσμιος εμπορικός οδηγός του έτους 1908, εκδ.εφημ. Αμάλθεια, Σμύρνη 1907, σ. 332.
[4]  Αναστάσιος Τζαμαλής, «Υποκατάστατα χρήματος», π. Συλλεκτικός Κόσμος, τ. 66, Αθήνα 1986, σελ. 1094).Τσιγάρα χειροποίητα

Πηγή: Σάμος 1862-1920, Ντίνου Θ. Κόγια –isamos.gr

Comments

comments

Σαμιακά

Η Ελεονώρα Ζουγανέλη στη Σάμο την Τρίτη 11.08

Published

on

By

Τρίτη 11.08  Βαθύ Σάμου, Προαύλιος Χώρος Γυμνασίων

Να ‘μαστε λοιπόν. Για να υποκλιθούμε στο τραγούδια που θέλουμε να τραγουδάμε παρέα. Για να υποκλιθούμε στο ελληνικό καλοκαίρι που πάντα μας φέρνει κοντά.

Για να σας στείλουμε όλη μας την ενεργεία από σκηνής και να δεχτούμε τη δική σας επί σκηνής.

Τραγούδια δικά μου και άλλα σαν δικά μου που όλα τους έχουν μέσα τους αυτό που θα ήθελα να σας πω φέτος. Αυτό το καλοκαίρι ας κάνουμε την ενέργεια μας ένα τραγουδώντας!

Η ζωή επιμένει, η χαρά ας την συντροφεύει!

Ελεωνόρα Ζουγανέλη

Μαζί της επί σκηνής σε αυτές τις εμφανίσεις, οι εξαιρετικοί συνεργάτες μουσικοί: 

Δημήτρης Μπαρμπαγάλας / κιθάρες, Μιχάλης Καπηλίδης / τύμπανα, Ντίνος Χατζηιορδάνου / ακορντεόν, Βασίλης Νησσόπουλος / μπάσο, Ηλίας Λαμπρόπουλος / βιολί, τρομπέτα, κλαρίνο, μπουζούκι.

Ηχοληψία: Μπράιαν Κουν

Φώτα / Σχεδιασμός φώτων: Phil Hills

Ελεωνόρα Ζουγανέλη Καλοκαίρι 2020

Αύγουστος
 • Τρίτη 11.08              Βαθύ Σάμου, Προαύλιος Χώρος Γυμνασίων 
 • Τετάρτη 19.08          Μεσολόγγι, Λιμάνι Μεσολογγίου – Άγιος Νεκτάριος
 • Παρασκευή 21.08     Λέσβος, Δημοτικό σχολείο Καλλονής
 • Δευτέρα 24.08          Γιαννιτσά, Δημοτικό θέατρο
 • Τρίτη 25.08               Πρέβεζα, Κηποθέατρο
 • Παρασκευή 28.08      Λευκωσία, Σκαλί Αγλαντζιάς
 • Σάββατο 29.08          Λευκωσία, Σκαλί Αγλαντζιάς
Σεπτέμβριος
 • Δευτέρα 07.09          Βεάκειο Θέατρο Πειραιά
 • Κυριακή 13.09          Χαλκίδα, Θέατρο Ορέστης Μακρής
 • Κυριακή 20.09           Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού στην Ικαρία

Published

on

By

Επιβεβαιώθηκε απο τον ΕΟΔΥ το δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού στην Ικαρία από την έναρξη της πανδημίας.

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)
Δεδομένα έως 8 Αυγούστου 2020, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 152 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5421, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

1405 (25.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2645 (48.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

17 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 4 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 211 θανάτους συνολικά στη χώρα. 68 (32.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικότερα:

 • εικοσιδύο (22) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στιςπύλες εισόδου της χώρας,
 • τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

 • εικοσιέξι (26) κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής,

 • σαραντατρία (43) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,

 • ένα (1) στην Π.Ε. Βοιωτίας,

 • ένα (1) στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,

 • πέντε (5) στην Π.Ε. Έβρου,

 • τέσσερα (4) στην Π.Ε. Ημαθίας,

 • ένα (1) στην Π.Ε. Ικαρίας,

 • δύο (2) στην Π.Ε. Ιωαννίνων,

 • έξι (6) στην Π.Ε. Καβάλας,

 • ένα (1) στην  Π.Ε. Καστοριάς,

 • δύο (2) στην Π.Ε. Κέρκυρας,

 • ένα (1) στην Π.Ε. Κιλκίς,

 • ένα (1) στην Π.Ε. Κοζάνης,

 • ένα (1) στην Π.Ε. Κυκλάδων,

 • δέκα (10) στην Π.Ε. Λάρισας,

 • δύο (2) στην Π.Ε. Λέσβου,

 • τρία (3) στην Π.Ε. Μαγνησίας,

 • τρία (3) στην Π.Ε. Πέλλας,

 • δύο (2) στην Π.Ε. Πιερίας,

– τρία (3) στην Π.Ε. Πρεβέζης,

 • ένα (1) στην Π.Ε. Τρικάλων,
 • δύο (2) στην Π.Ε. Φλώρινας,

 • τέσσερα (4) στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

 • δύο (2) στην Π.Ε. Χανίων

 • Από το μεσημέρι του Σαββάτου ο δήμος Ικαρίας με δελτίο Τύπου επιβεβαίωσε το θετικό κρούσμα κορωνοϊού, καλώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τους προβλεπόμενους ελέγχους ενώ παράλληλα αναφέρει οτι θα γίνουν προληπτικές απολυμάνσεις σε δημόσια κτίρια και πλατείες.

  Αναλυτικά:

  Μετά την επιβεβαίωση θετικού κρούσματος στην Ικαρία, για το οποίο ήδη διενεργείται ιχνηλάτηση, οφείλουμε ως Δήμος να τονίσουμε ξανά ότι είναι υποχρέωση ΟΛΩΝ μας η τήρηση των μέτρων. Η προσπάθεια έχει αποτέλεσμα μόνο όταν γίνεται συλλογικά τόσο από την τοπική κοινωνία όσο κι από τους επισκέπτες της. Οι συνθήκες μας επιβάλλουν να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης και με σύνεση, ψυχραιμία και κοινωνική ενότητα να τηρήσουμε τους κανόνες προφύλαξης με προσοχή και ατομική υπευθυνότητα.

  Καλούμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τους προβλεπόμενους ελέγχους όμως παράλληλα κάνουμε έκκληση στους δημότες μας να αναλογιστούν ότι αυτό που θα μας προστατεύσει πάνω απ’ όλα είναι η ευθύνη που φέρουμε ως άτομα και ο σεβασμός απέναντι στον συνάνθρωπό μας.

  Ο Δήμος Ικαρίας έχει ήδη προγραμματίσει για τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες προληπτικές απολυμάνσεις σε δημόσια κτίρια και πλατείες. Ταυτόχρονα τηρείται απαράβατα η χρήση μάσκας κι όλων των υπολοίπων προληπτικών μέτρων στα δημοτικά κτίρια κι ενισχύονται τα μέτρα προστασίας με ενδεχόμενη τροποποίηση σε ωράρια και λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών από τη Δευτέρα 10.8.2020.

  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ!!!

  ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

   

  Comments

  comments

  Continue Reading

  Σαμιακά

  Διοικητής Νοσοκομείου Σάμου: Συνεχίζουμε μόνο με τα πρώτα 3 κρούσματα χωρίς να υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά

  Published

  on

  By

  Μήνυμα προς τους πολίτες έστειλε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, Νίκος Στεφανής, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπενθυμίζοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού.

  Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Στεφάνη:

  “Συνεχίζουμε μόνο με τα πρώτα 3 κρούσματα χωρίς να υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά.

  Για να συνεχίσουμε σ’ αυτά τα επίπεδα πρέπει να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών: χρήση της μάσκας παντού, πλύσιμο των χεριών με σαπούνι ή αντισηπτικό, όχι συνωστισμό και κρατάμε τις αποστάσεις.

  Μένουμε αισιόδοξοι, μένουμε ασφαλείς!”.

  Comments

  comments

  Continue Reading

  Advertisement

  Facebook

  Σαμιακά2 ώρες ago

  Η Ελεονώρα Ζουγανέλη στη Σάμο την Τρίτη 11.08

  Πολιτιστικά7 ώρες ago

  «Φεστιβάλ Τεχνών Σάμου- Ανατολικό άκρο” – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

  Αστυνομικά - Λιμενικά20 ώρες ago

  Συλλήψεις στην Ικαρία για παραβάσεις σχετικές με τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

  Σαμιακά21 ώρες ago

  Δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού στην Ικαρία

  Σαμιακά2 ημέρες ago

  Διοικητής Νοσοκομείου Σάμου: Συνεχίζουμε μόνο με τα πρώτα 3 κρούσματα χωρίς να υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά

  Σαμιακά2 ημέρες ago

  Τέλος σε λιτανείες, πανηγύρια

  Περιφερειακά2 ημέρες ago

  Προχωρούν τα έργα στον Αγ. Αθανάσιο Υδρούσσας και Αϊ Γιαννάκηδες Άνω Βαθέος

  Δήμος2 ημέρες ago

  Νέο μέλος στην Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) ο Γιώργος Διονυσίου

  Σαμιακά2 ημέρες ago

  Βραδιά γευσιγνωσίας στο εστιατόριο ΕΛΙΑ στο Πυθαγόρειο, με κρασιά του ΕΟΣ Σάμου

  Πολιτικά2 ημέρες ago

  Μηταράκης: Αλλαγή σελίδας στο μεταναστευτικό

  Advertisement Enter ad code here

  SPONSORED

  Sponsored

  Δημοφιλή