31.1 C
Σάμος
18/06/2024
Σαμιακά

Η Προοδευτική Κίνηση γυναικών Σάμου για το Επικούρειο

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η Προοδευτική Κίνηση γυναικών Σάμου όσον αφορά τη συζήτηση  που θα γίνει για τη χρήση του Επικούρειου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στη Σάμο τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου.

Τη Δευτέρα, 30/1/23 θα πραγματοποιηθεί στο νησί μας, η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πρώτο θέμα της συνεδρίασης αυτής είναι  η συζήτηση για τη τύχη του Επικούρειου. Ιστορικό κτίριο στο Βαθύ, το οποίο έπειτα από την πολύχρονη επισκευή του, βρίσκεται ετοιμοπαράδοτο, με υπέροχους χώρους, τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, υποδομές για παραστάσεις, εκθέσεις εργαστήρια και ότι μπορεί να θελήσει κανείς να παρουσιάσει, χωρίς κανείς να παραλαμβάνει τα κλειδιά. Η συνθήκη αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη για τη Σάμο, καθώς υπάρχουν και άλλοι χώροι στο νησί που φτιάχτηκαν και έμειναν σε αχρησία από πολιτική επιλογή.

Η συζήτηση για το ποιος θα παραλάβει το Επικούρειο, τη συντήρησή του και τα έξοδα του έχει περάσει από σαράντα κύματα. Η Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με την οποία παραχωρεί  το Επικούρειο, στο Ινστιτούτο έρευνας για την Μακροζωία και την πρόληψη ασθενειών του γήρατος, δεν προχώρησε έπειτα από τις αντιδράσεις συλλόγων και ομάδων αλλά και λόγω του ότι τελικά το κτίριο δεν ήταν ακόμα στη δικαιοδοσία της περιφέρειας, η οποία, παρόλα αυτά, επέλεξε την εύκολη λύση της ιδιωτικής ευθύνης.

Το αίτημα των φορέων του Πολιτισμού του Βαθιού αλλά και άλλων φορέων από ολόκληρο το νησί για ένα οργανωμένο Πολιτιστικό Κέντρο στο Βαθύ ξεκινάει από πολύ παλιά, συγκεκριμένα από τις  31-5-2000 και υπογράφεται από 22 φορείς.

Σήμερα είμαστε πολύ κοντά στην απόκτηση ενός τέτοιου κέντρου, το οποίο πρακτικά είναι έτοιμο, όμως διατηρεί τις πόρτες του κλειστές. Ακόμα και αν το κτίριο είναι σε άριστη θέση να λειτουργήσει, δεν σημαίνει ότι θα ναι εύκολη η απόκτησή του και η πρόσβαση σε αυτό. Δεν είναι αυτονόητο ότι θα το απολαύσουμε και θα το χρησιμοποιήσουμε…. Χρειάζεται να το διεκδικήσουμε και να αγωνιστούμε γι’ αυτό.

Χρειάζεται να διεκδικήσουμε να καθοριστεί ξεκάθαρα η χρήση του κτιρίου ως Πολιτιστικό Κέντρο, δηλαδή χώρος  στέγασης της πολιτιστικής και ερασιτεχνικής δημιουργίας, στο οποίο θα έχουν όλοι δικαίωμα πρόσβασης δωρεάν. Είναι δικαίωμά μας η πρόσβαση στον πολιτισμό. 

Για να γίνουν πραγματικότητα όλα τα παραπάνω χρειάζεται το Κέντρο Πολιτισμού να αποτελεί  οργανισμό ο οποίος θα διοικείται από  Διοικητικό συμβούλιο που  θα απαρτίζεται από εκπροσώπους της Περιφέρειας, του Δήμου (μιας και είναι στην έδρα του), των φορέων και συλλόγων του τόπου. Για να λειτουργήσει απρόσκοπτα και σταθερά και για να είναι δωρεάν η πρόσβαση σε αυτό χρειάζεται μόνιμη και  σταθερή επιχορήγηση από το κράτος, με εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Πολιτισμού και  με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

 Καλούμε τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους φορείς και τους κατοίκους του νησιού, καθεμία και καθέναν που ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό στο νησί μας, αλλά και για να έχουν στέγη και σανίδι να παρουσιάζονται όλα όσα προετοιμάζονται από τους ανθρώπους του νησιού και από φιλοξενούμενους που έρχονται να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να παρευρεθούν στο Περιφερειακό συμβούλιο που θα γίνει στο κτίριο της  Περιφέρειας Σάμου τη Δευτέρα, στις 17.30μμ. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να μην επιτρέψουμε να ιδιωτικοποιηθεί άλλη μια περιουσία του σαμιώτικου λαού.

 

Related posts

Ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος ζητά άμεση δράση για την συλλογή κλαδιών από τους αγροτικούς δρόμους

admin

To Εσπερινό ΕΠΑΛ Σάμου διοργανώνει ενημερωτική Εσπερίδα για το Εκπαιδευτικό Έτος 2024-2025

admin

25 χρόνια πρωτοπορίας στο ΕΠΑΛ Καρλοβάσου

admin

Δημιουργική και ενδιαφέρουσα χρονιά για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καρλοβάσου

admin

Κάλεσμα του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση

admin

Σωματείο Εργαζομένων Ε.Ο.Δ.Υ: Στα χέρια του «κανένα» η παροχή φροντίδας υγείας προσφύγων και μεταναστών από 1/7

admin

Ολυμπιακός: Σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο τα ευρωπαϊκά των ερυθρόλευκων

admin

Με επιτυχία ο αγώνας Σκάκι Σιμουλτανέ στην Πλατεία Δημαρχείου της Σάμου

admin

Η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Βορείου Αιγαίου καταδικάζει την μη καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

admin