17.9 C
Σάμος
01/03/2024
Σαμιακά

Η Π.Υ Σάμου για την πυρκαγιά στη «Λουγκόβρυση»

Δελτίο τύπου για την πυρκαγιά της 24ης Αυγούστου εξέδωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Το δελτίο τύπου αναφέρει:

Ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου ότι την 24-08-2019 ημέρα της εβδομάδος Σάββατο και περί ώρα 17:09’, η Υπηρεσία μας ειδοποιήθηκε για πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην θέση «Λουγκόβρυση» περιοχή Μεσοκάμπου Μυτιληνιών  του Δήμου Σάμου.

Έγινε μεγάλη κινητοποίηση από την Υπηρεσία μας και από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε Γενική επιφυλακή το προσωπικό της Π.Υ. Σάμου και του Π.Κ. Καρλοβασίου με εντολή του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Αρχιπύραρχο Διονύσιο Κουτσούκο.

Η πυρκαγιά λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα την γρήγορη εξάπλωσή της προς τα άναντι – ανωφέρεια και την άνοδό της στο Αιολικό πάρκο Πυθαγορείου και εν συνεχεία με κατεύθυνση προς την περιοχή Γλυκόριζα Πυθαγορείου του Δήμου Σάμου. Η πυρκαγιά ήταν ισχυρής έντασης και έκτασης με ορατό τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, λόγω του μεγάλου πυροθερμικού φορτίου καθώς προσέγγιζε σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της ευρύτερης τουριστικής περιοχής του Πυθαγορείου με μεγάλο αριθμό ατόμων προσωρινής διαμονής (τουρίστες –παραθεριστές) και εργαζομένων.

Πραγματοποιήθηκε επιτόπιο ΣΤΟ και μετά από εισήγηση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Σάμου, εδόθη εντολή εκκένωσης των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής όπου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκκένωση και η απομάκρυνσή του διαμένοντος πληθυσμού των ξενοδοχείων και κατοικιών, διά μέσω θαλάσσης και ξηράς σε ασφαλές σημείο.  

Από την πυρκαγιά κάηκαν οκτακόσια (800) στρέμματα περίπου με αγροτοδασικές εκτάσεις.

Η Υπηρεσία μας επενέβη στο συμβάν με δεκατέσσερα (14) Πυροσβεστικά οχήματα και σαράντα έξι (46) Πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα της Π.Υ. Σάμου έξι (6) ατόμων, πεζοπόρο τμήμα της 1ης ΕΜΑΚ τριάντα ένα (31) ατόμων με επικεφαλή τον Διοικητή Αρχιπύραρχο Γεώργιο Πουρναρά, πεζοπόρο τμήμα της 2ης ΕΜΑΚ είκοσι τεσσάρων (24) ατόμων, δύο (2) Α/Φ CL 415, δύο (2) Α/Φ CL 215 και τέσσερα (4) Ελικόπτερα με την συνδρομή τριάντα εννέα (39) εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων με εκατόν τριάντα δύο (132) εθελοντές πυροσβέστες, βυτιοφόρα οχήματα και χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου Σάμου.

Επίσης συμμετείχαν καθ’ όλη την διάρκεια της κατάσβεσης η ΕΛ.ΑΣ., η Διεύθυνση Δασών Σάμου, το Λιμενικό Σώμα, η ΕΟΔ Σάμου, η FRONTEX, η Θυροφυλακή Σάμου και πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

Ενημερώθηκε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Σάμου και έδωσε εντολή σχηματισμού δικογραφίας.

Παρευρεθεί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), ενώ προανάκριση διενεργείται από το Ανακριτικό τμήμα της Π.Υ. Σάμου για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Από την πρώτη στιγμή παρευρεθεί ο Διοικητής της Π.Υ. Σάμου Πύραρχος Κων/νος Δ. Φράγκος, ο οποίος συντόνιζε της πυροσβεστικές δυνάμεις έως την άφιξη του συντονιστή Πειραιά Υποστράτηγου Ιωάννη Πετρούτσο και του Διοικητή Περιφερειακής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου Αρχιπύραρχου Διονύσιο Κουτσούκο.  

Related posts

Ιατρικός Σύλλογος Σάμου: Από τις 42 κενές θέσεις του Νοσοκομείο μας προκηρύχθηκε μόνο μία

admin

“Φροντίζοντας τα ψυχικά μας αποθέματα”: Κύκλος εβδομαδιαίων συναντήσεων για ανθρώπους με εμπειρία καρκίνου

admin

ΚΕΔ Σάμου: Σύλληψη ατόμου για το αδίκημα της βίας κατά υπαλλήλων

admin

Μεγάλη η συμμετοχή και στην απεργιακή κινητοποίηση στην Σάμο

admin

«Έφυγε» ο Πέτρος Μ. Γρύλλος (1946-2024)

admin

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Πύργου στο Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο της Μητροπόλεως Σάμου.

admin

Nέα συνεργασία του ΕΟΣ Σάμου και των Goody’s

admin

ΔΕΔΔΗΕ : Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος

admin

Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Σάμου

admin