19/04/2024
Δήμος

«η Σάμος αλλάΖΕΙ» για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ανατολικής Σάμου

Σε ανακοίνωση-δελτίο τύπου, που έδωσε στη δημοσιότητα η παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» αναφέρεται στις παρεμβάσεις της κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ανατολικής Σάμου που διεξήχθη την Δευτερά 17 Οκτωβρίου 2022.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022, καταθέσαμε προς τη Δημοτική Αρχή, στη διαδικασία των ερωτήσεων, ερωτήματα και αναφερθήκαμε σε σημαντικά θέματα που απασχολούν τους συνδημότες μας.

 

  1. Συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες τα 2 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Σάμο και το ερώτημα όλων είναι σε ποιο στάδιο είναι οι μελέτες για την αποκατάσταση των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου μας. Η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι έχουν ολοκληρωθεί, απαιτείται ένα ποσόν 3.850.000 € για την αποκατάσταση όλων των Σχολικών  κτιρίων και ότι έχει ζητηθεί η συνδρομή της ΚΤΥΠ ΑΕ  για να αναλάβει τη διαδικασία των δημοπρατήσεων για το έργο αποκατάστασης. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι η καλύτερη, λόγω των προβλημάτων της εν λόγω δημόσιας υπηρεσίας και κατά την άποψή μας είναι ανησυχητική και εγκυμονεί κινδύνους για μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις για τις αποκαταστάσεις των δημοτικών σχολείων (Άνω Βαθέος, Πυθαγορείου, Χώρας) και οι μαθητές φοβόμαστε ότι  θα κάνουν τα μαθήματά τους για πολλά χρόνια σε προκατασκευασμένες αίθουσες.

 

  1. Τονίσαμε την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής στη εκτέλεση της διαγωνιστικής διαδικασίας για εξεύρεση χώρων στάθμευσης που έχει ανάγκη η πόλη της Σάμου και τα τουριστικά χωριά καθώς και για τη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς. Δυστυχώς παρήλθε το καλοκαίρι και η τουριστική περίοδος και δεν έγινε τίποτα.

 

  1. Ρωτήσαμε τη Δημοτική Αρχή σε ποιο στάδιο είναι η υλοποίηση της πρόσφατης απόφασης της κυβέρνησης για τη μεταφορά της διαχείρισης των απορριμμάτων από το Δήμο στην ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ (με έδρα τη Χίου) και αν έχουμε καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων και μηχανημάτων του ΧΥΤΑ που εκχωρούνται και αν υπάρχει κίνδυνος για αναγκαστική μετακίνηση εργαζομένων και δεν πήραμε απάντηση.

 

  1. Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή και το Προεδρείο να φέρει σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την αναδρομική απαλλαγή των ιδιοκτητών των σεισμόπληκτων κτιρίων από τα ανταποδοτικά τέλη και ΤΑΠ.

 

  1. Ζητήσαμε εξηγήσεις γιατί, ένα και πλέον χρόνο από την μετεγκατάσταση του ΚΥΤ και την ύπαρξη σχετικής μελέτης που ανέβαζε το κόστος αποκάθαρσης στα 3.000.000 €, δεν έχει γίνει η αποκάθαρση της φαβέλας-πρώην ΚΥΤ, η καθαίρεση των παραγκών, ο διαχωρισμός και η μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών εκτός Σάμου.

 

  1. Ζητήσαμε ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή για τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου της αντικατάστασης των λαμπτήρων οδοφωτισμού και κοινόχρηστων χώρων με λαμπτήρες χαμηλής ενέργειας LED συνολικού προϋπολογισμού 3.435.295,50 €. Καταθέσαμε την εκτίμηση ότι υπάρχει σημαντική υπερτιμολόγηση για την αντικατάσταση των 5000 περίπου λαμπτήρων [μέσο κόστος αντικατάστασης ενός λαμπτήρα- 680 €(!!)] και ζητήσαμε ποιος συνέταξε τη μελέτη και αν έχει εγκριθεί η μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία. Καταθέσαμε την άποψη ότι για να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνει ο Δήμος έπρεπε να στραφεί σε λαμπτήρες φωτισμού με φωτοβολταϊκά panel και παράλληλα να αναπτύξει φωτοβολταϊκά σε στέγες σχολείων και δημοσίων κτιρίων και να ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα ενεργειακών κοινοτήτων.

 

  1. Ζητήσαμε, μαζί και με άλλες παρατάξεις, την καταγραφή ύπαρξης αμιάντου στα Δημόσια κτίρια και καμπάνια του Δήμου για την απόσυρσή του (με ειδικά συνεργεία λόγω της επικινδυνότητας) από κατασκευές εντός πόλεως και χωριών και την ευαισθητοποίηση των ιδιωτών ιδιοκτητών.

 

  1. Μια πραγματικά σπουδαία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η τριμερής Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Δήμου Ανατολικής Σάμου και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που κατέθεσε ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας και αφορά την χρηματοδότηση εκπόνησης μελέτης από το ΕΜΠ του «Ειδικού Στρατηγικού Σχεδίου  Άνω Βαθέος Σάμου». Η χρηματοδότηση θα γίνει από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Το αίτημα από την Πολιτεία να αναληφθεί η υποχρέωση της εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου Αναπτυξιακού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Σάμου παραμένει επίκαιρο και διαρκές.

Related posts

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο: Άμεση Κινητοποίηση του Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Η ατζέντα του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Σάμου

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Ειδική εκπαίδευση για τις Ομάδες Εθελοντών Πυροσβεστών

admin

Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου για σεισμό : Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για κατολισθήσεις ή ζημιές

admin

Δήμος Δυτικής Σάμου: Επανεκκίνηση του Προγράμματος Ανακύκλωσης

admin

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου απαντά στο Σύλλογο Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου

admin

Πράσινο φως για τα έργα αποκατάστασης της Πορφυριάδας & του δρόμου της Σπηλιάς του Πυθαγόρα

admin

ΑΝΑ.Σ.Α για τη Σάμο: Οι 9 θεματικές ομάδες του συνδυασμού

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόστιμο 200 ευρώ για τα ακαθάριστα οικόπεδα

admin