22.9 C
Σάμος
23/04/2024
Δήμος

«η Σάμος αλλάΖΕΙ» για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου, η Δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τη Δημοτική Αρχή :

Α) Καταθέσαμε, ως δημοτική παράταξη, πριν τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ερωτήσεις για θέματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας  και προτάσεις για έλεγχο πεπραγμένων και παραλείψεων της Δημοτικής Αρχής.

 

Συγκεκριμένα:

1.      Συμπληρώνονται 18 μήνες από το φονικό και καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Σάμο. Ρωτήσαμε τη Δημοτικό Αρχή και τη Τεχνική Υπηρεσία να ενημερώσει:

Α)  Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πορεία αποκατάστασης των σχολικών υποδομών και συγκεκριμένα των Δημοτικών Σχολείων Χώρας, Πυθαγορείου, Άνω Βαθέος και Πύργου (εκπόνηση μελετών, χρηματοδότηση και πότε προβλέπεται το έργο της αποκατάστασης).

Β)  Ποια είναι η εξέλιξη της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με την  Ιερά Μητρόπολη Σάμου για τις μελέτες και τις απαιτούμενες υποστηρικτικές εργασίες σε 5 ναούς χωριών του Δήμου μας.

Γ)  Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο Δήμος μας για να διασωθεί η Φραγκόκλησα, ένα ιστορικό, διατηρητέο κτίριο στην παραλιακή της πρωτεύουσας, που κινδυνεύει από κατάρρευση.

 

2.      Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την απόφαση του Δημοτικού  μας Συμβουλίου, με την οποία  ζητήσαμε τη συμμετοχή του Δήμου και πολιτιστικών φορέων στη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου Σάμου, μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για παραχώρησή του στο Ίδρυμα Μακροζωίας του βουλευτή Σάμου κ. Στεφανάδη. Μέχρι τώρα γιατί δεν έχει επιδιωχθεί μια συνάντηση με τον περιφερειάρχη να συζητηθεί η πρότασή μας;

3.      Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας & Παλαιοντολογικό Μουσείο στους Μυτιληνιούς, που την διοίκησή του ασκεί το Ίδρυμα Ζημάλη με  συμμετοχή και του Δήμου μέσω εκπροσώπου από τη Κοινότητα Μυτιληνιών είναι κλειστό και όχι λόγω πανδημίας. Ο Δήμος πρέπει να ενδιαφερθεί για τη λειτουργία του Μουσείου και να συζητήσει με τη Διοίκηση του Ιδρύματος Ζημάλη το μέλλον του με δράσεις ενίσχυσης και συλλειτουργίας. Είναι πάντως ανεπίτρεπτο να παραμείνει για 3η χρονιά κλειστό λόγω οικονομικής αδυναμίας του Ιδρύματος και ο Δήμος να μην ενδιαφέρεται για τη λειτουργία του.

4.      Ζητήσαμε  από τον  κ. Δήμαρχο ενημέρωση από την προχθεσινή συνάντηση (18/3/22) στην Αθήνα των Δημάρχων όλης της Ελλάδας (κατά την  Εαρινή Σύναξη  των Αγροφυλάκων) αντί του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που έπρεπε να γίνει και να πάρει αποφάσεις για τα μεγάλα προβλήματα, οικονομικής δυσπραγίας και έλλειψης προσωπικού, που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση.

 

 

Α. Καταθέσαμε το παρακάτω ψήφισμα ενάντια στο πόλεμο στην Ουκρανία:

 

ü  Καταδικάζουμε κατηγορηματικά και απερίφραστα τη βάρβαρη και απροσχημάτιστη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε βάρος της Ουκρανίας.

ü  Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη και ολόκληρη την ανθρωπότητα σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές.

ü  Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών, προφανώς και της Ουκρανίας,  αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την Ελλάδα που διαχρονικά καταδικάζει κάθε παραβίαση των βασικών αρχών που προβλέπονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους δικαιολογία για την επίθεση σε μια ανεξάρτητη χώρα.

ü  Υπογραμμίζουμε  ότι η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά. Οι ηγεσίες ΕΕ και των ΗΠΑ έχουν ευθύνες για την κλιμάκωση της κατάστασης με τα λάθη αλλά και τις στρατηγικές επιλογές τους. Η ανοχή, η παθητικότητα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ηγεσιών απέναντι στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και η συμμετοχή τους στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας το 1999, μαρτυρούν το υποκριτικό τους ενδιαφέρον. 

ü  Οι τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία αποδεικνύουν για άλλη μια φορά, ότι οι
ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για το μοίρασμα σφαιρών επιρροής και
ενεργειακών πόρων, οι κάθε είδους εθνικισμοί και τα γεωπολιτικά σχέδια των
ισχυρών απειλούν ξανά τον κόσμο με καταστροφή.

ü  Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν μπορεί να φέρει τίποτα άλλο εκτός από καταστροφή για τους δύο λαούς, αλλά και για όλη την Ευρώπη, με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και στο όποιο κεκτημένο των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της πολυφωνίας και του Πολιτισμού, όπως φαίνεται τις τελευταίες μέρες, με την αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος αποκλεισμών και διώξεων ακόμη και στην Τέχνη.

ü  Αποδοκιμάζουμε την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς.

ü  Τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού είναι με το στρατόπεδο της
Ειρήνης, των γεφυρών συνεννόησης, στη βάση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ.

ü  Κάθε ώρα που περνάει επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση, διογκώνονται οι προσφυγικές ροές. Είναι επιτακτική ανάγκη να συγκεντρωθεί και να αποσταλεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια εκφράζοντας έμπρακτα την αμέριστη αλληλεγγύη μας προς τα θύματα του βάρβαρου αυτού πολέμου.

 

Related posts

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Σάμου στις 26 Απριλίου 2024

admin

Συνάντηση Δημάρχου Δυτικής Σάμου με ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα

admin

Νέο Πρόγραμμα Επιχορηγήσεων για Συλλόγους Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Ανατολική Σάμο

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Αυτοψίες στα σχολεία μετά τον σεισμό – Κανένα πρόβλημα

admin

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου Πυθαγόρας Χατζηϊωάννου

admin

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο: Άμεση Κινητοποίηση του Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Η ατζέντα του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Σάμου

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Ειδική εκπαίδευση για τις Ομάδες Εθελοντών Πυροσβεστών

admin

Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου για σεισμό : Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για κατολισθήσεις ή ζημιές

admin