14.9 C
Σάμος
19/04/2024
Δήμος

“Η Σάμος αλλάΖΕΙ” για το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου τη Δευτέρα 7.2.2022 καταθέσαμε, ως δημοτική παράταξη, πριν τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ερωτήσεις για θέματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας  και προτάσεις για έλεγχο πεπραγμένων και παραλείψεων της Δημοτικής Αρχής.

 

Συγκεκριμένα:

1.      Συμπληρώθηκαν 15 μήνες από τον καταστροφικό και φονικό σεισμό που έπληξε τη Σάμο (30.10.2020) και οι ρυθμοί ανταπόκρισης των κυβερνητικών και κρατικών φορέων (ΔΑΕΦΚ κλπ) στα θέματα αποκατάστασης είτε πληγέντων ιδιωτικών κτιρίων είτε δημόσιων υποδομών (σχολεία, εκκλησίες, μνημεία,  λιμάνια, δρόμοι) είναι δραματικά αργοί. Συγκεκριμένα ζητήσαμε πληροφόρηση για τις μελέτες στα 4 δημοτικά σχολεία (Βαθέος, Πυθαγορείου, Χώρας και Παλαιοκάστρου).   Στους πληγέντες από το σεισμό στη Σάμο δόθηκαν μετά από ένα χρόνο κάποιες δυνατότητες (π.χ. arogi.gov.gr) όταν σε άλλες περιοχές (Κρήτη, Εύβοια)   με φυσικές καταστροφές  υλοποιήθηκαν αμέσως. Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση στους συμπολίτες μας, ότι δεν υπάρχει δυναμική ανάδειξη και διεκδίκηση της αποκατάστασης των συνεπειών του σεισμού και πρέπει να οργανωθούν εδώ στη Σάμο και με πρωτοβουλία του Δήμου, συσκέψεις με κυβερνητικά κλιμάκια που θα δώσουν επιτέλους λύσεις (αντίστοιχες συσκέψεις πολυπληθών κυβερνητικών και κρατικών φορέων έγιναν στη Εύβοια, Κρήτη).

2.      Ρωτήσαμε τη Δημοτική Αρχή για την ανησυχητική εξέλιξη του χρηματοδοτικού προγράμματος για την αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», όπου σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες ο Δήμος μας μπορούσε να εντάξει έργα 22.000.000 € και ποιες είναι οι εντάξεις έργων στο Δήμο μας. Πήραμε την απάντηση ότι έχουν υποβληθεί προτάσεις, αλλά μέχρι στιγμής ο Δήμος μας έχει εντάξει μόνο ένα έργο 164.000 € (ψηφιακή αναπαράσταση ναυμαχίας της Μυκάλης). Βέβαια ο βουλευτής του Νομού κ. Στεφανάδης, αναπαράγοντας λογικές και πρακτικές μαυρογιαλούρου, έχει εξαγγείλει 2-3 φορές την ένταξη της χρηματοδότησης του έργου αποκατάστασης του αποχετευτικού αγωγού (για την λειτουργία του βιολογικού της πόλεως Σάμου) χωρίς επίσημα να έχει γίνει.

3.      Ρωτήσαμε  τη Δημοτική Αρχή για τις αργές διαδικασίες (6 μήνες πλέον) όσον αφορά την απομάκρυνση των υλικών των πρόχειρων παραπηγμάτων στο πρώην ΚΥΤ-φαβέλα, που είναι ευθύνη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, και να μπει ένα σαφές και σύντομο χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση (αφού γίνει διαχωρισμός όλων των ανακυκλώσιμων υλικών) εκτός Σάμου και να αποσυνδεθεί από το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την  μεταβίβαση του πρώην πεδίου βολής στο Δήμο Ανατολικής Σάμου.

4.      Καταθέσαμε την πρόταση να εξεταστεί, από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, και να δοθεί άμεσα με ασφάλεια σε κυκλοφορία η περιμετρική οδός της πόλεως (στο τμήμα που υπάρχουν καταπτώσεις) για να αποσυμφορηθεί κυκλοφοριακά ο μοναδικός δρόμος (στα φανάρια) που χρησιμοποιείται τα πρωινά προς  τα σχολεία της πόλης  και δημιουργείται  έντονο κυκλοφοριακό κομφούζιο.

5.      Καταθέσαμε την έντονη ανησυχία μας για την πλημμυρίδα των κρουσμάτων κορονοϊού που τον τελευταίο μήνα έχε εξαπλωθεί στη Σάμο (τα κρούσματα τις τελευταίες 30 ημέρες είναι υπερδιπλάσιες από όλα τα κρούσματα του 2021) και ζητήσαμε να κληθούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς να έρθουν στη Σάμο και να επιληφθούν της αντιμετώπισης της έξαρσης της πανδημίας, γιατί όπως φαίνεται μας έχουν εγκαταλείψει στην ανο(η)σία της αγέλης. Ο Δήμαρχος μας απάντησε ότι έχει προγραμματίσει σύσκεψη για την επαύριον.

 

Τελειώνοντας  να αναφέρουμε τις τοποθετήσεις μας για δύο θέματα που απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο.

–          Υπερψηφίσαμε την  αμφιδρόμηση της οδού Καλλιστράτου (που οδηγεί στη πλαζ Γάγκου) μετά τις επαναφορά του θέματος και τις παλινωδίες από τη Δημοτική Αρχή και ζητήσαμε να προβεί η Δημοτική Αρχή σε εξεύρεση λύσης για την στάθμευση των αυτοκινήτων των περιοίκων.

–          Υποστηρίξαμε την εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας για την στήριξη του Δημοτικού Σχολείου Παγώνδα και ζητήσαμε από το Δήμο και την Αντιπεριφέρεια  να κάτσουν και να τα βρουν, ασχέτως ποιος έχει την αρμοδιότητα, με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας, για την επίσπευση των διαδικασιών αποκατάστασης της ασφαλούς βατότητας  του δρόμου που οδηγεί στο Δημοτικό Σχολείο Παγώνδα.

 

Related posts

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου απαντά στο Σύλλογο Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου

admin

Πράσινο φως για τα έργα αποκατάστασης της Πορφυριάδας & του δρόμου της Σπηλιάς του Πυθαγόρα

admin

ΑΝΑ.Σ.Α για τη Σάμο: Οι 9 θεματικές ομάδες του συνδυασμού

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόστιμο 200 ευρώ για τα ακαθάριστα οικόπεδα

admin

Συγχαρητήρια επιστολή του Δημάρχου Θεμ. Παπαθεοφάνους προς τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους Σμύρνης, Κουσάντασι και Σεφερίχισαρ

admin

Εφαρμογή προγράμματος προληπτικής ιατρικής για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

admin

“Στόχος σας να αντιπολιτευτείτε για ακόμη μια φορά την προηγούμενη Δημοτική αρχή”

admin

Τσιμεντόστρωση τμήματος στο δρόμο Παλαιό-Σπήλαιο Αγίου Αντωνίου

admin

Ζητούν την διατήρηση των Σχολικών Επιτροπών

admin