13.9 C
Σάμος
20/04/2024
Δήμος

“Η Σάμος αλλάΖΕΙ” για το Δημοτικό Συμβούλιο

Συνεδρίασε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο με κύριο θέμα τη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ανατολικής Σάμου για το 2022.

Στην αρχή της συζήτησης, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΔΣ, η δημοτική παράταξη  “Η Σάμος αλλάΖΕΙ” κατέθεσε ερωτήσεις και συγκεκριμένα:

1.     Παρουσιάσαμε Πρωτοσέλιδο του Σαμιακού Βήματος (11/12/2021) που αναφέρει ότι «Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε Σάμου σε πρόσφατα αποτελέσματα  δειγματοληψίας πόσιμου νερού σε 9 σχολικές μονάδες της ΔΕ Βαθέος στις 8 βρέθηκαν κολοβακτηρίδια πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια» και ρωτήσαμε τη Δημοτική Αρχή τι μέτρα έχει λάβει για την υγιεινή του νερού και την ασφάλεια των μαθητών. Με έκπληξη πήραμε την απάντηση ότι ο Δήμος Αν. Σάμου δεν έχει λάβει τέτοιο έγγραφο (!!) και δεν γνωρίζει κάτι σχετικό. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι όταν δύο Υπηρεσίες που στεγάζονται στο ίδιο κτίριο της ΠΕ Σάμου (Διεύθυνση Υγιεινής ΠΕ Σάμου και Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου) δεν μπορούν να επικοινωνήσουν για την ποιότητα της υγιεινής νερού, ειδικά σε σχολικές μονάδες (δειγματοληψίες  που γίνανε στις 16/11/2021) κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

2.     Μαζί με άλλες δημοτικές παρατάξεις ξαναθέσαμε την ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής στην εξεύρεση χώρου για να λειτουργήσει  αξιοπρεπώς η Λαϊκή Αγορά στην πόλης της Σάμου. Καταθέσαμε την πρόταση να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή στην καταγραφή των παραγωγών τοπικών προϊόντων γης και θάλασσας  συντάσσοντας σχετικό Κανονισμό Λειτουργίας Λαϊκής Αγοράς Σάμου και παράλληλα να προβεί σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για ενοικίαση κατάλληλου οικοπέδου, που μπορεί να διαμορφωθεί σε λειτουργική Λαϊκή Αγορά  και για τους παραγωγούς και για τους συμπολίτες μας που αναζητούν τοπικά προϊόντα.

Για το Τεχνικό Πρόγραμμα οι τοποθετήσεις της δημοτικής παράταξης «η Σάμος αλλάΖΕΙ»  έθεσαν σε τρία επίπεδα την κριτική τους και τελικά δεν ψήφισαν την εισήγηση.

Επίπεδο πρώτο:

Μπήκαμε στο 3ο έτος Δημοτικής Αρχής και ακόμη δεν έχει εκπονηθεί, μέσα από την δημοκρατική διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης,  το λεγόμενο 4ετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (2020-2024) του Δήμου με τις στοχοθεσίες που βάζει η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο και βέβαια καμιά εξειδίκευση σε Ετήσια Προγράμματα Δράσης και κατάρτιση ενός εναρμονισμένου Τεχνικού Προγράμματος (άρθρ. 266 του ν. 3852/2010).  Καμία ουσιαστική  εμπλοκή των Προέδρων Κοινοτήτων στην  διαδικασία κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος, απαξιώνοντας ακόμη παραπέρα τα Κοινοτικά Συμβούλια.

Επίπεδο δεύτερο:

Το να συζητάς και να προγραμματίζεις αναπτυξιακή προοπτική με 568.000 € από τους διαθέσιμους από το κράτος πόρους (ΚΑΠ). Άρα το βασικό εδώ είναι το διεκδικητικό πλαίσιο του Δήμου μας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας να απαιτήσουν την ουσιαστική οικονομική αυτοδυναμία των Δήμων με πόρους που συνεχώς παρακρατούνται και μειώνονται.  Είναι γνωστό ότι οι Δήμοι δεν έχουν αρμοδιότητα και δεν μπορούν να διαχειριστούν τα μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, ΠΔΕ) και παραμένουν οι Δήμαρχοι επαίτες στις πόρτες του Υπουργείου Εσωτερικών μπας και τους χρηματοδοτήσει κάποιο έργο ο Αν. Υπουργός Πέτσας.

Επίπεδο τρίτο:

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου δεν διεκδίκησε δυναμικά επιπλέον χρηματοδοτήσεις  για την ταλαιπωρία που έχει υποστεί ο τόπος από τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, παρόλο των πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ που διαθέτει το αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Παρομοίως δεν διεκδίκησε ένα Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Σάμου από τις καταστροφικές συνέπειες του φονικού σεισμού της 30ης Οκτώβρη 2020, που θα επέφεραν πέραν των ουσιαστικών προγραμματικών σχεδιασμών και μελετών και επιπλέον χρηματοδοτικούς πόρους.

Τελικά, όπως για τον τουρισμό και την οικονομική ζωή της Σάμου έχουμε σαν αναφορά το 2019 και (θα) συγκρίνουμε τα μεγέθη του 2020, του 2021, το 2022 και του 2023  έτσι και στα αυτοδιοικητικά και Δημοτικά πεπραγμένα θα ανατρέχουμε στο παρελθόν, γιατί δεν αντιμετωπίζουμε με επάρκεια  τις δύσκολες όντως καταστάσεις που περνάει ο τόπος.

Το σίγουρο είναι ότι η λογική του «δικού μας Υπουργού» ή του «δικού μας Δημάρχου» ή να «τα έχουμε καλά με την κυβέρνηση» δεν φέρνει αποτελέσματα και πρέπει να επιλεγεί ο δρόμος της δυναμικής, μαζικής και ενωτικής διεκδίκησης.

 

Απάντηση απο τον Δήμο Ανατολικής Σάμου

ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ  ΣΑΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                          Σάμος 16/12/2021

 

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ του Δήμου Ανατολικής Σάμου κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Η ΣΑΜΟΣ  ΑΛΛΑΖΕΙ» Νίκος Ζάχαρης  παρουσίασε και επέδειξε το  Πρωτοσέλιδο του Σαμιακού Βήματος (11/12/2021) που αναφέρει ότι «σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε Σάμου σε πρόσφατα αποτελέσματα  δειγματοληψίας πόσιμου νερού σε 9 σχολικές μονάδες της ΔΕ Βαθέος στις 8 βρέθηκαν κολοβακτηρίδια πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια» και ρώτησε  τη Δημοτική Αρχή τι μέτρα έχει λάβει για την υγιεινή του νερού και την ασφάλεια των μαθητών. Φυσικά η Προισταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος οι οποίοι ήταν γνώστες του θέματος  απάντησαν στην ερώτηση και ενημέρωσαν το σώμα σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Δημοτική Αρχή και η εμπλεκόμενη υπηρεσία του Δήμου.

Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι  η Δημοτική Αρχή δεν γνώριζε το πρωτοσέλιδο του Σ.Β αφού η  εφημερίδα με ημερομηνία 11/12/2021 κυκλοφόρησε μόνο σε ηλεκτρονική μορφή αφενός αφετέρου ότι το έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε Σάμου  πρωτοκολλήθηκε ως εισερχόμενο  στο Δήμο στις 9-12-2021 και  οι Τεχνικές Υπηρεσίες έλαβαν γνώση στις 14-12-2021.  Σε κάθε περίπτωση  για την  αποκατάσταση της αλήθειας πληροφορούμε τους Δημότες μας ότι  ευθύς ως ελήφθη το προαναφερόμενο έγγραφο  η Προισταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος επελήφθησαν άμεσα του θέματος  και προέβησαν στις κατά νόμο και κατά περίπτωση δέουσες ενέργειες δηλαδή στον επιτόπιο έλεγχο όλων των δεξαμενών , εστάλησαν δείγματα για αναλύσεις στο εργαστήριο στην Αθήνα και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Είναι επιεικώς άκομψο, κατακριτέο πολιτικά και ηθικά  , θέματα που άπτονται της Δημόσιας υγείας και δη θέματα που αφορούν τα σχολεία και τα παιδιά μας να αποτελούν αντικείμενα πολιτικής εκμετάλλευσης , εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης και αντιπαράθεσης.

Η  Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει και το αποδεικνύει καθημερινά με πράξεις ότι πάνω από όλα τα ζητήματα του Δήμου  προτεραιότητα έχουν  η Δημόσια Υγεία, τα σχολεία και τα παιδιά μας.

ΚΟΛΛΑΡΟΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Related posts

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο: Άμεση Κινητοποίηση του Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Η ατζέντα του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Σάμου

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Ειδική εκπαίδευση για τις Ομάδες Εθελοντών Πυροσβεστών

admin

Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου για σεισμό : Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για κατολισθήσεις ή ζημιές

admin

Δήμος Δυτικής Σάμου: Επανεκκίνηση του Προγράμματος Ανακύκλωσης

admin

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου απαντά στο Σύλλογο Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου

admin

Πράσινο φως για τα έργα αποκατάστασης της Πορφυριάδας & του δρόμου της Σπηλιάς του Πυθαγόρα

admin

ΑΝΑ.Σ.Α για τη Σάμο: Οι 9 θεματικές ομάδες του συνδυασμού

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόστιμο 200 ευρώ για τα ακαθάριστα οικόπεδα

admin