8.9 C
Σάμος
30/03/2023
Σαμιακά

Η Σάμος αλλάΖΕΙ : “Να προσφύγουμε ενάντια στον γεωγραφικό εγκλωβισμό προσφύγων στα νησιά”

ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ και οι ΕΠΙΤΑΞΕΙΣ για ΚΕΝΤΡΑ- ΦΥΛΑΚΕΣ  ΜΑΜΟΥΘ  

Επειδή τώρα κάποιοι ανακαλύπτουν (δες Περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης) ότι  η διαδικασία του εγκλωβισμού προσφύγων/μεταναστών και ο υπερπληθυσμός τους στα νησιά είναι με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ της ελληνικής κυβέρνησης και προβλέπεται στο τελευταίο νόμο για το άσυλο (ν. 4636/1.11.19) http://asylo.gov.gr/wp-content/uploads/2019/11/%CE%9D.-4636.2019-%CE%A6%CE%95%CE%9A-169.%CE%91.1.11.2019.pdf που ψηφίστηκε από τη ΝΔ,  και στο άρθρο  45 περιλαμβάνεται η εξής διατύπωση:

Άρθρο 45

(Άρθρο 7 Οδηγίας 2013/33/ΕΕ)

Διαμονή και ελευθερία κυκλοφορίας

  1. Οι αιτούντες μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ελληνική Επικράτεια ή στην περιοχή που τους ορίζεται με κανονιστικού χαρακτήρα απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ο περιορισμός της ελευθερίας κυκλοφορίας εντός συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, δεν θίγει την αναπαλλοτρίωτη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής και δεν εμποδίζει την άσκηση των δικαιωμάτων, που προβλέπονται στις διατάξεις του παρόντος.
  2. Με απόφαση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου, μπορεί να αποφασίζεται, η διαμονή του αιτούντος σε συγκεκριμένο τόπο, μόνο όταν τούτο είναι αναγκαίο για την ταχεία επεξεργασία και την αποτελεσματική παρακολούθηση της αίτησης παροχής διεθνούς προστασίας του ή μόνο για απολύτως αιτιολογημένους λόγους δημοσίου συμφέροντος ή δημόσιας τάξης.Ο περιορισμός μνημονεύεται στο δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας.
  3. Στους αιτούντες, στους οποίους έχει καθορισθεί τόπος διαμονής κατά την παράγραφο 2,παρέχονται υλικές συνθήκες υποδοχής, εφόσον διαμένουν εντός της υποδεικνυόμενης, από την απόφαση περιορισμού, γεωγραφικής περιοχής.

 Ομοίως στο άρθρο 39 και στην παραγρ. 7α περιλαμβάνεται η διατύπωση:

Άρθρο 39

Γενικές Διατάξεις για τις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης

1.

  1. Κατά το πέμπτο στάδιο της «Περαιτέρω παραπομπής και μετακίνησης»:

α) ο Διοικητής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα σύνορα της χώρας, λόγω επειγουσών αναγκών εξαιτίας αύξησης αφίξεων ή για την προσήκουσα ολοκλήρωση των διαδικασιών των προηγούμενων παραγράφων και ιδίως σε περίπτωση προσώπων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, με απόφασή του δύναται να παραπέμπει τον υπήκοο τρίτης χώρας ή ανιθαγενή σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην ενδοχώρα ή να ορίζει την παραμονή σε άλλες κατάλληλες δομές, για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποδοχής και ταυτοποίησης. Κατά τη λήψη της απόφασης λαμβάνονται ιδίως υπόψη η αρχή της οικογενειακής ενότητας και το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Για την απόφαση αυτή ενημερώνεται ο αιτών σύμφωνα με την παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται και οι λεπτομέρειες της μεταφοράς των υπηκόων τρίτων χωρών ή ανιθαγενών μεταξύ των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης,

Να υπενθυμίσουμε ότι ο γεωγραφικός περιορισμός στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου είχε ακυρωθεί από το Δ΄ Τμήμα του ΣΤΕ, με την απόφαση 805/17.4.2018, ενάντια στην απόφαση 10464/31-5-2017 της τότε Διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου για τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας των αιτούντων άσυλο https://www.gcr.gr/el/ekdoseis-media/ypotheseis-edda/ypotheseis-apofaseis-enopion-ellinikon-dikastirion/item/870-apofasi-ste-geographicos-periorismos

Το σκεπτικό του ΣΤΕ: «το Συμβούλιο της Επικρατείας διαπίστωσε, ακόμα, ότι η άνιση συγκέντρωση αιτούντων άσυλο σε ορισμένες μόνο περιοχές της χώρας, επιφέρει σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμισή τους. Σύμφωνα με την απόφαση, οι εν λόγω περιφέρειες καλούνται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν, με τις υπάρχουσες υποδομές, εν μέσω της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, την είσοδο και παραμονή σε αυτές σημαντικού αριθμού προσώπων που αιτούνται διεθνή προστασία, με συνέπεια να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης κοινωνικών εντάσεων, με επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και την οικονομική ζωή των εν λόγω περιφερειών, οι οποίες αποτελούν και τουριστικούς προορισμούς».

Σήμερα που στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 45.000 πρόσφυγες/μετανάστες,  λέτε να μην ισχύουν αυτά που επικαλείται το ΣΤΕ στην απόφασή του;

ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ και οι ΕΠΙΤΑΞΕΙΣ για ΚΕΝΤΡΑ- ΦΥΛΑΚΕΣ  ΜΑΜΟΥΘ  

 

ΥΓ. Ο νόμος ν. 4636/1.11.19  τροποποίησε το ν. 4540/18, όπου στο άρθρο 7 την ευθύνη για τον γεωγραφικό περιορισμό τον είχε πάλι ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου.

 http://asylo.gov.gr/wp-content/uploads/2018/05/%CE%9D%CE%9F%CE%9C%CE%9F%CE%A3-4540-22.05.2018.pdf

Related posts

Κινητοποίηση για την Υγεία την Πέμπτη 6 Απριλίου

admin

Η Ικαρία, το “νησί των αθανάτων” ανάμεσα στις προτάσεις του National Geographic Traveler για το 2023

admin

Αντιδράσεις για την κοπή δέντρων στην είσοδο του Ηραίου

admin

Το ΣΔΕ Καρλοβάσου στο οινοποιείο Βακάκη

admin

Το ΕΚ Σάμου για το εργατικό ατύχημα στο Βαθύ

admin

Προβλήματα στο αεροδρόμιο της Σάμου λόγω χαμηλής νέφωσης

admin

ΕΤΕΜ: Η σημερινή δοκιμαστική προσέγγιση του “Dodekanisos Express” ήταν η αρχή για την ανάπτυξη του τόπου μας

admin

Με μεγάλη επιτυχία και πολλές εγγραφές συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε ο 6ος Ημιμαραθώνιος «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

admin

Ανακοίνωση ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ για τα ζητήματα της υγείας και τις ελλείψεις ιατρών

admin