26.7 C
Σάμος
19/06/2024
Δήμος

«η Σάμος αλλάΖΕΙ»: «Οι γιορτινές μέρες πέρασαν… αλλά η καθημερινότητα είναι σκληρή και τα προβλήματα υπαρκτά…»

Η δημοτική παράταξη Δήμου Ανατολικής Σάμου «η Σάμος αλλάΖΕΙ» υπενθυμίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας που είναι υπαρκτά και μεγάλα. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Οι γιορτινές μέρες πέρασαν, οι ευχές δόθηκαν και πάρθηκαν, αλλά η καθημερινότητα είναι σκληρή και τα προβλήματα υπαρκτά, μεγάλα και διαρκή.

1. Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε την αντισυνταγματικότητα του νομοθετικού έργου της ΝΔ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δημοσιεύθηκε και μετά την 2/12/2022 όλες οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής (και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής) πάσχουν στην νομιμότητά τους. Δικαιώνονται έτσι οι απόψεις που καταθέσαμε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και ζητήσαμε να συζητιούνται τα σοβαρά ζητήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι στις Επιτροπές για να μην κινδυνεύουν με ακύρωση και καθυστερήσεις.

Να υπενθυμίσουμε εδώ το σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε τις διατάξεις των νόμων 4623/2019 και 4625/2019 της κυβέρνησης της ΝΔ ως αντισυνταγματικές γιατί «μετέβαλαν εκ των υστέρων το πλαίσιο ασκήσεως του κατοχυρωμένου στο Σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των ΟΤΑ», ενώ σε σχέση με την περίφημη «κυβερνησιμότητα» ανατρέπονται όλοι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς τονίζεται ότι κατά τον χρόνο ψήφισης των σχετικών διατάξεων, δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ (ν. 4555/2018), ώστε να δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος η τόσο σοβαρή και έντονη επέμβαση του νομοθέτη στη βούληση των εκλογέων.

2. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που έχει αναγγελθεί ότι θα γίνει στη Σάμο εντός Ιανουαρίου 2023 ελπίζουμε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι περιφερειακοί σύμβουλοι θα λάβουν υπόψη τις απόψεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου και των πολιτιστικών φορέων για τη δημιουργία Φορέα Διοίκησης και Λειτουργίας του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου Σάμου (με ένα βιώσιμο σχέδιο χρηματοοικονομικής μελέτης και Κανονισμό Λειτουργίας), ώστε το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σάμου να λειτουργήσει σύμφωνα με τους σκοπούς και στόχους παραχώρησης, χρηματοδότησης, ανακατασκευής και ανακαίνισης του κτιρίου για να γίνει ο πολιτιστικός και πνευματικός πνεύμονας της Σάμου.

3. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18ης Οκτωβρίου 2022 ελήφθη ΟΜΟΦΩΝΑ μια σπουδαία απόφαση, που αφορά σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Δήμου Ανατολικής Σάμου και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την χρηματοδότηση της εκπόνησης μελέτης του «Ειδικού Στρατηγικού Σχεδίου Άνω Βαθέος Σάμου», μετά από πρόταση που κατέθεσε ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας. Δυστυχώς πέρασαν σχεδόν 3 μήνες και ακόμη η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν έχει ενδιαφερθεί για την λήψη της αντίστοιχης απόφασης και της χρηματοδότησης.

Ελπίζουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο που προγραμματίζεται να γίνει στη Σάμο να τεθεί για συζήτηση και λήψη απόφασης και να μην μπλέξει σε αδιέξοδο, όπως η εξαγγελμένη υποχρέωση για τη μελέτη του δρόμου πρόσβασης στο Δημοτικό Σχολείο Παγώνδα που έμεινε απλή εξαγγελία.

4. 
Να υπενθυμίσουμε ξανά την δέσμευση του αρμόδιου Υφυπουργού για τις φυσικές καταστροφές κ. Τριαντόπουλου στο Δημαρχείο στις 8 Μαΐου 2022 ότι η Πολιτεία θα αναλάβει την εκπόνηση ενός «Ολοκληρωμένου Αναπτυξιακού Πρόγραμμα Οικονομικής Ανασυγκρότησης της Σάμου» που η παράταξή μας είχε θέσει επιτακτικά, αλλά δυστυχώς μετά από 8 μήνες δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία και κανείς από τους θεσμικούς μας εκπροσώπους (βουλευτής, Δήμαρχοι, Αντιπεριφέρεια) δεν το διεκδικεί συλλογικά και δυναμικά, παρόλο που η Σάμος μετά την 10ετή οικονομική κρίση, την πανδημία και τον καταστροφικό σεισμό έχει απολύτως ανάγκη ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης με επιπλέον χρηματοδοτήσεις (κάτι αντίστοιχο με τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν μετά τις φωτιές στην Βόρειο Εύβοια με τον Σταύρο Μπένο).»

Related posts

Οδηγίες δήμου για μείωση αποβλήτων χάρτινων συσκευασιών

admin

Ειδική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου

admin

Αναστολή λειτουργίας Σχολείων στην Ανατολική και Δυτική Σάμο λόγω καύσωνα

admin

Κλιματιζόμενες αίθουσες στη διάθεση των πολιτών ενόψει καύσωνα στους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Σάμου: Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

admin

Οι υπηρεσίες του Δήμου Ανατολικής Σάμου έτοιμες για τις Ευρωεκλογές της Κυριακής

admin

Συμμετοχή της Λαϊκής Συσπείρωσης στη σύσκεψη με τον Υφυπουργό Τριαντόπουλο

admin

Ορισμός νέου μέλους στην Επιτροπή Μεταναστευτικού, Προσφυγικού και Κρίσεων της ΚΕΔΕ

admin

Η ΑΝΑ.Σ.Α για το έργο βελτίωσης αγροτικών οδών

admin