Connect with us

Σαμιακά

“Η Σάμος αλλάΖΕΙ”: Τι να κάνουμε μετά το σεισμό

Published

on

Πέρασαν 3 εβδομάδες από τον φονικό καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Σάμο στις 30 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός  ήλθε, είδε και απήλθε, μοιράζοντας συμπάθεια και με τη ρήση του «η Σάμος άντεξε» ξεμπέρδεψε.

Γι’ αυτό 21 ημέρες από το σεισμό η Σάμος ακόμη δεν έχει κηρυχθεί ως σεισμόπληκτο νησί.

Κι ας είχαμε θύματα 2 αδικοχαμένα παιδιά κάτω από τη λαιμητόμο των ετοιμόρροπων επικίνδυνων κτιρίων κι ας υπάρχουν πάνω από 2000 κτίρια «κίτρινα» από τον Α’ βάθμιο μετασεισμικό έλεγχο, εκατοντάδες οικογένειες συμπολιτών μας άστεγοι σε ξενοδοχεία-συγγενείς-φίλους, δεκάδες σχολικά και πανεπιστημιακά κτίρια ακατάλληλα να υποδεχθούν μαθητές και φοιτητές, μεγάλες καταστροφές σε εκκλησίες και σε παραδοσιακά κτίρια αρχιτεκτονικής αξίας, λιμάνια και δρόμοι που «άνοιξαν» και εκατοντάδες επιχειρήσεις που επλήγησαν είτε από το σεισμό είτε από το τσουνάμι.

Ένας δραματικός απολογισμός με μεγάλες  καταστροφές και σε δημόσιες υποδομές και σε ιδιωτικές κατοικίες και επιχειρήσεις.

Άρα κ. πρωθυπουργέ η Σάμος δεν άντεξε.

Επλήγη όλο το νησί από ένα πολύ μεγάλο σεισμό (7 R) που επέφερε τεράστιες ζημιές και αν η Σάμος αφεθεί στα συνηθισμένα μέτρα που ισχύουν για συνήθεις φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες) θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη με δυσοίωνο μέλλον, που όλοι το απευχόμαστε.

Και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι στη Σάμο. Και είναι πράγματι λυπηρό ότι δεν έχει συγκληθεί 20 ημέρες μετά το σεισμό ούτε μία κοινή σύσκεψη μεταξύ του Δήμου Ανατολικής Σάμου, του Δήμου Δυτικής Σάμου, της Περιφερειακής Ενότητας και του βουλευτή.

Δεν υπάρχει, έστω μια κοινή επιστολή με υπογραφή από όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους της Σάμου. Ούτε ένα Συμβούλιο Δημοτικό ή περιφερειακό να εκφράσει το διεκδικητικό πλαίσιο της Σάμου.

Εκτιμούμε λοιπόν ότι στη Σάμο πρέπει να διαμορφωθεί ένα ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Διεκδίκησης των τοπικών θεσμικών φορέων (Δήμων, περιφέρειας, παραγωγικών τάξεων και επιστημονικών φορέων) όχι μόνο της γρήγορης αποκατάστασης των καταστροφικών επιπτώσεων του σεισμού (άμεσες αποζημιώσεις πληγέντων κατοίκων και επιχειρήσεων, ανακατασκευή σχολείων και δημόσιων υποδομών) αλλά και την διεκδίκηση και εκπόνηση ενός ειδικού Προγράμματος Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης της Σάμου με μελετημένο Σχέδιο, εξειδικευμένο Πρόγραμμα, επιπλέον προσδιορισμένους χρηματοδοτικούς Πόρους Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πέραν των υπαρχόντων οριζόντιων (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ) και οραματική Διεύθυνση.

Πρέπει η Πολιτεία (Κυβέρνηση, δημόσιοι φορείς που ασχολούνται με τις φυσικές καταστροφές)  να καταλάβει ότι στη Σάμο δεν συνέβη μια ακόμη φυσική καταστροφή, που πέρασε. Ο σεισμός στο Σάμο θα αφήσει ανεξίτηλα για πολλά χρόνια το πέρασμά του. Χρειάζεται, και λόγω του επερχόμενου χειμώνα, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της καταγραφής και των ελέγχων.

Δεν μπορεί η Σάμος να περιμένει να ολοκληρωθεί ο Β’ βάθμιος μετασεισμικός έλεγχος (κοντά στα Χριστούγεννα) για να βγει η ΚΥΑ οριοθέτησης και κήρυξης της Σάμου ως σεισμόπληκτης. Η Σάμος επλήγη από το σεισμό σε ολόκληρο το νησί και η κήρυξη  ως σεισμόπληκτης με ΚΥΑ έπρεπε να είχε γίνει ήδη. Άμεσα η Βουλή να νομοθετήσει με σχετικές τροπολογίες.

Η καθυστέρηση της κήρυξης της Σάμου ως σεισμόπληκτης είναι προϋπόθεση και πάει πίσω χρονικά και τις αποζημιώσεις σε πληγείσες επιχειρήσεις και  την αποκατάσταση των κτιρίων που οι συμπολίτες μας πρέπει να επισκευάσουν και τις αποφάσεις για τη στέγαση των αστέγων συμπολιτών μας.

Παράλληλα, πρέπει η Πολιτεία να συστήσει εδώ στη Σάμο αυτοτελή Κρατική Υπηρεσία στελεχωμένη με επάρκεια, που θα είναι εξουσιοδοτημένη για όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την υποστήριξη των σεισμόπληκτων κατοίκων της Σάμου.

Αφήνουμε τελευταία την υπόθεση των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων,  που πολλά επικρέμονται  ως λαιμητόμοι και μπορούν ανά πάσα στιγμή να θρηνήσουμε και άλλους  συνανθρώπους μας.  Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από το 1929 (!!) για την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων  & επικίνδυνων κτιρίων όσον αφορά τις διαδικασίες, την χρηματοδότηση και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους και οι Δήμοι να προχωρήσουν στην άρση της επικινδυνότητάς τους.

Τέλος να εκφράσουμε και ως δημοτική παράταξη τις ευχαριστίες σε όλους τους συμπολίτες μας και φορείς που συνδράμουν παντοιοτρόπως σε όλες αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η Σάμος.

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Σεισμική δόνηση ανοικτά της Σάμου

Published

on

By

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σάμου

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σάμου, στις 22:20.

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Το Samos Club Θύρα 13 κοντά στους πληγέντες του σεισμού

Published

on

By

Την έμπρακτη συμπαράστασή τους στους κατοίκους της Σαμου που επλήγησαν από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου, τα μέλη του Samos club θύρα 13, συγκέντρωσαν αναγκαία είδη πρώτης ανάγκης και τα παρέδωσαν στον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Βασίλη Πανουράκη, προκειμένου να δοθούν σε κατοίκους της Σάμου που τα έχουν ανάγκη.

 

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Αθανάσιος Γκάνας, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: Η μεγαλύτερη μετατόπιση εδάφους στη Σάμο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Χαρδαλιάς για Σάμο: Χωρίς SMS στις μετακινήσεις

Δήμος4 εβδομάδες ago

Υποβολή αιτήσεων για τη οικονομική ενίσχυση πολιτών που έχουν πληγεί από τον σεισμό

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Κατά 18-25 εκατοστά ανυψώθηκε η Σάμος μετά τον σεισμό

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Υπό ελέγχο η φωτιά στο ΚΥΤ Σάμου – Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στη Σάμο

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ενημέρωση για δωρεές στους σεισμοπλήκτους Δήμους της Σάμου

Δήμος4 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατ. Σάμου: Απομάκρυνση πολιτών απο περιοχές της πόλης της Σάμου και της Κοινότητας Βαθέος

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Υπό έλεγχο η φωτιά στον υπαίθριο καταυλισμό γύρω από το hotspot Σάμου

Περιφερειακά4 εβδομάδες ago

Μουτζούρης από την Σάμο μετά τη φωτιά στο ΚΥΤ: «Απομακρύνετε από τα νησιά τους μετανάστες»

Περιφερειακά3 εβδομάδες ago

Έως και την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου η διακοπή μαθημάτων στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή