Connect with us

Σαμιακά

“Η Σάμος αλλάΖΕΙ”: Τι να κάνουμε μετά το σεισμό

Published

on

Πέρασαν 3 εβδομάδες από τον φονικό καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Σάμο στις 30 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός  ήλθε, είδε και απήλθε, μοιράζοντας συμπάθεια και με τη ρήση του «η Σάμος άντεξε» ξεμπέρδεψε.

Γι’ αυτό 21 ημέρες από το σεισμό η Σάμος ακόμη δεν έχει κηρυχθεί ως σεισμόπληκτο νησί.

Κι ας είχαμε θύματα 2 αδικοχαμένα παιδιά κάτω από τη λαιμητόμο των ετοιμόρροπων επικίνδυνων κτιρίων κι ας υπάρχουν πάνω από 2000 κτίρια «κίτρινα» από τον Α’ βάθμιο μετασεισμικό έλεγχο, εκατοντάδες οικογένειες συμπολιτών μας άστεγοι σε ξενοδοχεία-συγγενείς-φίλους, δεκάδες σχολικά και πανεπιστημιακά κτίρια ακατάλληλα να υποδεχθούν μαθητές και φοιτητές, μεγάλες καταστροφές σε εκκλησίες και σε παραδοσιακά κτίρια αρχιτεκτονικής αξίας, λιμάνια και δρόμοι που «άνοιξαν» και εκατοντάδες επιχειρήσεις που επλήγησαν είτε από το σεισμό είτε από το τσουνάμι.

Ένας δραματικός απολογισμός με μεγάλες  καταστροφές και σε δημόσιες υποδομές και σε ιδιωτικές κατοικίες και επιχειρήσεις.

Άρα κ. πρωθυπουργέ η Σάμος δεν άντεξε.

Επλήγη όλο το νησί από ένα πολύ μεγάλο σεισμό (7 R) που επέφερε τεράστιες ζημιές και αν η Σάμος αφεθεί στα συνηθισμένα μέτρα που ισχύουν για συνήθεις φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες) θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη με δυσοίωνο μέλλον, που όλοι το απευχόμαστε.

Και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι στη Σάμο. Και είναι πράγματι λυπηρό ότι δεν έχει συγκληθεί 20 ημέρες μετά το σεισμό ούτε μία κοινή σύσκεψη μεταξύ του Δήμου Ανατολικής Σάμου, του Δήμου Δυτικής Σάμου, της Περιφερειακής Ενότητας και του βουλευτή.

Δεν υπάρχει, έστω μια κοινή επιστολή με υπογραφή από όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους της Σάμου. Ούτε ένα Συμβούλιο Δημοτικό ή περιφερειακό να εκφράσει το διεκδικητικό πλαίσιο της Σάμου.

Εκτιμούμε λοιπόν ότι στη Σάμο πρέπει να διαμορφωθεί ένα ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Διεκδίκησης των τοπικών θεσμικών φορέων (Δήμων, περιφέρειας, παραγωγικών τάξεων και επιστημονικών φορέων) όχι μόνο της γρήγορης αποκατάστασης των καταστροφικών επιπτώσεων του σεισμού (άμεσες αποζημιώσεις πληγέντων κατοίκων και επιχειρήσεων, ανακατασκευή σχολείων και δημόσιων υποδομών) αλλά και την διεκδίκηση και εκπόνηση ενός ειδικού Προγράμματος Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης της Σάμου με μελετημένο Σχέδιο, εξειδικευμένο Πρόγραμμα, επιπλέον προσδιορισμένους χρηματοδοτικούς Πόρους Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πέραν των υπαρχόντων οριζόντιων (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ) και οραματική Διεύθυνση.

Πρέπει η Πολιτεία (Κυβέρνηση, δημόσιοι φορείς που ασχολούνται με τις φυσικές καταστροφές)  να καταλάβει ότι στη Σάμο δεν συνέβη μια ακόμη φυσική καταστροφή, που πέρασε. Ο σεισμός στο Σάμο θα αφήσει ανεξίτηλα για πολλά χρόνια το πέρασμά του. Χρειάζεται, και λόγω του επερχόμενου χειμώνα, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της καταγραφής και των ελέγχων.

Δεν μπορεί η Σάμος να περιμένει να ολοκληρωθεί ο Β’ βάθμιος μετασεισμικός έλεγχος (κοντά στα Χριστούγεννα) για να βγει η ΚΥΑ οριοθέτησης και κήρυξης της Σάμου ως σεισμόπληκτης. Η Σάμος επλήγη από το σεισμό σε ολόκληρο το νησί και η κήρυξη  ως σεισμόπληκτης με ΚΥΑ έπρεπε να είχε γίνει ήδη. Άμεσα η Βουλή να νομοθετήσει με σχετικές τροπολογίες.

Η καθυστέρηση της κήρυξης της Σάμου ως σεισμόπληκτης είναι προϋπόθεση και πάει πίσω χρονικά και τις αποζημιώσεις σε πληγείσες επιχειρήσεις και  την αποκατάσταση των κτιρίων που οι συμπολίτες μας πρέπει να επισκευάσουν και τις αποφάσεις για τη στέγαση των αστέγων συμπολιτών μας.

Παράλληλα, πρέπει η Πολιτεία να συστήσει εδώ στη Σάμο αυτοτελή Κρατική Υπηρεσία στελεχωμένη με επάρκεια, που θα είναι εξουσιοδοτημένη για όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την υποστήριξη των σεισμόπληκτων κατοίκων της Σάμου.

Αφήνουμε τελευταία την υπόθεση των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων,  που πολλά επικρέμονται  ως λαιμητόμοι και μπορούν ανά πάσα στιγμή να θρηνήσουμε και άλλους  συνανθρώπους μας.  Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από το 1929 (!!) για την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων  & επικίνδυνων κτιρίων όσον αφορά τις διαδικασίες, την χρηματοδότηση και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους και οι Δήμοι να προχωρήσουν στην άρση της επικινδυνότητάς τους.

Τέλος να εκφράσουμε και ως δημοτική παράταξη τις ευχαριστίες σε όλους τους συμπολίτες μας και φορείς που συνδράμουν παντοιοτρόπως σε όλες αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η Σάμος.

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Τρεις ειδικότητες γιατρών στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου Ικαρίας

Published

on

By

Με τρείς επικουρικούς γιατρούς ενισχύετε το Κέντρο Υγείας Ευδήλου Ικαρίας και αφορά στις ειδικότητες: Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, Καρδιολογίας και Ακτινολόγου
Πληροφορίες για εξετάσεις και ραντεβού στα τηλέφωνα: 2275033030, 2275032922, 2275031228.

Πηγή: ertnews.gr

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Προσοχή εφιστά η Πυροσβεστική Σάμου για την καύση γεωργικών υπολειμμάτων

Published

on

By

Έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί με τις πυρκαγιές, ακόμα και τώρα, έκανε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σαμου, Αντιπύραρχος Γεώργιος Μιαούλης, με αφορμή τα αυξημένα περιστατικά πυρκαγιάς που έχουν παρατηρηθεί στην ύπαιθρο, λόγω  της καύσης γεωργικών υπολειμμάτων.

Ο κ. Μιαούλης αναφέρει

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Υπηρεσία μας καλείται σχεδόν σε καθημερινή βάση να αντιμετωπίσει πυρκαγιές, οι οποίες εκδηλώνονται από αμέλεια.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται μια αύξηση στην εκδήλωση πυρκαγιών προερχόμενη κατά κύριο λόγο από καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων, σε σημεία τα οποία σε συνδυασμό με τους ισχυρούς πνέοντες ανέμους στην ευρύτερη περιοχή της Π/Ε Σάμου, προσαυξάνουν σημαντικά την επικινδυνότητα ταχείας επέκτασης με ταυτόχρονη πρόκληση σημαντικών καταστροφών στο φυσικό περιβάλλον και όχι μόνο.

Επιπλέον, τονίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η καύση γεωργικών υπολειμμάτων επιτρέπεται κατά την παρούσα χρονική περίοδο, μόνο εφόσον ο ενεργών αυτής προβεί στην λήψη συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων.

Ύστερα από τα ανωτέρω, απευθύνεται έκκληση στους κατοίκους του Νησιού, ώστε να επιδείξουν την μέγιστη προσοχή για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία μας, σε διαφορετική περίπτωση, υποχρεούται στην επιβολή των προβλεπόμενων ποινικών και διοικητικών κυρώσεων»

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

COVID-197 ημέρες ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος4 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-191 εβδομάδα ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

Πολιτικά4 εβδομάδες ago

Μηταράκης: Κλείνει οριστικά στο επόμενο τρίμηνο το ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου

Δημοφιλή