Connect with us

Σαμιακά

Η στατιστική ανάλυση της μετασεισμικής συμπεριφοράς στη Σάμο

Published

on

H στατιστική ανάλυση της μετασεισμικής συμπεριφοράς στο νησί μας, του Εργαστηρίου Στατιστικής και Ανάλυσης Δεδομένων του Τμήματος ΣΑΧΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Συνολικά, από της 30/10/2020, 14:04 μ.μ. (πρώτος μετασεισμός) έως και της 1/11/2020, 15:28 μ.μ.:
Το πλήθος των μετασεισμικών δονήσεων ανέρχεται στις 147.
Η μέση απόσταση μεταξύ τους είναι 17 λεπτά, ενώ η διάμεση απόσταση είναι 5 λεπτά.
Η ελάχιστη τιμή του μεγέθους των δονήσεων είναι 4R, ενώ η μέγιστη 5R.
Κατά μέσο όρο, κάθε μια μετασεισμική δόνηση φτάνει τα 4R.

Αναλυτικά:

Αγαπητοί συμπολίτες, Αγαπητοί φίλοι,

 

Τα μέλη του Εργαστηρίου Στατιστικής και Ανάλυσης Δεδομένων (LabSTADA), του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκφράζουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο αδικοχαμένων παιδιών μας και την συμπαράστασή μας σε όλους τους πληγέντες του μεγάλου σεισμού στην Σάμο.

Τα δραματικά γεγονότα που εξελίσσονται τις τελευταίες 2 μέρες στο νησί μας, δεν μπορούν να αφήσουν αμέτοχη την Τοπική Πανεπιστημιακή Κοινότητα και ως εκ τούτου παραθέτουμε στατιστική ανάλυση του Εργαστηρίου Στατιστικής και Ανάλυσης Δεδομένων (η οποία και θα ανανεώνεται καθημερινά στον ιστότοπο του εργαστηρίου, http://actuarweb.aegean.gr/labstada/index.html) της συμπεριφοράς της μετασεισμικής δραστηριότητας στο νησί μας. Σημειώνεται ότι, οι προβλέψεις παραλείπονται δια την αποφυγή (αναίτιου) πανικού. Άλλωστε, οποιεσδήποτε προβλέψεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς στην παρούσα φάση που το φαινόμενο παραμένει σε εξέλιξη.

Η ανάλυση, έχει βασιστεί σε δεδομένα από της 30/10/2020, 14:04 μ.μ. (πρώτος μετασεισμός) έως και της 1/11/2020, 15:28 μ.μ., όπως αυτά παρουσιάζονται στον ιστότοπο https://www.seismoi.gr.

 

Συνολικά, από της 30/10/2020, 14:04 μ.μ. (πρώτος μετασεισμός) έως και της 1/11/2020, 15:28 μ.μ.:

 • Το πλήθος των μετασεισμικών δονήσεων ανέρχεται στις 147.
 • Η μέση απόσταση μεταξύ τους είναι 17 λεπτά, ενώ η διάμεση απόσταση είναι 5 λεπτά.
 • Η ελάχιστη τιμή του μεγέθους των δονήσεων είναι 4R, ενώ η μέγιστη 5R.
 • Κατά μέσο όρο, κάθε μια μετασεισμική δόνηση φτάνει τα 4R.

 

Τα παραπάνω, σημαίνουν ότι μετά τον κύριο σεισμό των 6.8R της 30/10/2020, κατά μέσο όρο ανά 17 λεπτά γίνεται ένας μετασεισμός ύψους 3.4R.

 

Το Γράφημα 1 αποτυπώνει τη συμπεριφορά των 147 μετασεισμικών δονήσεων.

Γράφημα 1: Συμπεριφορά μετασεισμικής δραστηριότητας στην νήσο Σάμο 30/10/2020, 14:04 μ.μ. – 1/11/2020, 13:28 μ.μ.

 

 

Το πρώτο 24ωρο, δηλαδή από της 30/10/2020, 14:04 μ.μ. (πρώτος μετασεισμός) έως και της 31/10/2020, 14:03 μ.μ.:

 • Το πλήθος των μετασεισμικών δονήσεων ανέρχεται στις 83.
 • Η μέση απόσταση μεταξύ τους ήταν 5 λεπτά, ενώ η διάμεση απόσταση ήταν 11.5 λεπτά.
 • Η ελάχιστη τιμή του μεγέθους των δονήσεων ήταν 7R, ενώ η μέγιστη 5R.
 • Κατά μέσο όρο, κάθε μια μετασεισμική δόνηση έφτασε τα 5R.

 

Τα παραπάνω, σημαίνουν ότι κατά το πρώτο 24ωρο κατά μέσο όρο ανά 15.5 λεπτά γινόταν ένας μετασεισμός ύψους 3.5R.

 

Το δεύτερο 24ωρο, δηλαδή από της 31/10/2020, 14:08 μ.μ. έως και της 1/11/2020, 14:09 μ.μ.:

 • Το πλήθος των μετασεισμικών δονήσεων ανέρχεται στις 62.
 • Η μέση απόσταση μεταξύ τους ήταν 20 λεπτά, ενώ η διάμεση απόσταση ήταν 15 λεπτά.
 • Η ελάχιστη τιμή του μεγέθους των δονήσεων ήταν 4R, ενώ η μέγιστη 4.3R.
 • Κατά μέσο όρο, κάθε μια μετασεισμική δόνηση έφτασε τα 2R.

 

Τα παραπάνω, σημαίνουν ότι κατά το δεύτερο 24ωρο κατά μέσο όρο ανά 20 λεπτά γινόταν ένας μετασεισμός ύψους 3.2R.

 

Παρακαλούμε θερμά, να θυμάστε ότι τα παραπάνω αποτελούν προσεγγίσεις βάση των έως τώρα παρατηρούμενων δεδομένων.

Ευχή μας, όπως και όλων, να λάβει τέλος το συντομότερο όλη αυτή η δυσμενής κατάσταση και να μας βρει όλους υγιείς.

 

Ας μείνουμε δυνατοί.

 

Με εκτίμηση,

Τα μέλη του Εργαστηρίου Στατιστικής και Ανάλυσης Δεδομένων

 

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Πώς η βρετανική μετάλλαξη κυριάρχησε στην Κρήτη (VIDEO)

Published

on

By

Οδεύουμε προς την κορύφωση του τρίτου κύματος κορωνοϊού. Αναμένουμε σοβαρή αύξηση κρουσμάτων στη χώρα τις επόμενες ημέρες και αύξηση των διασωληνωμένων», αναφέρει στο zougla.gr, o καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής στην Κρήτη, Νίκος Τζανάκης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και προσθέτει:

«Εν τω μεταξύ, η βρετανική μετάλλαξη έχει κυριαρχήσει στην Κρήτη και θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα. Το 97-99% των κρουσμάτων πλέον στο νησί, είναι της βρετανικής παραλλαγής. Η Κρήτη είναι το μοναδικό μέρος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα όπου το συγκεκριμένο στέλεχος επικρατεί και θα πρέπει να γίνει παράδειγμα για τις υπόλοιπες περιοχές».

Όπως είναι γνωστό, ο καθηγητής του ΠΑΓΝΗ μαζί με τους συνεργάτες του διαχειρίζονται και ένα υπολογιστικό μοντέλο από το οποίο προκύπτουν δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Έχοντας επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής στους υπολογισμούς του, διευκρινίζει πως σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγουν, «τα ημερήσια κρούσματα αναμένεται να ξεπεράσουν σύντομα τις 2.000 και σε κάποιες ημέρες μπορεί να φτάσουν και πάνω από τα 2.500». Την ίδια ώρα επισημαίνει πως «ενώ μπορεί αυτή την περίοδο να δέχεται την πίεση της επιδημίας η Αττική, σε άλλες πόλεις – περιοχές τώρα ξεκινά, ενώ σε άλλες αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα».

Στο ερώτημα για ποιο λόγο το βρετανικό στέλεχος επικράτησε στην Κρήτη, ένα νησί το οποίο αποτελούσε τους προηγούμενους μήνες παράδειγμα, αφού τα κρούσματα ήταν πολύ λίγα, ο καθηγητής Τζανάκης είναι σαφής: «Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης του νησιού, της καλοκαιρίας αλλά και των μέτρων, εξαφανίσαμε έως έναν βαθμό το παλαιό στέλεχος. Ο εκτοπισμός αυτός έδωσε έδαφος στο να αναπτυχθεί το βρετανικό στέλεχος το οποίο ποια δεν έχει να ανταγωνιστεί κανέναν. Και κυριάρχησε σε λιγότερο από έναν μήνα.Προφανώς χρειαζόμαστε άλλου είδους μέτρα».

Ο καθηγητής κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρεται και στη διασπορά του μεταλλαγμένου ιού στα παιδιά και στους εφήβους. Όπως τονίζει, «στα μικρά παιδιά παρατηρείται λιγότερος χρόνος μεταδοτικότητας, αλλά τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους έχουν αυξηθεί κατά 14,5%». Υπενθυμίζεται πως οι Ιταλοί ειδικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει για σαρωτική διασπορά της συγκεκριμένης μετάλλαξης σε παιδιά και εφήβους.

Ερωτηθείς σχετικά με τα νέα δεδομένα για την κλινική εικόνα ασθενών με βρετανική μετάλλαξη, διευκρινίζει ότι «η βαρύτητα της νόσου δεν φαίνεται να διαφέρει σε σχέση με αυτή του αρχικού στελέχους, όμως διασωληνώνονται πια ασθενείς μικρότερων ηλικιών».

  Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Δείτε αναλυτικά όσα αναφέρει ο καθηγητής:

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Κοινή επιστολή δημάρχων Σάμου με αίτημα τη διενέργεια τεστ σε όλες τις πύλες εισόδου και στον τοπικό πληθυσμό

Published

on

By

Κοινή επιστολή απέστειλαν σήμερα, οι Δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου στα αρμόδια Υπουργεία, αιτούμενοι για ακόμη μια φορά τη λήψη έκτακτων μέτρων περιορισμού της διασποράς στο νησί της Σάμου με κύριο αίτημα τη διενέργεια τεστ σε όλες τις πύλες εισόδου του νησιού, (αεροδρόμιο, λιμάνια) και δειγματοληπτικά τεστ στον τοπικό πληθυσμό με διάθεση ικανού αριθμού τεστ εξέτασης ενισχύοντας το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή