Connect with us

Σαμιακά

«Η υπουργός Παιδείας μάλλον δεν έχει περάσει ούτε έξω από τα εργαστήρια και τις αίθουσες πολλών ΙΕΚ»

Published

on

Σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής σημειώνει:

«Ακούσαμε με προσοχή τις δηλώσεις της κας Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολών που προγραμματίζεται για τις 18 Μαΐου και τα μέτρα που προβλέπονται. Περιμέναμε μήπως πέρα από αυτές τις τέσσερις κουκκίδες πει και κάτι που έστω να διορθώνει τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε τόσο πριν την πανδημία και έχουν οξυνθεί αυτή την περίοδο. Το μόνο που εισπράξαμε ήταν ανασφάλεια για τη ζωή και τις σπουδές μας αφού:

Μας κάνει εντύπωση πώς ακριβώς θα πραγματοποιούνται τα μαθήματα όταν ανά τμήμα θα πρέπει να είναι 15 άτομα ο μέγιστος αριθμός και μάλιστα με 1,5 μέτρο απόσταση… Μάλλον δεν έχει περάσει ούτε έξω από τα εργαστήρια και τις αίθουσες πολλών ΙΕΚ.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν μεγαλύτερες τάξεις, θρανία, καρέκλες, εξοπλισμός, αντισηπτικά σε όλους τους χώρους, αλλά και καλύτερη καθαριότητα των χώρων, την ίδια ώρα που τα ΙΕΚ στεγάζονται σε κτίρια που το πρωί είναι σχολεία, το απόγευμα ΙΕΚ, απογευματινά ΕΠΑΛ, αλλά και σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότεροι εκπαιδευτές γιατί οι υπάρχοντες μέχρι στιγμής τρέχουν από ΙΕΚ σε ΙΕΚ για να συμπληρώσουν ώρες μπας και βγάλουν το μήνα με τα χρήματα που παίρνουν ως ωρομίσθιοι! Ακόμη εντύπωση μας κάνει για ποια εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζόμενων μιλάει η υπουργός, όταν όλο αυτό τον καιρό η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν λειτούργησε παρά τα μεγάλα λόγια για “100% επιτυχία”.

Νέα αδιέξοδα μας φέρνουν οι ημερομηνίες λήξης του εξαμήνου και η αύξηση κατά 2 ώρες του ημερήσιου προγράμματος όταν πολλοί συνάδελφοί μας δουλεύουν παράλληλα με τη σχολή, έχουν κλείσει πολύ καιρό πριν να δουλέψουν σεζόν το καλοκαίρι όπου για πολλούς είναι το κύριο εισόδημα εκείνων και των οικογενειών τους.

Εμείς ξέρουμε πως: Οι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ είναι σε οριακή κατάσταση, όχι λόγω του κορονοϊού, αλλά λόγω του ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο μας έχουν αφήσει απροστάτευτους, όπως και τις οικογένειές μας! Θα επιστρέψουμε κανονικά στην απλήρωτη πρακτική μας άσκηση, την ίδια στιγμή που στην οικογένειά μας μετράμε απολύσεις, ανεργία, απλήρωτη κι αδήλωτη εργασία, μειώσεις μισθών. Αυτά που ακούσαμε όλοι προσεκτικά θα μπορούσε να μας τα στείλει και με mail, όπως κάνουμε μάθημα στα ΙΕΚ, δεν χρειαζόταν να βγει στην τηλεόραση η κυρία υπουργός.

Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μείνει κανένας σπουδαστής μόνος του σε αυτή την κατάσταση που μας έχουν δημιουργήσει! Απαιτούμε εδώ και τώρα από το υπουργείο και την κυβέρνηση:

  • Έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για να αναβαθμιστούν άμεσα εργαστήρια, αίθουσες, υποδομές, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις νέες ανάγκες που θα έχουν προκύψει.
  • Να προσληφθούν καθηγητές με μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Να δοθεί κονδύλι χρηματοδότησης, προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής (αντισηπτικά, απολυμάνσεις). Να ενισχυθούν και να σταθεροποιηθούν τα μέτρα καθαριότητας και υγιεινής. Το διάστημα που τα ΔΙΕΚ παραμένουν κλειστά να προχωρήσει ο καθαρισμός και η απολύμανση όλων των χώρων τους.
  • Εφόσον θα συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να παρθούν από το υπουργείο Παιδείας όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει για όλους τους σπουδαστές πανελλαδικά. Να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι σπουδαστές θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο, ότι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.
  • Να διαμορφωθεί και να δημοσιευτεί ανά ειδικότητα το ολοκληρωμένο σχέδιο από το υπουργείο Παιδείας για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έτους 2019-2020 (αναπλήρωση διδακτικών ωρών εργαστηριακών μαθημάτων, πρόσληψη εκπαιδευτών, αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, αύξηση στο ύψος των αναγκών της κρατικής χρηματοδότησης για τα ΔΙΕΚ).
  • Με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όλους τους σπουδαστές από επαρχία.
  • Όλοι οι σπουδαστές που μένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους να μπορούν να σιτίζονται δωρεάν με ευθύνη του υπουργείου.
  • Να δικαιούνται όλοι οι σπουδαστές μειωμένο εισιτήριο καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη το πάσο σε όλους τους σπουδαστές.
  • Όλοι οι σπουδαστές που δούλευαν παράλληλα με την απλήρωτη πρακτική άσκηση και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, αλλά όχι της πρακτικής τους να ενταχθούν άμεσα στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ.
  • Όλοι οι σπουδαστές που έκαναν πρακτική, αλλά και οι άνεργοι σπουδαστές να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ όλοι ανεξαιρέτως.

Δύναμη και αισιοδοξία” μας δίνει η συλλογική διεκδίκηση για τις σπουδές που έχουμε ανάγκη, για δουλειά με δικαιώματα! Αυτό είναι “μάθημα ζωής”!  Γιατί μαζί είμαστε πιο δυνατοί!  Για αυτό συνεχίζουν κι άλλοι συνάδελφοι να στέλνουν τις ανησυχίες τους στο Σύλλογο, να στέλνουν επιστολές με όσα εμπόδια συναντούν στις σπουδές τους, στη ζωή τους! Για αυτό και την “επόμενη μέρα” με το άνοιγμα των σχολών θα δυναμώσουμε τον αγώνα μας για σύγχρονους όρους σπουδών και δουλειάς!».

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Το πρόγραμμα παραλαβής σταφυλιών από 21 έως 26 Σεπτεμβρίου

Published

on

By

Το πρόγραμμα παραλαβής σταφυλιών από 21 έως 26 Σεπτεμβρίου, έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΣ Σάμου.

Να σημειωθεί πως το οινοποιείο Μαλαγαρίου την ερχόμενη εβδομάδα θα παραλαμβάνει σταφύλια Μοσχάτα τη Δεύτερα 21και την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, ενώ η παραλαβή θα συνεχιστεί στο οινοποιείο Καρλοβάσου σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί.

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

«Αρχιπέλαγος»: Πληθυσμιακές Εξάρσεις Μεδουσών – Βοηθήστε στην Καταγραφή τους

Published

on

By

Το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, συμβάλλει στις καταγραφές των πληθυσμιακών εξάρσεων μεδουσών – αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι η επιστήμη των πολιτών – citizen science – αποτελεί είναι μία ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών για τη βιοποικιλότητα αλλά και για τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες μας. Όλοι μαζί μπορούμε και οφείλουμε να συνεργαζόμαστε και να ανταλλάζουμε πληροφορίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε αλλά και να επιβιώσουμε στις θάλασσές μας που αλλάζουν.

119601607 10157685372715878 6278433229783545561 o

Μέδουσα Rhizostoma pulmo Φωτογραφία από το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος

Από την άνοιξη έως και σήμερα παρατηρούνται πληθυσμιακές εξάρσεις μεδουσών σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών, κυρίως σε θάλασσες όπου υπάρχει χαμηλός ρυθμός ανανέωσης των νερών, σε συνδυασμό με την έντονη ανθρωπογενή υποβάθμιση. Αυτές οι εξάρσεις είναι αθροιστικό αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, με βασικό την υπεραλίευση και τη συστηματική και εντατική αλιεία μεγάλων ψαριών θηρευτών κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί «οικολογικός χώρος» στα οικοσυστήματα που επιτρέπει στις μέδουσες να ευδοκιμούν. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η γενικότερη επίδραση που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως οι απορροές από τις εντατικές καλλιέργειες, οι απορροές των πόλεων, αλλά και τα λύματα από τις τουριστικές περιοχές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καθώς εκατομμύρια Έλληνες και επισκέπτες, μετακινούνται ιδίως του καλοκαιρινούς μήνες στις παράκτιες περιοχές η παρουσία τους προκαλεί ένα ιδιαίτερα έντονο αποτύπωμα στις θάλασσές μας.

119552756 10157685372585878 3306571706226524681 o

Μέδουσα Chrysaora hysoscella – Φωτογραφία από το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος

Σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου CIESM – Mediterranean Science Commission το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συμμετέχει στη διαμεσογειακή δράση “Jellywatch”. Μέσω της δράσης αυτής, συγκεντρώνουμε από μέσω των ερευνητών μας αλλά και από το κοινό, στοιχεία σχετικά με τις εξάρσεις μεδουσών σε όλη τη Μεσόγειο.

119474769 10157685372945878 7967835697003411486 o

Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα των πληθυσμιακών εξάρσεων των μεδουσών, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η δράση αυτή πραγματοποιείται χάρη στη συμβολή των τοπικών κοινωνιών, των ψαράδων, ιστιοπλόων, δυτών, κολυμβητών, επισκεπτών και όλων όσων παρατηρούν τις θάλασσες μας με ενδιαφέρον, και στηρίζουν με τις παρατηρήσεις τους αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.
Η συμβολή σας στην καταγραφή των εξάρσεων που τυχόν παρατηρήσετε (ή παρατηρήσατε τους προηγούμενους μήνες) αποτελεί ανεκτίμητη βοήθεια.

***

Στείλτε τις καταγραφές και τις φωτογραφίες σας στο medousa@archipelago.gr και ενημερωθείτε από τη σελίδα http://archipelago.gr/ti-kanoume/thalassia-prostasia/medouses/

119556894 10157685372590878 2605436749624404165 o

Μέδουσα Pelagia noctiluca – Φωτογραφία από το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή