Connect with us

Σαμιακά

Θεατρική παράσταση «Τα Γενέθλια του Πετροκότσυφα»

Published

on

Κατάμεστη το Σάββατο 4-5-2019, η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σάμου, που φιλοξένησε την πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση της Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ , αφιερωμένη στην 9η Μάη μέρα της Αντιφασιστικής  Νίκης  των Λαών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε στους θεατές η θεατρική παράσταση «Τα Γενέθλια του Πετροκότσυφα» βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Σταύρου Κουτράκη που γράφτηκε για το διαγωνισμό διηγήματος προς τιμή των 100 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ και δημοσιεύτηκε στην σχετική έκδοση της Τομεακής Επιτροπής Σάμου.

Πρόκειται για την ιστορία ενός παλαίμαχου κομμουνιστή που ζει με τη προσμονή να γιορτάσει τα 100χρονα του Κόμματος. Πρόκειται για έναν από τους χιλιάδες της δρακογενιάς της Εαμικής Αντίστασης, του ηρωϊκού Δεκέμβρη του 44, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, των κατοπινών αγώνων του λαού μας.

Η ζωή του διατρέχει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής και δράσης του ΚΚΕ, είναι η ίδια η ιστορία του ΚΚΕ και φτάνει στο σήμερα μεταλαμπαδεύοντας αυτό το φως το ανέσπερο, της λεύτερης ζωής χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, στις νέες γενιές.

Η σκηνοθετική επιμέλεια  ήταν του Σταύρου Κουτράκη και πήραν μέρος οι Μάριος Βαλωμένος(αφηγητής), Μέρυλιν Ευσταθίου ( κόρη –εγγονή ), Νανά Νικολάου (πιάνο, τραγούδι), Σάκης Νιώτης ( Αριστείδης), Κώστας Παπαδόπουλος (Πετροκότσυφας), Σοφία Σορόκου (αφηγήτρια), Πέτρος Σοφιανός (Γέρακας) και ο μικρός Θανάσης  Τσιπετός  στο ρόλο του Πετράκη, δισέγγονου του Πετροκότσυφα.

Συγκινητική ήταν και η πρωτοβουλία της προέδρου του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κούλας Πόθου – Καραμηνά που μοίρασε ανθοδέσμες και το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Εθνική Αντίσταση στους συντελεστές της παράστασης.

Στην αρχή της εκδήλωσης μίλησε ο Κώστας Τζίχας, μέλος της Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο δήμο Ανατολικής Σάμου.

Αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία του Β’Π.Π και στην απόπειρα διαστρέβλωσης της Ιστορίας που επιχειρείται συντεταγμένα από την Ε.Ε και τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών – μελών της με στόχο τις νέες γενιές και την εξίσωση στη συνείδησή τους του φασισμού με τον κομμουνισμό, υπογραμμίζοντας: «Σήμερα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, άλλων δυνάμεων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και της κεντροδεξιάς, προβάλλεται το ζήτημα του μετώπου απέναντι στην «άκρα Δεξιά», στον «εθνικισμό» και τον «ευρωσκεπτικισμό» ως το «νέο προοδευτικό μέτωπο», η «νέα αντιφασιστική συμμαχία των δημοκρατικών δυνάμεων», που θα σώσει την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη δημοκρατία από την άνοδο των ακραίων εθνικιστών και των φασιστών».

« Οι δυνάμεις αυτέςτόνισε-  δεν είναι αντίπαλοι του εθνικισμού και του φασισμού, όπως διατείνονται, γιατί στηρίζουν με νύχια και με δόντια το σύστημα που τους γεννά και τους θρέφει. Γιατί, δεν έχουν πρόβλημα να συνεργάζονται και σε κυβερνητικά σχήματα με ακραίες εθνικιστικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, όπως έκαναν άλλα κόμματα σε κράτη της ΕΕ, νομιμοποιώντας ουσιαστικά αντιδραστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις.

Η ψήφος στις ευρωεκλογές θα πρέπει να απορρίψει τα ψεύτικα «προοδευτικά μέτωπα» του ΣΥΡΙΖΑ και των ευρωατλαντικών φίλων του.

Να απορρίψει όλες τις δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωατλαντισμού, που διαγκωνίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι πιο πιστός στην πολιτική συμμετοχής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

«Πραγματικά προοδευτικό – κατέληξε στην ομιλία του ο Κ.Τζίχας – είναι η πάλη για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που στραγγαλίζονται στη μέγγενη της καπιταλιστικής οικονομίας, είναι η πάλη για αποδέσμευση από την Ε.Ε, ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών.

Πραγματικά προοδευτική είναι η πολιτική του ΚΚΕ.

Γι’ αυτό στις εκλογές στις 26 Μάη τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ πρέπει να πέσουν μαζικά και ενιαία σε όλες τις κάλπες. Στις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και τις περιφερειακές».

Comments

comments

Advertisement

Σαμιακά

Μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος: Η Μεγάλη Εκκλησία του Γένους μας

Published

on

By

Ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Εὐσέβιος, ἀπό τούς ἀκριτικούς Φούρνους, ὅπου ἐλειτούργησε τήν Κυριακή 12η Ἰουλίου 2020, ἐξέφρασε τήν θλίψη του γιά τήν ἀπόφαση τῆς Γείτονος νά μετατραπεῖ ἡ Ἁγία Σοφία σέ τζαμί καί μεταξύ ἄλλων εἶπε: «Μιά τέτοια ἀπόφαση μᾶς γεμίζει μέ θλίψη καί πονᾶ ἡ καρδιά μας. Ὅλοι ὁμιλοῦν μόνο γιά ἕνα μνημεῖο τοῦ παγκόσμιου πολιτισμοῦ, χωρίς δυστυχῶς νά ἀναφέρουν ὅτι πρόκειται γιά ἕνα Ὀρθόδοξο Χριστιανικό Μνημεῖο, γιά τό ὁποῖο καυχᾶται ὁ Ὀρθόδοξος Ἑλληνισμός.

Εἶναι ἡ Μεγάλη Ἐκκλησία τοῦ Γένους μας, ἡ ὁποία ἔδωσε τήν ἀφορμή στόν αὐτοκράτορα Ἰουστινιανό, νά ἀναφωνήσει κατά τόν ἐγκαινισμό της: «Νενίκηκά σε Σολομών».

Εἶναι ἡ Μεγάλη Ἐκκλησία τοῦ Γένους μας, στήν ὁποία ὅταν οἱ Ρῶσοι ἀπεσταλμένοι ἀναζητώντας τήν θρησκεία τους τόν 10ο αἰῶνα, βρέθηκαν στή θεία Λειτουργία ὁμολόγησαν, πώς δέν ἤξεραν ἄν βρίσκονταν στή γῆ ἤ στόν Οὐρανό.

Εἶναι ἡ Μεγάλη Ἐκκλησία τοῦ Γένους μέσα στήν ὁποία γιά δέκα αἰῶνες ἐτελεῖτο ἡ ἀναίμακτη Μυσταγωγία, χωρίς ποτέ νά σταματήσει νά τελεῖται μέσα σ’αὐτήν ἡ μυστική λατρεία στίς καρδιές καί τή συνείδηση τῶν Ὀρθοδόξων Ἑλλήνων, ἐντός καί ἐκτός τῆς Βασιλίδος τῶν Πόλεων.

Γιά τόν λόγο αὐτό ὁσάκις θά εἰσέρχωνται στήν Μεγάλη τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησία τοῦ Γένους μας καί ὅσα φῶτα ἤ χρωματισμούς ἤ τεχνικά μέσα χρησιμοποιήσουν γιά νά παραμορφώσουν καί νά ἀλλοιώσουν τόν Ναό, τά βλέματά τους θά διασταυρώνονται, μέ τό θεϊκό βλέμμα τοῦ Παντοκράτορος Χριστοῦ, τῆς Παναγίας μας, τῶν Ἁγίων καί τῶν Μαρτύρων καί ὁμολογητῶν τῆς Πίστεώς μας καί μέ τά ἐμφανισθέντα σύμβολα τοῦ Τιμίου Σταυροῦ.

Τί κι ἄν καί μετέτρεψαν τήν  Μεγάλη Ἐκκλησία τοῦ Γένους μας σέ τζαμί καί μετά σέ Μουσεῖο καί πάλι ἐπιχειροῦν νά μετατρέψουν σέ τζαμί, δέν τόλμησαν ὅμως ποτέ νά ἀλλάξουν τόν ὄνομά Της: ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.

Ὅλοι ὅσοι ὁμίλησαν καί σέ ὅσες γλῶσσες ὁμίλησαν, τήν ὀνομασία ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ χρησιμοποίησαν.

Αὐτό εἶναι ἡ μεγαλύτερη ἀπόδειξη τῆς βλασφημίας πού ἐπειχειρεῖται στήν Μεγάλη Ἐκκλησία του Γένους μας.

Ἔχουμε ὅμως ἐμπιστοσύνη στόν Θεό καί ἀκραδάντως πιστεύουμε, πώς στηρίζει καί ἐνισχύει τό Οἰκουμενικό μας Πατριαρχεῖο καί ὅλους ὅσους διακονοῦν ἐκεῖ μέ πρῶτον τόν Παναγιώτατο Οἰκουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαῖο. Κι ἄν λάβωμε ὑπ’ ὄψιν καί τά ὅσα προφητικά ἀνέφερε ὁ σήμερα ἑορταζόμενος Ὅσιος Παΐσιος ὁ Ἁγιορείτης, τότε ἀναμένουμε νά ἀναγνωρίσουμε τό θέλημα τοῦ Θεοῦ στή ζωή μας.»

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ποίημα του Ισίδωρου Καρδερίνη: Δακρύζει η Αγιά Σοφιά

Published

on

By

Σήμερα δακρύζει αέναα η Αγιά Σοφιά
Σβησμένα τ΄ ουρανού τ’ ασημένια κεριά
Ο άνεμος μουντός οδύρεται και πονά
Και στις ψυχές μας διάχυτη σκοτεινιά.

Του Χριστιανικού πολιτισμού καρδιά
Που δέχτηκε μια πολύ βαθιά μαχαιριά
Και το αμόλυντό της πορφυρένιο αίμα
Στα σπλάχνα της δόλιας Πόλης κυλά.

Τι περιμένεις Μαρμαρωμένε Βασιλιά
Βάρβαρα χέρια βεβήλωσαν την Αγιά Σοφιά
Βγάλε τη μεγάλη σπάθη απ’ το θηκάρι
Κι από τζαμί κάν’ την πάλι εκκλησιά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Ισίδωρος Καρδερίνης γεννήθηκε στο Χαϊδάρι το 1967. Είναι μυθιστοριογράφος, ποιητής και αρθρογράφος. Έχει σπουδάσει οικονομικές επιστήμες και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην τουριστική οικονομία. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες, περιοδικά και sites σε όλο τον κόσμο. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά και έχουν δημοσιευθεί σε ποιητικές ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει εκδώσει επτά ποιητικά βιβλία και τρία μυθιστορήματα. Βιβλία του έχουν εκδοθεί στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

E-mail: skarderinis@hotmail.gr

Facebook: Karderinis Isidoros

Twitter: isidoros karderinis

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Φωτίστηκε το μνημείο των Εφέδρων Αξιωματικών Σάμου

Published

on

By

Το Μνημείο των Εφέδρων Αξιωματικών Σάμου φωτίστηκε!!

Το Λιμενικό Ταμείο μετά απο αίτημα του Συνδέσμου, προέβη στη βελτίωση και ανάδειξη του μνημείου το οποίο βρίσκεται στη παραλιακή λεωφόρο Σάμου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Σάμου κ. Εμμανουήλ Πέτρου δήλωσε σχετικά:

Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από τα μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Αξκών Σάμου στην Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ.Μαρία Κονδύλη-Πανουράκη και στον ηλεκτρολόγο κ .Σωτηράκη Μιχάλη διότι μετά από πρότασή μας για φωτισμό του Μνημείου των Εφέδρων Αξκών ,ανταποκρίθηκαν άμεσα τοποθετώντας τον ένα από τους δυο προβολείς!!

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.