18.9 C
Σάμος
28/03/2024
Περιφερειακά

Κάρλας: Να διεκδικήσουμε, την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής Μουσικών Επιστημών με έδρα την πόλη της Σάμου

Πολύς λόγος γίνεται ,από μακρού και δικαίως, για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στην Πρωτεύουσα Σάμο που με πολιτική απόφαση και για ποικίλους λόγους  αποτέλεσε την εξαίρεση του κανόνα Όλες  οι Σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου  έχουν ως έδρα τους τις πρωτεύουσες των μεγάλων νησιών.

Σήμερα , με την επιτυχή  ανάπτυξη της Σχολής Θετικών Επιστημών στο Καρλόβασι  κάθε νέο τμήμα του πρέπει  να έχει συγγενείς  με τα υπόλοιπα τμήματα  επιστημονικές κατευθύνσεις και παράλληλη χωρική συνάφεια  για εκπαιδευτική  αλληλοϋποστήριξη , συνδιοίκηση και συλλειτουργία   στα πλαίσια της  ενιαίας ακαδημαϊκής Κοινότητας. .

Ο μόνος τρόπος για την ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στην Πρωτεύουσα Σάμο είναι να διεκδικήσουμε, ΟΛΗ Η ΣΑΜΟΣ ΜΑΖΙ ,  κάτι το  εντελώς αυτόνομο από την Σχολή του Καρλοβάσου που όμως να ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου , να χρειάζεται, εν τοις πράγμασι,  ως Ακαδημαϊκό Πρόταγμα  και κυρίως  να  στηρίζεται στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος , στην  μακραίωνη Ιστορία και στις παραδόσεις του  ως Εθνική Παρακαταθήκη και στήριγμα στο Παρόν και στο Μέλλον των νησιών μας. .

Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος ήταν που ανακάλυψε τους Αριθμούς ,  την θεία Αρμονία του Σύμπαντος και την Μουσική του.

Δικαιωματικά λοιπόν η Σάμος μπορεί και  πρέπει να φιλοξενήσει Πανεπιστημιακή Σχολή Μουσικών Επιστημών στο όνομα Πυθαγόρας ο Σάμιος στην Πρωτεύουσά της, ως αναπόσπαστο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου , κατά  τα πρότυπα της ανάλογης Σχολής που λειτουργεί ,ήδη, στην μουσόληπτη και μουσοτραφή Κέρκυρα του Ιονίου Πελάγους..

Οι υποδομές είναι ,ήδη, έτοιμες, το Ωδείο στην παραλιακή της πόλης, το Επικούρειο με τις τεράστιες δυνατότητές του, τα αμφιθέατρα του Δήμου, της Αντιπεριφέρειας , του Ενιαίου Λυκείου, το Μουσικό Σχολείο στο ΚΕ.Γ.Ε στην Αγία Ειρήνη και το υπό μελέτη νέο Μουσικό Σχολείο στους χώρους της παλαιάς Μαυρογενείου Σχολής στο Μαλαγάρι.

Και βέβαια εκτός από τις υποδομές η Σάμος έχει μεγάλη και ρέουσα  μουσική παράδοση από τον Ανακρέοντα τον Τήιο  ως τον ολύμπιο  Μανώλη Καλομοίρη  τον  Μενέλαο Θεοφανίδη και τους εξαίσιους μουσικούς του Μεσοπολέμου και επέκεινα με την  πανεθνική και παγκόσμια καταξίωση τους.

Αυτή η βαριά μουσική κληρονομιά  , τύχη αγαθή, μας εμπνέει ακόμα και  σήμερα καθώς στο νησί  λειτουργούν  εξαίσιες  σχολές μουσικής και  μουσικά σύνολα υψηλών  προδιαγραφών με νέους που διαθέτουν  πηγαία και άρτια μουσική παιδεία  καθώς και  ερασιτέχνες με αστείρευτη αγάπη για την μουσική μας παράδοση και τις  προοπτικές της..

Πρέπει λοιπόν να διεκδικήσουμε, πάση δυνάμει και ενωτικά, την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής Μουσικών Επιστημών με έδρα την πόλη της Σάμου.

Κι απ’ αυτόν τον αγώνα να μη λείψει κανείς.

Οι οιωνοί είναι άριστοι.

Μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε. .

Μανώλης Κάρλας
Περιφερειακός σύμβουλος

Related posts

Βενιαμίν ο Λέσβιος – 200 Χρόνια από τον θάνατό του

admin

1η Συνεδρίαση ΔΣ Αναπτυξιακής Βορείου Αιγαίου

admin

Ο Περιφερειάρχης στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

admin

Δίωρη συνάντηση Μαυρατζώτη – Κουτουλάκη για τα για νέα έργα και δράσεις

admin

Συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην διεθνή έκθεση της Βιέννης

admin

Υπογραφή Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου επικαιροποίησης μελέτης για την πλατεία Λούγκα Μαραθόκαμπου

admin

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ι. Καλτάκη με Αντιδημάρχους Τουρισμού

admin

Πρόγραμμα Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

admin

Σύσκεψη υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

admin