14.4 C
Σάμος
22/02/2024
Σαμιακά

Καινοτόμος Εκπαίδευση στο Αιγαίο στην “Εφαρμοσμένη Θαλάσσια Προστασία”

Ολοκληρώθηκε στο ανατολικό Αιγαίο ένα πρωτοποριακό μάθημα «Εφαρμοσμένης Θαλάσσιας Προστασίας». Αποτελεί μία από τις πολλές σημαντικές δράσεις της 22ετούς συνεργασίας ανάμεσα στο Τμήμα Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου Essex Αγγλίας και στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος. Το μάθημα αυτό διδάσκεται μέσα από δράσεις πεδίου στο Αιγαίο και είναι υποχρεωτικό διδακτέο μάθημα για τους τελειόφοιτους θαλάσσιας βιολογίας του Πανεπιστημίου Essex.

Αυτή η πρωτοποριακή εκπαίδευση πεδίου που σχεδιάστηκε από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος και κατά τη διάρκεια πολλών ετών εξελίχθηκε με τη συνεργασία και άλλων εξειδικευμένων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και με τον κατάλληλο εξοπλισμό, στοχεύει στην καλύτερη εκπαίδευση των μελλοντικών επιστημόνων με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής μας. Καθώς στις μέρες μας τα θαλάσσια οικοσυστήματα αλλάζουν πλέον δραστικά λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης και της κλιματικής αλλαγής, οφείλουμε με αντίστοιχα γρήγορους ρυθμούς να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες, να αξιοποιούμε στο μέγιστο τις νέες τεχνολογίες και να εξάγουμε τα συμπεράσματά μας σε πραγματικούς χρόνους, δίνοντας την ευκαιρία στις νέες γενιές επιστημόνων να λάβουν μέρος σε αυτά.

essex field course2022 c

Η πολυεπίπεδη εκπαίδευση, φέτος ξεκίνησε με αφετηρία το νησί της Σάμου και κάλυψε τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Ικαρίας. Με βάση τις παράλληλες καταγραφές από 3 σκάφη και αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες επικεντρώθηκε στην εκπαίδευση με σύγχρονο ωκεανογραφικό εξοπλισμό, συστήματα καταγραφής βιομάζας, χαρτογραφικά συστήματα (multibeam sonar), υποβρύχια “ρομπότ” ROV διαφόρων τύπων, εργαστηριακές αναλύσεις για μικροπλαστική ρύπανση κ.α. Παράλληλα σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης βασίστηκε στη συνεργασία με τους παράκτιους αλιείς και τους κατοίκους των νησιών, με στόχο οι φοιτητές να κατανοήσουν την ανεκτίμητη αξία της “Τοπικής Οικολογικής Γνώσης” όπως πλέον περιγράφεται και αναγνωρίζεται και από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

essex field course2022 e

Το μάθημα της «Εφαρμοσμένης Θαλάσσιας Προστασίας» στο εξής προγραμματίζεται να προσφέρεται σε πανεπιστήμια από πολλές περιοχές του κόσμου. Αποτελεί τη βάση για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα σε διεθνείς περιβαλλοντικούς φορείς και πανεπιστήμια, με τους οποίους μοιραζόμαστε την κοινή ανησυχία για την άμεση και ουσιαστική ανάγκη της προστασίας των θαλασσών μας.

Παράλληλα, κοινός στόχος όλων μας μέσα από αυτές τις εκπαιδευτικές δράσεις είναι να συμβάλλουμε έτσι ώστε η νέα γενιά επιστημόνων που θα κληθεί να διαχειριστεί τα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα των ευρωπαϊκών θαλασσών, να έχει τόσο δεξιότητες χρήσης των νέων τεχνολογιών, αλλά και κατανόηση ότι τα περιθώρια για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων έχουν στενέψει ασφυκτικά. Δεν μπορούμε πλέον να κινούμαστε μόνο σε πολιτικούς ή ακαδημαϊκούς ρυθμούς, αλλά είναι απαραίτητο να επιλύουμε τα προβλήματα σε πραγματικούς χρόνους, πριν η ζημιά στις θάλασσές μας και το φυσικό περιβάλλον γίνει μη αναστρέψιμη.

Related posts

Κήρυξη 24ωρης Πανσαμιακής Πανεργατικής Απεργίας την 28/2/2024

admin

Συνεχίζεται η αφαίμαξη αστυνομικού προσωπικού απο την Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου

admin

Λειτουργία ιατρείου Σακχαρώδη Διαβήτη στο ΚΥ Καρλοβασίου

admin

Vin Doux Naturel: Μοναδική εμπειρία γεύσης

admin

Προσοχή στην τήρηση της νομοθεσίας για αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις

admin

Ξεσηκώθηκαν οι αγρότες της Σάμου συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις

admin

Νοσοκομείο Σάμου: Στάση εργασίας την Πέμπτη 22/2

admin

Τη συνέχιση της κατάληψης αποφάσισαν οι φοιτητές του Μ.Π.Ε.Σ

admin

Oμιλία με θέμα τον Σακχαρώδη Διαβήτη στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Σάμου

admin