Connect with us

Περιφερειακά

Καλογήρου: Η λαϊκή ετυμηγορία οδηγεί σε αλλαγή στην κορυφή της Περιφέρειας

Published

on

Η Χριστιάνα Καλογήρου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ευχαριστώ τους συμπολίτες μου του Βορείου Αιγαίου για τη συμμετοχή τους και τη στήριξη που έδωσαν στον συνδυασμό μας και στο πρόσωπό μου σε αυτή τη δύσκολη εκλογική μάχη.

Η λαϊκή ετυμηγορία οδηγεί σε αλλαγή στην κορυφή της Περιφέρειας.

Η παράταξή μας «Εμείς για το Αιγαίο» αναδείχθηκε πρώτη σε αριθμό περιφερειακών συμβουλών και δεσμευόμαστε ότι θα λειτουργήσουμε δημιουργικά για το συμφέρον των νησιών της Περιφέρειάς μας.

Δώσαμε έναν αγώνα με δημοκρατική αντίληψη και ήθος και με σεβασμό στους πολιτικούς αντιπάλους μας, παρά το ότι βρεθήκαμε απέναντι σε πρωτόγνωρες, αθέμιτες και αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου για τον ανιδιοτελή και έντιμο αγώνα που όλοι μας δώσαμε με αφοσίωση και αγάπη στον τόπο μας».

 

Comments

comments

Περιφερειακά

Ο Περιφερειάρχης Β.Α για το μεταναστευτικό και τα έργα που θα πραγματοποιηθούν σε Σάμο- Ικαρία

Published

on

By

 

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου μετά τις συναντήσεις του στα γραφεία της Π.Ε Σάμου έκανε δηλώσεις και ενημέρωσε για τα θέματα που απασχολούν το νησί.

Αρχικά ανέφερε πως μετά τις συσκέψεις εργασίας που πραγματοποίησε με τους τεχνικούς της Περιφέρειας θα δρομολογηθεί το αλιευτικό καταφύγιο του Ηραίου Σάμου αφού φυσικά νομιμοποιηθεί πρώτα ώστε να ενταχθεί σαν έργο στο Λιμενικό ταμείο του Δήμου.

Επιπλέον για τις νέες μελέτες που θα εκπονηθούν και αφορούν το νησί της Σάμου ο κ Μουτζούρης ανέφερε: « Σήμερα ολοκληρώσαμε ποιες μελέτες έργων θα γίνουν για το 2020.

Για την Σάμο προβλέπεται, η ανακατασκευή του θεάτρου Πυθαγορείου, αντιμετώπιση των βραχωδών κατολισθήσεων στην επαρχιακή οδό Δρακαίοι Σάμου, βελτίωση του δρόμου αεροδρόμιο-Ηραίον, βελτίωση του δρόμου Μυτιληνιών- Κοκκαρίου. Έργα συνολικού κόστους 1.200.000 ευρώ.

Επιπλέον θα δρομολογηθεί και η μελέτη του masterplan για το λιμάνι Βαθέος πάρα πολύ σύντομα στο οποίο ως καθηγητής λιμενολόγος θα συνδράμω και εγώ με μεγάλη χαρά

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έκανε και αναφορά στην Ικαρία.

Πιο συγκεκριμένα αποκάλυψε πως τις επόμενες ημέρες θα προσληφθεί Ικαριώτης ειδικός σύμβουλος όπου κάτοικος του νησιού και ο οποίος θα συνδράμει στο έργο της περιφερειακής αρχής. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αρχές του Ιανουαρίου να υπάρξει και νέος Έπαρχος Ικαρίας.

Ο κ. Μουτζούρης ανακοίνωσε επιπλέον πως στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στη Σάμο για να γίνει επίβλεψη των έργων που εκτελούνται μαζί με τον αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ της Π.Β.Α.

Μετά την τριήμερη επίσκεψη στη Σάμο θα πραγματοποιήσει μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου επίσκεψη και στην Ικαρία.

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ανέφερε πως η Κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση και πως όλα δείχνουν να μην υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ακόμα.

«Ενώ το αρχικό σχέδιο ήταν η κατεδάφιση των υπαρχουσών δομών και δημιουργία μιας κλειστής δομής περιορισμένου αριθμού μεταναστών σε κάθε νησί με αποσυμφόρηση των νησιών κάτι που το είχαμε δεί υπό προϋποθέσεις με θετικό μάτι, ξαφνικά η Κυβέρνηση ανακοινώνει ένα σχέδιο στο οποίο δεν πληρείται καμία προϋπόθεση.

Αρχικά δεν ερωτούνται οι τοπικές κοινωνίες για την τοποθεσία, χωρίς την σύμφωνη γνώμη δεν μπορεί να γίνει δομή.

Δεν τηρείται καμία πληθυσμιακή αναλογία, είναι άδικο να υπάρχει εξίσωση των τριών νησιών. Και το βασικότερο δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα καμία μείωση των ροών ολοένα έρχονται και περισσότεροι με αποτέλεσμα να υπάρξουν σε λειτουργία δύο ή και παραπάνω δομές σε κάθε νησί κάτι που φυσικά είναι μη αποδεκτό.

Την Τετάρτη που πέρασε με το κλείσιμο των υπηρεσιών της Περιφέρειας κάναμε το πρώτο βήμα, κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου εάν δεν υπάρξει θετική αντίδραση της Κυβέρνησης προς τις τοπικές κοινωνίες το αμέσως επόμενο διάστημα θα αντιδράσουμε πολύ σκληρά και δυναμικά.»

 

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Με πρωτοβουλία Μουτζούρη συνεργασία Περιφέρειας Β.Α-Πανεπιστημίου Αιγαίου

Published

on

By

Tην Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, στο Λόφο Πανεπιστημίου υπογράφηκε η ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η ανανέωση του μνημονίου, το οποίο είχε λήξει πριν τρία χρόνια υπεγράφη ύστερα από πρωτοβουλία και πρόταση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κατά την διάρκεια της υπογραφής του συμφώνου συνεργασίας ανέφερε:

« Τα πανεπιστήμια τα οποία ξέρω πολύ καλά από την πορεία μου ως καθηγητής και Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αλλά και ως Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες μέσω ερευνητικών προγραμμάτων που εκτελούν σε θέματα ειδικοτήτων τους. Αυτό συμφέρει αφενός την τοπική αυτοδιοίκηση και αφετέρου επωφελείται και η πανεπιστημιακή κοινότητα καθώς με τα έσοδα που έχει μπορεί να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θεωρούμε ότι αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για τα νησιά μας καθώς μπορεί να συνδράμει όχι μόνο σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Θα υπάρξει σχεδιασμός να επωφεληθούν όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από αυτή την συνεργασία.».

Ο κ. Μουτζούρης επεσήμανε πως η πρώτη συνεργασία μπορεί να είναι με τα Τμήματα Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος για τους χειμάρρους και τα ρέματα της Λέσβου. Επιπλέον τόνισε πως πολύ σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει στην ανάπτυξη του τουρισμού και το τμήμα της Χίου για την δημιουργία τουριστικού brand name για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

 

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Μουτζούρης: «Το κλείσιμο υπηρεσιών ήταν η αρχή. Καμία νέα δομή!»

Published

on

By

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου μαζί με τους Δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου σχετικά με το κλείσιμο των υπηρεσιών των Δήμων και της Περιφέρειας.

Ο κ. Μουτζούρης τόνισε πως το κλείσιμο των υπηρεσιών είναι το πρώτο βήμα και σύντομα εαν δεν υπάρξουν εξελίξεις αποδεκτές απο την τοπική κοινωνία οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

Ο κ. Μουτζούρης κατά την διάρκεια της συνέντευξης ανέφερε:
« Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Καθημερινά το πρόβλημα εντείνεται. Τα μέτρα όπως τα εξήγγειλε η Κυβέρνηση με την δημιουργία νέων κλειστών ή προσωρινής διαμονής δομών δεν θα έχουν αποτέλεσμα καθώς βλέπουμε πως οι ροές δεν μειώνονται με αποτέλεσμα να καταλήξει να υπάρχει σε κάθε νησί παραπάνω από μία δομή, κάτι το οποίο και δεν επιθυμούμε.

Σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα των κινητοποιήσεων με το κλείσιμο των υπηρεσιών σε Δήμους και Περιφέρεια όπως αυτές αποφασίστηκαν στα Δημοτικά συμβούλια των νήσων του Βορείου Αιγαίου αλλά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Οι κινητοποιήσεις μας θα κλιμακωθούν εάν δεν έχουμε τις αναμενόμενες αντιδράσεις από την Κυβέρνηση άμεσα.

Η Κυβέρνηση ασκεί μεταναστευτική πολιτική, εμείς εκπροσωπούμε τις τοπικές κοινωνίες και πρέπει να προασπίσουμε τα συμφέροντά τους σεβόμενοι τις επιθυμίες τους.

Έχω δεί από την μακρά πορεία μου στην κατασκευή έργων ότι όποιο έργο δεν γίνεται δεκτό από την τοπική κοινωνία ματαιώνεται. Βασική αρχή είναι πως χωρίς συναίνεση από τοπικό πληθυσμό δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Εμείς ως Περιφέρεια συντασσόμαστε με τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων οι οποίες εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες ».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση για τις τοποθεσίες των νέων δομών ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου επεσήμανε:

« Δεν έχουμε ακόμα καμία επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση για τις τοποθεσίες των νέων δομών αλλά ούτε και για το τελικό σχέδιο.

Χωρίς επίσημη ενημέρωση μάλλον το θέμα ακόμα είναι υπό διεργασία. Καθημερινά ακούμε διάφορες περιοχές. Οι διοικούντες βρίσκονται σε σύγχυση, βλέπουμε συνεχώς να αλλάζουν οι συντονιστές από την Κυβέρνηση.

Στις 30.10.2019 με αίτημα δικό μου και με κοινή απόφαση όλων των Δημάρχων των νήσων του Βορείου Αιγαίου ζητήσαμε προσωπική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και δεν λάβαμε μέχρι σήμερα καμία απάντηση.»

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να ανακαινίσει τις ήδη υπάρχουσες δομές στη Μόρια Λέσβου, στη Βιάλ Χίου και στο Βαθύ Σάμου ο κ. Μουτζούρης τόνισε:

« Η Μόρια, η Βιάλ και το Βαθύ είναι περιοχές ταλαιπωρημένες, οι οποίες έχουν βανδαλιστεί και οι κάτοικοί τους ταλαιπωρηθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Η κοινωνία οφείλει να τις απαλλάξει με την ισοπέδωση των δομών αυτών που υπάρχουν, όχι να τις ανακαινίσει. Εάν ωστόσο επίσημα η Κυβέρνηση ανακοινώσει ότι αποφάσισε να ανακαινίσει τις υπάρχουσες δομές εμείς θα πράξουμε σεβόμενοι τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών όπως θα εκφραστούν μέσα από τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.»

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή