26.1 C
Σάμος
27/09/2023
Πολιτικά

Κατάθεση ερώτησης για την διάσωση και αξιοποίηση της «Φραγκόκλησας» στη Σάμο

Κατάθεση ερώτησης Α.Μιχαηλίδη σχετικά με την ανάγκη διάσωσης και αξιοποίησης του ιστορικού κτίσματος της «Φραγκόκλησας» στη Σάμο.

 

Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, σχετικά με το κτιριακό συγκρότημα της «Φραγκόκλησας» στην παραλιακή λεωφόρο της πρωτεύουσας της Σάμου Βαθύ. Την ερώτηση συνυπέγραψαν 15 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής

Ομάδας. Το συγκρότημα αυτό χτίστηκε στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 1900 για να στεγάσει δραστηριότητες καθολικών μοναχών.

Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από τον Ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου και από το συναπτό διώροφο κτίριο που εξυπηρέτησε μέχρι τα τέλη σχεδόν της δεκαετίας του 1980 τους σκοπούς της Καθολικής Αποστολής στο νησί. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρου κάλλους και αρχιτεκτονικής οικοδόμημα που επιβάλλεται τόσο με την μορφή του,  όσο και με το άγαλμα  της Παρθένου Μαρίας (την λεγόμενη Madonina) που βρίσκεται στην πρόσοψή του. Για όλα αυτά το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο Μνημείο στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000 με ενέργειες της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου.

Ο φονικός και καταστροφικός σεισμός που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στις 30/10/2020 ολόκληρο το νησί και ιδιαίτερα την πόλη  της Σάμου προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο διώροφο κτίριο  του συγκροτήματος της Φραγκόκλησας, του οποίου ο όροφος παρουσιάζει πανταχόθεν ορατές ετοιμορροπίες.

Οι κίνδυνοι, κυρίως  για τους διερχομένους αλλά και για τα παρακείμενα κτίρια (επιχειρήσεις και σπίτια), είναι μεγάλοι. Η εικόνα του πληγωμένου κτιρίου είναι αλγεινή  για τους Σαμιώτεςπου έχουν συνδέσει την Φραγκόκλησα με την μορφή και την ιστορία του νησιού και της πόλης.

Το εμβληματικό αυτό κτίσμα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της πόλης της Σάμου και αναδεικνύει την πολυπολιτισμικότητα του νησιού.

Λόγω του χαρακτήρα και της ιστορίας του θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως διαπολιτισμικό – διαθρησκευτικό  κέντρο· σε κάθε περίπτωση η χρήση του ως δημόσιος χώρος θα πρέπει, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού, να συναποφασιστεί από την κυβέρνηση, την Αυτοδιοίκηση και τους λοιπούς φορείς του τόπου.

Ερωτάται λοιπόν  η κ Υπουργός τί πρωτοβουλίες θα αναλάβει προκειμένου να αποκατασταθεί το μνημειακό αυτό συγκρότημα αλλά και για την επανάχρησή του, με βάση την ιστορικότητα και τον χαρακτήρα του.

Related posts

Yπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Έναρξη λειτουργίας του Μηχανισμού Καταγγελιών από πολίτες τρίτων χωρών

admin

Το γλεντάει στους Κουμαραδαίους η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ

admin

Αποτελέσματα εκλογών για την ανάδειξη προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. Σάμου

admin

ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ: Υπόλογη στην κοινωνία η δημοτική αρχή για την κατασκευή και λειτουργία της ΚΕΔ

admin

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επαναληπτική εκλογή για την ανάδειξη Προέδρου στις 24 Σεπτεμβρίου

admin

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Πρώτη η Έφη Αχτσιόγλου στο Ν. Σάμου

admin

Ερώτηση στη Βουλή για την παράνομη παρουσία τουρκικών αλιευτικών στη Σάμο

admin

Καιρίδης απο Σάμο: Το εθνικό σύστημα υποδοχής και ασύλου συνεχίζει να ανταπεξέρχεται σε μια περίοδο αύξησης της μεταναστευτικής πίεσης διεθνώς

admin

ΣΥΡΙΖΑ Σάμου: Τα εκλογικά τμήματα για την ανάδειξη Προέδρου την Κυριακή

admin