25 C
Σάμος
27/05/2024
Ικαριακά

Καταγγελία από το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας για το εργατικό «ατύχημα» στην Ικαρία

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας καταγγέλλει τις εταιρείες ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΡΝΑ και ΕΒΙΝΤΑ για τις μεθοδεύσεις τους σχετικά με το εργοδοτικό έγκλημα που συντελέστηκε σε συνάδελφο στην Ικαρία, με σκοπό να γλιτώσουν από τις ευθύνες τους. Το Σάββατο 27 Απρίλη 2024 συνέβη ακόμα ένα εργατικό «ατύχημα» στην Ικαρία, στην περιοχή της Προεσπέρας, σε υπό τάση γραμμή του Υβριδικού Πάρκου Ικαρίας. 36χρονος συνάδελφος της εταιρείας ΤΕΡΝΑ-ΕΒΙΝΤΑ Α.Ε., εκτελώντας εργασίες, χτυπήθηκε από μέση τάση (20kV), με αποτέλεσμα το σοβαρότατο τραυματισμό του. Ο συνάδελφος διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ικαρίας και κρίθηκε απαραίτητη η αεροδιακομιδή του στο Θριάσιο Νοσοκομείο της Ελευσίνας.

Δεν έφταναν όλα τα παραπάνω, οι εταιρείες προσπάθησαν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να βγουν λάδι. Ο μεν ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί να βγάλει όλη την ευθύνη από πάνω του μεταφέροντάς την μέσω της εργολαβίας στον ανάδοχο. Η ΤΕΡΝΑ που είναι ο κύριος εργολάβος, με τη σειρά της, έχει αναθέσει τις εργασίες σε άλλο υπεργολάβο. Η ΕΒΙΝΤΑ, υπεργολάβος της ΤΕΡΝΑ, είτε με καρότο ή με μαστίγιο προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους! Έφτασαν στο σημείο να απειλούν τους εργαζόμενους, ώστε να βγάλουν υπαίτιους τους συναδέλφους τους. Ο ΔΕΔΔΗΕ μάλιστα, αν και ο κύριος υπεύθυνος, όχι μόνο δεν έκανε τίποτα αλλά δεν έδειξε και το παραμικρό ενδιαφέρον για τον συνάδελφο που βρισκόταν στο νοσοκομείο.

Ένα είναι το σίγουρο, δεν φταίει κανένας «σταθμάρχης» και κανένας εργαζόμενος που μπορεί να κάνει το όποιο λάθος. Φταίει η λειτουργία των επιχειρήσεων που ζυγίζει τις ανθρώπινες ζωές με βάση τη σύγκριση κόστους/οφέλους για να έχουν τα επιδιωκόμενα κέρδη.  Δεν έχει περάσει μάλιστα πολύς καιρός από τότε που είχαμε κι άλλο εργατικό «ατύχημα» στην ίδια εταιρεία.

ΔΕΔΔΗΕ και μεγαλοεργολάβοι πανηγυρίζουν για ακόμα μια χρονιά για τα τεράστια κέρδη τους, ενώ από την άλλη οι εργαζόμενοι μετράμε νεκρούς και σακατεμένους. Επιβεβαιώνεται ότι κέρδη και προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν πάνε μαζί. Το σύνθημα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» παραμένει επίκαιρο. Οι ζωές μας δεν είναι κόστος. Για να ζήσουμε εμείς πρέπει να χάσουν αυτοί.

Για αυτό πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να δυναμώσουμε την οργάνωση και πάλη για τα δικαιώματά μας, για να μπορούμε να δουλεύουμε σαν άνθρωποι, με ασφάλεια, με ικανοποιητικούς μισθούς.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

• Να διερευνηθούν χωρίς καθυστέρηση απ’ όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες τα αίτια του ατυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους.

• Εξασφάλιση και τήρηση όλων των συνθηκών και μέτρων ασφαλείας, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να γυρνούν ζωντανοί και αρτιμελείς στο σπίτι τους.

• Να καλυφθούν οι ανάγκες για την άμεση αποκατάσταση του συναδέλφου καθώς και της αποζημίωσής του όσο καιρό χρειαστεί.

• Οι εταιρείες να σταματήσουν το όργιο τρομοκρατίας από τη μία και αδιαφορίας από την άλλη για όλα αυτά τα περιστατικά.

• Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εργολάβους στο προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς.

Related posts

Ο Δήμαρχος Ικαρίας και η Δημοτική Αρχή, αποχαιρετούν με θλίψη την Χριστίνα Ξηρού

admin

Ικαρία: Αγωνία για 36χρονο εναερίτη που χτυπήθηκε από μέση τάση 20KV

admin

Ικαρία: Κινητοποίηση ενάντια στις 110 ανεμογεννήτριες

admin

Drone βίντεο: Οι Φούρνοι Κορσεών – Το κρυφό νησί των Κουρσάρων

admin

Στην Ικαρία ο Γιώργος Καντζίκης, Αθλητής με Αναπηρία στο Καθιστό θαλάσσιο Σκι – Wakeboard και στο Κανόε Καγιάκ

admin

Εκπληκτικά πλάνα της Θύμαινας από ψηλά με τη βοήθεια drone!

admin

Αποφάσεις Γ.Σ. του ΣΕΠΕ Ικαρίας και Φούρνων

admin

Ικαρία: Άγρια κακοποίηση ζώου – Κρέμασαν κατσίκα σε δέντρο

admin

Φούρνοι: Ναυάγιο της πρώιμης βυζαντινής περιόδου ερευνήθηκε

admin