Connect with us

Περιφερειακά

Καταγγελία Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου & Ικαρίας

Published

on

περιφερειακη ενοτητα Σαμου

Η εξωτερική ανάθεση της κατάρτισης περιγραμμάτων θέσεων εργασίας αποτελεί εμπαιγμό για τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, παρά τις παρεμβάσεις των Συλλόγων Υπαλλήλων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προχώρησε σε απευθείας ανάθεση του έργου της κατάρτισης των περιγραμμάτων εργασίας των υπηρεσιών της Π.Β.Α στην ιδιωτική εταιρεία «Εύπολις Συμβουλευτική», με έδρα την Μυτιλήνη. Συγκεκριμένα, παρακάμπτοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου προχώρησε στην απευθείας ανάθεσης μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου, ενώ το ποσό της ανάθεσης είναι στο ανώτατο από το Νόμο όριο, δηλαδή 19.950,00 €, σύμφωνα με την Α.Π. 467/25-4-2018 Απόφαση Ανάθεσης (ΑΔΑ: 6ΣΔΩ43Κ-7Ψ4).

Τα ερωτήματα που τίθενται ως προς την συγκεκριμένη ανάθεση είναι πολλά και ζητούν απάντηση:

  • Το πνεύμα οικονομίας και τακτοποίησης που ευαγγελίζεται η Περιφερειακή Αρχή δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση; Αντί να εξοικονομήσει το ποσό των 19.950 ευρώ, αναθέτει σε ιδιωτική εταιρεία μία εργασία που μπορεί να γίνει από τις υπηρεσίες;
  • Στην συνέχεια, ζητείται από τις υπηρεσίες να αποστείλουν πρωτογενές υλικό στην εταιρεία. Ουσιαστικά ζητείται να διεξάγουν την εργασία από την αρχή οι Υπηρεσιακοί Παράγοντες για λογαριασμό της ιδιωτικής εταιρείας. Τώρα δηλαδή προλαβαίνουν οι Υπηρεσιακοί Παράγοντες να εργαστούν για το συγκεκριμένο έργο, ενώ πριν την ανάθεση δεν είχαν καθόλου χρόνο, όπως επικαλείται η Περιφερειακή Αρχή για να δικαιολογήσει την ανάθεση;
  • Γιατί παρακάμφθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο από ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την Περιφέρεια και τους εργαζομένους και δόθηκε απευθείας ανάθεση από το Περιφερειακό Ταμείο;
  • Τι ακριβώς προβλέπει το σχέδιο σύμβασης που αναφέρεται στην απόφαση της Ανάθεσης και θα καθορίζει τις υποχρεώσεις του Συμβαλλόμενου προς την Περιφέρεια, διότι παρά την αναζήτηση σε ΔΙΑΥΓΕΙΑ και ΚΗΜΔΗΣ δεν έχουμε καταφέρει να το εντοπίσουμε ακόμα…
  • Τελικά πώς θα δικαιολογηθούν τα 19.950,00 € της σύμβασης; Με εργασία που θα διεξάγουν οι Υπηρεσιακοί Παράγοντες οι οποίοι μάλιστα είχαν εκφράσει την θέληση τους να αναλάβουν το έργο με δική τους εργασία χωρίς κανένα κόστος…

Όμως, πέραν των ερωτημάτων, η επιλογή της συγκεκριμένης εξωτερικής ανάθεσης θέτει και ευρύτερα ζητήματα:

  • Για εμάς, το κύριο ζήτημα που αναδύεται είναι η πολιτική που εκφράζεται μέσα από αυτήν την επιλογή. Παρά το γεγονός ότι υπηρεσιακοί παράγοντες και σύλλογοι εργαζομένων εξέφρασαν την βούληση να αναλάβουν την εργασία αυτή, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για την Περιφέρεια, η Περιφερειακή Αρχή τους αγνόησε επιδεικτικά, και προχώρησε στην απευθείας ανάθεση. Γιατί; Διότι υπηρετεί την πολιτική που θέλει ένα δημόσιο τομέα διαρκώς συρρικνούμενο και τις αρμοδιότητες του να εκχωρούνται με την τακτική του outsourcing σε ιδιώτες.
  • Επιπλέον, εκτιμούμε ότι η Περιφερειακή Αρχή πιθανώς δεν επιθυμεί να εκπονήσουν οι υπηρεσίες τα περιγράμματα θέσεων, όχι διότι δεν υπάρχει χρόνος, όπως προσχηματικά επικαλούνται, αλλά διότι το παραδοτέο της ιδιωτικής εταιρείας θα μπορεί χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να δικαιολογήσει την υποστελέχωση και το περαιτέρω ξεζούμισμα των όλο και λιγότερων υπαλλήλων της ΠΒΑ.

Ζητούμε:

  • να ανακληθεί η συγκεκριμένη ανάθεση, που καλεί τις υπηρεσίες να δώσουν έτοιμη δουλειά στην εταιρεία, και για το οποίο θα αμειφθεί με το ποσό των 19.950 ευρώ
  • να αναλάβουν οι υπηρεσίες μας την κατάρτιση των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας

 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Π.Ε. Σάμου & Ικαρίας

 

Ο Πρόεδρος

 

 

Αποστόλης Βαλαμώντης

 

 

Η Γενική Γραμματέας

 

 

Μυροφόρα Μιχαηλίδου

 

Share this post:

Comments

comments

Περιφερειακά

Στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO ο Καδής & τα Φρατζόλια – Αίτημα της Περιφέρειας

Published

on

By

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού ανέλαβε την πρωτοβουλία υποβολής πέντε προτάσεων  που αφορούν  τα έθιμα της Αποκριάς των νησιών του Βορείου Αιγαίου για την εγγραφή τους στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Άυλων Πολιτιστικών Στοιχείων” της UNESCO. Η πρωτοβουλία αυτή έγινε εφικτή μετά από συνέργεια της Αντιπεριφέρειας με  τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς των νησιών μας που δραστηριοποιούνται στα καρναβαλικά δρώμενα.

Αναλυτικότερα, υποβλήθηκαν στην “Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την εφαρμογή της Σύμβασης της UNESCO για τη προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” για εγγραφή στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” τα κάτωθι πολιτιστικά στοιχεία:

«Αγιασώτικο καρναβάλι και συνοδευτικά έθιμα της Αποκριάς» σε συνεργασία με τo “Κέντρο Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ»” και τον “Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο Σάτυρος»”.

«Παραδοσιακό Καρναβάλι Μεσοτόπου» σε συνεργασία με το “Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσοτόπου «Ο Μεσότοπος»”.

«Μόστρα Θυμιανών» σε συνεργασία με το “Μορφωτικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο Θυμιανών” Χίου.

«Ο Καδής στους Σπαθαραίους» σε συνεργασία με τον “Αθλητικό, Σκακιστικό, Πολιτιστικό, Εξωραϊστικό & Μορφωτικό Σύλλογο Σπαθαραίων Σάμου”

«Φρατζόλια» σε συνεργασία με το “Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο «Φίλων Μαραθοκάμπου»”.

H Ελλάδα με τον Ν. 3521/2006 (ΦΕΚ 275/τ.Α/22-12-2006) κύρωσε την σύμβαση για την προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO(2003). Σκοποί της σύμβασης αυτής, όπως αναφέρονται  είναι :  (α) η προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, (β) ο σεβασμός της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των ενδιαφερομένων κοινοτήτων, ομάδων και ανθρώπων, (γ) η ευαισθητοποίηση σε επίπεδο τοπικό, εθνικό και διεθνές όσον αφορά τη σημασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της αμοιβαίας εκτίμησης που πρέπει να τυγχάνει, (δ) η διεθνής συνεργασία και συνδρομή.

Στα πλαίσια της Σύμβασης αυτής προβλέπεται η δημιουργία και ο συνεχής εμπλουτισμός τριών καταλόγων:

1) ο Αντιπροσωπευτικός κατάλογος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας,

2) ο Κατάλογος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που απαιτεί επείγουσα προστασία,

3) προγράμματα, σχέδια και δραστηριότητες διαφύλαξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αυτή τη στιγμή στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχουν καταγράφει 55 στοιχεία. Οι καταχωρήσεις της Ελλάδας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας είναι : 1) η καταχώρηση της Μεσογειακής διατροφής  από κοινού με τις Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Μαρόκο, Πορτογαλία, 2)“Η Τεχνογνωσία της Παραδοσιακής Μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο, 3) η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία,  4) τα Μωμοέρια, ένα έθιμο του Δωδεκαημέρου όπως τελείται σε οκτώ χωριά της Κοζάνης, 5) το Ρεμπέτικο Τραγούδι, 6) η  Τέχνη της Ξερολιθιάς  κατόπιν υποβολής κοινού φακέλου υποψηφιότητας της Ελλάδας με Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Σλοβενία, 7) η Βυζαντινή Μουσική/ Ψαλτική, 8)η  “Μετακινούμενη Κτηνοτροφία – Η εποχιακή μετακίνηση των κοπαδιών πάνω στις παραδοσιακές διαδρομές τους, στη Μεσόγειο και στις Άλπεις” από κοινού με την Αυστρία και την Ιταλία,9) «Το Πολυφωνικό Καραβάνι, Ερευνώντας, Διαφυλάσσοντας και Αναδεικνύοντας το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου».

Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αναστασία Αντωνέλη δήλωσε:

«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού, έχοντας πυξίδα  κατεύθυνσης την ανάδειξη και προστασία της  διαχρονικής  πολιτιστικής κληρονομιάς- ταυτότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου, παραμένοντας πιστή στην πεποίθηση της ενεργής συμμετοχής των πολιτών και της συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών, ξεκίνησε μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής τους, με την υποβολή πέντε προτάσεων των  Καρναβαλικών Δρώμενων  των νησιών μας, προκειμένου να ενταχθούν   στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” της UNESCO.

Ως γνωστόν   τα  Καρναβαλικά  δρώμενα έχοντας  τις ρίζες τους στις Διονυσιακές γιορτές φτάνουν διαχρονικά στο σήμερα αποδεικνύοντας την συνέχεια του Ελληνισμού στους αιώνες και την εξέλιξη στο πέρασμα του χρόνου των λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων, στοιχείων του πολυδιάστατου Ελληνικού Πολιτισμού.

Οφείλουμε ένα Μεγάλο Ευχαριστώ στους τοπικούς Συλλόγους που προαναφέραμε για την θέληση τους να συμμετέχουν σε αυτήν μας την πρωτοβουλία και  από κοινού να δουλέψουμε  προκειμένου να καταφέρουμε τα Καρναβαλικά Δρώμενα των Νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,  να εγγραφούν   στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” της UNESCO».»

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Στη σεισμόπληκτη Βρίσα 3,5 χρόνια μετά

Published

on

By

Ρόλο συντονιστή ανέλαβε ο πρόεδρος της κοινότητας Βρίσας, Στρατής Παράκοιλας, για την διεκπεραίωση πολλών εκκρεμοτήτων που έχουν οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας 3,5 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε το χωριό.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο κ. Παράκοιλας, σημείωσε ότι ο συντονιστής που εδώ και έναν χρόνο έχει οριστεί από την κυβέρνηση για αυτήν ακριβώς τη δουλειά δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους, ενώ εδώ και τρεισήμισι μήνες, μετά δηλαδή το σεισμό της Σάμου, κανένας μηχανικός της ΔΑΕΦΚ δεν επισκέφθηκε το νησί για τη συνέχιση εξέτασης των υποθέσεων των σεισμόπληκτων του νησιού.

Ο ίδιος ανέλαβε πρωτοβουλία και προώθησε στο Υπουργείο Υποδομών πάνω από 80 αιτήματα συγχωριανών του για τα οποία πήρε απάντηση για το κάθε ένα από αυτό, ενώ μετά από αίτημά του, από σήμερα και για τρεις εβδομάδες στο νησί βρίσκονται μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ.

Πάγιο αίτημα των σεισμόπληκτων να προσληφθούν στην ΔΑΕΦΚ περισσότεροι μηχανικοί, καθώς οι ίδιοι ελάχιστοι άνθρωπο προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε όλη την Ελλάδα για τις ανάγκες που συνεχώς προκύπτουν.

Στο χωριό παραμένουν περί τα 50 κόκκινα κτίρια που ακόμα δεν έχουν γκρεμιστεί και η Βρίσα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που λήγει μέσα στο Μάρτη και θα ζητηθεί παράταση.

Κάτι όμως έχει αρχίσει και κινείται και για το δημοτικό σχολείο Βρίσας το οποίο κατέστρεψε ο Εγκέλαδος. Ιδιώτης μηχανικός ολοκλήρωσε αφιλοκερδώς και κατέθεσε τοπογραφικό, προκειμένου να προχωρήσει η εκπόνηση μελέτης κατασκευής του σχολείου, ενώ ο δήμος θα αναλάβει να προωθήσει το αίτημα να απομακρυνθούν τα μπάζα του μισογκρεμισμένου κτιρίου.

 

Πηγή ΕΡΤ

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή