27.2 C
Σάμος
02/07/2022
Δήμος

ΚΕΔΕ: Zητά από το υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής 21 εκ. ευρώ για ναυαγοσωστική κάλυψη ακτών 143 δήμων

Να χρηματοδοτήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τη δαπάνη των 21 εκ. ευρώ που απαιτούνται για να μπορέσουν οι 143 παράκτιοι δήμοι να αναλάβουν την ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών τους για το 2022 ή να ανασταλεί η ισχύς του Π.Δ. 71/2020 μέχρι να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι, ζητά η ΚΕΔΕ.

Ειδικότερα με επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τονίζει ότι το ΔΣ της ΚΕΔΕ με αλλεπάλληλες αποφάσεις του, οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί στον αρμόδιο υπουργό, έχει επισημάνει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 143 παράκτιοι Δήμοι της χώρας, οι οποίοι αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν με δικούς τους πόρους, το κόστος ναυαγοσωστικής κάλυψης που τους μεταβιβάστηκε ως ευθύνη κι αρμοδιότητα από το Κεντρικό Κράτος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπενθυμίζει ότι το ζήτημα διαπιστώθηκε αρχικά όταν τέθηκε σε ισχύ το ΠΔ 31/2018, με το οποίο μεταβιβάστηκε για πρώτη φορά στους Δήμους ένα ευρύτατο πλέγμα νέων αρμοδιοτήτων χωρίς φυσικά και τη μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων και την πρόσληψη ναυαγοσωστών, αγορά και διάθεση εξοπλισμού, αλλά και προσδιορισμό ελέγχου σε ακτίνα 200 μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου.

Και τότε η ΚΕΔΕ εξέφρασε τις έντονες αντιρρήσεις της πάνω στο περιεχόμενο του συγκεκριμένου Π.Δ., εστιάζοντας στην κάλυψη του οικονομικού κόστους των όσων προέβλεπε.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Παπαστεργίου “οι αντιρρήσεις αυτές, όχι μόνο δεν ελήφθησαν υπόψη αλλά επιπλέον, με την εφαρμογή του Π.Δ. 71/2020, φορτώθηκαν οι Δήμοι με επιπλέον υποχρεώσεις, χωρίς πάλι να τους δοθούν οι απαραίτητοι πόροι για να τις καλύψουν. Η ΚΕΔΕ έχει επισημάνει πως για να μπορέσουν οι Δήμοι να ανταποκριθούν στην ευθύνη της ναυαγοσωστικής κάλυψης σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Π.Δ. 71/2020, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 21 εκ. ευρώ.

Από τα παραπάνω, το μόνο που κατέστη εφικτό, ήταν μία χρηματοδότηση 8 εκ. ευρώ μετά από μεσολάβηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα, χρηματοδότηση που βγήκε στα τέλη Μαΐου, με αποτέλεσμα πολλοί διαγωνισμοί να τρέξουν καθυστερημένα, με τα γνωστά επακόλουθα”.

Με δεδομένο ότι σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος για το 2022 κι ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό η κάλυψη της δαπάνης για την ναυαγοσωστική κάλυψη της περιόδου αυτής, ενώ το διάστημα που απομένει στους Δήμους για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και να ανταποκριθούν στην ευθύνη αυτή είναι ελάχιστος, η ΚΕΔΕ ζητά τα εξής:

  • Να καλύψει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής από τον προϋπολογισμό του, τη δαπάνη των 21 εκ. ευρώ που απαιτούνται.
  • Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, ζητούμε στη βάση των αποφάσεων του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, την αναστολή ισχύος των διατάξεων του Π.Δ. 71/2020, μέχρι να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για την υλοποίηση των προβλέψεων και οικονομικών υποχρεώσεων που θα αναλάβουν οι Δήμοι για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών τους.

Καταλήγοντας ο κ. Παπαστεργίου  δηλώνει ότι “εκπροσωπώντας τους 143 παράκτιους Δήμους, αδυνατούμε να καλύψουμε με δικούς μας πόρους, το κόστος ναυαγοσωστικής κάλυψης για το 2022, με ότι αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια στην υποβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος”.

Related posts

Κοινότητα Σαμίων: Στήριξη των επιχειρηματιών της Σάμου

admin

Δύο διοικητικά πρόστιμα επιβλήθηκαν για παραβάσεις των κανόνων καθαριότητας

admin

“Πόσα χρήματα διεκδίκησε και πήρε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου;”

admin

Σε λειτουργία το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ανατολικής Σάμου

admin

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στην Σάμο ο Δήμαρχος του Σεφερίχισαρ

admin

«Samia 2022» στην πόλη της Σάμου στις 17-19 Ιουλίου

admin

Γιορτές Κρασιού 2022

admin

Επίσκεψη του ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκου στο δήμο Δυτικής Σάμου

admin

Δόθηκε προς χρήση η παιδική χαρά του δημοτικού κήπου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα