Connect with us

Πολιτικά

ΚΚΕ Σάμου: Επιβεβαιώνεται ότι τα μέτρα της κυβέρνηση για τον σεισμό είναι ανεπαρκή

Published

on

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τα μέτρα της κυβέρνησης για τα τρία νησιά που έχουν υποστεί ζημιές από το φονικό σεισμό της 30ης Οκτώβρη. Η απόφαση πάρθηκε αφού πέρασε πάνω από ένας μήνας (!) από το σεισμό. Καμιά σχέση δηλαδή με τις ταχύτητες φωτός που ψηφίζουν νόμους, τροπολογίες και ρυθμίσεις οι κυβερνήσεις όταν έχουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Επίσης καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη για μέτρα στήριξης των εργαζόμενων σε σεισμόπληκτες επιχειρήσεις όπως και για τους αυτοαπασχολούμενους και τους άνεργους του νησιού.

Επιβεβαιώνεται ότι τα μέτρα της κυβέρνηση είναι ανεπαρκή, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες

Συγκεκριμένα σημειώνεται στο ΦΕΚ ότι το ποσό που αφορά τα μέτρα θα δοθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με δαπάνη ύψους € 72.167.340 για την παροχή Δωρεάν Κρατικής Αρωγής και των εξόδων κίνησης των μηχανικών που θα διενεργήσουν αυτοψίες (δηλαδή ήδη έχει ξεκινήσει να ξοδεύεται).

Το ποσό που προβλέπεται για Σάμο, Ικαρία και Χίο είναι πολύ μικρό αν λάβει κανείς υπόψη τις ζημιές σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια όπως τα σχολεία (που κάποια θέλουν επί της ουσίας ξαναφτιάξιμο), μνημεία, διατηρητέα, εκκλησίες. Με βάση τους δευτεροβάθμιους ελέγχους ως τώρα στη Σάμο, επισκευάσιμα ή κατεδαφιστέα έχουν κριθεί πάνω από 2000 κτίρια, αριθμός που αναμένεται να ανέβει αρκετά ακόμη. Είναι φανερό ότι με το συγκεκριμένο ποσό πρακτικά δε θα αποκατασταθούν οι ζημιές στους πληγέντες. Επιπλέον δε προβλέπεται κάλυψη των εξόδων κατεδάφισης όπου αυτό χρειαστεί.

Είναι επίφοβη η υλοποίηση μέτρων και υποσχέσεων

Ταυτόχρονα η πείρα από άλλες περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες) είναι ότι τα όποια μέτρα στήριξης υλοποιούνται με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς και δημιουργεί δικαιολογημένα τη δυσπιστία των κατοίκων του νησιού. Το κράτος, που είναι στημένο για τις ανάγκες του κεφαλαίου, αποδεικνύεται εχθρικό για τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες, τους αγρότες. Οι κάτοικοι σε Βρίσα, Μάνδρα, Κεφαλονιά, Καρδίτσα, Εύβοια κλπ το ξέρουν από πρώτο χέρι.

Το παράδειγμα των σχολείων είναι ενδεικτικό. Αφού μετά το σεισμό ήρθαν στη Σάμο, πρωθυπουργός, υπουργοί και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, «μας κέρασαν τσάι και συμπάθεια». Οι προκάτ αίθουσες που υποσχέθηκαν ότι θα στείλουν για την προσωρινή λειτουργία των σχολείων, δε θα έρθουν όλες άμεσα, βάζοντας θέμα για τη λειτουργία τους, όταν αρθεί το lockdown. Όπως λένε «κοστίζουν» και για τα παιδιά της σεισμόπληκτης Σάμου το κράτος του κεφαλαίου δηλώνει αδυναμία. Ακόμη, τα σχολεία αντιμετωπίζονται ως κοινά κτίσματα όταν θα έπρεπε να προβλέπονται άμεσες και γενναίες χρηματοδοτήσεις προκειμένου γρήγορα να γίνει η αποκατάσταση των ζημιών και η ανέγερση νέων όπου χρειαστεί.

Την ίδια στιγμή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κάνουν προτάσεις που περνούν μέσα και από τις παρατάξεις που στηρίζουν στην τοπική διοίκηση για δημιουργία ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης του νησιού, δημιουργία φορέων ανάπτυξης κ.α. που πρακτικά αποτυπώνονται σε προτάσεις όπως «αλλαγή χωροταξικού», «ενεργειακή μετάβαση»,  επιδότηση της fraport, μια σειρά «αναπτυξιακές» προτάσεις, όλες κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών και των μονοπωλίων κι όχι του λαού, όπως έκαναν πάντα κι όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Μονόδρομος η διεκδίκηση για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών

Σήμερα πρέπει να οργανωθεί η πάλη και η διεκδίκηση για αποκατάσταση των ζημιών στο 100%. Να γίνει υπόθεση λαϊκής πάλης το πλαίσιο διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος, των άλλων μαζικών οργανώσεων.

Δε ζητιανεύουμε. Ο λαός πληρώνει κάθε χρόνο το 93% των φόρων και το κεφάλαιο με τα αμύθητα κέρδη λιγότερο από 7%. Από τα χρήματά μας ζητάμε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά μας, τίποτα λιγότερο.

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

Χαρδαλιάς σε Στεφανάδη: Αναμένουμε την εισήγηση των επιδημιολόγων για την Σάμο

Published

on

By

«Αναμένουμε την εισήγηση των επιδημιολόγων σχετικά με την περίπτωση της Σάμου για να λάβουμε τις τελικές αποφάσεις και τα επόμενα βήματα στο μέτωπο της πανδημίας στη Σάμο», ανέφερε νωρίτερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βουλευτή Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη .

Ο βουλευτής σε δηλώσεις του στο «Ράδιο Αρμονία», υποστήριξε ότι επισήμανε στον υφυπουργό ότι το κλείσιμο του νησιού έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη και οι δήμαρχοι, εξαιτίας της διασποράς του ιού σε περιοχές της Σάμου.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

4,45 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό

Published

on

By

Στα 4,45 εκατ. ευρώ προσδιορίζονται τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν στους Δήμους της Σάμου και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό. 

Ειδικότερα, στην Ανατολική Σάμο θα διατεθεί 2,16 εκατ. ευρώ έως και τον Ιανουάριο του 2023, εκ των οποίων οι 700.000 ευρώ μόνο για τη διαχείριση των ετοιμόρροπων κτιρίων. Στη Δυτική Σάμο έχει δεσμευθεί κονδύλι 2,09 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα, εκ των οποίων 750.000 ευρώ ειδικά για τα ετοιμόρροπα κτίρια.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα λάβει την επόμενη διετία το ποσό των 200.000 ευρώ. Τα συγκεκριμένα στοιχεία έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, μόνο στον Δήμο Δυτικής Σάμου τα επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίσματα είναι 361. Όσο για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, το Δημοτικό Συμβούλιο, μόλις στα τέλη Ιανουαρίου ενέκρινε την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας για το θέμα των κατεδαφίσεων. Η προτεραιότητα των κατεδαφίσεων βάσει του Σχεδίου Εγκέλαδος για την άρση των επικινδυνοτήτων θα δίνεται με σειρά προτεραιότητας, στους κύριους οδικούς άξονες, στους κεντρικούς δρόμους, στις εισόδους των πόλεων και των κοινοτήτων καθώς και σε κτίρια κρίσιμων λειτουργιών όπως Νοσοκομεία, Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημαρχείο κ.λπ.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ η επιφόρτιση των Δήμων με τις κατεδαφίσεις γίνεται χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, καθώς τα χρήματα που έχουν δοθεί δεν φτάνουν για τις κατεδαφίσεις και τις απομακρύνσεις των υλικών. Παράλληλα, όπως καταγγέλλεται, οι Δήμοι δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό και τα μηχανήματα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης απαντά ότι, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θεσπίσει σύστημα πολυετούς και ετήσιου στρατηγικού προγραμματισμού προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού για όλους τους φορείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού.

Όπως υπογραμμίζει, για τον Προγραμματισμό Προσλήψεων του 2021, είχαν κληθεί το περασμένο καλοκαίρι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προβούν στην αξιολόγηση των αναγκών τους για προσλήψεις τακτικού προσωπικού, δυνάμενοι να αιτηθούν την πλήρωση των κενών θέσεων του Οργανισμού τους σε επίπεδο οργανικής μονάδας, θέτοντας παράλληλα ένδειξη προτεραιότητας για καθεμία εξ’ αυτών, στο πλαίσιο διαβάθμισης των αναγκών τους. Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ο Δήμος Δυτικής Σάμου υπέβαλε αίτημα για την κάλυψη τεσσάρων κενών θέσεων τακτικού προσωπικού με νέες προσλήψεις και τελικά τον περασμένο Σεπτέμβριο εγκρίθηκε η πρόσληψη ενός υπαλλήλου Π.Ε. Οικονομικού. Μάλιστα, για το 2020 οι Δήμοι της Σάμου δεν είχαν υποβάλλει αίτημα για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού ελλείψει κενών θέσεων, καθότι διέθεταν μεταβατικό Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Πέραν της ενίσχυσης της στελέχωσης των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. μέσω της πραγματοποίησης προσλήψεων, όπως αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Βορίδης οι Δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας του ν.4440/2016, μέσω του οποίου μπορούν να αντλούν προσωπικό για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών. Ήδη, τον περασμένο Οκτώβριο με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, ζητήθηκε η προσωρινή κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών με απόσπαση. Ειδικά, δε, για τους νέους δήμους που προέκυψαν από διάσπαση, όπως είναι οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ελήφθη ειδική μέριμνα για την εξασφάλιση της απαιτούμενης επάρκειας προσωπικού.

Συμπληρωματικά, όπως τόνισε ο υπουργός, οι Δήμοι μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών με διάρκεια απασχόλησης που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους οκτώ μήνες από την επέλευση του γεγονότος ή την κήρυξη έκτακτης ανάγκης, με άμεσες διαδικασίες.

Πηγή: insider.gr

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή