Connect with us

Πολιτικά

ΚΚΕ Σάμου: Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη Σάμο είναι ανεπαρκή

Published

on

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη Σάμο είναι ανεπαρκή, μακριά από τις ανάγκες και τα αιτήματα των εργατικών και μαζικών οργανώσεων του νησιού, για στήριξη στο 100% των ζημιών για εργαζόμενους και επαγγελματίες, ενώ έντονη είναι και η δυσπιστία των κατοίκων του νησιού, αν λάβει κανείς υπόψη το πώς έχουν κινηθεί οι διαδικασίες σε πρόσφατες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Δε θέλουμε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές

Δεν πρωτοτύπησε η κυβέρνηση. Η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε είναι σχεδόν πιστή αντιγραφή αυτών άλλων περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Το πρόβλημα δεν είναι η ομοιότητα βέβαια αλλά η υλοποίηση αυτών των μέτρων. Η πράξη δείχνει ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι πληγέντες ακόμα περιμένουν… ή έχουν μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των προϋποθέσεων. Αποδεικνύεται ότι είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ΝΔ η αποκατάσταση των ζημιών, η ικανοποίηση βασικών αναγκών για να μπορεί να συνεχιστεί η ζωή ολόκληρων περιοχών έρχεται δεύτερη μπροστά στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Δε λαμβάνουν υπ’ όψιν ότι χιλιάδες εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αγρότες, έχουν βάναυσα πληγεί από το νέο γύρο καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, το χτύπημα στον τουρισμό (οι αφίξεις πλησίασαν αυτές του 1981), από τις συνέπειες της πανδημίας, τη μειωμένη ή κατεστραμμένη αγροτική παραγωγή. Χιλιάδες είναι οι άνεργοι, εποχικοί και μακροχρόνιοι. Τώρα προστίθενται και οι καταστροφές από το σεισμό.

Η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλες ευθύνες και πρέπει αντί να φτιάχνει νομοσχέδια που χτυπούν κι άλλο τα δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων, το λαϊκό κίνημα, αντί να προσαρμόζει τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να ελαφρύνει τους μονοπωλιακούς ομίλους και να τους ταΐσει ζεστό χρήμα από τις τσέπες του λαού, να πάρει τώρα μέτρα στο ύψος των αναγκών.

Καλούμε το λαό να μην υποκύψει στο «ρεαλισμό» της κυβέρνησης του «κάνουμε ο,τι μπορούμε»  ή στη λογική των μειωμένων απαιτήσεων. Η πείρα από την πανδημία αλλά και από τη δεκαετία της προηγούμενης κρίσης δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Ο λαός δε μπορεί να εμπιστευτεί δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που τώρα βγαίνουν στα κεραμίδια με προτάσεις για μέτρα προστασίας ενώ όταν οι ίδιες ήταν κυβέρνηση, δεν έκαναν  τίποτα για να προστατευτεί ο λαός και τα παιδιά του όπως έργα αντισεισμικής θωράκισης, μέτρα για τα ετοιμόρροπα κτίρια.

Ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών

Το ΚΚΕ όπως από την πρώτη στιγμή θα συνεχίσει να είναι το πλευρό των εργαζομένων, των ανέργων, των μικρών επαγγελματιών και αγροτών. Θα παλέψει με όσες δυνάμεις έχει μέσα κι έξω από τη βουλή για την ικανοποίηση των δίκαιων διεκδικήσεων του λαού του νησιού.

 

Ο σαμιώτικος λαός έχει πείρα πως οι εκάστοτε κυβερνητικές υποσχέσεις ήταν λόγια του αέρα. Τρανό παράδειγμα το ΚΥΤ στο Βαθύ που θα έκλεινε υπό το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και τώρα ετοιμάζεται νέα φυλακή της ΕΕ στο νησί τεραστίων διαστάσεων. Αντίθετα, ο λαός ξέρει πως όποτε ο ίδιος πάλεψε για το δίκιο του είχε αποτελέσματα μικρά και μεγάλα. Αυτή την τεράστια δύναμη του οργανωμένου και συλλογικού αγώνα πρέπει να ενεργοποιήσει.

Γι’ αυτό, χωρίς άλλη καθυστέρηση, πρέπει να οργανωθεί η πάλη και η διεκδίκηση για:

 • Άμεσες αποζημιώσεις στο 100% για πρώτη και δεύτερη κατοικία με άμεση καταβολή χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες, στον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές των επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων
 • Για τους αστέγους από το σεισμό ενοικίαση κατοικιών από το κράτος για όσο διάστημα χρειαστεί
 • Άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και σχολικά κτήρια, στα ιστορικά μνημεία
 • Γρήγορη εξασφάλιση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων που έχουν υποστεί ζημιά ώστε να μη χαθεί κι άλλη χρονιά για τα παιδιά μας
 • Μέτρα για την εξασφάλιση εισοδήματος στο ύψος των αναγκών για όλους, όπως 1000 ευρώ επίδομα πρώτης ανάγκης για όλους, αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους χωρίς προϋποθέσεις. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
 • Απαλλαγή υποχρεώσεων από ΟΤΕ,ΔΕΗ, ύδρευση για όσο διάστημα χρειαστεί, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία. Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές μέχρι το Σεπτέμβρη
 • Γενναία χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες δαπάνες
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων ώστε να ενισχυθούν οι αποδεκατισμένες υπηρεσίες σε δήμους και περιφέρεια
 • Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων για ετοιμόρροπα κτίρια. Η αποκατάσταση του παραδοσιακού οικισμού και άλλων προστατευόμενων κτιρίων και μνημείων να γίνει με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
 • Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες να υπάρξει επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2019, ως τη μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί να περιορίσει σε ένα βαθμό τις συνέπειες και να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία των μικροεπιχειρήσεων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλος επιτηδεύματος. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για 6 μήνες και επιδότησή τους από το κράτος.

 

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

Παρέμβαση Βουλευτή Σάμου για τους δασικούς χάρτες

Published

on

By

Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών προκύπτει μεγάλο αντικειμενικά πρόβλημα στο Νομό Σάμου, έγινε παρέμβαση από τον Βουλευτή Ν. Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να προβεί σε ενέργειες άμεσου επαναπροσδιορισμού.

Ο βουλευτής αναφέρει στην παρέμβαση του:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το παρόν αίτημα αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Σάμου.

Συγκεκριμένα στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις ακόμη και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως μη δασικές με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, θα ήταν ορθό να γίνουν οι ανάλογες αναμορφώσεις στους δασικούς χάρτες, λαμβάνοντας υπόψη τις δικαστικές αποφάσεις και τις πράξεις χαρακτηρισμού, καθώς κινδυνεύουν πολίτες με την απώλεια των περιουσιών τους.

Θα παρακαλούσαμε θερμά να εξετάσετε το παρόν αίτημα, το οποίο όπως γνωρίζετε δεν αφορά μόνο τη Σάμο αλλά και πολλές περιοχές ολόκληρης της Ελλάδας».

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Ν. Κακλαμάνης: Να δουν οι τοπικοί μας άρχοντες τι μπορούν να κάνουν για να μην πάμε όλοι μαζί αδιάβαστοι

Published

on

By

Το γεγονός, ότι ο αξιότιμος αντιπεριφερειάρχης κ. Πανουράκης μου έκανε την τιμή να εκδώσει δημόσια ανακοίνωση, για να σχολιάσει ραδιοφωνική μου δήλωση για την πανδημία, με υποχρεώνει, για λόγους ευγένειας να απαντήσω. Δυστυχώς, με πρόλαβαν τα πεισματάρικα τα γεγονότα: η Σάμος πέρασε σε μια εβδομάδα από το πράσινο στο κόκκινο, αποδεικνύοντας, πέραν πάσης αμφιβολίας, πόσο έγκαιρα, ολοκληρωμένα, δραστικά και αποτελεσματικά ήταν τα μέτρα που πήρε η πολυχρονεμένη μας κυβέρνηση και οι τοπικοί μας άρχοντες.

Βέβαια, ο κ. αντιπεριφερειάρχης, στο κείμενό του αποδεικνύει ό ίδιος πόσο βάσιμη και ακριβής είναι η εκτίμηση, ότι οι δύο αρμόδιες για την διαχείριση της πανδημίας, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και η διεύθυνση δημόσιας υγείας της περιφερειακής ενότητας Σάμου, υπήρξαν ανεπαρκείς και κατώτερες των περιστάσεων, όταν μετά από ένα χρόνο πανδημίας το μόνο έργο που παρουσιάζει είναι η πρόσληψη δυο υπαλλήλων προ διμήνου( κυκλοφορούν φήμες ότι δεν έχουν σχέση με επαγγέλματα υγείας ) και η σύνταξη μιας εισήγησης για τα σχολεία προ εβδομάδος.

Επί της ουσίας, η έξαρση της πανδημίας στο νησί οφείλεται σε δυο ολέθρια σφάλματα:

 1. Δεν υπήρξε έλεγχος των εισερχομένων και ποιοτική εξέταση αντιγόνου ( rapid test ) στα λιμάνια και το αεροδρόμιο.
 2. Δεν έκλεισαν τα σχολεία, μόλις έγινε αντιληπτό ότι αποτελούσαν εστίες μετάδοσης και διασποράς του ιού.

ΥΓ: Αντί να αντιδικούμε ποιοι είναι διαβασμένοι και ποιοι ανορθόγραφοι, καλό θα είναι, έστω την ύστατη στιγμή, να δουν οι τοπικοί μας άρχοντες ( βουλευτής, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι ) τι μπορούν να κάνουν για να μην πάμε όλοι μαζί αδιάβαστοι.

Σάμος, 27/02/2021

Νίκος Σ. Κακλαμάνης

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή