Connect with us

Πολιτικά

ΚΚΕ. Χωρίς νερό και τουαλέτα το Νηπιαγωγείο στο ΚΥΤ Σάμου

Published

on

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ,  σχετικά με το τμήμα Νηπιαγωγείου που λειτουργεί εντός του ΚΥΤ Σάμου ,καταγγέλλοντας ότι δεν διαθέτει ούτε νερό αλλά και ούτε τουαλέτα!

Η κατάσταση στο λεγόμενο hot spot ή αλλιώς ΚΥΤ Σάμου είναι τραγική και συνεχώς επιδεινώνεται, ως αποτέλεσμα των συνεχών προσφυγικών ροών, λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων και των ταυτόχρονων συνθηκών της ΕΕ και των συμφωνιών Ελλάδας – Τουρκίας, που όλες αυτές εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, πρωτίστως στα νησιά του Αιγαίου και στη συνέχεια στην ηπειρωτική Ελλάδα. Γι’ αυτό, στις όποιες δομές έγιναν, που προορίζονταν για «φιλοξενία» (βλέπε εγκλεισμό) μερικών εκατοντάδων, τελικά στοιβάζονται χιλιάδες πρόσφυγες.

Μια τέτοια κατάσταση επικρατεί στο ΚΥΤ Σάμου, που έγινε για να φιλοξενήσει 648 άτομα και διαμένουν αυτή τη στιγμή, επίσημα 3.805 και ανεπίσημα γύρω στις 4.500. Ανάμεσά τους είναι, με βάση τα στοιχεία που έδωσε η διοικήτρια του ΚΥΤ σε αντιπροσωπεία φορέων που την επισκέφτηκαν στη 1/4/2019 (Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σάμου, ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ, εκπαιδευτικά σωματεία κ.λπ.) και 813 παιδιά (180 από 0-3 ετών, 416 από 4-12 ετών και 217 από 13-18 ετών). Εκεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια καταρρακώνεται, όταν ξεπαγιάζουν σε μια σκηνή των 4 ατόμων καμιά 20αριά άτομα, μέσα στη βροχή, το κρύο και το αγιάζι του χειμώνα (δίπλα σε λίγα κοντέινερ όπου, και εκεί, στοιβάζεται πολύς κόσμος) αλλά και τη ζέστη του καλοκαιριού, όταν για να πας τουαλέτα περιμένεις ως και 3 ώρες και για να κάνεις μπάνιο περιμένεις ως και μέρες.

Σ’ αυτό το ΚΥΤ λειτουργεί ένα παράρτημα Νηπιαγωγείου (δομή ΔΥΕΠ), που στεγάζεται σε ένα κοντέινερ, και στο οποίο είναι γραμμένα περίπου 40 και φοιτούν καθημερινά γύρω στα 25 παιδάκια προσχολικής ηλικίας, με 5 αναπληρώτριες νηπιαγωγούς, που κάνουν εξαιρετική δουλειά μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Για να φτάσουν τα παιδιά στο κοντέινερ-αίθουσα του Νηπιαγωγείου διασχίζουν ένα στενό κεκλιμένο τσιμεντένιο διάδρομο, με σημαντική γωνία κλίσης, που ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να κατρακυλήσουν, να χτυπήσουν και να βρεθούν πάνω ή μέσα στις σκηνές, που είναι κολλητά.

Αλλά το πιο τραγικό απ’ όλα είναι ότι το τμήμα αυτό του Νηπιαγωγείου δε διαθέτει ούτε νερό ούτε τουαλέτα! Για να πάει ένα παιδάκι στην τουαλέτα, πρέπει να το πάρει μία Νηπιαγωγός, να διασχίσει αρκετή ανηφορική απόσταση, όπου συχνά κατεβαίνουν βρομόνερα, να φτάσει στις «κοινές» τουαλέτες όπου εξυπηρετούνται πάρα πολλοί πρόσφυγες και να περιμένει στην ουρά να αδειάσει κάποια. Όταν γίνει αυτό, επειδή οι τουαλέτες δεν είναι για μικρά παιδάκια, πρέπει να βοηθήσει το παιδί, μπαίνοντας και οι δυο μέσα σε μία βρώμικη και επικίνδυνη για την υγεία τουαλέτα, όπου πηγαίνουν και οι Νηπιαγωγοί.

Είναι πραγματικά ντροπή, το 2019, να λειτουργεί Νηπιαγωγείο χωρίς νερό και τουαλέτα. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα δίνει 4 δισ. το χρόνο στο ΝΑΤΟ να ματοκυλάει τους λαούς και να δημιουργεί στρατιές εξαθλιωμένων προσφύγων τσακίζοντας ταυτόχρονα τις τρυφερές ψυχές των μικρών παιδιών, που ζουν, και μετά την πολεμική «εμπειρία», μέσα σ’ αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες. Γιατί, και μετά το ωράριο του Νηπιαγωγείου, τα παιδιά αυτά ζουν μέσα στο ΚΥΤ και βιώνουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των χιλιάδων προσφύγων, μαζί με τα υπόλοιπα εκατοντάδες παιδιά.

Την ίδια στιγμή δίνονται εκατομμύρια στις διάφορες ΜΚΟ να «διαχειρίζονται» τη ζωή των βομβαρδισμένων προσφύγων και των παιδιών τους. Είναι πραγματικά προκλητικό το γεγονός ότι, τη στιγμή που τα παιδιά του Δημόσιου Νηπιαγωγείου βιώνουν τα παραπάνω, έξω ακριβώς από το ΚΥΤ, σε ένα σχετικά νέο μεγάλο κτήριο, στεγάζονται τα «εκπαιδευτικά» και άλλα προγράμματα ΜΚΟ.

Ο λαός της Σάμου πρόσφατα προχώρησε σε κινητοποιήσεις, που οργανώθηκαν από το Εργατικό Κέντρο και το Ν. Τ. της ΑΔΕΔΥ και συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι μαζικοί φορείς του νησιού, για να απεγκλωβιστούν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες από τη Σάμο και τα άλλα νησιά και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες ζωής για όλους, Σαμιώτες και πρόσφυγες, για να στελεχωθεί το Νοσοκομείο, που έχει αδειάσει από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τη στιγμή που πρέπει να εξυπηρετήσει πολύ περισσότερους ανθρώπους σε σύγκριση με τις δυνατότητές του.

Είναι ντροπή, το 2019, να μην έχουν οι άνθρωποι νερό και τουαλέτα. Είναι εγκληματική αμέλεια να μην έχουν νερό και τουαλέτα παιδιά που φοιτούν στο δημόσιο Νηπιαγωγείο. Το Υπ. Παιδείας και η κυβέρνηση είναι υπεύθυνοι για την παντελή έλλειψη υποδομών, το ίδιο και ο Δήμος.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει τώρα η κυβέρνηση για να σταματήσει αυτό το αίσχος; Συγκεκριμένα:

 • Πότε θα εξασφαλιστεί νερό και τουαλέτα στο Νηπιαγωγείο και πότε θα στεγαστεί σε σύγχρονο και ασφαλές κτήριο;
 • Πότε θα εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες ζωής για όλα τα προσφυγόπουλα όσο διάστημα παραμένουν στη Σάμο;
 • Πότε επιτέλους θα απεγκλωβιστούν αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους ώστε να πάνε στον πραγματικό προορισμό τους, αφού με τους πολέμους, στους οποίους άμεσα ή έμμεσα συμμετέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα διώχνουν από την πατρίδα τους;
 • Πότε θα εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πρόσφυγες, όσο διάστημα χρειάζεται να μένουν προσωρινά στα νησιά μας;

 

 

Οι βουλευτές
Σταύρος Τάσσος

 

Γιάννης Δελής

 

Διαμάντω Μανωλάκου

 

Μανώλης Συντυχάκης

Comments

comments

Πολιτικά

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Δυτικής Σάμου

Published

on

By

Μετά την παραίτηση του κ. Αγγελίδη Ιωάννη από τη θέση του Πρόεδρου της ΔΗΜ.Τ.Ο. Δυτικής Σάμου, την θέση του Προέδρου της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης (ΔΗΜ.Τ.Ο.) Δυτικής Σάμου, αναλαμβάνει η κ. Σταμούλη Ανεζινιώ.

 

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Επίσημη επίσκεψη Δημήτρη Σεβαστάκη στην Κύπρο

Published

on

By

Ο  Πρόεδρος τη Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Δημήτρης Σεβαστάκης επισκέφθηκε την Κύπρο, κατά το διάστημα 16 με 18 Απριλίου 2019,  κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας & Πολιτισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη.  Τον κ. Σεβαστάκη  συνόδευαν τα μέλη της επιτροπής κα Μαρία Αντωνίου (Νέα Δημοκρατία) και κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλο (Δημοκρατική Συμπαράταξη).

Στο κυπριακό κοινοβούλιο διεξήχθη κοινή συνεδρίαση των δυο Επιτροπών, παρουσία και του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της κύπρου κ. Δημήτρη Συλλούρη καθώς και εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων της Κύπρου και φοιτητών.

Την αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, συνόδευε επίσης ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ηλίας Φωτόπουλος .

Η συνεδρίαση και οι συναντήσεις εργασίας αποτελούν τη συνέχεια σειράς συναντήσεων στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου.

Στην κοινή συνεδρίαση των δύο κοινοβουλευτικών Επιτροπών  συζητήθηκαν:

α) Η εκπαίδευση τα όρια της Ευρώπης, οι μορφωτικοί προσανατολισμοί και οι Εκπαιδευτικές στρατηγικές που διαμορφώνονται, οι κοινές δράσεις για την προστασία της Ελληνικής γλώσσας και την ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού καθώς επίσης η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Μετά το πέρας των εργασιών, υιοθετήθηκε κοινή δήλωση των δύο επιτροπών, όπου μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η απόφαση σύστασης «Μεικτής Συντονιστικής Επιτροπής» για κοινές δράσεις και για τη χάραξη προτεραιοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης.

Επίσης κατά τη διάρκεια τις παραμονής του στην Κύπρο ο κ. Σεβαστάκης  επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου  συναντήθηκε με τον Πρύτανη κ. Τ. Χριστοφίδης και ξεναγήθηκε στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα & Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ» καθώς και στο κέντρο πληροφόρησης – βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» .

Τέλος, δείπνο εργασίας παρέθεσε ο Υπουργός Παιδείας & Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης προς τιμήν της ελληνικής διακομματικής αντιπροσωπείας, όπου και συζητήθηκαν διεξοδικά τα αποτελέσματα της κοινής συνεδρίασης, καθώς και οι τρόποι διαχείρισης κοινών ζητημάτων σε θέματα παιδείας που απασχολούν τις δυο χώρες .

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Ηλίας Γιαννίρης: Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους

Published

on

By

Η Ικαρία έχει την τιμητική της και στις Ευρωεκλογές αφού ο καθηγητής Πολεοδομίας, Ηλίας Γιαννίρης, θα συμμετέχει με το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων, που είναι το μόνο μέλος από Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Επίσης, τον κ. Γιαννίρη θα τον δούμε και στις  Περιφερειακές εκλογές ως υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο με το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Σπιλάνη  “Συμπαράταξη Πολιτών-“.

Σπουδές:

Αρχιτέκτονας Μηχανικός (ΑΠΘ-1976), Master in Planning (Παν/μιο Οττάβας Καναδά-1977-1979), πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Τεχνικής Σχολής/ΣΕΛΕΤΕ (1990), υπότροφος ΙΚΥ (1987-1990), Διδάκτωρ ΕΜΠ 1994.
Εργασία:

Υπάλληλος-Τμηματάρχης  ΥΠΕΧΩΔΕ στη Διεύθυνση Χωροταξίας (1983-2000- απονομή εύφημου μνείας), Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης με πλούσια δράση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση (2000-2007), Επίκουρος Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης (2007-2014), συνταξιούχος (2014- )

Δράσεις:

 • Ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων (Δεκέμβριος- 2002), μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου (2002-2004) και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.
 • Επιστημονικός συνεργάτης του ευρωβουλευτή Αλ. Αλαβάνου, του βουλευτή Γ. Δραγασάκη, του βουλευτή Γ. Τσιρώνη.
 • Πρωτοστάτησα στη δημιουργία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Ικαρίας και υπηρέτησα ως ο πρώτος Διευθύνων Σύμβουλος (1997-2000). Χειρίστηκα τα έργα DG XVI-TERRA/LORE, DG XXII- EVS, ΓΓΝΓ, Leader, διοργάνωση τριών συνεδρίων για ανάπτυξη -απασχόληση)
 • Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την ποιότητα ζωής στην Αθήνα (1996-2013).
 • Διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ) (1997-2000).
 • Ερευνητής σε εθνικά και Κοινοτικά προγράμματα στο ΕΜΠ (1996-2005).
 • Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Πολεοδομίας -Χωροταξίας του ΤΕΕ (2006-2009).
 • Ιδρυτής και εκδότης του διμηνιαίουηλεκτρονικού περιοδικού “Ικαριακά  και  Φουρνιώτικα  Νέα”. (www.asda.gr/ ikariaka) (1997-2015).
 • Δημιουργός και εκδότης του ιστότοπου«Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας» www.asda.gr/ elxoroi (1999-2015).
 • Αντιπρόεδρος στην Εταιρεία Ικαριακών Μελετών, υπεύθυνος εθελοντικών προγραμμάτων Erasmus + (2016-σήμερα).

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017