Connect with us

Πολιτικά

ΚΚΕ. Χωρίς νερό και τουαλέτα το Νηπιαγωγείο στο ΚΥΤ Σάμου

Published

on

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ,  σχετικά με το τμήμα Νηπιαγωγείου που λειτουργεί εντός του ΚΥΤ Σάμου ,καταγγέλλοντας ότι δεν διαθέτει ούτε νερό αλλά και ούτε τουαλέτα!

Η κατάσταση στο λεγόμενο hot spot ή αλλιώς ΚΥΤ Σάμου είναι τραγική και συνεχώς επιδεινώνεται, ως αποτέλεσμα των συνεχών προσφυγικών ροών, λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων και των ταυτόχρονων συνθηκών της ΕΕ και των συμφωνιών Ελλάδας – Τουρκίας, που όλες αυτές εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, πρωτίστως στα νησιά του Αιγαίου και στη συνέχεια στην ηπειρωτική Ελλάδα. Γι’ αυτό, στις όποιες δομές έγιναν, που προορίζονταν για «φιλοξενία» (βλέπε εγκλεισμό) μερικών εκατοντάδων, τελικά στοιβάζονται χιλιάδες πρόσφυγες.

Μια τέτοια κατάσταση επικρατεί στο ΚΥΤ Σάμου, που έγινε για να φιλοξενήσει 648 άτομα και διαμένουν αυτή τη στιγμή, επίσημα 3.805 και ανεπίσημα γύρω στις 4.500. Ανάμεσά τους είναι, με βάση τα στοιχεία που έδωσε η διοικήτρια του ΚΥΤ σε αντιπροσωπεία φορέων που την επισκέφτηκαν στη 1/4/2019 (Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σάμου, ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ, εκπαιδευτικά σωματεία κ.λπ.) και 813 παιδιά (180 από 0-3 ετών, 416 από 4-12 ετών και 217 από 13-18 ετών). Εκεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια καταρρακώνεται, όταν ξεπαγιάζουν σε μια σκηνή των 4 ατόμων καμιά 20αριά άτομα, μέσα στη βροχή, το κρύο και το αγιάζι του χειμώνα (δίπλα σε λίγα κοντέινερ όπου, και εκεί, στοιβάζεται πολύς κόσμος) αλλά και τη ζέστη του καλοκαιριού, όταν για να πας τουαλέτα περιμένεις ως και 3 ώρες και για να κάνεις μπάνιο περιμένεις ως και μέρες.

Σ’ αυτό το ΚΥΤ λειτουργεί ένα παράρτημα Νηπιαγωγείου (δομή ΔΥΕΠ), που στεγάζεται σε ένα κοντέινερ, και στο οποίο είναι γραμμένα περίπου 40 και φοιτούν καθημερινά γύρω στα 25 παιδάκια προσχολικής ηλικίας, με 5 αναπληρώτριες νηπιαγωγούς, που κάνουν εξαιρετική δουλειά μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Για να φτάσουν τα παιδιά στο κοντέινερ-αίθουσα του Νηπιαγωγείου διασχίζουν ένα στενό κεκλιμένο τσιμεντένιο διάδρομο, με σημαντική γωνία κλίσης, που ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να κατρακυλήσουν, να χτυπήσουν και να βρεθούν πάνω ή μέσα στις σκηνές, που είναι κολλητά.

Αλλά το πιο τραγικό απ’ όλα είναι ότι το τμήμα αυτό του Νηπιαγωγείου δε διαθέτει ούτε νερό ούτε τουαλέτα! Για να πάει ένα παιδάκι στην τουαλέτα, πρέπει να το πάρει μία Νηπιαγωγός, να διασχίσει αρκετή ανηφορική απόσταση, όπου συχνά κατεβαίνουν βρομόνερα, να φτάσει στις «κοινές» τουαλέτες όπου εξυπηρετούνται πάρα πολλοί πρόσφυγες και να περιμένει στην ουρά να αδειάσει κάποια. Όταν γίνει αυτό, επειδή οι τουαλέτες δεν είναι για μικρά παιδάκια, πρέπει να βοηθήσει το παιδί, μπαίνοντας και οι δυο μέσα σε μία βρώμικη και επικίνδυνη για την υγεία τουαλέτα, όπου πηγαίνουν και οι Νηπιαγωγοί.

Είναι πραγματικά ντροπή, το 2019, να λειτουργεί Νηπιαγωγείο χωρίς νερό και τουαλέτα. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα δίνει 4 δισ. το χρόνο στο ΝΑΤΟ να ματοκυλάει τους λαούς και να δημιουργεί στρατιές εξαθλιωμένων προσφύγων τσακίζοντας ταυτόχρονα τις τρυφερές ψυχές των μικρών παιδιών, που ζουν, και μετά την πολεμική «εμπειρία», μέσα σ’ αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες. Γιατί, και μετά το ωράριο του Νηπιαγωγείου, τα παιδιά αυτά ζουν μέσα στο ΚΥΤ και βιώνουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των χιλιάδων προσφύγων, μαζί με τα υπόλοιπα εκατοντάδες παιδιά.

Την ίδια στιγμή δίνονται εκατομμύρια στις διάφορες ΜΚΟ να «διαχειρίζονται» τη ζωή των βομβαρδισμένων προσφύγων και των παιδιών τους. Είναι πραγματικά προκλητικό το γεγονός ότι, τη στιγμή που τα παιδιά του Δημόσιου Νηπιαγωγείου βιώνουν τα παραπάνω, έξω ακριβώς από το ΚΥΤ, σε ένα σχετικά νέο μεγάλο κτήριο, στεγάζονται τα «εκπαιδευτικά» και άλλα προγράμματα ΜΚΟ.

Ο λαός της Σάμου πρόσφατα προχώρησε σε κινητοποιήσεις, που οργανώθηκαν από το Εργατικό Κέντρο και το Ν. Τ. της ΑΔΕΔΥ και συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι μαζικοί φορείς του νησιού, για να απεγκλωβιστούν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες από τη Σάμο και τα άλλα νησιά και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες ζωής για όλους, Σαμιώτες και πρόσφυγες, για να στελεχωθεί το Νοσοκομείο, που έχει αδειάσει από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τη στιγμή που πρέπει να εξυπηρετήσει πολύ περισσότερους ανθρώπους σε σύγκριση με τις δυνατότητές του.

Είναι ντροπή, το 2019, να μην έχουν οι άνθρωποι νερό και τουαλέτα. Είναι εγκληματική αμέλεια να μην έχουν νερό και τουαλέτα παιδιά που φοιτούν στο δημόσιο Νηπιαγωγείο. Το Υπ. Παιδείας και η κυβέρνηση είναι υπεύθυνοι για την παντελή έλλειψη υποδομών, το ίδιο και ο Δήμος.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει τώρα η κυβέρνηση για να σταματήσει αυτό το αίσχος; Συγκεκριμένα:

  • Πότε θα εξασφαλιστεί νερό και τουαλέτα στο Νηπιαγωγείο και πότε θα στεγαστεί σε σύγχρονο και ασφαλές κτήριο;
  • Πότε θα εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες ζωής για όλα τα προσφυγόπουλα όσο διάστημα παραμένουν στη Σάμο;
  • Πότε επιτέλους θα απεγκλωβιστούν αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους ώστε να πάνε στον πραγματικό προορισμό τους, αφού με τους πολέμους, στους οποίους άμεσα ή έμμεσα συμμετέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα διώχνουν από την πατρίδα τους;
  • Πότε θα εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πρόσφυγες, όσο διάστημα χρειάζεται να μένουν προσωρινά στα νησιά μας;

 

 

Οι βουλευτές
Σταύρος Τάσσος

 

Γιάννης Δελής

 

Διαμάντω Μανωλάκου

 

Μανώλης Συντυχάκης

Comments

comments

Πολιτικά

Γενική Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής η Χριστιάνα Καλογήρου

Published

on

By

Μετά τα 28 στελέχη που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, η Kυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα 24 νέους Γενικούς Γραμματείς οι οποίοι θα αναλάβουν και αυτοί άμεσα τα καθήκοντά τους.

Γενική Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής ορίστηκε η Χριστιάνα Καλογήρου.

Η Χριστιάνα Καλογήρου είναι οικονομολόγος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου.

Για περισσότερα από 20 χρόνια έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα σε θέσεις ευθύνης, ως διευθυντικό στέλεχος και σύμβουλος επιχειρήσεων στους τομείς οργάνωσης, ανάπτυξης και οικονομικής διαχείρισης.

Έχει εκπονήσει μελέτες και επιστημονικές εργασίες στον τομέα της οικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Το 2004 εκλέχθηκε βουλευτής του νομού Λέσβου. Το 2012 τοποθετήθηκε στη θέση της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Το 2014 εκλέχθηκε Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Η ΔΗΜ.ΤΟ Αν.Σάμου συγχαίρει τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη

Published

on

By

Η ΔΗΜ.ΤΟ Ανατολικής Σάμου συγχαίρει τον Μάνο Λογοθέτη για τον ορισμό του στην θέση του Ειδικού Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η επιλογή του Προέδρου μας και Πρωθυπουργού της Χώρας   στο πρόσωπο του Μάνου αποτελεί τιμή για το νησί μας και ταυτόχρονα μας  δίνει ελπίδες για την λύση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος που ταλανίζει όχι μόνο την Σάμο μας αλλά και ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο.

Μάνο καλή επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα!

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

H Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σάμου αποχαιρετά τη Καίτη Κοκκώνη

Published

on

By

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά τη συντρόφισσα Καίτη Κοκκώνη”

Πρόωρα έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα μετά από τρίχρονη μάχη με την ασθένειά της το Σάββατο η σ. Καίτη Κοκκώνη.

Θεολόγος εκπαιδευτικός δίδαξε στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης με ευρύτητα πνεύματος και σεβασμό στο αντικείμενό της και με βαθιά αγάπη και αφοσίωση στους μαθητές της.

Πιστή στα ιδανικά και τις αξίες της αριστεράς υπηρέτησε τα κοινά από τις θέσεις της Δημοτικής Συμβούλου στο Δήμο Μαραθοκάμπου από το 2003 μέχρι το 2010, του Προέδρου της Αναπτυξιακής Εταιρείας του ίδιου Δήμου και του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου του Όρμου Μαραθοκάμπου. Παράλληλα υπήρξε και μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Σάμου.

Αλληλέγγυα στου αδύναμους και διεκδικητική στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων ήταν πάντα παρούσα σε όποια δράση αφορούσε την ανθρώπινη δοκιμασία.

Στο σύντροφο της ζωής και τα παιδιά της εκφράζουμε τη λύπη μας για την απώλειά τους και την υπόσχεση ότι οι ιδέες και η ζωή της θα είναι παρακαταθήκη σε όλους μας.

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017